Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Δεσμεύσεις στα μονοπώλια για τη διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ενάντια στις διεκδικήσεις του λαού για την ικανοποίηση των αναγκών του τάχτηκε, χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1

Ευθύς εξαρχής στη συνέντευξή του τάχθηκε ενάντια στις «μόνιμες πορείες», στις «διαρκείς καταλήψεις», συκοφαντώντας έτσι τους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες και δίνοντας στίγμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι θα επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή για να εξασφαλίζεται δίχως εμπόδια η επέλαση των μονοπωλίων πάνω στα ερείπια κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Επανέφερε επίσης το ψευτοδίλημμα για το λαό, σταθερότητα ή ακυβερνησία, τάζοντας στο κεφάλαιο «σταθερά βήματα για την ανάκαμψη» και σταθερότητα στην εφαρμογή πολιτικής ενίσχυσής του.

Υπεραμύνθηκε της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Σάμου, με τους δεκάδες θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες, ο Σαμαράς ζήτησε περαιτέρω ισχυροποίηση της FRONTEX, άρα ακόμα αγριότερη καταστολή στα σύνορα.

«Δεν πρόκειται να υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα», υποστήριξε στη συνέχεια, λέγοντας στην πραγματικότητα ωμά ψέματα στον ελληνικό λαό, καθώς μνημόνια διαρκείας εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όλα βρίσκονται υπό «δημοσιονομική επιτήρηση», όπερ σημαίνει ότι εντός ΕΕ θα υπάρχει συνεχής άγρια επίθεση σε ό,τι απέμεινε από εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Εκανε σαφές ότι από το φθινόπωρο αναμένει από τους εταίρους του διευθέτηση του χρέους αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μείωση, «νέα ανακούφιση» όπως είπε, με μείωση επιτοκίων ή επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής. Αποσιώπησε βέβαια ότι σε τίποτε δεν θα ωφεληθεί απ' αυτό ο ελληνικός λαός. Οτι και αυτό το πρόταγμα είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, που απαιτεί πλέον απελευθέρωση κονδυλίων ώστε από το δημόσιο ταμείο να χρηματοδοτηθεί (με επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δανεικά κι αγύριστα κ.λπ.) η παραπέρα ανάπτυξή του.

Ολα για το κεφάλαιο

«Απενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα (...) Η Ελλάδα έγινε φιλική προς τις επενδύσεις», προπαγάνδισε ακολούθως. Και δικαίως, δεδομένων των «φιλέτων» που παραδίδει στους καπιταλιστές, των φοροελαφρύνσεων και εισφοροαπαλλαγών που προώθησε και προωθεί, ορίζοντας μάλιστα ως στόχο τη μείωση της φορολόγησής τους στο 15% με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δημόσια έσοδα αφού αντικειμενικά θα κληθεί (πάλι) να καλύψει ο λαός τα κενά. Αλλωστε, ενώ έταξε ανοιχτά μείωση φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο, απέφυγε να δεσμευτεί - έστω προεκλογικά - για κατάργηση ή μείωση της περιλάλητης Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ έχει και ως δικλίδα αύξησης την έμμεση φορολογία. Για δε αυξήσεις στους γλίσχρους μισθούς του σήμερα, παρέπεμψε για όταν αρχίσει να μειώνεται η ανεργία...

«Να γίνουν επενδύσεις», ζήτησε παραπέρα, καλώντας μονοπώλια να 'ρθουν στη χώρα τάζοντάς τους ιδιωτικοποιήσεις αλλά και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, χρήμα κι αυτού των φορολογουμένων. Τους υπέδειξε και πεδία κερδοφορίας, όπως τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων που κρύβει το υπέδαφος. Και μετά από αυτά ζήτησε να είναι «ενωμένος» ο λαός πίσω από τα συμφέροντα που εκφράζει!

Για τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑΣ στις δημοσκοπήσεις, που γεννούν ερωτηματικά και για την κυβερνητική σταθερότητα, ο Σαμαράς υποστήριξε ότι «η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα, να είστε σίγουροι ότι θα αντέξει και τώρα (...) Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα μετά τις εκλογές (σ.σ. του Μάη) σε καμία περίπτωση».

Για δε τη Χρυσή Αυγή είπε ότι η κυβέρνηση παρέπεμψε «το ζήτημα στο μόνο αρμόδιο που είναι η Δικαιοσύνη», και εξέφρασε δημόσια την άποψη ότι δεν πρέπει η νεοναζιστική και εγκληματική οργάνωση να τεθεί εκτός νόμου.

Χαρακτήρισε το Ποτάμι ως κάτι το «καινούργιο», «καλοδεχούμενο», αν και αναγνώρισε ότι δεν ξέρει τις θέσεις του. Τάχθηκε υπέρ της επιλογής ως επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας προσώπου που να «μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους Ελληνες». Χαρακτήρισε «κορυφαίο» ζήτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει καινούργιο Σύνταγμα στη χώρα και να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση ορισμένων άρθρων (...) απομακρύνοντας την αστάθεια», εντάσσοντας δηλαδή και αυτή τη διαδικασία στο εγχείρημα θωράκισης του συστήματος ειδικά σε συνθήκες κρίσης του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ