ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο επίκεντρο η προστασία ανέργων και εποχικών εργαζομένων

Παρέμβαση τη Δευτέρα, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας

Από κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας ενάντια στην περικοπή του επιδόματος ανεργίας των εποχικών εργαζομένων
Από κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας ενάντια στην περικοπή του επιδόματος ανεργίας των εποχικών εργαζομένων
Τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους θέτουν στην προμετωπίδα της δράσης τους κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό. Με κοινή τους ανακοίνωση, 14 κλαδικά σωματεία από όλη τη χώρα και 12 επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία, ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικών εργαζομένων. Την ανακοίνωση υπογράφουν, συγκεκριμένα, τα κλαδικά Συνδικάτα σε Αττική, Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική - Πιερία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Ιωάννινα, Λάρισα, Κω, Ικαρία, Σάμο, Λέσβο και Λήμνο και τα επιχειρησιακά Σωματεία στα Ξενοδοχεία «Atheneum Intercontinental», «Metropolitan Athens», «Melia Athens», «Caravel», «Novotel», «Royal Olympic», «Zafolia», «S.G. Lycabetus», «Stanley», «G.R. Lagonisi», «Crowne Plaza» και «Catering Newrest».

Τα σωματεία της Αττικής θα κάνουν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ., ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωσή τους, τα σωματεία αναφέρουν: «Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό βιώνουμε τις πιο σκληρές επιπτώσεις από τις αντεργατικές πολιτικές που επιβλήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ποτέ δεν ήταν επιλογή μας τα φτηνά μεροκάματα κι όμως έγιναν νόμοι του κράτους. Ποτέ δεν επιλέξαμε την ανεργία κι όμως έχει καθιερωθεί. Ποτέ δεν χωρίσαμε τους συναδέλφους μας σε νέους και παλιούς, κι όμως είναι μια πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε.

Σήμερα, ο εφιάλτης για τον εργαζόμενο του κλάδου δεν είναι μόνο η ανεργία γιατί τη ζούμε εδώ και χρόνια, ακόμη και την εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ακόμη και τα δυο τελευταία που ο τουρισμός σπάει τα ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων το ένα μετά το άλλο εμείς δεν έχουμε δει καμιά βελτίωση στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην καθημερινότητα μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας με την περικοπή της επιδότησης σε 400 μέρες για κάθε τέσσερα χρόνια, "φωτογραφίζει" τους εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό. Τιμωρούνται οι συνάδελφοί μας, που εξαιτίας της συρρίκνωσης της θερινής περιόδου και της εκτεταμένης ανασφάλιστης εργασίας δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ούτε 100 ένσημα το χρόνο. Ακόμη και μετά την αλλαγή του τρόπου απόδοσης του επιδόματος, με τροποποίηση που πέρασε το χειμώνα του 2013, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να επιβιώσουμε με 3 μήνες επίδομα ανεργίας. Οι μεγαλοξενοδόχοι εξακολουθούν να "κουρεύουν" το χρόνο λειτουργίας των ξενοδοχείων για να κερδοσκοπούν ασύστολα. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να επιδοτούνται από το "κούρεμα" του επιδόματος ανεργίας για να μας έχουν ανασφάλιστους, πολλές φορές απλήρωτους και να γεμίζουν τα κατά τα άλλα πολυτελή τους κάτεργα με καραβιές μαθητών, extra εργαζομένων ή νοικιασμένων από δουλεμπορικά».

Διεκδικούν:

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους - εποχικούς εργαζόμενους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Αμεσα να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 39 του Ν. 3986/2011 που μειώνει και σε πολλές περιπτώσεις καταργεί το επίδομα ανεργίας για δεκάδες χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους.
  • Αμεση κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από το Δημόσιο και τις τράπεζες με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά των ανέργων.
  • Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη.
1.063.928 οι άνεργοι

Μόνο 173.526 με επίδομα ανεργίας

Σε 1.063.928 ανήλθαν συνολικά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, το Δεκέμβρη του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία για το μήνα Δεκέμβρη ανήλθε σε 858.125 άτομα (αύξηση κατά 3.608 σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2014).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για το μήνα Δεκέμβρη ανήλθε σε 173.526 άτομα (16,2%)! Δηλαδή, χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν καμία απολύτως προστασία.

Από την άλλη μεριά, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποίησε στοιχεία για την ανεργία για το Νοέμβρη του 2014. Σύμφωνα με αυτά το ποσοστό ανέργων ανήλθε στο 25,8% έναντι 27,7% το Νοέμβρη του 2013 και 25,8% τον Οκτώβρη του 2014. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Νοέμβρη του 2014 ανήλθε σε 3.538.308, οι άνεργοι σε 1.229.367 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.347.378 άτομα. Σε σχέση με το Νοέμβρη του 2013 οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 1,5%, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 0,8% και οι οικονομικά μη ενεργοί μειώθηκαν κατά 0,1%.

Με βάση το φύλο το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες φθάνει το 29,3% και των αντρών το 23%. Με βάση την ηλικία τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν οι ηλικίες 15 - 24 ετών (50,6%) και 25 - 34 ετών (33%). Τέλος, οι γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η Αττική (26,8%), η Μακεδονία - Θράκη (26,5%) και η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (26%).

ΛΑΡΙΣΑ
Το δίκιο του εργοδότη παραμένει ισχυρότερο

Δικαστήριο επικύρωσε απόλυση συνδικαλίστριας

Ως ακόμα μία απόδειξη ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα συνεχιστεί θεωρεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, σε συνέχεια αντίστοιχης του μονομελούς Πρωτοδικείου, να αποδεχτεί την απόλυση συνδικαλίστριας από την Επιχείρηση «Gοοdy' s».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η δικαστική απόφαση είναι «κόντρα στην ισχύουσα νομοθεσία», καθώς «ο συνδικαλιστής δεν μπορεί να απολυθεί παρά μόνο έπειτα από απόφαση της επιτροπής του άρθρου 15, που στην προκειμένη δεν συνέτρεχε λόγος να αποφασίσει».

Η επιχείρηση το 2013 είχε προχωρήσει σε απολύσεις πάνω από 10 εργαζομένων, ανάμεσά τους και η εν λόγω συνδικαλίστρια, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών. Επειτα από μήνυση της Επιθεώρησης Εργασίας προς την επιχείρηση για παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, που απαγορεύουν την απόλυση συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε δικαστήριο στις 11/02/2015, όπου η επιχείρηση αθωώθηκε.

Και το Συνδικάτο επισημαίνει: «Η απόφαση είναι συνέχεια των όλο και περισσότερων δικαστικών αποφάσεων με διαδικασίες και σκεπτικό "καρμπόν", που υιοθετούν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και ουσιαστικά δίνουν το "πράσινο φως" για συνδικαλιστικές διώξεις. Φαίνεται πως η εναλλαγή κυβέρνησης στα πλαίσια αυτού του συστήματος καμιά αλλαγή δεν φέρνει για τη δική μας τη ζωή. Τις ίδιες αντεργατικές αποφάσεις έχουμε και τώρα με "αριστερή" κυβέρνηση. Τις ίδιες είχαμε και με την προηγούμενη».

Το Συνδικάτο δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα ότι:

* Η αντεργατική επίθεση πάει χέρι χέρι με τις συνδικαλιστικές διώξεις.

* Θέλουν απόλυτη υποταγή στις ορέξεις της εργοδοσίας.

* Θέλουν την εργατική τάξη ανοργάνωτη, γι' αυτό επιδιώκουν να τελειώσουν με το συνδικαλιστικό κίνημα, να το φιμώσουν.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Να χαράξουμε τη δική μας γραμμή πάλης. Εδώ και τώρα αγώνας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, στο χώρο δουλειάς , γιατί κανένας εργοδότης, καμιά κυβέρνηση ή νόμος δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν διεκδικεί το δίκιο της».

ΡΟΔΟΣ
Πνέει «νέος άνεμος» απολύσεων

Σε απολύσεις στο ξενοδοχείο «Paradise» προχωρά ο όμιλος «Aldemar», στη Ρόδο, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ στο νησί. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διεκδικούν να ανακληθούν όλες οι απολύσεις, ενώ τη Δευτέρα, 16 Φλεβάρη, έχει οριστεί τριμερής στην Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από αίτημα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Φαίνεται, πως η εταιρεία έχει σκοπό να στηριχθεί στα ισοπεδωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στην ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς, για να διατηρήσει και να διευρύνει την κερδοφορία της σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού. Αυτό το μήνυμα έστειλε και η εργοδοσία μιλώντας σε συγκέντρωση που οργάνωσε αυτές τις μέρες για το προσωπικό, όπου ζήτησε από τους εργαζομένους να βάλουν πλάτη, να μην αντιδρούν, γιατί θα είναι μια "δύσκολη χρονιά". Καθόλου τυχαίο δεν είναι, ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι όσοι σήκωσαν κεφάλι, παίρνοντας μέρος σε απεργίες του κλάδου, συγκροτώντας επιτροπή αγώνα, αλλά και μεγάλοι σε ηλικία εργαζόμενοι, με προβλήματα υγείας, ορισμένοι μάλιστα μετά από εργατικό ατύχημα στη δουλειά».

Η ίδια επιχείρηση είχε απασχολήσει πέρσι την επικαιρότητα, με αφορμή την απαίτησή της από τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι δεν είναι μέλη Σωματείου, απαίτηση που μετά από τις παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων, αλλά και εργαζομένων, είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω.

«ΜΙΚΕL» ΔΡΑΜΑΣ
Πιέσεις για υπογραφή σύμβασης μερικής απασχόλησης

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας «ΜΙΚEL» για τις πιέσεις που ασκεί προκειμένου να υπογράψουν οι εργαζόμενοι σύμβαση μερικής απασχόλησης.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η εργοδοσία των «ΜΙΚΕL» της Δράμας πιέζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν σύμβαση μερικής απασχόλησης, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση του πενιχρού μισθού τους. Σύμφωνα με την καταγγελία, στην αντιπρόεδρο του σωματείου είπαν ότι αν δεν υπογράψει τη μερική απασχόληση, θα «αναγκαστούν» να απολύσουν μια άλλη εργαζομένη που δουλεύει στο ίδιο πόστο με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση δεν βγαίνει οικονομικά.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα της μερικής απασχόλησης και να παλέψουν μαζί με το Σωματείο τους για 8ωρο, πενθήμερο, με όλες τις νόμιμες αποδοχές ως βάση. Το Σωματείο απαιτεί από την εργοδοσία: Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου. Να μην υπογράψει καμία ελαστική σύμβαση εργασίας που κάνει τον εργαζόμενο έναν απλό αριθμό χωρίς τα βασικά δικαιώματα. Να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της αντιπρόεδρου του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ