ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις αντικομμουνιστικές διώξεις από την ουκρανική κυβέρνηση

Τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία με νόμο που ψήφισε επιχειρεί την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας ενώ την ίδια στιγμή συνεργάζεται ανοιχτά με φασιστικά κόμματα και τις ένοπλες συμμορίες τους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του ΚΚΕ, με Ερώτησή της προς την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φ. Μογκερίνι, τονίζοντας τα εξής:

«Mετά από το φιάσκο στο οποίο εξελίχτηκε η δίκη για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, η κυβέρνηση έσπευσε προκλητικά, λίγο πριν την 9η Μάη, την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, να ψηφίσει νόμο που εξισώνει ανιστόρητα, με βάση την απαράδεκτη αντίληψη που προωθεί η ΕΕ, το φασισμό με τον κομμουνισμό και καλεί σε "απαγόρευση της προπαγάνδας τους". Ο νόμος στοχεύει αποκλειστικά τη δράση των κομμουνιστών και αγωνιστών που αντιτάχτηκαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή που εκκρεμεί δίκη για να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας και πρόσφατα ζητήθηκε η δίωξη του προέδρου του, Πέτρο Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, η ουκρανική κυβέρνηση με νόμο ηρωοποιεί τους φασίστες του λεγόμενου "ουκρανικού απελευθερωτικού στρατού" που έδρασε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας παράλληλα αξιοποιεί φασιστικά κόμματα και τις ένοπλες εγκληματικές οργανώσεις τους, όπως δείχνει ο πρόσφατος διορισμός του Ντμίτρο Γιάρος, επικεφαλής της ναζιστικής οργάνωσης "Δεξιός Τομέας", στη θέση του συμβούλου στο υπουργείο Αμυνας.

Επιπλέον, οι Αρχές, επιδιώκοντας τον εκφοβισμό κάθε διαφορετικής γνώμης:

  • Προχώρησαν στη σύλληψη του Αλεξάντερ Μπονταρτσούκ, εκδότη του περιοδικού "Εργατική Τάξη", που διώκεται με το πρόσχημα ότι «παραβιάζει έμμεσα την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» με την αρθρογραφία του.
  • Υπέβαλαν σε 7ωρη ανάκριση τον Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.
  • Εξακολουθούν να κρατούν σιωπή ιχθύος για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολγκόφ, που απήχθη από τα γραφεία της εφημερίδας που εξέδιδε "Θέλω να είμαι στην ΕΣΣΔ" (Khochu v SSSR, "I want to be in the USSR") από ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με τις σημερινές Αρχές.

Η μεγάλη επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης των εργαζομένων στην Ουκρανία, οι προετοιμασίες για στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Ουκρανία, πάνε χέρι - χέρι με τις αντικομμουνιστικές διώξεις.

Πώς τοποθετείται η Υπατη εκπρόσωπος στον αντικομμουνιστικό νόμο της ουκρανικής κυβέρνησης και στις παραπάνω συνεχιζόμενες αντικομμουνιστικές διώξεις που έχουν στόχο να θέσουν εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας;

Αντικομμουνιστικοί νόμοι και διώξεις, όπως οι παραπάνω, περιλαμβάνονται στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το "μνημόνιο" ΕΕ - Ουκρανίας για τη χρηματοδότηση της τελευταίας με 1,8 δισ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ;».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ευχολόγιο και ενδείξεις κλιμάκωσης

ΛΙΜΠΕΚ - ΚΙΕΒΟ.--

Το ζήτημα της κατάστασης στην Ουκρανία απασχόλησε τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών G - 7, που έγινε στο Λίμπεκ της Γερμανίας (από το λεγόμενο G - 8 έχει αποκλειστεί η Ρωσία μετά από την ενσωμάτωση της Κριμαίας). Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Βρετανίας υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Γερμάνο ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ότι ο κίνδυνος νέων παραβιάσεων της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 12 Φλεβάρη στο Μινσκ «θα μειωθεί χάρη στην απομάκρυνση νέων τύπων όπλων από τη ζώνη της σύγκρουσης». Επίσης οι G - 7 συμφώνησαν ότι επιθυμούν την επιστροφή της Ρωσίας στους κόλπους της Ομάδας, ώστε να ξαναγίνει ομάδα των Οκτώ (G - 8) θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των «ειρηνευτικών» συμφωνιών του Μινσκ. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ, «η G - 7 δεν επιθυμεί τον περιορισμό ή την απομόνωση της Ρωσίας». Η κίνηση αυτή εκφράζει και τις υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις, καθώς ιδιαίτερα τα γερμανικά μονοπώλια έχουν ζημιές από την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πέρα από το ευχολόγιο, στην ίδια την Ουκρανία οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης που στηρίζουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και των πολιτοφυλάκων στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, κλιμακώνονται καθημερινά. Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι εκπαιδεύει νέους πολιτοφύλακες και διατηρεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στη γραμμή των συνόρων, ενώ οι πολιτοφύλακες ανταποδίδουν ότι η άλλη πλευρά συνεχώς παραβιάζει τα συμφωνηθέντα της εκεχειρίας τόσο στο στρατιωτικό τομέα όσο και σε αυτόν της κωλυσιεργίας για την πολιτική διευθέτηση στις ανατολικές περιοχές. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ επίσης συνεχίζει τη στρατιωτική προετοιμασία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ G - 7
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με το Ιράν

Από τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του G - 7
Από τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του G - 7
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΙΜΠΕΚ.--

Εκτός από την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στην Ουκρανία, η επίθεση 10μελούς αραβικού συνασπισμού κατά της Υεμένης, η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η συνέχιση της διεθνούς διαπραγμάτευσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κυριάρχησαν στις εργασίες της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G - 7) που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ στη βόρεια γερμανική μεσαιωνική πόλη και μεγαλύτερο λιμάνι της Βαλτικής, Λίμπεκ.

Στο ζήτημα του Ιράν η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, που ήταν παρούσα στις συναντήσεις, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής συμφωνίας πέραν της προκαταρκτικής που επιτεύχθηκε στις 2 Απρίλη στη Λοζάνη της Ελβετίας. Η Μογκερίνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη της συμφωνίας είναι εφικτή και ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα υιοθετήσει τη συμφωνία όταν αυτή επιτευχθεί. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μια τελική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, παρά τη συμφωνία που έκανε το βράδυ της Τρίτης με το Κογκρέσο, επιτρέποντας μεταξύ άλλων σε αυτό τη δυνατότητα να απορρίψει ή να εγκρίνει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εντός 30 ημερών από τη σύναψή της.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο για την πιθανή επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προκάλεσε την ικανοποίηση του Ισραήλ, ενώ υποβαθμίστηκε από τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, που δήλωσε χτες πως αυτό είναι «εσωτερικό ζήτημα» των ΗΠΑ και ότι το Ιράν «διαπραγματεύεται με διεθνείς δυνάμεις και όχι το αμερικανικό Κογκρέσο». Υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει να βγει από τη διεθνή απομόνωση έχοντας «εποικοδομητική αλληλεπίδραση με τον κόσμο και όχι αντιπαράθεση».

Την Τρίτη το απόγευμα, πρώτη μέρα της διήμερης υπουργικής συνόδου στο Λίμπεκ, χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν στην πόλη εκφράζοντας μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Ομάδας των Επτά και πολιτικών που ασκούνται υπέρ του διεθνοποιημένου μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Αύριο η συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα

Στις 12 το μεσημέρι στην αμερικανική πρεσβεία

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης για Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, που αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και έχει οριστεί για τις 19 Απρίλη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη συμμετέχει διοργανώνοντας αύριο Παρασκευή 17 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία. Κεντρικά συνθήματα - αιτήματα της συγκέντρωσης αυτής, που συμμετέχει και η Ελληνική Επιτροπή Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, είναι:

  • «ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
  • Η πορεία της χώρας είναι υπόθεση του λαού της.
  • Αμεση κατάργηση του επικίνδυνου διατάγματος Ομπάμα».

Το συγκεκριμένο διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, στις 9 Μάρτη 2015, προκλητικά χαρακτηρίζει τη Βενεζουέλα και την κυβέρνησή της «ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Αυτή η νέα επιθετική ενέργεια έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις λαϊκών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, με εκδηλώσεις και συλλογή υπογραφών που ζητούν την άμεση κατάργηση του διατάγματος. Στη χώρα μας υπογράφει η Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στελέχη της ΚΕ, εκλεγμένοι στο συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Διοίκηση, το κίνημα ειρήνης, το κίνημα γυναικών και νεολαίας, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Xαιρετίζει την πρόθεση Ομπάμα

ΑΒΑΝΑ.--

Η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε «δίκαιη» την πρόθεση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των κρατών τα οποία - σύμφωνα με αυτές - υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ζοζεφίνα Βιδάλ Φερέιρο, γενική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η πρόταση Ομπάμα που ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ θα αποσταλεί στο Κογκρέσο, που έχει ένα περιθώριο 45 ημερών για να αποφανθεί. Η Κουβανή διπλωμάτης πάντως επισημαίνει ότι: «Η κυβέρνηση της Κούβας αναγνωρίζει τη δίκαιη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να εξαλείψει την Κούβα από μια λίστα που ποτέ δε θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί, αφού η χώρα μας έχει πέσει θύμα των εκατοντάδων τρομοκρατικών ενεργειών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.478 άτομα και έχουν αφήσει ανάπηρους 2.099 Κουβανούς πολίτες. Οπως έχει επαναλάβει πολλές φορές η κουβανική κυβέρνηση, η Κούβα απορρίπτει και καταδικάζει όλες τις πράξεις τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και τις εκφάνσεις, καθώς και κάθε ενέργεια που έχει ως στόχο να προωθήσει την υποστήριξη, τη χρηματοδότηση ή την απόκρυψη τρομοκρατικών πράξεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ