ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Μαζικές λιποθυμίες εργατών

Αθλιες οι συνθήκες εργασίας στα «γκέτο» όπου ράβονται τα ρούχα για λογαριασμό των πολυεθνικών

Δεκέμβρης 2013: Εργάτριες από υφαντουργεία διαδηλώνουν στην Πνομ Πενχ για καλύτερα μεροκάματα
Δεκέμβρης 2013: Εργάτριες από υφαντουργεία διαδηλώνουν στην Πνομ Πενχ για καλύτερα μεροκάματα
ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Τις άθλιες συνθήκες εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργατών, πάνω στις οποίες τα μονοπώλια αυγαταίνουν τα κέρδη τους, αναδεικνύουν οι μαζικές λιποθυμίες εργατών στον κλάδο που αποτελεί τη «ραχοκοκκαλιά» της καμποτζιανής οικονομίας, την υφαντουργία. Οι μαζικές λιποθυμίες φαίνεται ότι είναι όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο για τις υφαντουργίες όπου στοιβάζονται χιλιάδες εργάτες προκειμένου, για ένα κομμάτι ψωμί, να ράβουν ρούχα και παπούτσια για μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κλάδου.

Χτες, εκατό περίπου εργάτες λιποθύμησαν σε δύο εργοστάσια όπου παράγονται εμπορεύματα για λογαριασμό της «Αντίντας» και της «Πούμα». Αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης απέδωσε - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - τις λιποθυμίες σε δηλητηριασμένο φαγητό που κατανάλωσαν οι εργάτες σε γιορτή την προηγούμενη μέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πέρσι μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένες λιποθυμίες εργατών έφτασαν τις 823, εξαιτίας έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, εντατικοποίησης της εργασίας, κακού εξαερισμού των χώρων εργασίας, αλλά και κακής κατάστασης της υγείας τους.

Το Μάρτη του 2013, 90 εργάτες λιποθύμησαν σε εργοστάσιο που συνεργάζεται με τη σουηδική «H&M» και η εργοδοσία δήλωνε ότι «έφταιγαν οι εργάτες ...δεν είχαν φάει πρωινό» (σ.σ. λες και με κατώτατο μισθό στα 80 δολάρια το μήνα μπορούν οι εργάτες να τρώνε πρωινό). Τον Αύγουστο του 2011, σχεδόν 300 εργάτες λιποθύμησαν σε άλλο εργοστάσιο που συνεργαζόταν επίσης με την «H&M». Βεβαίως, οι εργοδότες δε μένουν αδιάφοροι στα βάσανα των εργατών: Σε ρεπορτάζ του για τις συνηθισμένες μαζικές λιποθυμίες υφαντουργών, το «Ρόιτερς» μετέδιδε τότε πως η «Πούμα» έσπευσε να ανταποκριθεί στις σχετικές εκθέσεις και παραινέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και έβαλε όριο τις 60 ώρες δουλειά την ...εβδομάδα και τις ...δύο ώρες υπερωρία την ημέρα.

ΙΝΔΙΑ
Βουλευτικές εκλογές από τις 7 Απρίλη

Η διεξαγωγή θα ολοκληρωθεί στις 12 Μάη

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Κάλπες βουλευτικών εκλογών «ανοίγουν» στην Ινδία την επόμενη Δευτέρα 7 Απρίλη, με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας να προγραμματίζεται για τις 12 Μάη.

Τα 814 εκατομμύρια των ψηφοφόρων (αυξημένα κατά 100 εκατομμύρια από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, το 2009) καλούνται να βγάλουν νέα κυβέρνηση, μέσα σε συνθήκες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Το εδώ και δέκα χρόνια κυβερνών κόμμα «Εθνικό Κογκρέσο» φαίνεται ότι θα χάσει τις εκλογές (όπως αποτυπώθηκε και στη μεγάλη πτώση που είχαν τα ποσοστά του στις τοπικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη), ενώ σημαντικά αναμένεται να ενισχυθεί το «δεξιό» Μπαρατίγια Τζανάτα.

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, εμφανίστηκε το «Κόμμα του Απλού Ανθρώπου» (με υποψηφίους μόνο από αστικές περιοχές και τη μεσαία τάξη), ως απότοκο της προσπάθειας της αστικής τάξης να αναβαπτίσει το πολιτικό της προσωπικό απορροφώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλεί η πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Η αντιλαϊκή πολιτική αναπτύσσεται και στο πλαίσιο κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με την ντόπια πλουτοκρατία να διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της στην περιφέρεια της Ν/Α Ασίας αλλά και διεθνώς, μέσα και από τη συμμετοχή της σε οργανισμούς όπως οι BRICS (με Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα και Νότια Αφρική). Δεν είναι τυχαίο πως η Ινδία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες εισαγωγείς όπλων και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία αμυντικού εξοπλισμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Μετά τα μεγαθήρια «Τογιότα», «BP», «QANTAS», τώρα και η «Μπόινγκ» ετοιμάζεται να κάνει εκατοντάδες απολύσεις στην Αυστραλία. Η εταιρεία σχεδιάζει να απολύσει 300 από τους 1.300 εργαζόμενους που απασχολεί στο εργοστάσιό της, ως φυσικό μέρος της ολοκλήρωσης ενός «κύκλου παραγωγής», όπως δήλωσαν στελέχη της.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 15 άτομα, στις συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών, στη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία χημικού εργοστασίου στη νότια πόλη Μαομίνγκ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χτες σε γέφυρα 20 λεπτά πριν περάσει από το σημείο η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Περβέζ Μουσάραφ από στρατιωτικό νοσοκομείο στο σπίτι του. Είναι μία ακόμα βομβιστική επίθεση που φαίνεται να στοχοποιεί τον πρώην πρόεδρο της χώρας, στον οποίο επίσημα απαγγέλθηκε τη Δευτέρα κατηγορία για «εσχάτη προδοσία».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στους 30 ανέβηκε ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών της κατολίσθησης και λασποπλημμύρας που έπληξε την κομητεία Σνόχομις της Ουάσιγκτον στις 22 Μάρτη. Ο αριθμός των αγνοουμένων κατέβηκε στους 17. Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για το διορισμό του Ιρανού νέου απεσταλμένου στον ΟΗΕ, Χαμίντ Αμπουταλέμπι, που εμπλέκεται σε υπόθεση ομηρίας Αμερικανών διπλωματών και αξιωματούχων διάρκειας 444 ημερών στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Τεχεράνη στο τέλος της δεκαετίας του '70.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ.-- «Ιδιωτική επίσκεψη» στο Βατικανό, για συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, πραγματοποίησε χτες η Βρετανή βασίλισσα Ελισάβετ, τον τέταρτο Πάπα που συναντά από το 1951.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι λιβανέζικες αρχές καταζητούν τον Ομάρ Μπάκρι Μοχάμαντ, σουνίτη ισλαμιστή κληρικό που κατηγορείται για σχέσεις με την «Αλ Κάιντα» και βρισκόταν στην Τρίπολη του Λιβάνου από το 2005 μετά από 20 χρόνια στη Βρετανία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες το θάνατο 40 ισλαμιστών μισθοφόρων της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» στη διάρκεια απόπειρας των τελευταίων να επιτεθούν σε στρατιωτική βάση κοντά στην περιοχή Γιουσουφίγια (20 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης). Σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε χτες σε κοντά στο Τουζ Χουρμάτου του βορείου Ιράκ σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλα 12 άτομα.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Νέο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στην ανατολική Λιβερία, το οποίο δε συνδέεται με την επιδημία του ιού Εμπολα στη γειτονική δυτικοαφρικανική Γουινέα που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 83 ατόμων, εντοπίστηκε χτες στη χώρα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Μεταξύ χιλιάδων απόρρητων ντοκουμέντων, που δημοσιοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) της προσφυγής της Κροατίας κατά της Σερβίας για γενοκτονία και της αντιπροσφυγής της Σερβίας, είναι στενογραφημένα πρακτικά, που αποκαλύπτουν ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τον Αύγουστο του 1995 προειδοποίησε τον Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να μη διχοτομήσουν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι δε θα υπάρξει απελευθέρωση της ανατολικής Σλαβονίας με στρατιωτικά μέσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εντονες συζητήσεις στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες σχετικά με την πιθανή συγκρότηση δικαστηρίου που θα εκδικάσει εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στα τέλη της δεκαετίας του '90 επιβεβαίωσε χτες ο Βρετανός πρέσβης στην Πρίστινα, Ιαν Κλιφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας.

ΗΠΑ
Νέο φονικό σε στρατόπεδο

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προβάλλουν από τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για το προφίλ του 34χρονου Ιβάν Λόπες, που χτες τα ξημερώματα άνοιξε πυρ στο στρατόπεδο Φορτ Χουντ του Τέξας σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα 16 προτού δώσει τέλος στη ζωή του, λίγο μετά την αιχμαλωσία του από μία αξιωματικό του στρατού.

Ο 34χρονος δράστης, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, φερόταν πως υπέφερε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και μετατραυματικό σοκ από τη θητεία του στο Ιράκ το 2011. Ωστόσο, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι είχε υπηρετήσει στο Ιράκ μόλις τέσσερις μήνες όχι ως στρατιώτης αλλά ως οδηγός στρατιωτικού φορτηγού. Είχε καταταχθεί στον αμερικανικό στρατό το 2008, ενώ νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Εθνοφρουράς, από το 1999. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, με ψυχοφάρμακα. Ωστόσο, ο θεράπων στρατιωτικός γιατρός δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο δράστης δεν έδειχνε σημάδια βίαιης συμπεριφοράς κατά άλλων, ή τάσεις αυτοκτονίας έως πριν μερικές μέρες, οπότε τον είδε για τελευταία φορά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε «συντετριμμένος» από το νέο αιματηρό περιστατικό στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ του Τέξας, καθώς σημειώνεται στο ίδιο μέρος όπου το Νοέμβρη του 2009 ο ψυχίατρος Νιντάλ Χασάν (που σήμερα περιμένει τη θανατική του εκτέλεση σε φυλακή του Κάνσας) σκότωσε 13 άτομα και τραυμάτισε άλλους 30 φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος». Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει εξονυχιστική έρευνα για τα αίτια του φονικού, εκφράζοντας άγνοια για τις συνθήκες του περιστατικού και αναφέροντας: «Είναι προφανές ότι αυτή η αίσθηση ασφάλειας, που θα έπρεπε να υπάρχει στη βάση Φορτ Χουντ, διερράγη για μία ακόμη φορά».

ΗΠΑ
Υποσιτισμός και κακοποίηση πεντάχρονου παιδιού στο Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-- Μία φρικιαστική ιστορία κακοποίησης παιδιού αποκαλύφθηκε χτες στο Τέξας των ΗΠΑ. Θύμα ένα πεντάχρονο αγόρι που βρέθηκε οικτρά υποσιτισμένο, γεμάτο μώλωπες και σε άθλια κατάσταση καθώς κρατούνταν για μεγάλα διαστήματα φυλακισμένο από τους θετούς γονείς-δεσφοφύλακες σε ντουλάπι κάτω από εσωτερική σκάλα του σπιτιού του.

Η καταγγελία στην αστυνομία έγινε από το 16χρονο έφηβο που είχε επίσης υιοθετηθεί από το ζευγάρι των βασανιστών, έναν 24χρονο που είχε κατηγορηθεί για διαρρήξεις και μία 33χρονη Αμερικανίδα.

Το παιδάκι μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Τέξας όπου και νοσηλεύεται. Οι «γονείς»-βασανιστές συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Ομως, αμφότεροι αφέθηκαν, λίγες ώρες μετά, ελεύθεροι κατόπιν χρηματικής εγγύησης που δεν ξεπερνούσε τα 2.000 δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ