ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η Υγεία στο επίκεντρο της δράσης των Λαϊκών Επιτροπών

Κορύφωση των κινητοποιήσεων στις 20 Μάη, μέρα απεργίας στα δημόσια Νοσοκομεία

Από παλιότερη κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών στον Ασπρόπυργο για την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών στον Ασπρόπυργο για την Υγεία
Απεργιακή κινητοποίηση για την Τετάρτη 20 Μάη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και με κορύφωση αυτή τη μέρα, Λαϊκές Επιτροπές και συνταξιουχικές οργανώσεις προετοιμάζουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία.

Για τις 20 Μάη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας. Την ίδια μέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ οργανώνουν πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, σε πολλά νοσοκομεία συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες. Οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» αποφάσισαν συγκέντρωση στις 8 Μάη και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο ίδιο μέτωπο της Υγείας, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες των Λαϊκών Επιτροπών και φορέων από τη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή, που προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας. Για την προετοιμασία της σχεδιάζουν τις παρακάτω τοπικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας:

Την Πέμπτη 7/5: Στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Στις 10 π.μ. στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Στις 7 μ.μ. στο «Λοιμωδών» Αγ. Βαρβάρας. Την Παρασκευή 8/5: Στις 10.30 π.μ. στο ΙΚΑ Ανω Λιοσίων. Τη Δευτέρα 11/5: Στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Πετρούπολης. Την Τρίτη 12/5: Στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ Μενιδίου.

Στο ακόλουθο πρόγραμμα κατέληξαν μετά από σύσκεψη και οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας: Το διάστημα 11 - 15 Μάη θα προχωρήσουν σε κατά τόπους παρεμβάσεις με βάση τα προβλήματα σε κάθε περιοχή. Στις 18 Μάη θα γίνει κοινή παρέμβαση, στις 12.30 μ.μ., στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά (Θηβών και Φαλήρου). Στις 28 Μάη αποφασίστηκε παν-κινητοποίηση με συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι της Νίκαιας.

Επίσης, με τη συμμετοχή σωματείων και μαζικών φορέων του νομού έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας για τα προβλήματα στις δομές Υγείας της περιοχής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε: Να κληθούν περισσότεροι φορείς και σωματεία για να συμμετάσχουν σε δράσεις για την Υγεία. Να δοθεί συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα την Τετάρτη 6/5. Να σταλεί υπόμνημα στον υπουργό Υγείας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων (εκτός της Χρυσής Αυγής). Να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 27 Μάη.

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, ήταν το αίτημα της κινητοποίησης που έγινε την περασμένη βδομάδα και στο Διδυμότειχο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Από τη χτεσινή παρέμβαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έκαναν χτες το απόγευμα η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και Λαϊκές Επιτροπές, απαιτώντας από τους Συμβούλους να μην πάρουν καμία απόφαση που θα δίνει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να διαχειριστεί τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου με τρόπο που ωφελεί τους συνολικότερους σχεδιασμούς υπέρ του κεφαλαίου.

Η διοίκηση Μπουτάρη έφερε χτες ως θέμα ημερήσιας διάταξης τη λήψη απόφασης για την κατάθεση των χρημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί αργά το βράδυ. Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών άνοιξαν πανό που έλεγε «Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων» και φώναξαν συνθήματα μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ενώ αρχικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ, προκειμένου να τοποθετηθεί, στη συνέχεια, του έκλεισε το μικρόφωνο και διέταξε τη διακοπή της τηλεοπτικής μετάδοσης της συνεδρίασης, επειδή ενοχλήθηκε από τα όσα έλεγε. Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, παρέμεινε στο βήμα και ανάμεσα σε άλλα είπε: «Είστε υπόλογοι για όσα συμβούν την επόμενη μέρα. Γιατί, τα χρήματα αυτά θα λείψουν από παιδικούς σταθμούς, από το φαΐ των παιδιών που πάνε στο σχολείο».

Με επαχθείς όρους η περίθαλψη των ανασφάλιστων

Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση παρουσίασαν χτες υπουργοί της κυβέρνησης

Σε επαχθέστερους και απ' τους ισχύοντες περιορισμούς για τους ασφαλισμένους οδηγεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, που έδωσε με τυμπανοκρουσίες για δημόσια διαβούλευση η συγκυβέρνηση.

Η ΚΥΑ προβλέπει την έκδοση Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) με ισχύ ενός έτους. Στην περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική κατάσταση, θα πρέπει ο δικαιούχος να το δηλώσει αμέσως και να επιστραφεί το ΒΥΑ. Στο σχέδιο της ΚΥΑ αναφέρονται 19 κατηγορίες δικαιούχων, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Για το θέμα αυτό, έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου πέντε υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί (Π. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος, Α. Ξανθός, Δ. Στρατούλης και Θ. Φωτίου). Η συνέντευξη Τύπου πήρε και τη μορφή φιέστας με αυτά που προσπάθησαν επικοινωνιακά να πλασάρουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης.

Πάντως, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν αυτό που συμπυκνώθηκε στα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Α. Ξανθού: Οτι δηλαδή οι ανασφάλιστοι εξομοιώνονται εν μέρει με τους ασφαλισμένους, οι οποίοι τείνουν και αυτοί να γίνουν λειτουργικά ανασφάλιστοι. Δηλαδή, καίτοι ασφαλισμένοι, υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους δυσβάσταχτα ποσά, που σε ορισμένες περιπτώσεις τους αποτρέπουν απ' την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Ξανθός εξήγησε ότι όσοι θα πάρουν το ΒΥΑ θα μπορούν να έχουν δωρεάν παροχές μόνο εφόσον επιλέξουν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές Υγείας. Αν δηλαδή χρειαστούν μια χειρουργική επέμβαση ή μια διαγνωστική εξέταση (π.χ. μαγνητική τομογραφία) θα πρέπει να στοιβαχτούν στις πολύμηνες αναμονές.

Κι αν η κατάσταση είναι επείγουσα και ο ανασφάλιστος αναγκαστεί, λόγω των πολύμηνων αναμονών, να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πληρώσει εξ ολοκλήρου τη νοσηλεία ή τις διαγνωστικές πράξεις. Μ' άλλα λόγια, δεν θα πληρώσει 30% συμμετοχή για τη νοσηλεία ή 15% για τις διαγνωστικές πράξεις, όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ, όταν καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η ΚΥΑ θα υπογραφεί απ' τους συναρμόδιους υπουργούς μέχρι το τέλος του Μάη. Αγνωστο είναι πότε θα μπορέσουν να εκδοθούν τα ΒΥΑ 2,5 εκ. ανασφάλιστων.

Απλήρωτοι στην παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Δεν έφτασε που η παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) ξεκίνησε με πρόγραμμα ΕΣΠΑ με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, αλλά όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής οι εργαζόμενοι έμαθαν πως τα χρήματα για τους μισθούς τους δεσμεύτηκαν για να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ετσι, οι 13 εργαζόμενοι που άρχισαν να εργάζονται απ' το Φλεβάρη, πήραν «ένα έναντι» 600 ευρώ μετά το Πάσχα και έκτοτε δεν είχαν καμία απάντηση για τα υπόλοιπα. Για το θέμα έκανε παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεσμεύτηκε να δώσει απάντηση σήμερα.

Συμψηφισμός χρεών και συντάξεων

Υποσχέσεις ότι θα γίνει ρύθμιση για τους ηλικιωμένους των ασφαλιστικών ταμείων - κυρίως του ΟΑΕΕ - που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, δεν μπορούν να πάρουν συντάξεις λόγω των χρεών τους προς τα Ταμεία, έδωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι μέσα στο Μάη θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα προβλέπεται κλιμακωτός συμψηφισμός των συντάξεων με τα χρέη. Για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ θα παρακρατείται το ένα τέταρτο της σύνταξης. Για χρέη 20.000 - 40.000 ευρώ ο συμψηφισμός θα είναι μεγαλύτερος του ενός τετάρτου της σύνταξης, ενώ για χρέη 40.000 ευρώ και πάνω ο συμψηφισμός «θα είναι αυστηρότερος»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ