ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Στα ύψη η ένταση από τη δολοφονία Παλαιστίνιου υπουργού

O Παλαιστίνιος υπουργός που ουσιαστικά δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής
O Παλαιστίνιος υπουργός που ουσιαστικά δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής
ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί εκ νέου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά το χτεσινό, βάρβαρο, φονικό χτύπημα των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του 55χρονου Παλαιστίνιου υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου Ζιγάντ Αμποάγιν, στη διάρκεια ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την αρπαγή παλαιστινιακής γης και δεντροφύτευσης στο χωριό Τουρμουσίγια της Δυτικής Οχθης.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός συμμετείχε μαζί με περίπου 100 ξένους και Παλαιστίνιους αγωνιστές της «Επιτροπής ενάντια στο Τείχος και τους Εποικισμούς» με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιχειρούσαν να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση όταν κλήθηκαν να σταματήσουν σε «αυτοσχέδιο» σημείο ελέγχου των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Φωτορεπόρτερ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων όπως το «Ρόιτερς» και το Γαλλικό, σημείωσαν πως στη διάρκεια έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Παλαιστίνιο υπουργό και τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, τρεις Ισραηλινοί στρατιωτικοί τον χτύπησαν δυνατά στο στήθος με τις λαβές των όπλων τους και τα κράνη τους, προκαλώντας του έντονη δυσφορία, δύσπνοια. Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως ο Αμποάγιν δέχθηκε στο στήθος και χτύπημα με φιάλη δακρυγόνου.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Ραμάλα, για τις πρώτες βοήθειες, όπου άφησε την τελευταία του πνοή προκαλώντας οργή στους Παλαιστίνιους για ακόμη μία άδικη δολοφονία.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μαχητικές διαδηλώσεις νεαρών Παλαιστινίων. Σε μία από αυτές, Ισραηλινοί στρατιώτες χτύπησαν σοβαρά στο κεφάλι, προκαλώντας σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τον 14χρονο Παλαιστίνιο Ραούφ Χουσεΐν Σνούμπαν κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ραμάλα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της ανακοινώνοντας εκδηλώσεις τριήμερου πένθους και διακοπή της συνεργασίας ασφαλείας με τις ισραηλινές αρχές, όπως της είχαν ζητήσει νωρίτερα η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το «βάρβαρη πράξη, για την οποία δεν μπορούμε να σωπάσουμε και την οποία δεν μπορούμε να δεχτούμε».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαίτησε την άμεση διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικές» τις πληροφορίες περί «υπερβολικής χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας».

Αργότερα χτες βράδυ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα μεταβεί στη Ρώμη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, για να συζητήσουν «τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη».

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για τα βασανιστήρια της CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αποκαλύψεις για τα γνωστά, φρικτά, βασανιστήρια που χρησιμοποίησε η CIA σε ύποπτους τρομοκράτες στο Γκουαντάναμο, αλλά και σε παράνομες «φυλακές» στο εξωτερικό με τις ευλογίες της πρώην κυβέρνησης του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους ανάγκασαν χτες αξιωματούχους του ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητήσουν την άσκηση διώξεων σε βάρος Αμερικανών που εμπλέκονται στη χρήση βασανιστηρίων.

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία ή παραγραφή των βασανιστηρίων που φέρονται να διέπραξαν στελέχη της υπηρεσίας κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της CIA, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπεν Εμερσον, σημείωσε ότι η έκθεση «επιβεβαιώνει αυτό που η διεθνής κοινότητα γνώριζε εδώ και καιρό». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολιτική που «ξεκάθαρα ενορχηστρώθηκε» από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Τζ. Ου. Μπους επιτρέποντας τη «συστηματική διάπραξη εγκλημάτων και κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ζήτησε την ανάληψη δράσης, να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν «όσοι ευθύνονται για την εγκληματική συνωμοσία».

Ο γενικός διευθυντής της «Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών» «ACLU», Αντονι Ρομέρο, χαρακτήρισε την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια από τους πράκτορες της CIA «σκανδαλώδη», εκφράζοντας «αγανάκτηση για τη διάπραξη ειδεχθών εγκλημάτων». Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση Ομπάμα να διασφαλίσει ότι «οι ΗΠΑ δε θα βασανίσουν ποτέ ξανά», ορίζοντας μεταξύ άλλων και έναν ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Αγανάκτηση για τα βασανιστήρια από τη CIA εξέφρασε χτες και ο Αφγανός νέος Πρόεδρος Ασραφ Γάνι, ενώ ο Αλγκιρντας Μπουτκέβιτσους, πρωθυπουργός της Λιθουανίας (μία από τις χώρες όπου στήθηκαν παράνομες φυλακές της CIA) εξέφρασε την ελπίδα να ξανανοίξει η λιθουανική Βουλή την έρευνα και να διαβιβάσει η Ουάσιγκτον στις λιθουανικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της CIA στη χώρα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς αναμονή νέας συνάντησης αντιμαχόμενων πλευρών

ΚΙΕΒΟ.--

Σημαντικά μειωμένες είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας και τους πολιτοφύλακες στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά τη μονομερή εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Δεκέμβρη από την κυβέρνηση του Κιέβου, που ονομάστηκε και «ημέρα σιγής». Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν οι νέες ειρηνευτικές συνομιλίες της «ομάδας επαφής», υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και αξιωματούχων του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, δηλαδή με την αντίστοιχη σύνθεση όπως και η προηγούμενη συμφωνία εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη, που όμως έμεινε στα χαρτιά. Ηδη έχει γίνει αναφορά για πραγματοποίηση της συνάντησης έως την Παρασκευή, αλλά πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή να γίνει την επόμενη βδομάδα.

Στην προσυμφωνία, που έχει ουσιαστικά διαρρεύσει και από τις δύο πλευρές, προβλέπεται να υπάρξει αρχικά απομάκρυνση των βαρέων όπλων και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη.

Στην Κίνα ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς. Μετά από συνάντηση των δύο ηγετών, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ότι οι δύο χώρες μπορούν να δυναμώσουν τη συνεργασία τους ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας πληροφορικής, της ιατρικής, της ιδιωτικής ασφάλειας, της γεωργίας, δεδομένου - όπως σημείωσε - ότι η Κίνα αναπτύσσει μια στρατηγική που καθοδηγείται από την καινοτομία και επιταχύνει την αστικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών (εννοώντας τη ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και τη σχεδιασμένη επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τη συγκέντρωση κεφαλαίου).

Ο Χίγκινς επαίνεσε την «ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας» και εξέφρασε τη βούληση για κοινή αντιμετώπιση «των παγκόσμιων προκλήσεων». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ιρλανδία θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ως γέφυρα και για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Μετά τη μεγάλη μείωση των ρυθμών της καπιταλιστικής ανάπτυξης (που φόρτωσε στον ιρλανδικό λαό μια σειρά από επαχθή μέτρα), το ιρλανδικό κεφάλαιο άρχισε να αναζητά πεδία δράσης και συμμαχίες και εκτός Δύσης. Ενδεικτική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σινχουά» ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας (έχει την έδρα της στο Δουβλίνο και ασχολείται με την αιολική και ηλιακή ενέργεια) Εντι Ο' Κόνορ σημειώνοντας ότι «η Ιρλανδία πρέπει να είναι δημιουργική ως προς τον τρόπο που θα βγει από την ύφεση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά δικά τους οικονομικά προβλήματα και η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει καταρχήν την κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο που βρίσκονται ακόμα υπό καθεστώς «διάσωσης». Σήμερα, η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο προορισμό των ιρλανδικών εξαγωγών σε γαλακτοκομικά προϊόντα και το 2015 θα είναι ο δεύτερος προορισμός ιρλανδικών εξαγωγών ειδών τροφίμων και ποτών, μια μόλις θέση μετά τη Βρετανία.

Από τη μεριά της, η Κίνα είναι ολοφάνερο ότι αναζητά «διόδους» να επεκτείνει και να βαθύνει την επιχειρηματική δράση της ανερχόμενης αστικής της τάξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκληματικός ο ρόλος του Ισραήλ, ευθύνες σε ΗΠΑ και ΕΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει, για τη χτεσινή βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σημερινή βάρβαρη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον κινητοποίησης Παλαιστίνιων διαδηλωτών βόρεια της πόλης Ραμάλα, που οδήγησε και στο θάνατο του υπουργού της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, για την "αντίσταση κατά του ισραηλινού διαχωριστικού τείχους και των εποικισμών", Ζιγάντ Αμποάγιν.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, τον εγκληματικό ρόλο του Ισραήλ και των κατοχικών δυνάμεων στα Παλαιστινιακά εδάφη, τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ, που στηρίζουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και καλεί το λαό μας να δυναμώσει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ