ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για νέα ΝΑΤΟική βάση

Σε συστηματική αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδιασμών και αγωνιστική δράση ενάντια στην εμπλοκή του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καλεί η ΕΕΔΥΕ

Από την πρόσφατη πορεία Ειρήνης στη Σάμο
Από την πρόσφατη πορεία Ειρήνης στη Σάμο
Αλυσίδα κινητοποιήσεων θα ξεδιπλωθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Πέμπτη 18 Ιούνη, οπότε και οι νησιώτες σε Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Κω, Κάλυμνο και Ρόδο ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

-- Στη Λέσβο, η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

-- Στη Λήμνο, στις 8.30 μ.μ., στο Λιμάνι της Μύρινας.

-- Στη Σάμο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

-- Στην Ικαρία, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

-- Στη Ρόδο, οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 19/6, με συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στο Ακταίον.

-- Διάφορες δράσεις θα εξελιχτούν όλη την Πέμπτη, σε Κάλυμνο και Κω.

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, που στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» παραχωρεί τα πάντα: Ενοπλες Δυνάμεις, βάσεις και άλλες στρατιωτικές υποδομές, προσυπογράφει τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κ.ά. Προειδοποιεί, ακόμη, για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, σημειώνοντας: «Εχουμε άλλωστε όλοι εμπειρία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ότι η συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια μόνο αρνητικές επιπτώσεις είχε για τον ελληνικό λαό. Με τη συνεχιζόμενη βαθύτερη εμπλοκή, εντείνεται η επίθεση στην εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Τα σχέδια της νέας συμφωνίας-μνημόνιο θα φορτώσουν νέα ασήκωτα βάρη πάνω σε αυτά της πενταετίας 2009-2014 στις πλάτες του λαού».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για νέα βάση σε νησί του Αιγαίου με το δέλεαρ της κατασκευής νοσοκομείου, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει ότι «οι λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία κλπ δεν ξεπουλιούνται και δεν υποτάσσονται στα σχέδια για νέες βάσεις στην Ελλάδα κι ενίσχυση των παλιών».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαϊκό κίνημα να μην επιδείξει καμία ολιγωρία. Σημειώνει ότι απαιτείται η συστηματική αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων, ο συντονισμός και η δράση με τους άλλους αγωνιστικούς λαϊκούς φορείς, ώστε να ματαιωθεί η παγίδευση του λαού στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη απευθύνει στο λαό της Λέσβου το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που για λογαριασμό του κεφαλαίου είχαν ενεργή συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Σ' αυτή τη ρότα», σημειώνει, «συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στα φιλοπόλεμα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Αφρικής. Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των "τζιχαντιστών" αλλά και της δήθεν "προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών", δίνει γη, θάλασσα και ουρανό στους ιμπεριαλιστές και επιτρέπει να γίνει το Αιγαίο πεδίο μάχης, αφού με τη νέα βάση του ΝΑΤΟ δημιουργείται ένα "τόξο" από Κύπρο, Σούδα και Κάρπαθο, απ' όπου θα μπορούν να ελέγχουν τα πάντα, αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα "πύλη εισόδου" στην περιοχή, σύμφωνα με τα αντικρουόμενα μονοπωλιακά τους συμφέροντα».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου:

«Να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία καμιάς νέας βάσης, να μη γίνουν τα νησιά του Αιγαίου ορμητήριο για τους μακελάρηδες των λαών. Η ματαίωση των σχεδίων τους να γίνει υπόθεση του λαού.

Απαιτούμε - διεκδικούμε εδώ και τώρα:

-- Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση για ΝΑΤΟική βάση στο Ανατολικό Αιγαίο.

-- Απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

-- Αποδέσμευση από τους πολεμοκάπηλους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

-- Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες.

-- Να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα μας όλες οι στρατιωτικές μας δυνάμεις».

Συλλυπητήρια

Η Επιτροπή Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΤΕ Βιομηχανίας, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σ. Θανάση Τσαούση, μέλος της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, για το θάνατο του αδερφού του, Σάββα Τσαούση.

Δικογραφία στη Βουλή για τον Κασιδιάρη

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία για να αποφασίσει, άλλη μια φορά, για την άρση ή μη της ασυλίας του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη. Η δικογραφία αφορά στη συμπεριφορά του, τον Οκτώβρη 2013 στα δικαστήρια της Ευελπίδων μετά την απολογία του, όπου είχε στραφεί εναντίον δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν. Ειδικότερα είχε σπρώξει κάμεραμαν, είχε κλοτσήσει φωτογράφο και είχε εξαπολύσει και φραστικές επιθέσεις. Αντιμετωπίζει την κατηγορία της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης.

Επίσης, ο Αρειος Πάγος παραπέμπει σε νέα δίκη τον αδελφό του Ηλ. Κασιδιάρη, ανθυπολοχαγό των Ειδικών Δυνάμεων, Αλ. Κασιδιάρη, για παραβίαση των όρων νόμιμης οπλοκατοχής όπλου σκοποβολής. Παραπέμπεται να δικαστεί και πάλι στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο (Στρατοδικείο). Τον Οκτώβρη του 2012 στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη μετά από επεισόδιο να κατέχει σκοπευτικό όπλο, τύπου CZ 9 χιλιοστών και φυσίγγια. Σύμφωνα με την άδεια κατοχής σκοπευτικού όπλου ο ανθυπολοχαγός έπρεπε να το έχει πάνω του μόνο κατά τη διαδρομή από το σπίτι του στο σκοπευτήριο και ανάποδα και ο γεμιστήρας με τα φυσίγγια να ήταν εκτός του όπλου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Αλ. Κασιδιάρης καθόταν σε γνωστό διανυκτερεύον φαστφουντάδικο στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, με συνάδελφό του, προφανώς μετά από νυκτερινή διασκέδαση. Σε διπλανό τραπέζι καθόταν παρέα 4-5 ατόμων αλβανικής καταγωγής. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δύο παρέες άρχισαν να λογομαχούν. Εκείνη τη στιγμή έπεσαν, άγνωστο πώς, στο πάτωμα από το τραπέζι όπου καθόταν ο Κασιδιάρης τρεις με τέσσερις σφαίρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Ψάχνονται» για τη σύμβαση με τα ελικόπτερα

Με τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Αμυνας, η οποία διενεργεί έλεγχο σε σχέση με την σύμβαση 034Α/2003 (Προμήθεια Ελικοπτέρων ΝΗ-90, της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας NHI/Eurocopter) συναντήθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, από την έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι: «Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000 ευρώ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από τη σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας. Από τα προβλεπόμενα, με βάση τη σύμβαση, πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης. Για τα 263.009.228 ευρώ (40% η προκαταβολή της σύμβασης) τα οποία εισπράχθηκαν από την εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο ελληνικό κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κ.λπ.)».

«Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις» αναφέρεται από το υπουργείο, «έχει δοθεί εντολή για άμεση ερώτηση προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να γνωμοδοτήσει με σαφήνεια όχι μόνο για τη συνέχιση παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων αλλά ακόμα περισσότερο για τη νομιμότητα και εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτήν συνέπειες».

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Την Πέμπτη 18/6, στις 7 μ.μ. στο Ιλιον στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 18/6, στις 7.30 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, θα πραγματοποιηθεί από την ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41». Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Μπορμπότης, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Τετάρτη

-- Σε εκδήλωση που οργανώνει η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη (Λόφος Φρουρίου), θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς - Ο λαός θεατής αναμένοντας ή πρωταγωνιστής των εξελίξεων;».

-- Στις 7 μ.μ., στο Δάσος Χαϊδαρίου, στο ΚΑΠΗ, οδός Ζάππα 4, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Τριάδας στο Αιγάλεω, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον «Ριζοσπάστη», με ομιλητή τον Περικλή Κουρμούλη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας.

Εκθεση βιβλίου στην Πετρούπολη

Οι Οργανώσεις Πετρούπολης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν έκθεση βιβλίου, έως την Πέμπτη 18/6, στη Στέγη Πολιτισμού «Γ. Ρίτσος» (Αγ. Δημητρίου 88 και Αθ. Διάκου).

Ωρες λειτουργίας: 18.00 - 21.00.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» του Ι. Μ. Μάισκι, την Πέμπτη 18/6, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ