Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι μετά από βομβαρδισμούς του στρατού που οδήγησαν σε μπλακ άουτ σε 2 ορυχεία
Σπίτι χτυπημένο από τους βομβαρδισμούς του στρατού τα ξημερώματα της Τετάρτης |
Αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις περιοχές των δύο αυτών επαρχιών της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην πραξικοπηματική εξουσία του Κιέβου και η κυρίαρχη τάση τους θέλει αυτονομία και προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και γύρω στους 90 έχουν τραυματιστεί από βομβαρδισμούς στη Μαργιάνκα κοντά στο Ντονέτσκ, όπως και στο Σιροκίνο κοντά στη Μαριούπολη επίσης στην επαρχία Ντονέτσκ. Οι πολιτοφύλακες κατήγγειλαν πάνω από 40 παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας από τον ουκρανικό στρατό με βομβαρδισμούς και σε κατοικημένες περιοχές και χρήση βαρέων όπλων. Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κάνει λόγο για επιθέσεις των πολιτοφυλακών, κάτι που οι τελευταίες διαψεύδουν και μιλούν για απάντηση στις προβοκατόρικες ενέργειες του στρατού, που μάλιστα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ως συνέπεια των βομβαρδισμών υπήρξε χτες πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα σε δύο ορυχεία (Σκοτσίνσκι και Ζασιάντκο) να συμβεί μπλακ άουτ και να εγκλωβιστούν, αντίστοιχα, 375 και 576 εργάτες.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η ρώσικη εταιρεία «Almaz - Antey» κατασκευάστρια του αντιαεροπορικού συστήματος BUK, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροπλάνου «Malaysian Airlines», στις 17 Ιούλη πέρσι με 298 νεκρούς, ανακοίνωσε ότι μετά από σχετική έρευνα στα συντρίμμια του αεροσκάφους αποδεικνύεται πως χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος τύπου BUK 9M38M1, οπλισμένο με κεφαλή τύπου 9H314M. Ωστόσο, η εταιρεία κατηγορηματικά δηλώνει ότι αυτοί οι πύραυλοι σταμάτησαν να παράγονται στη Ρωσία το 1999.
«Ούτε η κοινοπραξία, ούτε οι επιχειρήσεις της θα μπορούσαν να έχουν προμηθεύσει αυτούς τους πυραύλους τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Γιαν Νοβίκοφ σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Ετσι ουσιαστικά φωτογραφίζει τον ουκρανικό στρατό, στο οπλοστάσιο του οποίου εξακολουθούν να βρίσκονται τέτοιοι πύραυλοι από παλιότερες εποχές.
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ στην πρόσφατη κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα 98 Ευρωπαίων πολιτών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε την απόφασή του να περιορίσει την πρόσβαση στο Ευρωκοινοβούλιο του μοναδικού πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ενός ακόμη διπλωμάτη, σε αντίποινα.
«Επειτα από τη δημοσιοποίηση της μαύρης λίστας Ευρωπαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ενημέρωσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ ότι, στο βαθμό που οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εγγυηθούν τη διαφάνεια των αποφάσεών τους, εκτιμά ότι είναι πλέον δικαιολογημένο να αντιδράσει με κατάλληλα μέτρα», υπογράμμισε την Τρίτη το γραφείο του προέδρου του Κοινοβουλίου της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε επίσης, όπως ανακοινώθηκε, «τις δεσμεύσεις του όσον αφορά την κοινοβουλευτική επιτροπή συνεργασίας ΕΕ - Ρωσίας και θα εξετάσει κατά περίπτωση τα αιτήματα για επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατατίθενται από Ρώσους βουλευτές».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε από την πλευρά του το χαρακτηρισμό «παράλογη» τον οποίο χρησιμοποίησε η ΕΕ γι' αυτή τη ρωσική λίστα, λέγοντας ότι είναι μόνο μία απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον του Κρεμλίνου.
Συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ είχε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Οι τρόποι «ενεργότερης εμπλοκής» της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού ήταν το θέμα των επαφών που είχε χτες στις Βρυξέλλες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, καθώς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανατροφοδοτεί διαρκώς τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντησή του με το Νορβηγό διπλωμάτη, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι υπάρχει «πραγματική ελπίδα» για λύση του Κυπριακού και εντόπισε ευοίωνες προοπτικές, διατυπώνοντας ασφαλώς την «ετοιμότητα» της ΕΕ να λειτουργήσει «υποστηρικτικά και εποικοδομητικά». Από τη μεριά του, συμβάλλοντας στους εκβιασμούς που μεθοδευμένα και πολύμορφα ασκούνται σε βάρος του κυπριακού λαού, ο Αϊντε ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ένα «μομέντουμ» (εννοώντας μια δυναμική), που είτε θα αξιοποιηθεί, είτε θα προκληθεί νέα απογοήτευση.
Ο Αϊντε επρόκειτο αργότερα να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Συνέχεια στις διαβουλεύσεις γύρω από την πορεία του Κυπριακού θα δοθεί σήμερα, στη Νέα Υόρκη, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα βρεθεί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη -όπου άλλαξε αεροπλάνο για να μεταβεί στις ΗΠΑ-, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι «οι Τουρκοκύπριοι έμειναν εκτός διεθνούς Δικαίου», ενώ συμπλήρωσε: «Γίνεται λόγος για τα δικαιώματά μας, τα οποία έχουν τύχει σφετερισμού. Θέλουμε μια λύση στην οποία θα είμαστε ισότιμοι και θα έχουμε τα δικαιώματά μας, τα οποία εδώ και χρόνια χάσαμε». Δηλώσεις ενταγμένες στην πάγια τακτική (της εκάστοτε ηγεσίας του ψευδοκράτους) υπεράσπισης ουσιαστικά όλων των τετελεσμένων που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή του 33% της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του «υπουργού» Φυσικών Πόρων του ψευδοκράτους, Χακάν Ντίντσγιουρεκ, που υπογράμμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική της «μοναδικής ιδιοκτησίας» των υδρογονανθράκων και συνέχισε λέγοντας: «Αυτές τις ημέρες που συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών σε μία θετική ατμόσφαιρα, σκεπτόμαστε ότι η συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, σαν ένα νέο ΜΟΕ (σ.σ. Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης, θα δώσει μεγάλη ώθηση και στις διαπραγματεύσεις».
Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι προχτές η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης σε συνεργάτες μελών του Κογκρέσου, μίλησε για θετικό κλίμα που υπάρχει μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μ. Ακιντζί.
Επιπλέον, σε ερώτηση που δέχτηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία (που είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής»), η Σλόατ ισχυρίστηκε ότι παρερμηνεύτηκε το νόημα των δηλώσεων του Αμερικανού διπλωμάτη, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δεν υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της εισβολής και της κατοχής, αλλά και πως είναι σημαντικό που η προσοχή των δύο ηγετών εστιάζεται στο μέλλον...
Εκδήλωση με θένα «Σομαλία: Επίπλαστη ειρήνη υπό την σκιά των όπλων» διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) την Τρίτη 9 Ιούνη στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της Ηπείρου 5, 5ος όροφος (απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο). Θα μιλήσει η Δέσποινα Ορφανάκη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Αντιδράσεις προκαλεί η δυνατότητα άγριου κυνηγητού που δίνεται στους αστυνομικούς σε βάρος αστέγων στους δρόμους του Χάκνεϊ στο Λονδίνο, καθώς με βάση το νέο κανονισμό «προστασίας» των δημόσιων χώρων, όσοι κοιμούνται ή ζητιανεύουν στους δρόμους του βόρειου λονδρέζικου δήμου απειλούνται πλέον με πρόστιμο που κυμαίνεται από 100 έως 1.000 στερλίνες!
Με βάση το νέο κανονισμό, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μάη, οι αστυνομικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι του Χάκνεϊ μπορούν να απαιτούν από οποιονδήποτε να σταματήσει «να ζητιανεύει, να πίνει αλκοόλ, να παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά, να κοιμάται στο δρόμο, να ουρεί ή να αφοδεύει σε δημόσιο χώρο ή να βγάζει βόλτα το σκύλο του χωρίς λουρί, προκαλώντας προβλήματα».
Το μέτρο προκαλεί αντιδράσεις, αφού ήδη κάτοικοι της περιοχής συγκέντρωσαν 2.700 υπογραφές ζητώντας την κατάργησή του, σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή διαπράττουν το "έγκλημα" να μην έχουν στέγη».
Τον περσινό Ιούνη είχε προκαλέσει σάλο η τοποθέτηση καρφιών στην είσοδο κτιρίου στο Σάουθγουορκ του νότιου Λονδίνου για να μην κοιμούνται εκεί οι άστεγοι. Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν τον συντηρητικό δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, να απαιτήσει την αφαίρεσή τους.
Το Χάκνεϊ είναι ένας λαϊκός δήμος στα βόρεια του Λονδίνου, όπου το 2011 σημειώθηκαν σοβαρές ταραχές μετά το θάνατο νεαρού μαύρου από αστυνομικούς.