Ενάντια στις διεκδικήσεις του λαού για την ικανοποίηση των αναγκών του τάχτηκε, χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1
Ευθύς εξαρχής στη συνέντευξή του τάχθηκε ενάντια στις «μόνιμες πορείες», στις «διαρκείς καταλήψεις», συκοφαντώντας έτσι τους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες και δίνοντας στίγμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι θα επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή για να εξασφαλίζεται δίχως εμπόδια η επέλαση των μονοπωλίων πάνω στα ερείπια κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Επανέφερε επίσης το ψευτοδίλημμα για το λαό, σταθερότητα ή ακυβερνησία, τάζοντας στο κεφάλαιο «σταθερά βήματα για την ανάκαμψη» και σταθερότητα στην εφαρμογή πολιτικής ενίσχυσής του.
Υπεραμύνθηκε της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Σάμου, με τους δεκάδες θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες, ο Σαμαράς ζήτησε περαιτέρω ισχυροποίηση της FRONTEX, άρα ακόμα αγριότερη καταστολή στα σύνορα.
«Δεν πρόκειται να υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα», υποστήριξε στη συνέχεια, λέγοντας στην πραγματικότητα ωμά ψέματα στον ελληνικό λαό, καθώς μνημόνια διαρκείας εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όλα βρίσκονται υπό «δημοσιονομική επιτήρηση», όπερ σημαίνει ότι εντός ΕΕ θα υπάρχει συνεχής άγρια επίθεση σε ό,τι απέμεινε από εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Εκανε σαφές ότι από το φθινόπωρο αναμένει από τους εταίρους του διευθέτηση του χρέους αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μείωση, «νέα ανακούφιση» όπως είπε, με μείωση επιτοκίων ή επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής. Αποσιώπησε βέβαια ότι σε τίποτε δεν θα ωφεληθεί απ' αυτό ο ελληνικός λαός. Οτι και αυτό το πρόταγμα είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που απαιτεί πλέον απελευθέρωση κονδυλίων ώστε από το δημόσιο ταμείο να χρηματοδοτηθεί (με επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δανεικά κι αγύριστα κ.λπ.) η παραπέρα ανάπτυξή του.
«Απενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα (...) Η Ελλάδα έγινε φιλική προς τις επενδύσεις», προπαγάνδισε ακολούθως. Και δικαίως, δεδομένων των «φιλέτων» που παραδίδει στους καπιταλιστές, των φοροελαφρύνσεων και εισφοροαπαλλαγών που προώθησε και προωθεί, ορίζοντας μάλιστα ως στόχο τη μείωση της φορολόγησής τους στο 15% με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δημόσια έσοδα αφού αντικειμενικά θα κληθεί (πάλι) να καλύψει ο λαός τα κενά. Αλλωστε, ενώ έταξε ανοιχτά μείωση φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο, απέφυγε να δεσμευτεί - έστω προεκλογικά - για κατάργηση ή μείωση της περιλάλητης Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ έχει και ως δικλίδα αύξησης την έμμεση φορολογία. Για δε αυξήσεις στους γλίσχρους μισθούς του σήμερα, παρέπεμψε για όταν αρχίσει να μειώνεται η ανεργία...
«Να γίνουν επενδύσεις», ζήτησε παραπέρα, καλώντας μονοπώλια να 'ρθουν στη χώρα τάζοντάς τους ιδιωτικοποιήσεις αλλά και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, χρήμα κι αυτού των φορολογουμένων. Τους υπέδειξε και πεδία κερδοφορίας, όπως τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων που κρύβει το υπέδαφος. Και μετά από αυτά ζήτησε να είναι «ενωμένος» ο λαός πίσω από τα συμφέροντα που εκφράζει!
Για τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑΣ στις δημοσκοπήσεις, που γεννούν ερωτηματικά και για την κυβερνητική σταθερότητα, ο Σαμαράς υποστήριξε ότι «η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, να είστε σίγουροι ότι θα αντέξει και τώρα (...) Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα μετά τις εκλογές (σ.σ. του Μάη) σε καμία περίπτωση».
Για δε τη Χρυσή Αυγή είπε ότι η κυβέρνηση παρέπεμψε «το ζήτημα στο μόνο αρμόδιο που είναι η Δικαιοσύνη», και εξέφρασε δημόσια την άποψη ότι δεν πρέπει η νεοναζιστική και εγκληματική οργάνωση να τεθεί εκτός νόμου.
Χαρακτήρισε το Ποτάμι ως κάτι το «καινούργιο», «καλοδεχούμενο», αν και αναγνώρισε ότι δεν ξέρει τις θέσεις του. Τάχθηκε υπέρ της επιλογής ως επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας προσώπου που να «μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους Ελληνες». Χαρακτήρισε «κορυφαίο» ζήτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει καινούργιο Σύνταγμα στη χώρα και να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση ορισμένων άρθρων (...) απομακρύνοντας την αστάθεια», εντάσσοντας δηλαδή και αυτή τη διαδικασία στο εγχείρημα θωράκισης του συστήματος ειδικά σε συνθήκες κρίσης του.
Αμετακίνητος στις τοποθετήσεις του πως μια κακή επίδοση της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές θα έθετε ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης έμεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, είναι ένα ερώτημα γιατί αυτή η μορφή πίεσης προς τους ψηφοφόρους. Σε κάθε περίπτωση, με όποιο τρόπο κι αν μπαίνει το ψευτοδίλημμα στο λαό, όποιο αποτέλεσμα κι αν έχει, ζητούμενο έχει πάντα τη διασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να περνούν απρόσκοπτα τα αντιλαϊκά μέτρα του ευρωμονόδρομου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μαξίμου: «Δεν πρέπει το βράδυ των εκλογών του β' γύρου και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης», βασικά των προταγμάτων της αστικής τάξης.
Εξάλλου, διεκδικώντας διασφάλιση του ρόλου του, αλλά και προβάλλοντας τη χρησιμότητά του στο σύστημα, ο Βενιζέλος τόνισε πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση. Οτι η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της «εθνικής στρατηγικής», ο «στρατηγικός προσανατολισμός» της χώρας, διασφαλίζονται μέσα από το ρόλο του «προοδευτικού πόλου», γιατί (όπως είπε) χωρίς αυτόν «δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες».
Αλλωστε, παραδέχτηκε ότι αν η «Ελιά» και το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μάη δεν έχουν την «εντολή», ή «έστω την ανοχή» του ελληνικού λαού «θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης» για την κυβέρνηση.
Για την ώρα, πάντως, έσπευσε να χαρακτηρίσει «αστειότητες» τις φήμες περί απόσυρσης των υπουργών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας έτσι ότι η εφαρμογή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν κινδυνεύει απ' αυτόν.
«ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ» είναι το τελευταίας κοπής ψευτοδίλημμα που λανσάρει η Κουμουνδούρου ψαρεύοντας ψήφους στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας κι αγωνίας και φροντίζοντας να «θολώνει» την εικόνα των πραγματικών υπεύθυνων για τα βάσανα του λαού. «Είμαστε η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της Μέρκελ», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην ιταλική έκδοση της ειδησεογραφικής πύλης «Huffington Post», κρύβοντας τα ταξικά συμφέροντα που η γερμανική κυβέρνηση εκπροσωπεί, όπως και κάθε άλλη, στα διαβούλια της λυκοσυμμαχίας και υπερασπίζοντας ένα μείγμα διαχείρισης που θα τροφοδοτεί με ρευστό την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
«Και θα σας έλεγα ότι η δική μας Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό όραμα και πολιτικό σχέδιο των θεμελιωτών της απ' ό,τι η σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας προβάλλοντας την ψευδαίσθηση μιας ΕΕ που δεν υπήρξε ποτέ, αφού ευθύς εξαρχής συγκροτήθηκε ως θεματοφύλακας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και υπερόπλο στη μάχη του κατά των λαών και του σοσιαλισμού που οικοδομούνταν.
Εχοντας νομιμοποιήσει την πραγματικότητα που διαμόρφωσαν τα προηγούμενα μνημόνια (άλλωστε, δεν καταργούνται εύκολα 400 εφαρμοστικοί νόμοι, όπως έχει πει), κομμάτι της στρατηγικής της ΕΕ στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πίστη, υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι θα καταργήσει όσες ανατροπές εισάγει το ...«νέο μνημόνιο», λέγοντας: «Από τη μέρα που θα ορκιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει τίποτα απ' όλα όσα έχουν σχέση με τη λιτότητα και περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015 - 2018»!
Επίμονος στην προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών όσων διαδραματίζονται, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, όπου περιόδευσε, απέδωσε τους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίησή της στη «διαπλοκή», συγκαλύπτοντας ότι είναι η ανάγκη του κεφαλαίου για νέα πεδία κερδοφόρας δράσης που υπαγορεύει σ' αυτή τη φάση την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Απ' τη σκοπιά αυτή άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τα τετελεσμένα και ψελλίζει αστειότητες περί εξέτασης του αν η πώλησή τους έγινε σύννομα.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το διακύβευμα των ευρωεκλογών τονίζει:
«Η κυβερνητική σταθερότητα, την οποία επιζητούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημαίνει συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, μέσω των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ και το κεφάλαιο.
Η κυβερνητική εναλλαγή, την οποία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, κινείται εντός των ίδιων τειχών της ΕΕ και της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι' αυτό άλλωστε και παραπέμπει στο άγνωστο μέλλον την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου.
Πραγματικός αντίπαλος της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής είναι το ισχυρό ΚΚΕ, που παλεύει για αποδέσμευση από την ΕΕ και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και όχι εκείνα τα κόμματα που κινούνται στις ίδιες - με την κυβέρνηση - ράγες».
Τη δήλωση του Μαρινάκη ότι, αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός Μώραλη, ο ίδιος θα ψήφιζε Δρίτσα, κλήθηκε να σχολιάσει, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον «9,84» ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά Θ. Δρίτσας. Η απάντησή του είναι χαρακτηριστική:
«Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτή η τοποθέτηση εντάσσεται σε σκοπιμότητες που συναντάμε συχνά την προεκλογική περίοδο (...) στον Πειραιά, όλο αυτό το διάστημα, η αποδοχή των μηνυμάτων αυτής της προσπάθειας που καταβάλλει η πολύ καλή ομάδα - της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής - είναι μεγάλη. Υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανταπόκριση. Αν αυτή η δήλωση συνταιριάζει με την γενικότερη ανταπόκριση, την αποδέχομαι πολύ ευχάριστα».
Σχολιάζοντας τις απαντήσεις Δρίτσα, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε:
«Η θετική ανταπόκριση του κ. Δρίτσα στο φλερτ του κ. Μαρινάκη αποκαλύπτει τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι υπάρχουν εφοπλιστές που θα επέλεγαν τον ΣΥΡΙΖΑ για δημοτική αρχή στον Πειραιά δε μας αιφνιδιάζει, όταν μάλιστα υπάρχουν εφοπλιστές και βιομήχανοι που προτιμούν να αβαντάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση.
Τέρμα στις αυταπάτες. ΚΚΕ ισχυρό παντού που είναι η δύναμη και η ελπίδα του λαού».