Εχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και το σωματείο του νοσοκομείου, υποχρέωσαν τη διοίκηση να δεσμευτεί για την επιστροφή όλων στο πόστο τους
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο νοσοκομείο ΚΑΤ, έξω από τα γραφεία της διοίκησης |
Οι απολύσεις είναι συνέπεια της πολιτικής ανάθεσης στους ιδιώτες υπηρεσιών των νοσοκομείων και άλλων δημόσιων οργανισμών. Το ΚΑΤ είχε αναθέσει πρόσφατα σε άλλο εργολάβο το έργο της καθαριότητας και έτσι χτες το πρωί, οι περίπου 120 εργαζόμενοι του παλιού συνεργείου, που δουλεύουν στο νοσοκομείο μέσω εργολάβων μέχρι και 20 χρόνια (!), έμαθαν ότι οι 90 από αυτούς απολύονται. Είναι προφανές ότι ο νέος εργολάβος θέλησε να μειώσει παραπέρα το λεγόμενο «εργατικό κόστος», προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με ακόμα πιο φθηνά ωρομίσθια: Από περίπου 3,50 ευρώ την ώρα, σε 2,60 και λιγότερα!
Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι απολύσεις, οι εργαζόμενοι, στελέχη του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της διοίκησης, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.
Στις διαρροές από την πλευρά της εργοδοσίας ότι υπάρχουν σκέψεις να επαναπροσληφθούν οι μισοί - προφανώς για να τους διασπάσουν - οι εργαζόμενοι απάντησαν: 'Η όλοι ή κανένας. Ακόμα και δύο εργαζόμενοι που τους κάλεσαν να δουλέψουν, για να αντιμετωπιστεί η δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο από τις απολύσεις, απάντησαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, αν δε γυρίσουν όλοι οι συνάδελφοί τους πίσω.
Αξίζει να σημειωθεί το εξής: Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων σε αυτό, το Συνδικάτου Καθαριστριών, εκπροσώπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και το νέο εργολάβο, αλλά και έναν που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του επιχειρησιακού σωματείου του εργολάβου! Ο τελευταίος, δείχνοντας καθαρά τι ρόλο παίζει αυτό το «σωματείο», στήριξε τα σχέδια του εργολάβου.
Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων υποχρέωσε τη διοίκηση να ανακοινώσει αργά το μεσημέρι ότι θα ακυρώσει την ανάθεση στο νέο εργολάβο και ότι όλοι οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στη δουλειά τους, με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.
Η χτεσινή εξέλιξη, έφερε στην επιφάνεια ορισμένες πλευρές που σχετίζονται με την ανάθεση έργων σε εργολάβους. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, αναδείχθηκε ότι πολλές φορές καλούνται να απασχοληθούν σε άλλο πόστο από αυτό για το οποίο έχουν προσληφθεί, για να μειωθεί το «εργατικό κόστος».
Επίσης, πως η καθαριότητα στα νοσοκομεία είναι μια εργασία που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία συγκεκριμένων τομέων. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι με εμπειρία στην καθαριότητα των χειρουργείων βοηθούν στο να εξοικονομείται περισσότερος χρόνος για τις επεμβάσεις.
Το νοσοκομείο ξέμεινε από αντιδραστήρια τροπονίνης, που χρησιμοποιείται σε διαγνωστικές εξετάσεις εμφράγματος
Χωρίς αντιδραστήρια τροπονίνης, ουσίας άκρως απαραίτητης για την αντιμετώπιση αρρώστων που έπαθαν έμφραγμα, άφησαν το νοσοκομείο «Σωτηρία» οι άγριες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργαστήρια του νοσοκομείου ειδοποίησαν τα τμήματα ότι από χτες δεν υπάρχουν αντιδραστήρια λόγω του ότι δεν έγιναν προμήθειες. Ετσι δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις ούτε οι εσωτερικοί ασθενείς - που νοσηλεύονται δηλαδή - ούτε και όσοι εμφραγματίες θα φτάνουν ως έκτακτα περιστατικά στις εφημερίες.
Μάλιστα, όσοι άρρωστοι χρειάζεται να κάνουν την εξέταση και δεν εισαχθούν για νοσηλεία, θα πρέπει να την πληρώσουν απ' την τσέπη τους με 19,8 ευρώ, γιατί δεν την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Η εξέταση καλύπτεται στην περίπτωση που το επείγον περιστατικό εισαχθεί για νοσηλεία.
Τα έξοδα για τα αντιδραστήρια στα δημόσια νοσοκομεία είχαν την παρακάτω εξέλιξη: 2009 269 εκ. ευρώ. 2010 223 εκ. 2011 187 εκ. 2012 167 εκ. 2013 158 εκ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι δαπάνες για αντιδραστήρια ήταν 70,3 εκ. ευρώ. Δηλαδή, στο τέλος του 2014 μπορεί να υπολογιστούν σε 140,6. Μ' άλλα λόγια, υπάρχει μια μείωση της τάξης συνολικά 47,7% για αντιδραστήρια. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται με μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 12,6% μεταξύ 2012 και 2013. Με βάση τα στοιχεία του Esynet, οι εργαστηριακές εξετάσεις από 152.531.500 το 2012, έπεσαν σε 133.239.959 το 2013.
Σ' όλη την περίοδο της κρίσης, τα δημόσια νοσοκομεία είχαν άγριες περικοπές των λειτουργικών δαπανών. Δηλαδή, στα έξοδα για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες (αφορούν την ασφάλεια, την καθαριότητα, τη σίτιση και εστίαση, τη συντήρηση κ.λπ.). Η εξέλιξη των λειτουργικών δαπανών ήταν η εξής: 2009 2,81 δισ. ευρώ. 2010 2,93 δισ. 2011 2,45 δισ. 2012 2,20 δισ. 2013 1,95 δισ. 2014 1,61 δισ. ενώ στον προϋπολογισμό του 2015 έχουν εγγραφεί 1,65 εκ. Μειώνονται δηλαδή κατά 41,28% την περίοδο 2009 - 2015.
Στα δικαστήρια σέρνονται αύριο Τετάρτη 14/1 συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με την κατηγορία ότι το 2010 εισέβαλαν στη χωματερή παράνομα και διατάραξαν την ομαλή λειτουργία της. Τη δίωξη ζήτησε ο τότε δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΣΟΚ) και με μάρτυρα τον δήμαρχο Κηφισιάς και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Χιωτάκη (ΝΔ).
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στη στάση εργασίας που θα γίνει αύριο από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και να δώσουν το «παρών» στα δικαστήρια, στις 10 π.μ., την ώρα που είναι προγραμματισμένη η δίκη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Συνδικάτο επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Η συγκεκριμένη πράξη δεν μας προκαλεί εντύπωση, είναι ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων, είναι ενταγμένη στο δόγμα "νόμος και τάξη". Θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού ώστε να υλοποιήσουν τα αντεργατικά τους σχέδια (ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις κ.λπ.) χωρίς αντιδράσεις. Είναι εντεταλμένοι της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σκοπός τους η σωτηρία της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, στόχος τους το χτύπημα κάθε λαϊκού εργατικού δικαιώματος, κάθε εργατικής - λαϊκής διεκδίκησης.
Γνωρίζουν, όμως, καλά ότι οι εργαζόμενοι "δεν μασάνε" ούτε από μηνύσεις ούτε από δικαστήρια. Και η συγκεκριμένη προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκράτησης των αγώνων θα πέσει στο κενό γιατί το δίκιο μας είναι πιο ισχυρό από τα μέτρα τους και τις δίκες που θέλουν να στήσουν».
Στο μεταξύ, για τις 21 Γενάρη 2016 αναβλήθηκε χτες η δίκη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσου Τσιαπλέ, λόγω της συμμετοχής του σε κινητοποιήσεις για την κατάργηση των διοδίων, το 2013. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με ανακοίνωσή του, απαιτεί να σταματήσουν οι διώξεις κάθε συνδικαλιστή και αγωνιστή που παλεύει για την κατάργηση των διοδίων και τονίζει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν εκφοβίζεται.
Τις απολύσεις 11 εργαζομένων στο κατάστημα της «Public» στο Σολάρι της Κέρκυρας καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με την καταγγελία, η «Public» κλείνει το συγκεκριμένο κατάστημα, επειδή δεν κάλυψε τα επιχειρηματικά της πλάνα, ενώ το προηγούμενο διάστημα αυτοπροβαλλόταν ως «η ελληνική επιχείρηση που εν καιρώ κρίσης ανοίγει νέα καταστήματα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας». «Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο τον κερκυραϊκό λαό να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα των 11 εργαζομένων του "Public" στο Σολάρι», σημειώνει το σωματείο.
Το θάνατο 53χρονου αλλοδαπού ναυτικού, λοστρόμου στο πλοίο «LAMBAY», σημαίας Λιβερίας, το οποίο βρισκόταν στις λιμενικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙ», στο Μυλάκι Αλιβερίου, διαπίστωσε γιατρός του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου που μετέβη στο καράβι, μετά από ενημέρωση που έλαβε η Λιμενική Αρχή Αλιβερίου. Τον 53χρονο ναυτικό είχαν εντοπίσει αναίσθητο στο αμπάρι του πλοίου μέλη του πληρώματος. Το «LAMBAY» προερχόταν από τις ΗΠΑ και μετέφερε κάρβουνο.