Χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
Κατάμεστος ήταν ο εσωτερικός χώρος... |
Από τις 17.30 κιόλας - η εκδήλωση ξεκινούσε στις 18.30 - κατέφταναν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, οι οικοδόμοι και οι τεχνίτες που με την εθελοντική προσφορά τους βοήθησαν να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι, για να μπορούν να φιλοξενούν τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, άλλες καλλιτεχνικές ομάδες, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά της ΚΝΕ. Το χώρο επισκέφθηκαν επίσης και κάτοικοι της περιοχής. Ξεχωριστά αναφέρουμε και την παρουσία εκπροσώπου από το Σύλλογο Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ - ΣΤΡΟΦΗ.
Ανθρωποι με πρόσωπα χαρούμενα, ενθουσιασμένα, περήφανα για το «Στέκι τους» ξεναγήθηκαν στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και στους χώρους, που διαμορφώθηκαν ύστερα από πολύμηνη εθελοντική δουλειά εκατοντάδων φίλων και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που θα στεγάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες από όλα τα είδη της Τέχνης.
Οι χώροι που υπάρχουν στο Στέκι είναι:
Χώρος για τη φιλοξενία των θεατρικών και χορευτικών ομάδων και την παρουσίαση μικρών εκδηλώσεων, όπως και εκθέσεων, στούντιο προβών και ηχογραφήσεων, με όλο τον απαραίτητο, σύγχρονο εξοπλισμό για μουσικά σύνολα και ομάδες.
...αλλά και η αυλή |
Στο Στέκι της ΚΝΕ και οι μικρότερες ηλικίες θα έχουν το χώρο τους! Με εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο μέσα στο Στέκι, όσο και έξω απ' αυτό θα γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθούν αξίες όπως συλλογικότητα, αλληλεγγύη, γνώση, αγώνας, συντροφικότητα.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ανάμεσα στ' άλλα σημείωσε:
«Η δημιουργία του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ έρχεται να απαντήσει σε ένα ερώτημα που θέσαμε στο 11ο Συνέδριο της Οργάνωσης, τον περασμένο Δεκέμβρη. Το πώς δηλαδή ως ΚΝΕ θα γίνουμε ακόμα πιο ικανοί στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή μας, στην ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας με συνέχεια, στην ανάδειξη του νέου προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου. Το πώς ακόμα καλύτερα θα αξιοποιήσουμε και θα "ακονίσουμε" τα καλλιτεχνικά και μορφωτικά μέσα παρέμβασής μας. Πώς θα δοκιμάσουμε και νέα μέσα και μορφές που θα αξιοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην παρέμβασή τους και ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Δημιουργώντας και νέες ομάδες, δουλεύοντας εκδηλώσεις, παραγωγές και άλλα. Δίνοντας εφόδια και την κατάλληλη υποδομή για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου.
Ο Δ. Κουτσούμπας ενώ απευθύνει χαιρετισμό |
Στην εκδήλωση βραβεύτηκε η Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης Αττικής της ΚΝΕ για τη συμμετοχή της στη δημιουργία του Στεκιού και της απονεμήθηκε το έργο του Δ. Κατσικογιάννη «Μπουρλοτιέρηδες του Μηχανικού Ολύμπου», ενώ σε όλους τους οικοδόμους και τεχνίτες που δούλεψαν για να γίνει το Στέκι δόθηκε ανατύπωση του έργου του Α. Τάσσου «Διαδήλωση», που το είχε φιλοτεχνήσει για το 11ο Συνέδριο του Κόμματος.
Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με μια μικρή καλλιτεχνική εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο ρόλο της Τέχνης. Μέσα από τα ποιήματα μεγάλων προοδευτικών και κομμουνιστών δημιουργών, τα τραγούδια που ακούστηκαν, αναδείχθηκε η Τέχνη που στρατεύεται στον κόσμο των πιο προοδευτικών και πρωτοπόρων ιδεών, η Τέχνη που στρατεύεται στην πάλη της εργατικής τάξης, η Τέχνη που μπορεί να μαχητικοποιήσει, να συγκινήσει, να οργανώσει τις διαθέσεις για την αλλαγή της πραγματικότητας, η Τέχνη που οφείλει «να δίνει "παρών" στο πρώτο κάλεσμα της εποχής» της.
Οι ηθοποιοί Ηρα Ρόκου και Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα απήγγειλαν ποιήματα των Μπρεχτ, Χικμέτ, Μαγιακόφσκι, Ρίτσου, Λειβαδίτη, Αναγνωστάκη. Τα μελοποιημένα τραγούδια από Μικρούτσικο, Λεοντή και Τσαγκάρη ερμήνευσε η Πολυξένη Καράκογλου. Τη συνόδευσαν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο) και Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί).
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.
Ο Δ. Κουτσούμπας αφού ξεναγήθηκε στους χώρους απηύθυνε χαιρετισμό, όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε τα παρακάτω:
«Πολλοί άνθρωποι, σήμερα, του Πολιτισμού, των Τεχνών, νέοι και νέες αναζητούν απαντήσεις, νέες απαντήσεις. Δεν υπάρχει άλλος χώρος που μπορεί να συμβάλει, που μπορεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, να ανοίξει έστω δρόμους αναζήτησης, από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που σχεδόν έναν αιώνα τώρα ανάδειξαν και αναδεικνύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της Τέχνης.
Το Κόμμα μας, ένα μαρξιστικό - λενινιστικό εργατικό κομμουνιστικό κόμμα, γνωρίζει ότι κάθε κοινωνία βασιζόμενη στην ταξική εκμετάλλευση παράγει δύο πολιτισμούς.
Στον καπιταλισμό, ο πολιτισμός, η φιλοσοφία, τα έθιμα, η τέχνη της αστικής τάξης είναι κυρίαρχα. Αυτοί που δουλεύουν και παράγουν τις υλικές ανάγκες της ζωής, οι εκμεταλλευόμενοι, παράγουν έναν πολιτισμό που είναι σε αντίθεση, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από την άρχουσα τάξη.
Οταν η εργατική τάξη έρθει στην εξουσία, θα επανακτήσει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος και θα γίνει ο φυσικός κληρονόμος των θετικών παραδόσεων, δημιουργώντας βέβαια σε νέα, ανώτερη βάση τον πολιτισμό της νέας κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας.
Η Τέχνη είναι που καταγράφει την ιστορία κάθε εποχής. Η Τέχνη είναι το νήμα που δένει τους ανθρώπους μεταξύ τους, δίνοντας το όραμα και τη συνειδητοποίηση ενός ευρύτερου ορίζοντα της κοινωνίας, της οποίας αποτελούν μέρος».
Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ας γίνει αυτό το Στέκι που παραχώρησε το ΚΚΕ στην ΚΝΕ κυψέλη δημιουργίας και ανάτασης για τους νέους και τις νέες».