ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
Για τη φτωχομεσαία αγροτιά είναι μονόδρομος ο αγώνας

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ανήμερα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ, έγινε στην Καρδίτσα αγροτικό συλλαλητήριο, όπου οι αγρότες συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους. Για την οργάνωση αυτής της κινητοποίησης και τη σημασία της, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ.

***

-- Πώς οργανώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, τη μέρα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και τι συμπεράσματα προκύπτουν από αυτήν τη δουλειά;

-- Οταν έχεις πίστη στο «μπορούμε», δείχνεις επιμονή στο κυνήγι του στόχου και κάνεις «δουλειά μυρμηγκιού», τα καταφέρνεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάλαμε, ως ΠΑΣΥ και Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων από το αγροτικό συλλαλητήριο, με δεκάδες τρακτέρ, που οργανώσαμε στις 27 Νοέμβρη, τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου εκατοντάδες αγρότες συναντηθήκαμε, αγωνιστικά, με τους εργάτες του ΠΑΜΕ, τους ΕΒΕ της ΠΑΣΕΒΕ, τους νεολαίους του ΜΑΣ, τις γυναίκες της ΟΓΕ.

Καιρό πριν την ημερομηνία του συλλαλητηρίου, κινηθήκαμε ως διοίκηση της Ομοσπονδίας για την οργάνωση της κινητοποίησης. Επισκεφτήκαμε δεκάδες χωριά και συζητήσαμε με εκατοντάδες αγρότες. Στα καφενεία, πρόσωπο με πρόσωπο. Με «ανοιχτή καρδιά», χωρίς να κοιτάμε «τι πολιτικό καπνό φουμάρει» ο συνομιλητής μας, αν είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ή ΚΚΕ. Με «ανοιχτό αυτί», ακούγοντας κι όχι μόνο μιλώντας, χωρίς να κάνουμε τον πολύξερο και τον καμπόσο.

Παράλληλα, ως Ομοσπονδία, οργανώσαμε συσκέψεις αγροτικών συλλόγων σε κεφαλοχώρια και επαρχίες, αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από 23 χωριά. Σ' αυτές, ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που υπάρχουν, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση και πάρθηκαν αποφάσεις για το πώς θα οργανωθεί η μετάβαση στο συλλαλητήριο, πότε θα βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, πού θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα μέσα στην πόλη κ.λπ.

Τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας
Τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας
-- Τι κυριάρχησε στη συζήτηση με τους αγρότες;

-- Κουβεντιάσαμε για τα καθημερινά μας προβλήματα. Για τη σοδειά που μας την παίρνουν οι έμποροι κοψοχρονιά, τις επιδοτήσεις που μας τις πετσοκόβουν στην ΕΕ, τα πανάκριβα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, ζωοτροφές κ.ά.), που έχουν ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε σαν τους είλωτες κι όχι μόνο να μη μας μένει τίποτα στην άκρη, αλλά να μπαίνουμε και μέσα και να αβγαταίνουν τα χρέη μας.

Για τις τράπεζες και την εφορία που απειλούν να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια, επειδή δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη. Για τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια (ασφάλιστρα ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων, νομιμοποιήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονικές σημάνσεις ζώων κ.ά.), που φορτώνονται συνεχώς στους ώμους μας. Για τις εξευτελιστικές συντάξεις των παππούδων, που δεν τους φτάνουν να αγοράσουν το καθημερινό καρβέλι και τα φάρμακα.

Μιλήσαμε και για τα χειρότερα που έρχονται. Για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 - 2020, που θα μειώσει μέχρι και 50%, συνολικά, τις επιδοτήσεις και θα σπρώξει κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Κουβέντα έγινε και για το πού πάνε οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και το πώς πρέπει να αντιδράσουμε οι αγρότες και, γενικότερα, ο λαός μας, στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και μας καταστρέφει.

-- Πώς κρίνετε την ανταπόκριση που είχε αυτή η δουλειά;

-- Με τους περισσότερους - αν όχι με όλους - τους συνομιλητές μας, από κοινού, καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ν' αντισταθούμε αγωνιστικά, να μην αποδεχτούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα της ζητιανιάς, αλλά να βγούμε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας ζωή με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Και όλο και περισσότεροι πείθονται ότι για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική σ' αυτόν τον αγώνα η αγροτιά, είναι αναγκαία και απαραίτητη η συμμαχία της με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτό, άλλωστε, το κατάλαβαν καλά οι Θεσσαλοί αγρότες στη μεγάλη κινητοποίηση στην αρχή του χρόνου, στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου η αγωνιστική συνεύρεση με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα έδωσε πολύ μεγαλύτερη δύναμη κι αποτελεσματικότητα στον αγώνα μας.

-- Τι ρόλο παίζουν η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην οργάνωση της πάλης της φτωχομεσαίας αγροτιάς;

-- Η ύπαρξη και λειτουργία αγροτικών συλλόγων σε αρκετά χωριά του νομού μας και μιας ισχυρής Ομοσπονδίας συνέβαλαν αποφασιστικά, αν όχι καθοριστικά, στην επιτυχία και του συλλαλητηρίου στις 27 Νοέμβρη. Οταν δεν υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι - και δυστυχώς είναι λίγοι σ' όλη τη χώρα αυτοί που λειτουργούν έστω και στοιχειωδώς - δυσκολεύεται η οργάνωση της παρέμβασης.

Στην Καρδίτσα, οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία λειτουργούν, συνεδριάζουν, συζητούν και παίρνουν αποφάσεις. Στις διοικήσεις τους συμμετέχουν αγωνιστές που δεν έχουν όλοι το ίδιο πολιτικό «πιστεύω», αλλά πιστεύουν όλοι ότι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με τους αγώνες μπορεί να ανατραπεί. Οι αγρότες τούς έχουν εμπιστοσύνη, γιατί τους βλέπουν να κρατούν «γερά το τιμόνι» και να βρίσκονται, πάντα, μπροστά στους αγώνες.

Η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι προσπαθούν να έχουν διαρκή παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν κι άλλοι Σύλλογοι και να οργανωθεί καλύτερα η λειτουργία τους. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες οι παρεμβάσεις τους να μη σχετίζονται μόνο με τα αγροτικά προβλήματα και αιτήματα, αλλά και με άλλα θέματα που αφορούν, γενικότερα, τους κατοίκους του χωριού και της υπαίθρου, όπως αυτά της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και του Περιβάλλοντος, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα.

ΠΑΣΕΒΕ: Κόντρα σε μοιρολατρία και αυταπάτες

Η κινητοποίηση στις 27 Νοέμβρη και το κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων αποτέλεσαν κλιμάκωση μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών που έχουν παρθεί από τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ από το καλοκαίρι και μετά.

Τέτοιες ήταν οι κινητοποιήσεις στο ΚΕΑΟ και στον ΟΑΕΕ, ενάντια στα απειλητικά χαράτσια για τα χρέη, οι διαμαρτυρίες στις εφορίες, σε νοσοκομεία και ΟΑΕΕ, για αυτοαπασχολούμενους που έχουν προβλήματα υγείας, το μεγάλο συλλαλητήριο την 1η Οκτώβρη για τα χρέη των μικρών ΕΒΕ, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στις 4 Οκτώβρη, με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, και κυρίως το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Η μάχη ήταν δύσκολη. Δόθηκε μόνο από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στους συμβιβασμένους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, αλλά και Ομοσπονδιών, που καλούσαν γενικά και αόριστα σε συμμετοχή στην απεργία, χωρίς καμία προσπάθεια να οργανώσουν την κινητοποίηση αυτή, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, με ένα πλαίσιο θολό και αόριστο, από το οποίο λείπει κάθε αναφορά στις ευθύνες της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Η μάχη δόθηκε ενάντια και στις αυταπάτες που καλλιεργούνται από τη συγκυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της για την «ανάπτυξη που έρχεται». Ομως, η ανάπτυξη αυτή πατάει πάνω στα πτώματα χιλιάδων ανέργων αυτοαπασχολούμενων, χιλιάδων καταχρεωμένων χωρίς τη δυνατότητα περίθαλψης και υγείας, χωρίς τα στοιχειώδη για τις οικογένειές τους.

ΟΓΕ: Δράση πριν και μετά την απεργία

Τη δική τους συμβολή στο να φτάσει το κάλεσμα της απεργίας στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είχαν οι δυνάμεις της ΟΓΕ. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες απευθύνθηκαν με σχετική ανακοίνωση σε χώρους που εργάζονται γυναίκες, εργοστάσια, υπηρεσίες και καταστήματα, αλλά και σε σπουδάστριες σε σχολές κατάρτισης. Πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, συμμετείχαν στα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών.

Η προπαγάνδιση της απεργίας συνδυάστηκε με την καμπάνια της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι που το κάλεσμα στην απεργία δεν έλειψε από καμία εξόρμηση, εκδήλωση και σύσκεψη, κινητοποίηση και παρέμβαση που οργανώθηκε με αιχμή το ζήτημα της Υγείας. Ιδιαίτερο ήταν το κάλεσμα της ΟΓΕ στις μητέρες και τις νέες γυναίκες, με αφορμή και τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος εγκύου εργαζόμενης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από την επομένη της απεργίας, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες βρέθηκαν σε ετοιμότητα να δώσουν το «παρών» όπου χρειαστεί. Ετσι, ο Σύλλογος της Νίκαιας εξέφρασε τη στήριξή του στις σπουδάστριες που κάνουν πρακτική στο Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής και απήργησαν, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έγινε για να παρθούν πίσω οι απειλές που δέχθηκαν και ο χαρακτηρισμός της απεργίας ως «αδικαιολόγητης απουσίας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ