ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και από τις ΗΠΑ

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του στρατού κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού στις ανατολικές περιοχές. Προχτές χτυπήθηκε και γηροκομείο

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του ουκρανικού στρατού στην ανατολή καθημερινά αυξάνεται
Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του ουκρανικού στρατού στην ανατολή καθημερινά αυξάνεται
ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Μετά την απόφασή τους να προσφέρουν «οικονομική βοήθεια» αφενός για τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών, αφετέρου για την «ανοικοδόμηση» της ανατολικής Ουκρανίας που καταστρέφουν καθημερινά οι βόμβες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχτές το βράδυ ένα νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας την οποία εξακολουθούν να κατηγορούν ότι εξοπλίζει και στηρίζει τους ρωσόφωνους αντάρτες. Η απόφαση της Ουάσιγκτον έγινε γνωστή λίγες μόνο ώρες μετά τις νέες κυρώσεις που εγκρίθηκαν και από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τις ρωσικές επενδύσεις σε Κριμαία και Σεβαστούπολη σε κρίσιμους τομείς (Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Κατασκευές), που θα μπορούσαν να δώσουν ευρύτερη ώθηση στη διείσδυση των ρωσικών κεφαλαίων στην περιοχή.

Το νέο αμερικανικό «πακέτο» κυρώσεων βάζει στη «μαύρη λίστα» τις ρωσικές τράπεζες VTB, Bank of Moscow και Russian Agriculture, με τις οποίες απαγορεύει στους Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές. Ακόμα, κυρώσεις επιβλήθηκαν και στο ναυπηγείο «United Shipbuilging Corp» (του οποίου η έδρα είναι στην Αγία Πετρούπολη). Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αφού χαιρέτισε τα νέα μέτρα της ΕΕ τόνισε: «Εάν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία αυτή, το κόστος για τη Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνεται», ισχυριζόμενος ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, επιχειρώντας έναν παραλληλισμό, στο πλαίσιο συκοφάντησης της Σοβιετικής Ενωσης και παραπλάνησης των λαών, πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία».

Το περιεχόμενο που αποκτούν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας επιβεβαιώνει ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που σήμερα ξεσπούν με αγριότητα πάνω στις πλάτες του ουκρανικού λαού αφορούν μόνο μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται. Καθόλου τυχαία οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις προκαλούν εμπόδια σε ολόκληρους κλάδους (όπως η εξόρυξη και έρευνα ενεργειακών πόρων), όπου διεξάγονται σφοδρές κόντρες με δεδομένο και το προβάδισμα που διατηρούν ρωσικές εταιρείες, όπως η «Γκαζπρόμ», σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του υποστήριξε χτες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκεί «μια πολιτική υπαγορευόμενη από την Ουάσιγκτον» και διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις θα «έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα μια άνοδο των τιμών στην αγορά της Ενέργειας στην Ευρώπη». «Η πολιτική της ΕΕ δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, αλλά υπαγορεύεται από την Ουάσιγκτον», υπογραμμίστηκε στην ίδια ανακοίνωση, όπου επίσης τονίστηκε ότι οι ευρωπαϊκές «αντιρωσικές κυρώσεις» φανερώνουν «την ανικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις». Επιπλέον, χτες, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία (που, σημειωτέον, είναι από τους θερμότερους υποστηρικτές των κυρώσεων κατά της Ρωσίας), με το επιχείρημα των «επανειλημμένων παραβιάσεων» πιστοποιητικών και διαδικασιών καραντίνας.

Ωστόσο, η πλουτοκρατία δεν έχει ενιαία άποψη για τη στάση που πρέπει να υπάρξει απέναντι στη Ρωσία. Η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), που εκπροσωπεί πάνω από 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και εδρεύει στη Μόσχα, δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι νέες αυτές κυρώσεις δεν θα πλήξουν μόνο τη ρωσική οικονομία, αλλά θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφερε ότι τα ρωσικά αντίποινα θα είναι αναπόφευκτα, συμπληρώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα υποστούν πλήγμα ακριβώς τη στιγμή που η Ευρωζώνη ήλπιζε ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο «ψυχρός πόλεμος» δεν θα επαναληφθεί, καθώς η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμιά σχέση με τη χτεσινή σοβιετική υπερδύναμη, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ στην Ασία είναι ένας «ελάσσων» εταίρος της Κίνας.

Βομβαρδίζουν και γηροκομεία

Κι ενώ τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους υπηρέτες εντείνουν κάθε είδους πίεση για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών τους, ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίζεται καθημερινά.

Ενδεικτικό της αγριότητας της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης» είναι ότι, προχτές, στο Λουγκάνσκ, βομβαρδίστηκε μέχρι και ένα γηροκομείο! Χτες το απόγευμα, τηλεγράφημα ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι μόνο στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου επίσης 31 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Ακόμα, στο Λουγκάνσκ τουλάχιστον ένας κάτοικος σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από οβίδες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ζήτησε χτες «να σταματήσουν άμεσα» οι μάχες κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροπλάνο των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» ώστε «οι διεθνείς ομάδες να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο σημείο χωρίς εμπόδια».

Χτες πάντως ο Πάβλο Κλίμκιν, υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου, σημείωσε ότι η επιχείρηση στις ανατολικές περιοχές θα συνεχιστεί αλλά διέψευσε πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο ουκρανικός στρατός έριξε δυο βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή της συντριβής του αεροπλάνου. Επίσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή για να προχωρήσουν οι έρευνες στα συντρίμμια, αλλά δεν εισακούστηκε.

Τριήμερη περιοδεία Κέρι στην Ινδία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «τεράστιας στρατηγικής σημασίας»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία ξεκίνησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μια περίοδο που οι δύο χώρες φαίνεται να επιδιώκουν ενίσχυση της συνεργασίας τους. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου μετά την εκλογική νίκη του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη.

Τον επόμενο μήνα στην Ινδία θα βρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσακ Χέγκελ, ενώ το Σεπτέμβρη ο Μόντι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από επίσημη πρόσκληση της Ουάσιγκτον.

Η σύλληψη, πέρσι, μιας Ινδής διπλωμάτη, που κατηγορήθηκε ότι απασχολούσε μια οικιακή βοηθό παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία, είχε προκαλέσει «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, ο Μόντι είχε αντιμετωπίσει απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ παλιότερα, όταν ήταν κυβερνήτης στο κρατίδιο Γκουτζάρατ και είχε θεωρηθεί συνυπεύθυνος για μαζικές δολοφονίες μουσουλμάνων.

Η επίσκεψη Κέρι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που αμερικανικές εταιρείες θεωρούν ότι δεν έχουν εκλείψει μια σειρά συνθήκες που τις εμποδίζουν να επενδύσουν σε κλάδους της ινδικής οικονομίας που τους ενδιαφέρουν, όπως η πυρηνική ενέργεια. Ταυτόχρονα, δυτικά ΜΜΕ (όπως το BBC) επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον επενδύει στη σύσφιξη των σχέσεών της με το Νέο Δελχί, προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της σε μια περιοχή όπου η επιρροή της Κίνας δυναμώνει ραγδαία. Πριν τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι οι αμερικανο-ινδικές σχέσεις θα εξελιχθούν σε μία από τις πιο καθοριστικές συνεργασίες του 21ου αιώνα», ενώ την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις χαρακτήρισε «τεράστιας στρατηγικής σημασίας».

Ωστόσο, αναλυτές συμπληρώνουν ότι «η Ινδία θα διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ασία υπό την ηγεσία του Μόντι, αλλά θα το κάνει για τους δικούς της λόγους και με τους δικούς της όρους».

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση Μόντι έχει διακηρύξει ότι θα διασφαλίσει συνθήκες ευνοϊκές για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας αποφασιστικά τις υποδομές της χώρας, διαμορφώνοντας «ειδικές οικονομικές ζώνες» (σ.σ. όπου οι απολύσεις και οι προσλήψεις θα είναι πιο «ελεύθερες»).

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ - Σιγκαπούρης

Στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης «CARAT» που διεξάγουν οι ΗΠΑ με πολλές χώρες

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Κοινή ναυτική άσκηση που θα διαρκέσει έως τις 8 Αυγούστου ξεκίνησαν οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ως μέρος της ετήσιας άσκησης που γίνεται στην περιοχή με τον κωδικό «CARAT» («Cooperation Afloat Readiness and Training»).

Ο αντιναύαρχος Ρόμπερτ Τόμας, διοικητής του 7ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - ότι «η κοινή άσκηση εντάσσεται στην αμερικανική "επανεξισορρόπηση" δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», ενώ επιβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη "δέσμευση για ελευθερία πρόσβασης" στην περιοχή», αν και - κατά το «Σινχουά» - «ποτέ δε σημειώθηκε κανένα σχετικό πρόβλημα τις περασμένες δεκαετίες».

Από τη μεριά του, ο υποναύαρχος Τίμοθι Λο, διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Σιγκαπούρης, είπε ότι η άσκηση «CARAT» έχει επεκτείνει το εύρος και τη συνθετότητά της από το 1995 που ξεκίνησε. Η Σιγκαπούρη άρχισε να συμμετέχει στην άσκηση το 1995 ενώ συμμετέχουν ακόμα χώρες όπως οι Μπανγκλαντές, Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Ανατολικό Τιμόρ.

Φέτος, η «CARAT» συμπεριλαμβάνει και ασκήσεις ναυτικής αποτροπής, αεράμυνας, έρευνας και διάσωσης με εναέρια μέσα, χρήση, επιχειρήσεις με ελικόπτερα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, το αποκορύφωμα φέτος θα είναι οι ασκήσεις που θα αφορούν τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού πολέμου, στο πλαίσιο των οποίων θα εκτοξευτούν τορπίλες εναντίον στόχου μέσα στη θάλασσα. Η άσκηση διεξάγεται σε μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ έχουν ρητά διακηρύξει ότι επικεντρώνουν την προσοχή τους, εννοώντας πρώτα απ' όλα ότι τα αμερικανικά μονοπώλια προσδοκούν αυξημένα κέρδη από επενδύσεις που σχεδιάζουν. Οι συχνές αντιπαραθέσεις - με την Κίνα να εμπλέκεται στις περισσότερες - στο πλαίσιο εδαφικών διαφορών που εκκρεμούν, συνθέτουν ένα σκηνικό με πολλούς κινδύνους για τους λαούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δυνάμεις που ανταγωνίζονται η μία την άλλη συνδέονται ταυτόχρονα μέσα από διάφορες συνεργασίες και στο οικονομικό πεδίο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ