ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «ελάφρυνση» στο κρατικό χρέος

Η πορεία εφαρμογής του «δημοσιονομικού προγράμματος» περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας

Νέα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογεί μέσα στο καλοκαίρι η συγκυβέρνηση, μετά και την ολοκλήρωση της προηγούμενης δέσμης των λεγόμενων «προαπαιτούμενων». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Εuro Working Group), συνεδρίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης και ενέκρινε την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τα δάνεια που αναλογούν στα κράτη της ΕΕ.

Μεθαύριο Δευτέρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), έχοντας, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα, την πορεία εφαρμογής του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής» στην Ελλάδα. Ακολούθως, στις 9 Ιούλη, τα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) επανέρχονται στην Αθήνα, όπου αναμένεται να παραμείνουν επί ένα 10ήμερο, προκειμένου να συνεχιστούν τα παζάρια με τη συγκυβέρνηση και άλλους κρατικούς φορείς. Το δε φθινόπωρο, στην επόμενη επάνοδο της τρόικας, στο επίκεντρο της «αξιολόγησης» θα βρεθούν τα παζάρια γύρω από τους τρόπους και το ύψος της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.

Σε πρώτο πλάνο, προβάλλουν τα επόμενα 6 «προαπαιτούμενα μέτρα», τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση ποσού 1 δισ. ευρώ. Το κεντρικό ζήτημα αφορά την ψήφιση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου για την κατάτμηση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, για αυτήν τη φάση, θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Αύγουστο.

Σε αυτό το πλαίσιο - πέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» - δρομολογούνται τα παρακάτω:

-- Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

-- Κατάργηση από 1η Γενάρη 2015 των «εισφορών υπέρ τρίτων», που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

-- Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

-- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

-- Ορισμένες εφαρμοστικές διατάξεις για τη συγχώνευση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» από 1/1/2015 για όσα Ταμεία δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Να σημειωθεί ότι το μέτρο ήδη έχει ψηφιστεί σε προηγούμενο πολυνομοσχέδιο.

Πλειστηριασμοί για χρέη στην Εφορία

Στα παζάρια με την τρόικα, μπαίνει και το ζήτημα του πλειστηριασμού ακινήτων για τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει πλειστηριασμούς με «τιμές εκκίνησης» μόλις στα 2/3 των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες είσπραξης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η τρόικα βάζει στο τραπέζι πρόταση για ακόμη χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, μόλις στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα, η ελάχιστη τιμή για πλειστηριασμούς ακινήτων, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική τιμή.

Χρηματοδότηση και κρατικό χρέος

Κι ενώ στον «αφρό» ανεβαίνουν τα παζάρια γύρω από την υπόθεση του κρατικού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί άμεσα, πιθανόν μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, τη σύναψη νέου κρατικού δανείου από τις διεθνείς τράπεζες και τις χρηματαγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έκδοση κρατικού ομολόγου 3ετούς διάρκειας, ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θα έχει επιτόκιο οριακά χαμηλότερο από το 3%, στη βάση των «προσφορών» που θα υποβάλουν οι τραπεζίτες κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, επισκέφθηκε τις προάλλες το Βερολίνο. Σε δηλώσεις τους στο γερμανικό Τύπο επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει χρηματοδοτική ανάγκη για τους επόμενους 12 μήνες» και κατά συνέπεια «δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα βοήθειας», δηλαδή η σύναψη νέου δανείου από το «μηχανισμό στήριξης». Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές έχουν στόχο και την προσέλκυση «επενδυτών» στο υπό έκδοση κρατικό ομόλογο.

Η ατζέντα στο Γιούρογκρουπ

Πέρα από τη συζήτηση για το «πρόγραμμα προσαρμογής» και την «τρέχουσα κατάσταση» στην Ελλάδα, η μεθαυριανή «ατζέντα» του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει και τα εξής:

-- Οικονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις στη Ζώνη του Ευρώ και η παρακολούθηση των κρατών μελών. Πρόκειται για τις διαδικασίες του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», στο πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας.

-- Οι εξελίξεις στην υπό διαμόρφωση «τραπεζική ένωση» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

-- Συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της «υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία», όπως ονομάζουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΠΑΣΟΚ
Απαντες διεκδικούν ρόλο και λόγο στις διεργασίες

Ακατάπαυστες συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και γενικότερα για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Τα διάφορα «βιλαέτια» στο εσωτερικό του προπονούνται για να πλασαριστούν στην καλύτερη δυνατή θέση μιας «παράταξης» που επιθυμούν να παίξει μελλοντικά ρόλο στη συγκρότηση αστικών κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι κόντρες τους - πέραν των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων για το μείγμα της διαχείρισης - αντανακλούν και διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο η σοσιαλδημοκρατία θα κατοχυρώσει έναν τέτοιο ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό τις περασμένες μέρες συναντήθηκαν και συζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μωραΐτης, Τριαντάφυλλος, Σηφουνάκης), αλλά και της ΔΗΜΑΡ (Πανούσης, Ψύρρας, Φούντα).

Αμέσως μετά, νέα συνάντηση με αντικείμενο συζήτησης τα επόμενα βήματά τους είχαν οι Σαχινίδης - που λίγο πριν είχε δηλώσει πως «το κλειστό επάγγελμα "συνομιλητής της κεντροαριστεράς" πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει» - Μωραΐτης, Οθωνας και Πεταλωτής. Οι λεγόμενοι παπανδρεϊκοί, με σύνθημα «όλα από την αρχή», διαμορφώνουν συμμαχίες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, με στόχο την αλλαγή συσχετισμών στο εσωτερικό του, απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου και «ρετουσάρισμα» της «μόστρας» του ΠΑΣΟΚ.

Μέρες νωρίτερα είχαν συναντηθεί στελέχη της επιρροής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο σπίτι της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου (Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος, Καψής, Πρωτόπαππας, Δρέττα κ.ά.). Εκεί, φάνηκε να συμφωνούν στην ανάγκη ενός ιδρυτικού συνεδρίου της «Δημοκρατικής Παράταξης» και της ανάδειξής της «σε ισχυρό μεταρρυθμιστικό πόλο», όπως και στην ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η Ελιά.

Αναδεύσεις παρατηρούνται και στους «75» (Καρχιμάκης, Νιώτης, Κατερίνα Διαμαντοπούλου κ.ά.) που επιχειρούν τη συλλογή υπογραφών πανελλαδικά κάτω από κείμενό τους. Πρόκειται για ομάδα που επιθυμεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ελιάς και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με συνδικαλιστικά και τοπικοδιοικητικά στελέχη (Σπίρτζης, Καββαθάς κ.ά.) που ετοιμάζουν τη δική τους διακήρυξη, με πρόταση ο διάλογος να περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα που ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι η Ελιά θα υπογράφει το κάλεσμα διαλόγου προς άλλα κόμματα και αποστασιοποιημένα στελέχη του χώρου, αυξάνουν οι ψίθυροι αμφισβήτησής του που τον ανάγκασαν να χαρακτηρίσει γελοία την όποια συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας.

Πάντως, ολοένα και περισσότερα στελέχη αμφισβητούν ανοιχτά τον πρόεδρο του κόμματος: Ο Μ. Χρυσοχοΐδης π.χ. χαρακτήρισε «καρικατούρα» το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ενώ λέγεται ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία, όπως άλλωστε και η Φ. Γεννηματά.

Χτες εξάλλου και ο πρώην υπουργός Ν. Σηφουνάκης δήλωσε πως «κανείς δεν έχει εξουσιοδότηση να αυτοδιαλύσει το ΠΑΣΟΚ» και πως η ανασυγκρότηση του χώρου «μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανοιχτό προγραμματικό διάλογο και όχι με συμφωνίες κορυφής με περιφερόμενους (...) η όποια απόφαση μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα καθολικής απόφασης από τη βάση». Απαξιωτικά αναφέρθηκε στην Ελιά, σαν «πείραμα της στιγμής» που απέτυχε, ενώ αναφερόμενος εμμέσως στον Α. Λοβέρδο τον κατέκρινε και έκανε λόγο για στελέχη που «ενώ απεχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ ασκώντας εντονότατη κριτική και δημιούργησαν δικό τους κόμμα, στη συνέχεια επανήλθαν διακηρύττοντας τη συνεργασία τους με την Κοινοβουλευτική Ομάδα» και για «βουλιμικούς της εξουσίας».

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου έκανε τη δική της παρέμβαση στα τεκταινόμενα, προτρέποντας ουσιαστικά όσους αμφισβητούν τον Ευ. Βενιζέλο να μην πάνε στο «στημένο και πλήρως ελεγχόμενο» Συνέδριο, αλλά να επιχειρήσουν το στήσιμο απ' την αρχή ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίηση

Το τελικό σχέδιο της «σύμβασης παραχώρησης» (χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση) των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές οι τελικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα 22 υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και, προαιρετικά, μέχρι 3 από τα 4 αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Επίσης, στη β' φάση του διαγωνισμού περνάει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Απολογήθηκαν οι χρυσαυγίτες Μιχαλολιάκος - Λαγός - Παππάς

Κατ' οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επέβαλαν χτες οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας στον αρχηγό της φασιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και στον χρυσαυγίτη βουλευτή Γ. Λαγό, για το αδίκημα της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, έκριναν ότι «εφόσον αφεθούν ελεύθεροι» από την τρέχουσα προφυλάκισή τους για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, θα τους επιτρέπεται μόνο η πρόσβαση στη Βουλή. Ελεύθερος σε ό,τι αφορά την πλημμεληματική κατηγορία αφέθηκε ο επίσης προφυλακισμένος χρυσαυγίτης βουλευτής Χρ. Παππάς. Μετά την απόφαση ανακριτριών και εισαγγελέα, και οι τρεις τους οδηγήθηκαν πάλι στον Κορυδαλλό, όπου κρατούνται για τις άλλες κακουργηματικές κατηγορίες.

Παράλληλα, χρυσαυγίτες, που είχαν συγκεντρωθεί χτες στο Εφετείο, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, κατά τη μεταγωγή από τις φυλακές των τριών χρυσαυγιτών βουλευτών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να πλησιάσουν την κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. που μετέφερε τους κατηγορούμενους και όταν εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ορισμένοι επιτέθηκαν, αρχικά λεκτικά, ενώ στη συνέχεια χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές δυο φωτορεπόρτερ. Τον έναν εκ των δύο μάλιστα αναφέρεται ότι τον έριξαν στο οδόστρωμα, ενώ δεν δίστασαν να τον χτυπήσουν με τα πόδια στο πρόσωπο. Ανακοινώσεις ενάντια σε αυτήν την επίθεση εξέδωσαν η ΠΟΕΣΥ και η Ενωση Φωτορεπόρτερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ