Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12191

ΠΑΜΕ
Συλλαλητήρια τη μέρα ψήφισης της δεύτερης δέσμης μέτρων

ΣΕΛ.  4
«Οχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και στο νέο μνημόνιο

Απεργία αύριο, Κυριακή, για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο


ΣΕΛ.  7

Εγκλημα σε βάρος του λαού αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Υμηττός
Υμηττός
Οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αθήνα, στη Λακωνία και την Εύβοια και η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού.

Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών.

Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική, Δασική κ.λπ.).

Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο, για άλλη μια φορά, η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Ζητάμε:

  • Αμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης.
  • Αμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).
  • Αμεση και δραστική χρηματοδότηση.
  • Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους ως αναδασωτέων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.
  • Αμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.

Eurokinissi

Στο πόδι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Λακωνία

Eurokinissi

Λακωνία

ΣΕΛ.  8,   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανάσα» για το κεφάλαιο

«Με τη συμφωνία παίρνουμε ανάσα για να κατανείμουμε τα βάρη με κοινωνικά δικαιότερο τρόπο».

Αυτό είναι άλλο ένα ακόμα άθλιο ψέμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με στόχο να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό και να αποσπάσει τη λαϊκή στήριξη στο μνημόνιο Τσίπρα. Ετσι επιχειρούν να εμφανίσουν το μαύρο - άσπρο. Ομως, η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και δείχνει ωμά ότι από τη Δευτέρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ορισμένα απ' αυτά που αποφασίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, μόνο ανάσα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά μάλλον ασφυξία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Η «ανάσα», για την οποία μιλά η κυβέρνηση, αφορά τη στήριξη των τραπεζών όχι κυρίως για να μπορούν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να παίρνουν το 60άρι από τα ΑΤΜ, αλλά για να μπορούν να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, τις προσδοκίες από τις υποσχέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους που θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση κρατικού χρήματος, καθώς και την πρόσβαση στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ κ.ά. Αυτές είναι οι «ανάσες» προς το κεφάλαιο που εξασφαλίζονται με την αντιλαϊκή συμφωνία με το νέο μνημόνιο.

Η επόμενη μέρα της υπογραφής του μνημονίου Τσίπρα, που έρχεται να προστεθεί στα μνημόνια Παπανδρέου και Σαμαρά, περιέχει ήδη από τη Δευτέρα μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η φοροληστεία του λαού απογειώνεται τόσο με την έμμεση όσο και την άμεση φορολογία. Οι αγρότες θα δουν διπλασιασμό του φόρου (26% από 13%) μάλιστα από το πρώτο ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά θα δουν και μείωση (50%) στο επίδομα θέρμανσης κ.ά. Υπολογίζονται ήδη σε 3,2 δισ. τα χρήματα που θα φύγουν από τις λαϊκές τσέπες, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και μέσα απ' αυτά τα ταμεία των καπιταλιστών. Επίσης 1 δισ. θα αφαιρεθεί από το εργατικό εισόδημα λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στα νησιά η κατάργηση της μείωσης κατά 30% του φόρου κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Σ' όλο αυτό πρέπει να προστεθεί το χαράτσι που ονομάζεται «εισφορά αλληλεγγύης» και το οποίο αυξήθηκε στο 2%, ενώ παραμένει και ο ΕΝΦΙΑ.

Χωρίς ανάσα είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και στο θέμα του Ασφαλιστικού, όπου πλέον όλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα 67, ενώ όσοι καταθέτουν τώρα για σύνταξη και δεν είναι ακόμα 67 χρόνων, παρότι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, θα πάρουν μόνο ένα μέρος της σύνταξης και το υπόλοιπο όταν και αν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Σ' αυτά προστίθεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των Ταμείων που επίσης οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων.

Η ανάσα που παρέχει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση, για την εργατική τάξη σημαίνει, ανάμεσα στ' άλλα, νέο πλαίσιο για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης (η σχετική πρόβλεψη περιέχεται στο μνημόνιο Τσίπρα). Οχι μόνο δε γίνεται κουβέντα για τα 751, αλλά προωθείται νέο πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε αυτές να υπακούουν στις ανάγκες της περίφημης ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της διασφάλισης των καπιταλιστικών κερδών. Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» που θα λειτουργεί σαν αυτόματος κόφτης κρατικών δαπανών, βεβαιώνουν πως πράγματι η κυβέρνηση Τσίπρα αναδεικνύεται σε μεγάλο κεφάλαιο για το κεφάλαιο.

Για να πάρει, λοιπόν, ανάσα ο λαός πρέπει να αντισταθεί σε αυτήν την πολιτική και όχι να την αποδεχτεί ως έχει. Να μην αποδεχτεί την υποταγή του, να μη δεχτεί νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, να δυναμώσει τους αγώνες για την κάλυψη απωλειών, για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Εξίσου αντιλαϊκές συνταγές στο φόντο των ανταγωνισμών του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  9
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ανασχηματισμός και εσωκομματικές κόντρες

ΣΕΛ.  4


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org