Ενώ οι ανταγωνισμοί παραμένουν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Αν και πολλά ΜΜΕ (όπως το δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε») έκαναν λόγο για συνάντηση «σε κλίμα συναίνεσης», η προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας δεν μπόρεσε να κρύψει τις «αποκλίσεις» μεταξύ των δύο χωρών, που πατούν στο έδαφος των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά των αγορών και το μείγμα διαχείρισης.
Το Βερολίνο παραμένει «ανήσυχο» για την απόδοση που θα έχουν επενδυτικά «πακέτα» σαν και αυτό που πρόσφατα παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να δηλώσει ότι το «ζήτημα δεν είναι να βάλουμε όσο το δυνατόν υψηλοτέρα ποσά στην κοινή θέα, αλλά να παρουσιάσουμε έναν κατάλογο με συγκεκριμένα και στοχευμένα επενδυτικά σχέδια».
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμάνουελ Μακρόν ζήτησε άμεση τόνωση της ζήτησης και ο Γερμανός ομόλογός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέμενε ότι, εάν τα επενδυτικά σχέδια είναι συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα, τότε τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στην ώρα τους.
Η «Ντόιτσε Βέλε» μετέδωσε ότι ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ οι δυο χώρες σχεδιάζουν να παρουσιάσουν κοινά σχέδια για επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ψηφιακή οικονομία και η ηλεκτροκίνηση.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για θέματα όπως το μείγμα διαχείρισης, οι εκπρόσωποι των γαλλικών και γερμανικών μονοπωλίων αναζητούν συνεργασίες που θα διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν οι «κόντρες» για τη μοιρασιά της πίτας και για το ποιος θα φορτωθεί τη μεγαλύτερη χασούρα από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου που συνεπάγεται ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης.
Από πρόσφατα γυμνάσια της Ινδίας στις 2 Δεκέμβρη στην Αραβική Θάλασσα. |
Μέτρα ανανέωσης και αποφασιστικής ενίσχυσης του παλιού πολεμικού της στόλου παίρνει η Ινδία, την ώρα που αναλυτές επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη παρουσία του Πεκίνου στην ευρύτερη περιοχή κάνει το Νέο Δελχί ακόμα πιο «ανυπόμονο» να θωρακίσει τη στρατιωτική του μηχανή.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του «Ρόιτερς», η ινδική κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι ζήτησε να επισπευστεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή έξι συμβατικών υποβρυχίων συνολικής αξίας 500 δισ. ρουπιών (8,1 δισ. δολάρια). Εκτός από αυτά, ετοιμάζεται να παραλάβει τα επίσης έξι που η γαλλική εταιρεία DCNS συναρμολογεί στο λιμάνι του Μομπάι. Το 2016 το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποδεχτεί το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο εγχώριας κατασκευής, ενώ ζήτησε από την ινδικών κεφαλαίων εταιρεία Larsen & Toubro Ltd να κατασκευάσει ακόμα δύο. Τέλος, το πρακτορείο μεταδίδει ότι υπάρχει και η σκέψη για την ενοικίαση ενός ακόμα πολεμικού υποβρυχίου από τη Ρωσία.
Σήμερα ο ινδικός στόλος περιλαμβάνει 13, από τα οποία μόνο τα μισά είναι σε θέση να επιχειρήσουν, αφού κατά μέσο όρο άρχισαν να λειτουργούν πριν 30 χρόνια.
Πρόσφατα, το Νέο Δελχί φέρεται να αντέδρασε στον ελλιμενισμό κινεζικού υποβρυχίου σε λιμάνι της Σρι Λάνκα (που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην Ινδία) και «γκρίνιαξε» στο Κολόμπο επειδή δεν ενημερώθηκε σχετικά, όπως προβλέπεται σε ειδική συμφωνία που οι δυο χώρες υπέγραψαν πέρσι.
Το δημοσίευμα επικαλείται αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ινδία θέλει να «ανακτήσει τον έλεγχο στον Ινδικό Ωκεανό» και δεν αποκλείεται να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με Αυστραλία και Ιαπωνία (τους τελευταίους μήνες ο Μόντι συναντήθηκε με τις ηγεσίες και των δύο χωρών, συμφωνώντας ενίσχυση οικονομικής, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας).
Συν τοις άλλοις, το Νέο Δελχί προσδοκά ενίσχυση των συμμαχιών τους στην ευρύτερη περιοχή μέσα και από μια σειρά επενδύσεις ινδικών μονοπωλίων, όπως αυτή που επιδιώκει ο Ομιλος Adani στην περιοχή Σονάντια του Μπανγκλαντές, όπου προγραμματίζεται η κατασκευή λιμανιού μεγάλου βάθους (πολλοί θεωρούν επικρατέστερη την κινεζική εταιρεία China Harbour Engineering Company).
Το γεγονός ότι Ινδία και Κίνα «συγκατοικούν» στους BRICS σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Ο Ινδικός Ωκεανός «ενδιαφέρει» και το Πεκίνο, αν σκεφτεί κανείς ότι από εκεί περνούν τα 4/5 του πετρελαίου που χρησιμοποιεί η τεράστια κινεζική αγορά.
Αντίστοιχη «κινητικότητα» χαρακτηρίζει και μια σειρά άλλες χώρες της περιοχής. Το «Ρόιτερς» αναφέρει πως η Αυστραλία σχεδιάζει την αγορά 12 υποβρυχίων από την Ιαπωνία, ενώ η Ιαπωνία μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχει αυξήσει τα δικά της υποβρύχια από 16 σε 22. Τη στρατιωτική τους μηχανή ενισχύουν όμως και μικρότερες χώρες, όπως η Ταϊβάν που αναζητά αμερικανική τεχνολογία για να κατασκευάσει δικό της υποβρύχιο, ενώ το Βιετνάμ επίσης σχεδιάζει να αποκτήσει τέσσερα ακόμα.
ΜΠΟΠΑΛ.-- Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο εντομοκτόνων της Union Carbide στο Μποπάλ, όπου στις 2 - 3 Δεκέμβρη του 1984 από διαρροή 40 τόνων τοξικών πέθαναν χιλιάδες ανθρώπων, ενώ συνεχίζονται οι γεννήσεις παιδιών με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες. Απαίτηση των διαδηλωτών ήταν να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη για τα θύματα αυτού του εγκλήματος και στήριξη των φτωχών ανθρώπων που ακόμα υποφέρουν.
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Σε νέα 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι πιλότοι της γερμανικής Λουφτχάνσα, συνεχίζοντας την 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν αυτήν τη βδομάδα. Πρόκειται για τη 10η απεργία τη φετινή χρονιά και οι πιλότοι απεργούν ενάντια στα σχέδια της εταιρείας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των 5.400 πιλότων, όπως και στην προσπάθειά της στο όνομα της μείωσης του κόστους να περάσει πτητικό έργο σε θυγατρικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ώστε να ανταγωνιστεί αντίστοιχες εταιρείες.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον ερχόμενο Μάρτη προχώρησε χτες ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, μετά από την αποτυχία της κυβέρνησής του (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) να ψηφίσουν το φετινό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση στη Βουλή των 349 εδρών πήρε 153 έναντι 182 ψήφων που καταψήφισαν (τα κεντροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη Σουηδία και το εθνικιστικό Σουηδοί Δημοκράτες, που στις τελευταίες εκλογές είχε πάρει 12% και 49 έδρες).
ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και όσον αφορά την εξερεύνηση του Διαστήματος. Χτες, η Ιαπωνία εκτόξευσε ένα διαστημικό σκάφος με προορισμό ένα μακρινό αστεροειδή και την επιδίωξη να βρεθούν στοιχεία που θα απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή της Γης. Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον αστεροειδή στα μέσα του 2018 και να επιστρέψει στο τέλος του 2020.
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις άντρες του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στην είσοδο του αεροδρομίου του Μογκαντίσου, στόχος της οποίας ήταν αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ. Μετά από την έκρηξη υψώθηκε σύννεφο καπνού, ενώ η έκρηξη ακούστηκε σε όλη την πόλη. Η περιοχή του αεροδρομίου χρησιμεύει μεταξύ άλλων για το στρατωνισμό των 22.000 αντρών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα.
ΣΑΝΑΑ.-- Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε έξω από την κατοικία του πρεσβευτή του Ιράν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των Ιρανών και Υεμενιτών φρουρών της πρεσβευτικής κατοικίας.
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ.-- Η κοινοπραξία στην οποία ξεχωρίζει ο κινεζικός όμιλος China Railway ConstructionCorp θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για το έργο που αφορούσε σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας στο Μεξικό, με συνολική αξία 3,75 δισ. δολάρια. Προηγούμενη απόφαση για ανάθεση του έργου στη συγκεκριμένη κοινοπραξία είχε ακυρωθεί, μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο διαγωνισμός ήταν στημένος.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αποφασίστηκαν για τις 17 Μάρτη προχωράει το Ισραήλ, μετά από τις διαφωνίες που διαπιστώθηκαν ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις που συγκροτούσαν την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέπεμψε δύο βασικούς υπουργούς, των Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, από το κόμμα «Γες Ατίντ» («Υπάρχει Μέλλον»), και Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, επικεφαλής του κόμματος «Χάτνουα» («Το Κίνημα»), όταν εξέφρασαν τη διαφωνία τους να ψηφίσουν νομοσχέδιο όπου θα αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι εβραϊκό κράτος. Επικρίσεις εναντίον τους επίσης διατυπώνονται και για τη στάση τους απέναντι στους Παλαιστινίους και το Ιράν, όπως και την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών.
Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, το κοινοβούλιο μπορεί να συνεχίζει να ψηφίζει νόμους ακόμη και μετά από την υιοθέτηση νόμου για τη διάλυση του σώματος, που η συζήτησή του άρχισε χτες. Ωστόσο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που υποστηρίζει ο Νετανιάχου περί «εβραϊκού κράτους» δεν έχει καμιά τύχη να ψηφιστεί πριν τις εκλογές.