Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους δανειστές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβάνεται και μία πρόταση για τη δημιουργία Σώματος μυστικών φοροεισπρακτόρων. «Ανθρωποι της διπλανής πόρτας» που θα το παίζουν φίλοι, πελάτες, καταναλωτές, τυχαίοι περαστικοί, ίσως αναξιοπαθούντες και ποιος ξέρει τι άλλο... Αυτοί οι τύποι, λοιπόν, ας τους πούμε ταχύρρυθμα «εκπαιδευόμενους φορο-χαφιέδες» για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα, θα βγουν στο κουρμπέτι και θα την έχουν φυλαγμένη στη γωνία στους εμπόρους, στους καταστηματάρχες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, θα τους την πέφτουν από κοντά και εάν τους πιάσουν να μην κόβουν αποδείξεις, να μην αποδίδουν ΦΠΑ, τότε θα γίνεται καταγγελία στις αρχές και αλίμονό τους... Οι «φορο-χαφιέδες», λοιπόν, θα είναι εξοπλισμένοι με οπτικοακουστικά μέσα που θα μπορούν να καταγράφουν σε εικόνα και ήχο τις παραβάσεις για να έχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό για το αδίκημα του επαγγελματία. Η ιδέα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενθουσίασε τόσο πολύ τον Στέφανο Μάνο, γνωστό νεοφιλελεύθερο και επίσης γνωστό για τις αντιδραστικές του απόψεις, που έγραψε στο twitter ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και για τον έλεγχο της ...παράνομης στάθμευσης.
Δύο μέρες μετά μάθαμε λίγο πιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο μέτρο από ρεπορτάζ της «Αυγής της Κυριακής». Λέει: «Αμερικάνικη συνταγή κατά της φοροδιαφυγής. "Πατέντα" IRS για σύλληψη διαφυγόντος ΦΠΑ». Οπου IRS η γνωστή αμερικάνικη υπηρεσία που κάνει αντίστοιχους ελέγχους με μεγάλη ευρηματικότητα και με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως λέει το άρθρο, που εξηγεί: «Εύλογη λοιπόν η αναζήτηση ξένης τεχνογνωσίας (...) Το στοίχημα εν προκειμένω είναι το πώς θα ενταχθεί στην "κουλτούρα" των Ελλήνων η αποδοχή του θεσμού. Η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε κίνηση προς εμπέδωση φορολογικής συνείδησης είναι ευθέως ανάλογη της φορολογικής δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας των φόρων, άρα είναι στο χέρι της κυβέρνησης με την γενικότερη πολιτική της να την υποστηρίξει». Επαναλαμβάνουμε, δεν είναι κείμενο της «Καθημερινής», ούτε της «Wall Street Journal». Είναι κείμενο της «Αυγής», που υποστηρίζει ότι πρέπει οι Ελληνες να αλλάξουν φορολογική «κουλτούρα». Δηλαδή, όπως στο Αμέρικα... Και έφτασε ο καιρός που εκτός από τη φορολογική κουλτούρα πρέπει να μπει στην κουλτούρα των Ελλήνων και ο «φορο-χαφιεδισμός». Γιατί με το σχέδιο της κυβέρνησης είναι φανερό ότι πάμε σε μια λογική ο ένας φτωχός να καρφώνει τον άλλο.
Το σίγουρο είναι ότι το φοροκυνηγητό, με ή χωρίς τους φορο-χαφιέδες, είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης, στην προσπάθειά της να βρει λεφτά για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Και εάν πάρουμε για παράδειγμα τη μέχρι τώρα πραγματικότητα, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ποιοι θα είναι οι «εύκολοι» στόχοι που θα κυνηγούν οι φοροελεγκτές - ρουφιάνοι. Οι μικρομαγαζάτορες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών. Ανθρωποι που με το ένα χέρι κρατάνε το λουκέτο για να κλείσουν το μαγαζί τους και με το άλλο τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται να διατηρήσει έστω και αν τους αλλάξει όνομα. Είναι καθαρό βεβαίως πως δεν πρόκειται να πειράξει τη «νόμιμη φοροδιαφυγή» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις πολλές φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Ισα ίσα, υπόσχεται και άλλα προνόμια στο κεφάλαιο. Και σε μια τέτοια πολιτική είναι απολύτως φυσιολογικό να ευδοκιμούν αμερικάνικα ήθη και έθιμα...
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης με βάση την κεφαλαιοποίησή της - η ισπανική Banco Santander - και η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία - η Deutsche Bank - αναμένεται να «κοπούν» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στα stress tests που διεξήγαγε στο τέλος του 2014, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι οι δύο τράπεζες είχαν «περάσει» πέρυσι τις αντίστοιχες δοκιμασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Εφόσον η πληροφορία επιβεβαιωθεί, συνέχιζε το ρεπορτάζ, αυτό θα έχει συνέπειες για τις δύο τράπεζες που λειτουργούν στην αμερικανική αγορά - ανάμεσα στα άλλα, εκτιμάται ότι θα τεθούν περιορισμοί όσον αφορά στα κέρδη που θα μπορούν να μεταβιβάσουν στις μητρικές τους, σε Ισπανία και Γερμανία.
Σε νεότερο ρεπορτάζ μετά το ξεκίνημα από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) των stress tests (τεστ αντοχής) για όλες τις τράπεζες στις ΗΠΑ, εκτιμάται πως οι αμερικανικές μονάδες της γερμανικής Deutsche Bank και της ισπανικής Santander θα αποτύχουν. Η Fed εκτιμά ότι παρατηρείται σοβαρότατη αύξηση των πτωχεύσεων στον επιχειρηματικό κόσμο και κρίνει αδύναμη την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο ενδεχόμενο μιας κρίσης. Φαίνεται ότι ανησυχεί εκτός από τις πτωχεύσεις και με τα «κόκκινα» δάνεια.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι έχουμε άλλο ένα επεισόδιο στην όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη (ΗΠΑ - Γερμανία), και είναι ένα στοιχείο που φανερώνει εκδήλωση ανταγωνισμών, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γιατί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ζητήσει από τράπεζες της Ευρωζώνης, και μάλιστα τις ίδιες, να φροντίσουν για μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Wall Street Journal» και «Financial Times», η ΕΚΤ μέσα στο Γενάρη έστειλε επιστολές σε ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης και τους ζητά ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ακόμη και πάνω από το 11% που έχει βάλει ως όριο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η ΕΚΤ ζήτησε από συγκεκριμένες τράπεζες να βρουν πρόσθετα κεφάλαια ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να απορροφήσουν τυχόν απώλειες από μια επιδείνωση της καπιταλιστικής οικονομίας. Το Δεκέμβρη του 2014, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕΚΤ έστειλε επιστολές σε τράπεζες της Ευρωζώνης με διαφορετικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για κάθε τράπεζα, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου των στοιχείων ενεργητικού και την ποιότητα των κεφαλαίων. Να θυμίσουμε ότι για να περάσουν τα τεστ αντοχής τον Οκτώβρη του 2014, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν ήδη αντλήσει 40 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του 2014. Η ισπανική τράπεζα Banco Santander, άντλησε 7,5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τους «Financial Times», ενώ η Deutsche Bank εξέταζε μέσα στο Γενάρη του 2015 την πώληση ενός μέρους των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής δράσης για ενίσχυση των κεφαλαίων της, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Η ΕΚΤ προσπαθεί να θωρακίσει περισσότερο τις τράπεζες αυτές, πιέζοντας για κεφαλαιακούς δείκτες που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν τετραπλάσιοι σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση.
Πρόσφατα ξαναέγινε έκκληση στις τράπεζες της Ευρωζώνης να εξασφαλίσουν πρόσθετα κεφάλαια και να βελτιώσουν την ποιότητά τους, από την Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτείνοντας, επίσης, να υιοθετηθούν νέοι νόμοι από την ΕΕ ώστε να μην υπάρχουν 150 διαφοροποιήσεις των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτήματα για την ποιότητα κεφαλαίων στις ισπανικές τράπεζες, αλλά και τις τράπεζες στην Ελλάδα και την Ιταλία και φέρουν ως παράδειγμα την Ελλάδα, λέγοντας ότι πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αξιοποιήσουν νομοθετική μεταρρύθμιση που τους επέτρεψε να ενσωματώσουν 13 δισ. ευρώ, συνολικά, από τον αναβαλλόμενο φόρο στα κέρδη, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις από ισπανικές, ιταλικές και πορτογαλικές τράπεζες. Ωστόσο, η SSM δεν θεωρεί πως αυτά τα κεφάλαια εντάσσονται στην κατηγορία των κεφαλαίων «υψηλής ποιότητας», δηλαδή δε δίνουν σιγουριά για κεφαλαιακή επάρκεια.
Το ζήτημα στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι μόνο η υπόδειξη της ΕΚΤ για αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά κυρίως ο λόγος για τον οποίο γίνεται. Και ναι μεν μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι για τα στοιχεία ενεργητικού και την ποιότητα των κεφαλαίων, μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν ομόλογα επικίνδυνα να λήξουν και να μην μπορούν να εισπραχτούν, ή να έχουν «κόκκινα» δάνεια, ή να μην εκταμιεύουν για να πληρώσουν τον αναβαλλόμενο φόρο, αλλά οι τράπεζες πέρασαν από έλεγχο τον Οκτώβρη. Τώρα ανακάλυψαν τέτοιους κινδύνους; Γιατί τώρα, λοιπόν, τους ζητούν νέα αύξηση κεφαλαίων; Η ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, μιλά για ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον με υποτονική ανάπτυξη και αποπληθωρισμό. Αλλα δημοσιεύματα λένε ότι η ΕΚΤ ζήτησε από συγκεκριμένες τράπεζες να βρουν πρόσθετα κεφάλαια, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να απορροφήσουν τυχόν απώλειες από μια επιδείνωση της οικονομίας. Ο κίνδυνος, λοιπόν, επιδείνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη είναι το πρόβλημα για τις τράπεζες της Ευρώπης. Φαίνεται ότι στις ΗΠΑ πήραν αυτό το σινιάλο και με τον ίδιο φόβο, δηλαδή της μη επάρκειας κεφαλαίων ή με την υποψία ότι τα κεφάλαιά τους δεν είναι «ποιοτικά», όπως λέει η ΕΚΤ, παίρνουν ανάλογα μέτρα για αυτές τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Ετσι ή αλλιώς η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των καπιταλιστικών κρατών αφού χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνο ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και ολοένα και πιο διευρυμένη αναπαραγωγή κεφαλαίου και κερδών, αφού απαιτείται επάρκεια κεφαλαίων για δανεισμό των επιχειρηματικών ομίλων ώστε να κάνουν επενδύσεις, αλλά και δανεισμό λαϊκών νοικοκυριών (π.χ. στεγαστικά δάνεια), προκειμένου να ενισχύεται ο κλάδος των κατασκευών και όσοι κλάδοι σχετίζονται με την οικοδομή (μέταλλο, ξύλο, πλαστικά, δομικά υλικά κ.λπ.), με την πώληση κατοικιών. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός.