ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Μάη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκθεση ντοκουμέντων στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη και στο πλαίσιο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται για το γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος, από την Παρασκευή 22/5 θα λειτουργεί στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης» έκθεση ντοκουμέντων από το Αρχείο του ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη έκθεση «παρακολουθεί», παράλληλα με τη ζωή του σύντροφου Χαρίλαου, το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ως «επαγγελματίας επαναστάτης», το περιβάλλον, δηλαδή, ανάπτυξης του ίδιου του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Αρκετά από τα έγγραφα που παρουσιάζονται στην έκθεση βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά (όπως ένα χειρόγραφο σημείωμα του ίδιου του Χαρίλαου Φλωράκη από την περίοδο που ήταν στον ΔΣΕ). Αλλα αναδεικνύουν πλευρές του επαναστατικού κινήματος που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές (όπως προκήρυξη με το πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου Εργατών και Αγροτών). Μια άλλη ενότητα αφορά στη δράση του εργατικού κινήματος στην παρανομία, τόσο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, όσο και μετέπειτα, όταν η αστική δημοκρατία βασίλευε με χιλιάδες δεσμώτες στις φυλακές και τις εξορίες. Στο σύνολό της η έκθεση αναφέρεται στους αλύγιστους της ταξικής πάλης και τις συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασαν.

Παρουσιάζουμε ορισμένα από τα έντυπα:

  • 5 Μάρτη 1933 αναφέρει το έντυπο με το οποίο παρουσιάζεται το εκλογικό πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου Εργατών και Αγροτών (ΕΜΕΑ), με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές το ΚΚΕ. Την ίδια χρονιά ξεσπά η απεργία των Τριατατικών, που βρίσκει τον Χαρίλαο σπουδαστή στη Σχολή τηλεγραφητών και μέλος της απεργιακής επιτροπής.
  • Στον «Προπαγανδιστή», χειρόγραφο «όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ», το Σεπτέμβρη του 1937, διαβάζουμε: «Στο δωδεκάμηνο που κυβερνά τη χώρα ο αντιλαϊκός μοναρχοφασισμός, έφερε στο λαό αύξηση της ακρίβειας της ζωής κατά 30 - 40%, μεγάλωσε τη δυστυχία και τη θνησιμότητα. Εβαλε πάνω από 8 δισεκατομμύρια καινούργιους αντιλαϊκούς φόρους. Εκλεψε άλλα 1.650 εκατομμύρια από τα ταμιευτήρια και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εφάρμοσε πολιτική πληθωρισμού για ν' αντιμετωπίσει τη σπατάλη και τις λοβιτούρες του. Κατάστρεψε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού».
  • Το «Φλάμπουρο»
    Το «Φλάμπουρο»
    Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής βρίσκουμε προκήρυξη του Εργατικού ΕΑΜ Τηλεφωνικής, που καλεί στο γιορτασμό της 25ης Μάρτη! Είναι η οργάνωση που μέσα στη βαθιά παρανομία καθοδηγεί την πρώτη μεγάλη απεργία υπό κατοχή, η οποία γίνεται από τους Ταχυδρόμους, Τηλεφωνητές, Τηλεγραφητές.
  • Στο 1947 βρίσκουμε το «Φλάμπουρο», όργανο του Αρχηγείου Αγράφων του ΔΣΕ, που καλεί «να κάνουμε πιο δυνατά και σκληρά τα χτυπήματα. Να δώσουμε όχι μόνο όλες τις δυνάμεις μας αλλά και στη μεγαλύτερη έντασή τους. Να υπερασπίσουμε τη θεσσαλική γη από τους Βόϊδαρους και Κιτριλάκηδες, τους Σούρληδες και Ζέρβηδες, τους Παπαδογκωναίους και τους Παπανδρέηδες. Να κάνουμε το λαό μας αφέντη και κυρίαρχο στον τόπο του».
  • Το Γενάρη του '49 βρίσκουμε τηλεγράφημα του Ν. Ζαχαριάδη με το οποίο συγχαίρει τους διοικητές της 1ης και 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, Γιώτη και Διαμαντή, αντίστοιχα, για την κατάληψη του Καρπενησιού.
  • Στις 25 Ιούλη 1949 κι ενώ ο αστικός στρατός σφίγγει τον κλοιό σε Γράμμο - Βίτσι, βρίσκουμε χειρόγραφο σημείωμα με την υπογραφή του Χαρίλαου Φλωράκη, που ζητά (με αφορμή το χαμό του Ζάρα, που σκοτώθηκε στην προσπάθεια να περάσει απόσπασμα του ΔΣΕ από το Γράμμο στη Νότια Πίνδο) από το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ να κατέβει ο ίδιος στα Αγραφα με τον Μπαντέκο και στη συνέχεια ο ίδιος να συνδεθεί με τμήματα της Ρούμελης.
  • Στις 4 Σεπτέμβρη του '54 βρίσκουμε την «Ακρόπολη» με 8στηλο τίτλο να αναγγέλλει ότι ο ίδιος ο στρατάρχης Παπάγος, ως πρόεδρος τότε της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι «συνετρίβη το μεγαλύτερον δίκτυον κατασκοπίας του διεθνούς και ελληνικού κομμουνισμού το οποίον οργανώθη εις την Ελλάδα. Επικεφαλής ήτο ο υποστράτηγος των συμμοριτών Γιώτης εκπαιδευθείς εις Ρωσικήν Σχολήν κατασκόπων».
Ο «Προπαγανδιστής»
Ο «Προπαγανδιστής»
Το πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών
Το πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών
Το χειρόγραφο με την υπογραφή του Χ. Φλωράκη
Το χειρόγραφο με την υπογραφή του Χ. Φλωράκη
Η «Ακρόπολις»
Η «Ακρόπολις»
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ν. Ζαχαριάδη προς τους υποστράτηγους Γιώτη και Διαμαντή για την κατάληψη του Καρπενησιού
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ν. Ζαχαριάδη προς τους υποστράτηγους Γιώτη και Διαμαντή για την κατάληψη του Καρπενησιού
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων που προγραμματίζονται για το γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος, την Παρασκευή 22/5, στις 20.30, στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χ. Φλωράκης» (Χ. Φλωράκη 6, Χαλάνδρι), πραγματοποιεί εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού γύρω από τη ζωή και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη στους μεγάλους απεργιακούς αγώνες στην κατεχόμενη Αθήνα, στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στις φυλακές και εξορίες.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 23/5, ο Δ. Κουτσούμπας θα περιοδεύσει σε χωριά της επαρχίας Δομοκού Φθιώτιδας και του Νομού Καρδίτσας (Βελεσσιώτες, Εκκάρα, Λεοντάρι, Κέδρος) και το βράδυ θα χαιρετίσει τη συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης στην Καρδίτσα.

Την Κυριακή 24/5, στις 12 μ., θα παρευρεθεί στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη, στον τάφο του στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ