ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΝΤΕΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΠΑΛΤΑΚΟ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Συμπτωματικές συναντήσεις» - παράλληλες διαδρομές

Σε απευθείας συνεννοήσεις με τον νεοναζί βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη φέρεται να ήταν ο μέχρι χτες γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Παναγιώτης Μπαλτάκος, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν από βίντεο που παρουσίασε ο ίδιος ο Η. Κασιδιάρης στη Βουλή. Η αποκάλυψη του βίντεο οδήγησε στην παραίτηση του Π. Μπαλτάκου.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο ίδιος ο γεν. γραμματέας της κυβέρνησης σε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Κασιδιάρη, να του αποκαλύπτει πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, όταν ο ανακριτής αποφάσισε να μην προφυλακιστούν οι νεοναζί βουλευτές Κασιδιάρης, Μίχος, Παναγιώταρος.

Κασιδιάρης και Μπαλτάκος εμφανίζονται να συνομιλούν με αξιοσημείωτη τη μεταξύ τους οικειότητα για μια σειρά τέτοια ζητήματα, π.χ. το πόσο «δεξιά» είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής...

Ο πρωθυπουργός μετά τη γνωστοποίηση του βίντεο συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου με συνεργάτες του, λέγοντας ότι ο Μπαλτάκος «δεν έχει θέση στην κυβέρνηση». Αποπομπή που πιστοποιήθηκε κατόπιν όταν ο Μπαλτάκος μετέβη στο Μαξίμου.

Σε μετέπειτα δήλωσή του ο Μπαλτάκος ισχυρίζεται ότι είχε συχνά «συμπτωματικές συναντήσεις» με χρυσαυγίτες βουλευτές λόγω «γειτνίασης» των γραφείων τους στη Βουλή, αν και ουσιαστικά παραδέχεται ότι ανταποκρινόταν στις κλήσεις τους: «Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως. Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους (...) Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί "σκευωρίας" δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα (...) Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε».

Θυμίζουμε ότι ο Μπαλτάκος, μιλώντας πρόσφατα στο «Βήμα 99,5», τόνιζε: «Ασφαλώς και είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω». Συμπλήρωνε ότι οι «κομμουνιστικές ιδεοληψίες, που δεν έχουν επιτυχή εφαρμογή πουθενά, έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, απαντώντας σε όσα αναφέρονται γι' αυτόν στο βίντεο δήλωσε ότι «αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Δεν είναι προϊόν φαντασίας όμως αλλά πραγματικότητα τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι απέστειλα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν είναι μύθευμα επίσης - και προκύπτει από τη στιχομυθία - ότι ζητείται από τον κ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή των μελών της Χρυσής Αυγής».

Το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ ζήτησε χτες «άμεση παύση» του Μπαλτάκου υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει». Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, μίλησε για τον «προοδευτικό πόλο» εντός κυβέρνησης που «πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες». Προς τούτο ζήτησε «να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά».

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο: Η αποπομπή Μπαλτάκου και άλλες κινήσεις που γίνονται τελευταία ταιριάζουν στα φημολογούμενα σχέδια Σαμαρά για μετεξέλιξη της ΝΔ σε «νέα» αστική, διευρυμένη «φιλοευρωπαϊκή» παράταξη (ίσως με το όνομα «Νέα Ελλάδα»), που θα ενσωματώνει «μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις και εκτός ΝΔ. Μετεξέλιξη που, ικανοποιώντας και την ανάγκη της αστικής τάξης να έχει στην τωρινή συγκυρία μια «κεντροδεξιά» προσανατολισμένη στην αλλαγή μείγματος διαχείρισης, θα ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στις στοχεύσεις της.

Παρενέργειες

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο στη Βουλή εμφανίστηκε ο γιος του Μπαλτάκου, που υπηρετεί στο Λιμενικό, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιτέθηκε σε βουλευτές της ΧΑ που βρήκε μπροστά του. Από το υπουργείο Ναυτιλίας έγινε γνωστό ότι ο Αρχηγός του ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ., αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, διέταξε διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Αρση ασυλίας για άλλους τρεις

Την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση και Π. Ζησιμόπουλου, όπως και του πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθέντος Χρ. Αλεξόπουλου, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν ΚΚΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν παρών και κατά η ΧΑ.

Με τη χτεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η διαδικασία της άρσης ασυλίας συνολικά των βουλευτών της ΧΑ που δεν είναι προφυλακισμένοι. Τη διαδικασία επέβαλε το αίτημα των ειδικών εφετών ανακριτών. Οπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

  • Συμπληρωματική απολογία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις εφέτες ειδικές ανακρίτριες θα δώσουν, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο χρυσαυγίτης δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς και ο χρυσαυγίτης Γιάννης Καζαντζόγλου. Και οι δύο είχαν κληθεί για χτες αλλά πήραν προθεσμία για Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη. Η νέα κλήση σε βάρος των δύο προφυλακισμένων αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε στοιχεία που προέκυψαν, όπως όπλα, που φαίνεται να συνδέονται με τον Γ. Καζαντζόγλου, κατηγορούμενο για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι ανακρίτριες ζητούν από τους δύο, που με βάση τα στοιχεία ήταν μαζί στο αυτοκίνητο το βράδυ της δολοφονίας, συμπληρωματικές εξηγήσεις για όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, τόσο για όσες αφορούν την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, όσο και για αυτές που σχετίζονται με την εν ψυχρώ δολοφονία.

Επιπρόσθετα, χτες, ο επικεφαλής της Τοπικής της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα προφυλακίστηκε, με τις κατηγορίες της επίθεσης χρυσαυγιτών σε βάρος Πακιστανών εργατών, σε ελαιουργείο της περιοχής, το Φλεβάρη του 2013, υπόθεση για την οποία έχει απαγγελθεί κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Κατηγορίες για την ίδια επίθεση αντιμετωπίζουν άλλοι τρεις χρυσαυγίτες, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Αναγνώριση ελαφρυντικού στο Εφετείο και μείωση ποινής

Ενοχος για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Α.Τσοχατζόπουλος. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών και χρηματική ποινή 210.00 ευρώ. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη. Επιπροσθέτως, το δικαστήριο εμμένει στη δήμευση του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το δικαστήριο αναγνώρισε στον πρώην υπουργό, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή, θεωρείται καθοριστική για το συνολικό χρόνο παραμονής του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, στη φυλακή. Να υπενθυμίσουμε ότι για τη δήλωση «πόθεν έσχες», πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή οκταετούς κάθειρξης, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, χρηματική ποινή περίπου 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου.

Αντιδράσεις άλλων κομμάτων

Για «ανεπανόρθωτη έκθεση της κυβέρνησης και του ακροδεξιού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε τη Χρυσή Αυγή με «πλήρη καιροσκοπισμό». Καλύπτοντας ότι το εγκληματικό μόρφωμα στηρίχτηκε απ' το ίδιο το σύστημα και τους μηχανισμούς του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, χωρίς όμως να αθωώνεται επ' ουδενί μια εγκληματική οργάνωση, που χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας». Τέλος, ζητά να «χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» και καλεί τους Δένδια και Αθανασίου να «δώσουν εξηγήσεις».

Για «τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης» κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, που προσωποποιεί το θέμα κατηγορώντας τον Α. Μπαλτάκο ως «πολιτικό πρόσωπο που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη». Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις «για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντικομμουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη συνομιλία Π. Μπαλτάκου - Η. Κασιδιάρη τονίζει:

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση για την καταγεγραμμένη συνομιλία, στην οποία ο κ. Μπαλτάκος, που πριν λίγες μέρες καμάρωνε και δήλωνε αντικομμουνιστής, προσπαθεί φανερά να αθωώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Το γεγονός αυτό και οι συνομιλίες επιβεβαιώνουν αυτό που, από την πρώτη στιγμή, έχει πει το ΚΚΕ ότι η Χρυσή Αυγή ανέβηκε και στηρίχθηκε από μηχανισμούς του συστήματος.

Η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι υπαρκτή και ο κόσμος βοά γι' αυτό. Τα μέλη της έχουν κάνει δολοφονίες, επιθέσεις σε βάρος εργαζομένων και μεταναστών. Γι' αυτό και αποτελεί λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν οι εγκληματικές της πράξεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Για την παραίτηση Μπαλτάκου, επίσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του τονίζει: «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις ευθύνες της κυβέρνησης να κρατά τόσο καιρό σε υπεύθυνη κυβερνητική θέση τον κ. Μπαλτάκο, γνωστό αντικομμουνιστή και συνομιλητή της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αντικομμουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται, συνεπώς ενιαία πρέπει να απομονωθούν από το λαό και τη νεολαία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ