ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Για τις αγροτικές «εξαγγελίες» στη Λάρισα

MotionTeam

Να περάσει στον αγροτικό κόσμο την πλασματική εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση ήλθε για να λύσει τα αγροτικά προβλήματα, προσπάθησε ο Β. Αποστόλου, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις δηλώσεις που έκανε στη Λάρισα, όπου βρέθηκε για να εγκαινιάσει τη 10η Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Εκθεση.

Ομως, με τα όσα είπε, αλλά και τα όσα δεν είπε ο υπουργός, έγινε φανερό ότι και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κινούμενη στον ίδιο αντιαγροτικό «ντορό» που χαράζει η ΚΑΠ της ΕΕ, κάθε άλλο παρά είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά έχουν προβληθεί στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ετών.

Το γεγονός, δε, ότι ο Β. Αποστόλου πριν πάει στη Λάρισα, συναντήθηκε στην Αθήνα με εκπροσώπους μπλόκων τα οποία είχαν αιτήματα συμβατά με την ΚΑΠ - οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων τα αιτήματα της οποίας στρέφονται κατά της ΚΑΠ, δεν θα μπορούσαν να παραβρεθούν σε μια τέτοια κοινή συνάντηση - δείχνει και την κατεύθυνση της πολιτικής έναντι των αγροτικών διεκδικήσεων που θα ακολουθήσει η νέα συγκυβέρνηση. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει για πρώτη φορά τις προτιμήσεις του προς αυτήν την πλευρά, καθότι στη διάρκεια της περσινής κινητοποίησης οι εκπρόσωποί του - ανάμεσά τους ο Β. Αποστόλου, αλλά και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας - είχαν επιλέξει να επισκεφτούν μπλόκα που κινούνταν στην κατεύθυνση αποδοχής της ΚΑΠ, αποφεύγοντας να πάνε στο μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας και στα άλλα μπλόκα που πάλευαν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός δεν αναφέρθηκε καν σε πολλά από τα άμεσα και ζωτικά αγροτικά αιτήματα, ενώ και για όσα έκανε αναφορά ήταν φανερό ότι δεν τα αποδέχεται όπως τα θέτουν οι αγρότες.

Αυτά για τα οποία «ξέχασε» να πει...

Συγκεκριμένα, δεν είπε κουβέντα για:

  • Τις μεγάλες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις, οι οποίες, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020, αναμένεται, συνολικά, να φτάσουν στο 50%, επιφέροντας συντριπτικό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα και οδηγώντας κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η προωθούμενη κατάργηση της βασικής ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν μέχρι 4 στρέμματα και δικαιούνται μέχρι 250 ευρώ.
  • Τους περιορισμούς στις καλλιέργειες και τις ποσοστώσεις στην παραγωγή που επιβάλλει η ΕΕ, μην επιτρέποντας στους αγρότες να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από τη δουλειά τους.
  • Τις παρακρατήσεις από τις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, για αγροτικά χρέη στην εφορία, ή σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους.
  • Τα βαριά χαράτσια που πληρώνουν οι αγρότες για τις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ - ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΔΣΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις των ζώων κ.ά. και τα οποία ζητούν να καταργηθούν.
  • Τη συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, που συνυπέγραψε η νέα συγκυβέρνηση και το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργήσει και φέτος στους παραγωγούς ροδακίνων, μήλων, νεκταρινιών, αχλαδιών κι άλλων προϊόντων.
  • Το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης - ανάμεσά τους κι αυτό που λειτουργούσε στη Λάρισα - που δημιούργησε διατροφικό πρόβλημα για τη χώρα μας και το πότε θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τη σοδειά του 2014.
  • Τα άτοκα καλλιεργητικά δάνεια που ζητούν οι αγρότες για ν' αγοράσουν τα αγροεφόδια και να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
  • Την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου εκτροπής του Αχελώου, για να καλυφτεί μέρος του μεγάλου υδατικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία, ώστε να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή.
... και οι υποσχέσεις για τα ψίχουλα

Αλλά και οι υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός - κι αφορούν σε ψίχουλα - καθόλου δεν καλύπτουν τις αγροτικές διεκδικήσεις:

  • Για το κόστος παραγωγής ανέφερε ότι θα μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος και σταδιακά θα φτάσει στα επίπεδα που ήταν το 1989 και για το πετρέλαιο, σταδιακά επίσης, θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για να φτάσει η τιμή του στο μέσο όρο της ΕΕ, ενώ οι αγρότες ζητούν να πληρώνουν το πετρέλαιο αφορολόγητο, σε τιμή τράνζιτ, όπως οι εφοπλιστές, να μειωθεί κατά 50% η τιμή του αγροτικού ρεύματος και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Για τη φορολογία, η θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ που θα ισχύσει από τη δήλωση το 2016 για το εισόδημα του 2015, ενώ το συνολικό αίτημα του συνεπούς αγροτικού κινήματος είναι να μην ισχύσει για τη δήλωση του εισοδήματος του 2014 ο νόμος που προβλέπει φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13% και προκαταβολή φόρου 27,5% για το επόμενο έτος, να μην κρατούν λογιστικά βιβλία οι φτωχοί αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών είπε ότι θα ισχύσει το γενικότερο πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ το συγκεκριμένο αίτημα των αγροτών είναι διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, «κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Για τους βοσκότοπους και τις περικοπές στις εξισωτικές επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, κατηγόρησε την προηγούμενη συγκυβέρνηση ότι «δεν μπόρεσε να πείσει την ΕΕ», αλλά δεν δεσμεύτηκε για το αίτημα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τον αριθμό των ζώων και να μην αποχαρακτηριστούν οι βοσκότοποι ως δασικές εκτάσεις όπως επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.
  • Για τις αγροτικές συντάξεις, έκανε λόγο για επαναφορά της 13ης σύνταξης, χωρίς να πει κάτι για επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 65 χρόνια, από τα 67 που το ανέβασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις - μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες ζητάει το συνεπές αγροτικό κίνημα - ούτε για αύξηση στις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ.
«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»
Συμπληρώνουν μια βδομάδα απεργίας

Την απόφασή τους να συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση μέχρι να δικαιωθούν, ανανέωσαν στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα. Από την περασμένη Δευτέρα απεργούν, διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, που φτάνουν ακόμα και τους 12 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους. Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μέχρι και τη Δευτέρα οπότε θα συζητήσουν σε νέα Συνέλευση τα επόμενα βήματά τους. Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας και η Ομοσπονδία του κλάδου βρίσκονται στο πλευρό των απεργών και έχουν ζητήσει τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία. Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να προβλεφθούν φορολογικές απαλλαγές για τους 500 περίπου εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται μισθοί έως και 12 μηνών, καθώς το επόμενο διάστημα θα κληθούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και θα φορολογηθούν με βάση εισοδήματα που στην πράξη δεν υπάρχουν.

Με την αξίωση να παρευρεθεί και να του δοθεί ο λόγος στη συνέλευση εμφανίστηκε χτες ο εργοδότης, για να πάρει την αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων πως στο όργανο που συζητούν και αποφασίζουν για τον αγώνα τους, οι εργοδοτικοί εκβιασμοί, η προσπάθεια τρομοκρατίας και εκβιασμού δεν μπορούν να έχουν βήμα.

Στη Γενική Συνέλευση, εκτός από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών, χαιρετισμό απηύθυναν ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Λοκρών, Γιώργος Ρούσσης, το Συνδικάτο Μετάλλου της περιοχής και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ. Η Ομάδα της ΟΓΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Είμαστε στο πλευρό σας. Γνωρίζουμε πως οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στις "Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες" εδώ και χρόνια "βάζουν πλάτη" για την ανάπτυξη της εταιρείας μένοντας απλήρωτοι για πολλούς μήνες και δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες. Γυναίκες και άντρες, Ελληνες και μετανάστες εργάτες, μη σκύβετε το κεφάλι! Το δίκιο είναι με το μέρος σας. Διεκδικείτε το αυτονόητο: Να πληρώνεστε για τη δουλειά σας!».

Σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Η οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς για την απόκρουση των αντιαγροτικών αποφάσεων και μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 14 Φλεβάρη, στις 12.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στη συνεδρίαση θα επικαιροποιηθεί το πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων, καθώς νέα αντιαγροτικά μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται από φέτος - π.χ., φορολογία, νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, νέοι αποκλεισμοί από τη βασική ενίσχυση κ.ά. - με στόχο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα καθώς, επίσης, και για την ικανοποίηση παλιών αιτημάτων, όπως: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες και των ποσοστώσεων στην παραγωγή, άμεση καταβολή των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων και των επιστροφών ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Πετρελαίου, αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροτικών χρεών, αύξηση των ισχνών αγροτικών συντάξεων κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ