ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μετεγγραφούν άμεσα οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και ΑΠΘ

Tην άμεση μετεγγραφή των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαιτούν με Ερώτηση που κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη:

«Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της επέκτασης της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας τους, είναι έκρυθμη. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με έξοδα δυσβάσταχτα, από τα ενοίκια μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων. Στα πλαίσια αυτά, οι μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών, παιδιά φτωχών οικογενειών, ανέργων, τριτέκνων και πολυτέκνων, είναι μια ανακούφιση που αποτελεί όρο για να μπορέσουν να σπουδάσουν οι συγκεκριμένοι φοιτητές. Οι παραπάνω φοιτητές αν δεν πάρουν μετεγγραφή, δε θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους.

Είναι απαράδεκτη η πρωτοβουλία των διοικήσεων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που αποφάσισαν να μην εγγράψουν και να μην επιτρέψουν στα παιδιά πρωτοετείς από μετεγγραφές να παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτου εξαμήνου. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι οι "μετεγγραφές δε θα είναι πλέον εύκολες", βάζοντας έτσι επιπλέον εμπόδια στη λαϊκή οικογένεια που θέλει να σπουδάσει τα παιδιά της. Φαίνεται πως το τίμημα της "αριστείας", του Πανεπιστημίου δηλαδή που θέλει να λειτουργεί ως επιχείρηση - υπόδειγμα για να προσελκύει χορηγούς και προγράμματα, θα το πληρώσουν, για άλλη μια φορά, τα παιδιά που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη των σπουδών.

Τα οξυμένα προβλήματα, καταλήγει η Ερώτηση, που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΑΕΙ στη λειτουργία τους δεν είναι απόρροια των μετεγγραφών. Είναι, αντίθετα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα, της ΕΕ και των μονοπωλίων, που έχουν αποψιλώσει τις Σχολές από εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, έχουν ιδιωτικοποιήσει εστίες και λέσχες σίτισης, αξιοποιούν αίθουσες και εργαστήρια για να τα νοικιάζουν σε επιχειρήσεις».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγγραφές των φοιτητών των δύο Αρχιτεκτονικών Σχολών, να μη χαθεί ούτε ένα εξάμηνο. Να λάβουν κανονικά μέρος στις εξεταστικές στα Τμήματα όπου δικαιούνται τη μετεγγραφή τους.
  • Να φτιαχτούν άμεσα νέες εστίες, να δοθούν επιδόματα ενοικίου στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.
  • Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό, να παραχωρηθούν αίθουσες διδασκαλίας, κατάλληλα εξοπλισμένες, για να υποδεχτούν τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
Απαιτείται λύση για τη θέρμανση στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας να δοθεί άμεση λύση στο χρονίζον πρόβλημα θέρμανσης του ΤΕΙ και των Εστιών του. Φέτος, είναι η τρίτη χρονιά που το ΤΕΙ παραμένει χωρίς θέρμανση, με αποτέλεσμα οι 16.000 φοιτητές και εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτό να κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες και αμφιθέατρα. Η προμήθεια του πετρελαίου, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει σταματήσει, όλο αυτό το διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για λόγους που σχετίζονται με τη διαγωνιστική διαδικασία.

Επιπλέον, εξαιτίας της κατάστασης αυτής, το Συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των Εστιών του για λόγους ασφαλείας. Το κτίριο των Εστιών είναι αρκετά παλιό, οι καλωδιώσεις προβληματικές με αποτέλεσμα να συντρέχει κίνδυνος πυρκαγιάς από τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν οι σπουδαστές για να καταφέρουν να ζεσταθούν. Μάλιστα, στους 210 σπουδαστές που διαμένουν εκεί, ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το κτίριο μέχρι την 1η Μάρτη, χωρίς όμως να έχει βρεθεί χώρος για τη φιλοξενία τους.

Να σημειώσουμε ότι το κτίριο των Εστιών του ΤΕΙ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια. Εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ καμία αποκατάσταση, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης και ηλεκτροδότησης, στην υγρομόνωση, στην ύδρευση και την αποχέτευση.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνουν ότι «το χρονίζον πρόβλημα της θέρμανσης, που ταλανίζει το ΤΕΙ και το κτίριο των Εστιών του, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα, της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της συγχώνευσης ιδρυμάτων, της κατάργησης τμημάτων, της διαθεσιμότητας - απόλυσης εργαζομένων».

Και ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα για:

  • Την άμεση εξασφάλιση δωρεάν πετρελαίου για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
  • Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου των Εστιών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
  • Την άμεση ενοικίαση δωματίων για τους εστιακούς σπουδαστές για όσο διάστημα χρειαστεί, με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Χρειάζονται νέα σχολεία

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης»

Το οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης στο Δήμο Μεταμόρφωσης και συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισής του αναδεικνύει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», με αφορμή μία πρόσφατη σύσκεψη διευθυντών δημοτικών σχολείων και προϊσταμένων νηπιαγωγείων με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μεταμόρφωσης, για την κατανομή των μαθητών της Α' Δημοτικού 2015-'16. Από αυτή προέκυψε πως τα σχολεία της πόλης δε χωράνε όλα αυτά τα παιδιά.

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος, αυτό σημαίνει νέες «αλχημείες»: «Να επιστρατευτούν υπόγεια, λυόμενα και άλλες απίθανες αίθουσες για διδασκαλία. Η ίδια εικόνα υπάρχει και για τα νηπιαγωγεία της πόλης. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, επειδή υπάρχουν και μαθητές ιδιωτικών νηπιαγωγείων που θα έρθουν στα δημόσια σχολεία. Και στα νηπιαγωγεία, κάθε χρόνο δεκάδες προνήπια μένουν εκτός γιατί ...δε χωράνε και το υπουργείο τα έχει "πετάξει έξω" απ' την Προσχολική Αγωγή».

«Είναι επιτέλους ανάγκη να εγκαταλειφθούν η καθιερωμένη προχειρότητα στην αντιμετώπιση του θέματος της σχολικής στέγης, οι λεγόμενες "άμεσες λύσεις" που εφαρμόζονται κάθε χρόνο (και κρατούν μόλις λίγους μήνες) και οδηγούν σε στοίβαγμα μαθητών σε ακατάλληλες τάξεις, η "κοπτορακτική" δρόμων και περιοχών που δε λύνει κανένα πρόβλημα και ο "ρεαλισμός" που αναπαράγει και διαιωνίζει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας», επισημαίνει το ΔΣ του Συλλόγου, καλώντας τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε ίδρυση και λειτουργία 8ου Δημοτικού Σχολείου, άμεσα να λειτουργήσει το 10ο Νηπιαγωγείο που στα χαρτιά έχει ιδρυθεί, να ιδρυθεί και να δημιουργηθεί το 11ο νηπιαγωγείο, να στεγαστεί σε δικό του κατάλληλο κτίριο το ειδικό δημοτικό σχολείο Μεταμόρφωσης και να λειτουργήσει και δεύτερο Λύκειο στην πόλη καθώς το μοναδικό Λύκειο είναι ασφυκτικά γεμάτο.

68ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Οι γονείς διεκδικούν επίλυση των προβλημάτων του σχολείου

Μπροστά στις ευθύνες τους για την επίλυση οξυμένων προβλημάτων του 68ου Γυμνασίου Αθήνας, θέτει τους αρμόδιους ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου.

Απευθυνόμενοι στο υπουργείο και στη δημοτική αρχή, οι γονείς τονίζουν ότι έχουν αναφερθεί εδώ και 5 μήνες, από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς εγγράφως τα προβλήματα και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται «όπως η επισκευή στα καζανάκια στα WC, η αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων στις αίθουσες διδασκαλίας, η αναγόμωση πυροσβεστήρων, η τοποθέτηση βρυσών, η επισκευή ή αντικατάσταση σωμάτων καλοριφέρ, που στάζουν, το βάψιμο αιθουσών κ.λπ.», αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα!

Ο Σύλλογος λέει ότι δε λειτουργεί ομαλά η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθήνας. «Δεν μπορεί να αφήνετε να μετατρέπεται σε πρόβλημα δικό μας και της Σχολικής Κοινότητας γενικότερα η για οποιονδήποτε λόγο μη συνεδρίαση της συγκεκριμένης Σχολικής Επιτροπής. Αν εσείς το ανέχεστε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς όχι», σημειώνει καλώντας τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσουν επείγουσες παρεμβάσεις.

Οι γονείς μιλούν για στοίβαγμα μαθητών «σε χώρους που πριν ήταν αποθήκες και όχι μόνο δεν έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό, αλλά οι διαστάσεις τους είναι τραγικές. Είμαστε σχολείο κι όχι αποθήκη ψυχών», τονίζουν. Αναφέρονται στην ανεπάρκεια προαύλιου χώρου καθώς 365 παιδιά κάνουν διάλειμμα σε έναν χώρο, που ούτε όρθια και στη σειρά δεν χωράνε. Στην έλλειψη αίθουσας εκδηλώσεων, εξοπλισμένης, που να καλύπτει τις ανάγκες και να προδιαθέτει εκπαιδευτικούς και μαθητές να προχωρήσουν στη διοργάνωση χρήσιμων και απαραίτητων για την εκπαιδευτική διαδικασία εκδηλώσεων. Σε χαλασμένες ντουλάπες και καρέκλες που υπάρχουν. Στην ανυπαρξία στοιχειώδους υποδομής για την τοποθέτηση ενός φιλέ για βόλεϊ με αποτέλεσμα «οι γυμναστές να τεντώνουν ένα λάστιχο από το κλαδί μιας μουριάς έως το κάγκελο ενός παραθύρου, για να απασχολήσουν κάπως τα παιδιά».

Οι γονείς ζητούν να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες κατασκευής νέων αιθουσών, επέκτασης του προαύλιου χώρου, εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής της αίθουσας εκδηλώσεων και να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Επίσης ζητούν: Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές και πλήρη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Κάλυψη του κόστους των σχολικών εκδρομών και «περιπάτων» των μαθητών. Κάλυψη του σχολείου, καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του με καθαρίστρια με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης.

«Σας τονίζουμε ότι τα όποια τυχόν επιχειρήματα από τη μεριάς σας για οικονομική στενότητα του Δήμου δεν αποτελούν για εμάς απάντηση», ξεκαθαρίζουν οι γονείς, διεκδικώντας αυτά που δικαιούνται τα παιδιά τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ του Οργανισμού, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς παραμένουν απλήρωτοι σε Αττική, Γιάννενα και Πελοπόννησο.

Οι αναπληρωτές - ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που παραμένουν απλήρωτοι από την πρόσληψή τους (που έγινε δύο - τρεις μήνες αφού άνοιξαν οι σχολές) ζητούν να μη γίνει άλλη μείωση ωρομισθίου, να παραμείνει η εκπαίδευση του ΟΑΕΔ στη δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση, να προβλεφθεί κάλυψη από το ταμείο εργασίας για τους ωρομίσθιους του ΟΑΕΔ, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι ωρομίσθιοι που τόσα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού. Ο Σύλλογος κάνει λόγο για 450 μόνιμους και 1.600 ωρομίσθιους στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.

Συμπαράσταση στους απλήρωτους εκπαιδευτικούς εκφράζει το ΔΣ του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ