Οι άρρωστοι πληρώνουν 59,7% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Από κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους |
Το πλαφόν στις εξετάσεις, σε συνδυασμό με την υποτυπώδη λειτουργία των πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε περισσότεροι άρρωστοι, είτε να πληρώνουν απ' την τσέπη τους 15% στον ιδιωτικό τομέα, ή να μπουν σε ουρές 5 - 8 μηνών στα δημόσια νοσοκομεία για τις εξετάσεις.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, οι ασθενείς θα πρέπει να επιδίδονται σε «σαφάρι» για να βρουν γιατρό που δεν έχει καλύψει το πλαφόν, ενώ οι συμμετοχές που προκύπτουν μεταξύ της Λιανικής Τιμής του φαρμάκου, που συνιστά ο θεράπων γιατρός, και της Ασφαλιστικής Τιμής, αποδεδειγμένα αναγκάζει πολλούς αρρώστους να παρατάνε τις συνταγές στο μάρμαρο των φαρμακείων και να φεύγουν.
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία για τα πλαφόν υπογραμμίζοντας ότι, μαζί με το υπόλοιπο πλέγμα των μέτρων για την Υγεία, θα οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες τους ασθενείς και τους συνταξιούχους.
Επικαλούμενη τη μη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που προβλέπει συμφωνία με την τρόικα, η συγκυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση όταν οι άρρωστοι επωμίζονται το 59,7% των συνολικών δαπανών για την ΠΦΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες απ' την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Συνολική Δαπάνη Υγείας (ΣΔΥ) για το 2012 ήταν 17.708,5 εκατ. ευρώ. Η Συνολική Δημόσια Δαπάνη (ΣΔΔ) ήταν 12.003,4 εκατ. ευρώ (68%) και η Συνολική Ιδιωτική Δαπάνη (ΣΙΔ) 5.621,6 εκατ. ευρώ (32%).
Για υπηρεσίες ΠΦΥ απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξοδεύονται 1.443,8 εκατ. ευρώ απ' τη ΣΔΔ και 2.138,2 εκατ. ευρώ απ' τη ΣΙΔ. Δηλαδή, ξοδεύονται συνολικά 3.582 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το κράτος και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτουν μόλις τα 1.443,8 εκατ. ευρώ ή 40,3%. Τα υπόλοιπα 59,7% τα πληρώνουν οι άρρωστοι απ' την τσέπη τους.
Την τροπολογία για το πλαφόν υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, απ' το βήμα του συνεδρίου για τη φαρμακοβιομηχανία. Αφού ευχαρίστησε τους φαρμακοβιομήχανους για τη στήριξή τους, ο υπουργός Υγείας είπε:
«Το πιο εύκολο για έναν υπουργό είναι να πει πάρτε όσα φάρμακα θέλετε και μετά να τα πάρω πίσω με το clawback. Κόβει αρκετά το μυαλό μου για να καταλάβω πόσο επικίνδυνο θα ήταν αυτό, αν φτάναμε σε έναν clawback της τάξεως 300 - 400 εκατ. ευρώ κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να κλείσουν την επόμενη μέρα.
Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτό. Συμφέρον μας είναι να ελέγχουμε αυτή την υπέρβαση σε τέτοιο βαθμό που να μην καταστρέψουμε την αγορά του φαρμάκου. Αρα μας ενδιαφέρει να ελέγχουμε τη δαπάνη. Και ναι, θα ήταν πολύ ιδανικότερος τρόπος να ελέγχουμε τα πάντα με θεραπευτικά πρωτόκολλα, που θα λειτουργούσαν με registries και όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Ομως επειδή αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο κι εμείς δεν έχουμε χρόνο, πάμε τώρα να το ελέγξουμε με τους τρόπους που περιγράφονται στη σημερινή τροπολογία».
Στην πάγια αγωνία της φαρμακοβιομηχανίας για μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, ο Αδ. Γεωργιάδης προανήγγειλε δραστικά μέτρα, λέγοντας ότι όσο θα μεγαλώνει ο όγκος πωλήσεων των γενοσήμων, θα μειώνεται η τιμή τους.
Το ίδιο υποστήριξε λίγο αργότερα ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οπως είπε απευθυνόμενος στους διοργανωτές του συνεδρίου, «θα προσπαθήσουμε μαζί σας την αύξηση των γενοσήμων στο 60%, επειδή είναι καλό και για τους ασθενείς και για την οικονομία».
Υποστήριξε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα registries και άσκησε κριτική στον ισχυρισμό του υπουργού Υγείας για πίεση του χρόνου, λέγοντας πως «εμείς θα αποφασίζουμε τις προτεραιότητες της χώρας».
Η συζήτηση στο συνέδριο επικεντρώθηκε και στη στήριξη του κράτους προς τη φαρμακοβιομηχανία. Ο Θεοδ. Τρύφων, αντιπρόεδρος της Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), παραπονέθηκε ότι «δεν υπάρχει προστατευτισμός», ότι δεν γίνεται φαρμακευτική πολιτική με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του 2014 στα 2 δισ. ευρώ και πρότεινε την αύξησή της στα 2,25 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ξεφύγει η δαπάνη του κράτους για φάρμακα από τα 2 δισ. ευρώ και απείλησε προκαταβολικά ότι αν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία, θα πρέπει να παρθούν άλλα, οριζόντια μέτρα.
Τέλος, όπως καταγγέλθηκε από τους φαρμακοποιούς των δημόσιων νοσοκομείων, το διάστημα 2012 - 2014 έχουν μειωθεί κατά 30% οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για φάρμακα, ενώ υπάρχουν 19 νοσοκομεία στη χώρα που δεν έχουν νοσοκομειακό φαρμακοποιό.
«ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ»: Σε κινητοποίηση, σήμερα, στα γραφεία του ΟΑΕΔ, καλεί η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ΟΤΑ, Περιφέρειας Αττικής και ΟΑΣΑ, για την άμεση ένταξη όλων των ανέργων στον ΟΑΕΔ και τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 2 μ.μ., στη στάση του μετρό «Αλιμος» και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, «από τις 2 Μάη, πολλοί συνάδελφοί μας βρίσκονται ξανά στην ανεργία, μαζί με άλλους 1.700.000 ανέργους. Μέχρι τις αρχές Ιούνη, για άλλους 50.000 εργαζόμενους - άνεργους λήγει το εργασιακό "διάλειμμα" της αθλιότητας, που το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την ΕΕ και τα μονοπώλια, ονομάζουν "κοινωφελή" εργασία.
«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»: Πανελλαδική απεργία στις 15 Μάη στα καταστήματα της επιχείρησης Μαρινόπουλος και απεργιακές συγκεντρώσεις σε επιλεγμένους μεγάλους χώρους, αποφάσισε το σωματείο, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία. Καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση είναι στην πλειοψηφία τους ωρομίσθιοι, με μισθούς που δεν ξεπερνάνε τα 400 ευρώ, ότι τους έχει περικοπεί το επίδομα γάμου, ταμείου, οδηγών, η μείωση που έχουν υποστεί οι μισθοί τους μέχρι στιγμής είναι πάνω από 20% και με την εκ περιτροπής εργασία θα ξεπεράσει το 30%, ενώ εκατοντάδες είναι οι απλήρωτες ώρες εργασίας και οι απολυμένοι συνάδελφοι.
«WEB RADIO» ΠΑΜΕ: Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα μέλη των συνδικάτων να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του προγράμματος του διαδικτυακού ραδιοφώνου. Να στείλουν τις προτάσεις τους για καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλου είδους εκπομπές στο πλαίσιο του ήδη διαμορφωμένου προγράμματος. Οι προτάσεις μπορούν να σταλούν στο mail του ΠΑΜΕ pame@pamehellas.gr.
ΠΡΕΒΕΖΑ: Αθώοι κρίθηκαν οι 18 κατηγορούμενοι αγρότες που δικάστηκαν την Τετάρτη, 7 Μάη, από τα δικαστήρια της Πρέβεζας για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα του Λούρου το 2010. Συνήγορος υπεράσπισης των διωκόμενων αγροτών ήταν η Ολυ Τσουμάνη, υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στο πλευρό τους βρέθηκαν στα δικαστήρια εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και σωματεία εργαζομένων και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.
«SPEEDEX»: Απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ταχυμεταφορών «Speedex» ενάντια στην ενέργεια της εργοδοσίας να απολύσει 14 συναδέλφους τους, ενώ αναμένονται να γίνουν άλλες 11 απολύσεις. Η εργοδοσία απάντησε στον αγώνα των εργαζομένων, προσφεύγοντας στα δικαστήρια και ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη. Το αίτημά της εκδικάστηκε το μεσημέρι και η απόφαση αναμενόταν να βγει αργά το βράδυ. Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε το κλαδικό Σωματείο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και άλλοι.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ: Στο νοσοκομείο της Καλύμνου, παρότι έχει διοριστεί εδώ και 2,5 χρόνια πνευμονολόγος, που δε διαθέτει το απαραίτητο μηχάνημα για σπειρομέτρηση, που αποτελεί το βασικό μέσο για τη διάγνωση του άσθματος, αναφέρθηκε προχτές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Το μηχάνημα στοιχίζει κοντά στα 2.000 ευρώ, αλλά λόγω των περικοπών στα δημόσια νοσοκομεία δεν αγοράζεται. Τελικά, όπως αναφέρθηκε, η λύση θα δοθεί με δωρεά από ιδιώτη. Δηλαδή με τη ζητιανιά στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το 8,6% του ελληνικού πληθυσμού έχει άσθμα με συχνότερη εμφάνιση σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη.