ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Γραμμή» από το Βερολίνο στη Μόσχα

Από τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά και του Φ. Σταϊνμάγερ μετά τη χτεσινή τους συνάντηση
Από τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά και του Φ. Σταϊνμάγερ μετά τη χτεσινή τους συνάντηση
Με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Σταϊνμάγερ, συναντήθηκε, χτες το βράδυ στο Βερολίνο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Σήμερα, Τετάρτη, ο Ν. Κοτζιάς μεταβαίνει, κατόπιν πρόσκλησης, στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να «πατήσει» σε όσες περισσότερες ιμπεριαλιστικές ...βάρκες μπορεί, τάζοντας στο λαό μια «ενεργητική, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη» εξωτερική πολιτική απ' όπου θα εξυπηρετηθούν τα «εθνικά συμφέροντα», βασικά τα ζητούμενα της αστικής τάξης.

Μια τέτοια τακτική, βέβαια, έχει και τα όριά της, εφόσον ισχύει στο ακέραιο η στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για στοίχισή της πίσω από τον ευρωατλαντικό άξονα. Εξ ου και δεν παύουν τελευταία οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι μετέχει σε όλους τους σχεδιασμούς τους.

Αλλωστε, στις κοινές δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή τους, στα ΜΜΕ, ο Ν. Κοτζιάς έκανε λόγο για «πολλά κοινά σημεία» με τη Γερμανία, αλλά και για σημεία τα οποία πρέπει να «διευκρινιστούν». Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου για την ύπαρξη «Σχεδίου Β» στην περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει σε σκληρή γραμμή στα ενδοαστικά παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια ευρωπαϊκή λύση, «συζητά με την ΕΕ, αλλά θα ακούσει και όλες τις πλευρές οι οποίες θέλουν να είναι αλληλέγγυες προς αυτήν». «Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, αλλά διαφορετική από ό,τι ως σήμερα», πρόσθεσε ο Ν. Κοτζιάς, παραπέμποντας σε ένα μείγμα χαλάρωσης που θα απελευθερώσει πρόσθετα κονδύλια για ενίσχυση των μονοπωλίων.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση περιμένει με ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές από την Ελλάδα και οι συμφωνίες με τους εταίρους, δείχνοντας και τα όρια της διαπραγμάτευσης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές λίγο - πολύ ως πανάκεια για τα λαϊκά συμφέροντα.

Αρνητικός ήταν και στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. «Παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα» είπε, επιχειρώντας να κλείσει κάθε τέτοια συζήτηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Συναντήσεις στο φόντο σχεδιασμών που βρωμάνε μπαρούτι

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Jean Loup Kuhn - Delforge, και με τον πρέσβη της Ισπανίας, Alfonso Lucini Mateo, είχε χτες ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος. Συναντήσεις που, όπως επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εντάσσονται στην προσπάθεια και της νέας ελληνικής συγκυβέρνησης να διασφαλίσει ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παράλληλα με την εξελισσόμενη προσπάθειά της να δείξει ότι ασκεί «πολυδιάστατη» και «ενεργητική» εξωτερική πολιτική και «στρατιωτική διπλωματία» σε όφελος τάχα των αποκαλούμενων «εθνικών συμφερόντων».

Στην πραγματικότητα (και) η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει το λαό να επιλέξει ιμπεριαλιστές, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κάτω από τις σημαίες των οποίων τον καλεί να στοιχηθεί, με δεδομένους τους ευρωατλαντικούς προσανατολισμούς της ντόπιας αστικής τάξης, η οποία επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα σ' αυτούς τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ελληνας ΥΕΘΑ μετά τις συναντήσεις, με τον Γάλλο πρέσβη συζήτησαν «τις δυνατότητες που υπάρχουν στην αμυντική βιομηχανία για συνεργασία (...) Θα συνεχίσουμε τις κοινές δράσεις και θα προχωρήσουμε σε μια συζήτηση για όλο το κοινό αμυντικό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, δύο χωρών οι οποίες πάντα συνεργάστηκαν σε δύσκολες και καλές στιγμές».

Με τον Ισπανό πρέσβη, δε, συμφώνησαν «στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να έχουμε, η Ελλάδα και η Ισπανία, μια κοινή πολιτική συνεργασίας για την άμυνα. Ιδίως όσον αφορά το νότιο κλάδο της συμμαχίας και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και του φαινομένου του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που αρχίζει να απειλεί και τις χώρες της Δύσης».

Ζητήματα που ιεραρχούνται ψηλά από τα στρατιωτικά επιτελεία ΝΑΤΟ και ΕΕ, προβλέποντας και στρατιωτική δράση των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών τους, εναντίον π.χ. των τζιχαντιστών, τους οποίους σε προηγούμενη φάση τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα εξέθρεψαν, ενώ και τώρα τους χρησιμοποιούν ως αφορμή για την ευόδωση των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο την Ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τη μεταφορά τους, δηλαδή σε ενδεχόμενο πιο γενικευμένου πολέμου στην περιοχή, ένα από τα πεδία όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

  • Σήμερα και αύριο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γλέντια για την Τσικνοπέμπτη

Στο πλαίσιο της πολύμορφης δραστηριότητας που αναπτύσσουν μετεκλογικά οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ μαζί με τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, μια σειρά ΚΟ οργανώνουν λαϊκά γλέντια και συνεστιάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, Τσικνοπέμπτη, διοργανώνονται τα εξής γλέντια:

-- Στο Πέραμα, στις 21.00, στην Ενωση Ποντίων (Λ. Ειρήνης 211)

-- Στη Σαλαμίνα, στις 20.30, στο «Μπλε Λιμανάκι»

-- Στο Περιστέρι, στις 20.30, στο Εκθεσιακό Κέντρο (Δωδεκανήσου 106)

-- Στη Φυλή, στις 20.30, στο Α' ΚΑΠΗ Ανω Λιοσίων (Λ. Φυλής 169)

-- Στο Χαϊδάρι, στις 20.00, στη ΝΕΛΕ (Κολοκοτρώνη 36)

-- Στους Αγίους Αναργύρους - Καματερό, στις 20.30, στο Α' ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Πλαπούτα 2 & Κωνσταντινουπόλεως

-- Στα Τρίκαλα, στις 21.00, στο χώρο του Πολύκεντρου του Δήμου Τρικκαίων (έναντι ΔΕΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ