Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ G - 7
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με το Ιράν

Από τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του G - 7
Από τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του G - 7
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΙΜΠΕΚ.--

Εκτός από την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στην Ουκρανία, η επίθεση 10μελούς αραβικού συνασπισμού κατά της Υεμένης, η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η συνέχιση της διεθνούς διαπραγμάτευσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κυριάρχησαν στις εργασίες της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G - 7) που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ στη βόρεια γερμανική μεσαιωνική πόλη και μεγαλύτερο λιμάνι της Βαλτικής, Λίμπεκ.

Στο ζήτημα του Ιράν η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, που ήταν παρούσα στις συναντήσεις, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής συμφωνίας πέραν της προκαταρκτικής που επιτεύχθηκε στις 2 Απρίλη στη Λοζάνη της Ελβετίας. Η Μογκερίνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίτευξη της συμφωνίας είναι εφικτή και ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα υιοθετήσει τη συμφωνία όταν αυτή επιτευχθεί. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μια τελική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, παρά τη συμφωνία που έκανε το βράδυ της Τρίτης με το Κογκρέσο, επιτρέποντας μεταξύ άλλων σε αυτό τη δυνατότητα να απορρίψει ή να εγκρίνει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εντός 30 ημερών από τη σύναψή της.

Η συμφωνία ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο για την πιθανή επίτευξη συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα προκάλεσε την ικανοποίηση του Ισραήλ, ενώ υποβαθμίστηκε από τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, που δήλωσε χτες πως αυτό είναι «εσωτερικό ζήτημα» των ΗΠΑ και ότι το Ιράν «διαπραγματεύεται με διεθνείς δυνάμεις και όχι το αμερικανικό Κογκρέσο». Υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει να βγει από τη διεθνή απομόνωση έχοντας «εποικοδομητική αλληλεπίδραση με τον κόσμο και όχι αντιπαράθεση».

Την Τρίτη το απόγευμα, πρώτη μέρα της διήμερης υπουργικής συνόδου στο Λίμπεκ, χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν στην πόλη εκφράζοντας μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Ομάδας των Επτά και πολιτικών που ασκούνται υπέρ του διεθνοποιημένου μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ