Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Eurokinissi |
Η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά των φαρμάκων, από 9% το 2009, θα εκτιναχτεί - σύμφωνα με τεχνοκράτες - σε 32% το 2014 |
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή των γιατρών, έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, με την οποία έγινε ο «καθορισμός ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων» (ΦΕΚ Β' 1976/1.7.2014).
Το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, που έθετε η συγκεκριμένη απόφαση για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ήταν ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, το μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθορίζονταν τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων. Αποκλειστικός στόχος της ρύθμισης ήταν να μην υπερβεί η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) τα 2,019 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Στην ίδια Υπουργική Απόφαση, από την εφαρμογή της οποίας εξαιρούνταν ορισμένες μόνο κατηγορίες χρόνιων και βαριά ασθενών, επαναλαμβανόταν η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πλαφόν που προβλεπόταν για πολλές κατηγορίες ασθενών, υπολειπόταν κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, στους καρδιολόγους είχε ορισθεί πλαφόν 35-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ. Για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ. Επίσης, δεν είχε προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης.
Παρόμοια πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχαν επιβληθεί με αποφάσεις του τέως υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στις αρχές του χρόνου (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014, αντίστοιχα). Την ισχύ εκείνων των αποφάσεων ανέστειλε (Απρίλης 2014) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Για να επιβάλει τα πλαφόν, η κυβέρνηση επικαλείται τη μη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που προβλέπει συμφωνία με την τρόικα, όταν οι άρρωστοι επωμίζονται το 59,7% των συνολικών δαπανών για την ΠΦΥ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, οι ασφαλισμένοι την περίοδο 2009-2013 πλήρωσαν απ' την τσέπη τους 3,82 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το συνολικό χαράτσι θα ανέλθει στα 4,902 δισ. ευρώ. Ετσι, η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά των φαρμάκων, από 9% το 2009, θα εκτιναχτεί - σύμφωνα με τεχνοκράτες - σε 32% το 2014.
Κινητοποίηση σήμερα στο νοσοκομείο, στις 11 π.μ., με τη συμμετοχή Λαϊκών Επιτροπών
Avaton |
Υπηρεσίες Υγείας, κρίσιμες για τη ζωή ακόμα και μικρών παιδιών, παρέχονται με τιμολόγιο από τα δημόσια νοσοκομεία |
«Αντιμέτωπο με τη βαρβαρότητα ενός ολόκληρου συστήματος ήρθε ένα νεογνό που γεννήθηκε πρόωρα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για δύο μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Αγλ. Κυριακού". Οι γονείς του ανασφάλιστοι και άνεργοι. Η μητέρα του ανάπηρη, νίκησε τον καρκίνο, χάνοντας το ένα της πόδι. Το λογιστήριο του νοσοκομείου τούς ειδοποίησε ότι δεν μπορούν να πάρουν το παιδί από το νοσοκομείο, αν δεν δώσουν ένα χρηματικό ποσό από το συνολικό χρέος για τα νοσήλια που ήταν 12.300 ευρώ. Δανείστηκαν και μάζεψαν 900 ευρώ για να πάρουν το παιδί τους.
Τα βάσανα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Απαιτήθηκε από το νοσοκομείο να καταβάλει ο πατέρας μηνιαία 500 ευρώ, μέχρι να πληρώσει όλο το ποσό. Αυτή η τραγωδία δεν είναι η εξαίρεση. Καθημερινά χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν για τις εξετάσεις, τη θεραπεία τους, τα φάρμακά τους. Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες - όχι μόνο άνεργοι και ανασφάλιστοι - αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία, που όλο και περισσότερο λειτουργούν ως επιχειρήσεις.
Κι όλα αυτά παρόλο που έχουμε πληρώσει ξανά και ξανά! Φορολογούμαστε από το κράτος με υπέρογκα ποσά, πληρώνουμε ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που αγοράζουμε, ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια "αλληλεγγύης" που δήθεν πάνε στους ανασφάλιστους. Τι από όλα αυτά μας γυρίζει πίσω το κράτος σε υπηρεσίες; Ψίχουλα! Την ίδια στιγμή που το κράτος χαρίζει δισ. ευρώ επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, τραπεζίτες και βιομήχανους, αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες χωρίς περίθαλψη.
Εμπόδια σε αυτή τη βαρβαρότητα μπορεί να βάλει μόνο ο ενιαίος οργανωμένος αγώνας εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Καλούμε τα Σωματεία Εργαζομένων, όλους τους εργαζόμενους και γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να στηρίξουν τον αγώνα για:
Καλούμε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να απευθύνονται στα Σωματεία τους, στις Λαϊκές Επιτροπές κάθε περιοχής, στις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία. Κανείς μόνος του! Ενας για όλους και όλοι για έναν!».
Αγωνιστικές παρεμβάσεις προγραμματίζει για αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Στις 9 π.μ. καλεί έξω από το Δημαρχείο Κορυδαλλού, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την απόλυση κωφής - μετά από 15 χρόνια δουλειάς - και άλλων 10 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν από τη δημοτική κατασκευαστική εταιρεία (ΚΕΔΕΚ) και όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ «μέσα από εκβιασμούς και υποσχέσεις υποχρέωσε τους απολυμένους να υπογράψουν δήλωση παραίτησης από κάθε δικαίωμα, με την υπόσχεση ότι "κάποια στιγμή θα προσληφθούν στο Δήμο"».
Στις 11 π.μ. θα γίνει παρέμβαση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (Πειραιώς 181 και Χαμοστέρνας), που «συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς να μειώνουν ποσοστά αναπηρίας, να κόβουν από τους αναπήρους επιδόματα, συντάξεις, φάρμακα, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα». Τραγική είναι η κατάσταση για τους χρόνια πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι παίρνουν ποσοστά αναπηρίας από 30 έως 50%. Μεταστατικοί καρκίνοι εξαφανίζονται, θεωρείται ότι υπάρχει ίαση στα 3 και 5 χρόνια, ενώ οι επιπτώσεις από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες δεν συνυπολογίζονται.
«Κόβονται συντάξεις από καρκινοπαθείς στα 55 και 60 χρόνια, λες και ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα που έχει χάσει τη δουλειά του λόγω της πολύχρονης μάχης με τον καρκίνο μπορεί να ξαναβρεί δουλειά. Λες και ο μικρομαγαζάτορας που αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του στα 60 χρόνια μπορεί να το ανοίξει ξανά», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.