ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Νερό στο μύλο» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Νέα «σενάρια» εμπλοκής του Ερντογάν στο σκάνδαλο

Σε νέα προβλήματα ο Ερντογάν
Σε νέα προβλήματα ο Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα «τροφή» στην ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία έδωσε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και παρουσιάζεται ως στοιχείο εμπλοκής του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στις 17 Δεκέμβρη. Στο βίντεο (του οποίου την αυθεντικότητα τα διεθνή πρακτορεία τονίζουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν), ο Ρ. Τ. Ερντογάν λέει στο γιο του Μπιλάλ να φροντίσει να ξεφορτωθεί μεγάλα χρηματικά ποσά από το σπίτι του, την ίδια μέρα που «ξέσπασε» το σκάνδαλο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν κάνει λόγο για «ύπουλη επίθεση» από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζει το βίντεο «κατασκευασμένο» και απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP) είπε χτες: «Βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη και ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά», αναφερόμενος στο «Χιζμέτ» του πρώην συμμάχου του και ισλαμιστή ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού». Επιπλέον, αντέδρασε έντονα για το ότι τις τελευταίες μέρες το κανάλι της τουρκικής βουλής (όπως αναφέρουν και ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων) διακόπτει το πρόγραμμα, όταν μιλά τόσο ο ίδιος όσο και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Μπαχτσελί είπε πως αν η συνομιλία είναι προϊόν μοντάζ, ο πρωθυπουργός πρέπει να το αποδείξει και τόνισε ότι «αν η συνομιλία είναι αληθινή, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του».

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε πως «η υπόθεση είναι άκρως σοβαρή και δεν μπορούν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μοντάζ».

Χτες, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει αντικυβερνητική διαδήλωση σε ένα πανεπιστήμιο της Αγκυρας, με συνθήματα όπως: «Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!» Αντίστοιχη επίθεση είχαν δεχτεί το Σάββατο συγκεντρωμένοι που διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στο νέο νόμο για το διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα η βουλή αποφάσισε την κατάργηση των «ειδικών δικαστηρίων» (είναι αυτά που καταδίκασαν ανώτατους στρατιωτικούς για συνωμοσία εναντίον του κράτους), κίνηση που πολλοί συνδέουν με προσπάθεια του AKP να κερδίσει συμμάχους στο «κοσμικό» στρατόπεδο.

«ΔΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Νέα «άκαρπη» συνάντηση χωρίς τελική συμφωνία

Τα εντατικά «παζάρια» δεν απέδωσαν (ακόμα) λόγω των συγκρουόμενων συμφερόντων

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Με «ζητήματα που παραμένουν» ολοκληρώθηκαν στην πόλη της Σιγκαπούρης οι τετραήμερες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στο πλαίσιο της Δια-Ειρηνικής Συνεργασίας (TPP). Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν (όλο κι όλο δώδεκα γραμμών) των αντιπροσωπειών των 12 χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση, «μέσα από εκτενείς διμερείς συναντήσεις σημειώθηκε πρόοδος στην πρόσβαση στις αγορές», η οποία όμως παραμένει «ως σημαντικό μέρος της δουλειάς που μένει να γίνει». Η νέα αποτυχία ολοκλήρωσης της πολυαναμενόμενης συμφωνίας (που υπολογίζεται ότι αν υπογραφεί θα αφορά περίπου το 40% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών) αναδεικνύει καθαρά πόσο εντείνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ακόμα και μεταξύ σημαντικών «εταίρων». Αλλωστε, βασικό αγκάθι στη συμφωνία είναι η διαφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας σχετικά με την κατάργηση δασμών σε προϊόντα που οι αντίστοιχες χώρες διατηρούν για να στηρίξουν το ντόπιο κεφάλαιο έναντι των εξαγωγών των άλλων χωρών.

Αν και αναλυτές σημειώνουν πως υπάρχει ισχυρή διάθεση να υπογραφεί συμφωνία μέχρι το ταξίδι Ομπάμα στην Ασία τον επόμενο Απρίλη, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά θα γεφυρωθούν οι αντιθέσεις, καθώς η καπιταλιστική κρίση αντικειμενικά εντείνει και τις συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπώλια.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Περού, Χιλή, Μεξικό, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι και Ιαπωνία (η οποία δεν είναι ακόμα πλήρες μέλος της TPP).

Εμπορικοί δρόμοι μεγάλης σημασίας

Χαρακτηριστικό της σημασίας που έχει για το παγκόσμιο εμπόριο η περιοχή του Ειρηνικού είναι το ότι (σύμφωνα με αναλυτές) μόνο από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές συνολικής αξίας 5 τρισ. δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες αφορούν το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Αυτό εξηγεί και τις αξιώσεις που έχουν στην περιοχή όλες σχεδόν οι γύρω χώρες, με δεδομένο μάλιστα ότι εκτός από μεγάλη εμπορική αξία, αυτή έχει σημαντικά ενεργειακά αλλά και αλιευτικά αποθέματα.

Ενδεικτικό των εντάσεων που συνεχίζονται είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε όταν σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να απομακρύνει Φιλιππινέζους ψαράδες. Οι Φιλιππίνες εξέφρασαν την «έντονη διαμαρτυρία» τους στην επιτετραμμένη της Κίνας στη Μανίλα, Σουν Σινγιάνγκ. «Τέτοιες δράσεις, τέτοια σοβαρά περιστατικά κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή. Κι αυτό απειλεί περαιτέρω την ειρήνη και την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του φιλιππινέζικου ΥΠΕΞ, Ραούλ Ερνάντες. «Η Κίνα δεν αποδέχεται τις υποτιθέμενες διαμαρτυρίες από τις Φιλιππίνες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Σουνγίνγκ. «Για τα ξένα πλοία στην περιοχή, τα κινεζικά πλοία διαχειρίζονται την κατάσταση κατάλληλα και εύλογα», πρόσθεσε.

Ενταση σημειώθηκε όμως και στην Κορεατική Χερσόνησο, όταν περιπολικό πλοίο της ΛΔ Κορέας πέρασε τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα και μπήκε στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, αφού ξεκίνησαν οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ουάσιγκτον και Σεούλ στην περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Η Ντανιέλα Μπόμπεβα, αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της κινεζικής Τράπεζας Εξαγωγών - Εισαγωγών «China EXIM Bank», Λι Ρουόγκου, εκφράζοντας ικανοποίηση για το αυξημένο ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων στη βουλγαρική αγορά, προσθέτοντας ότι η «China EXIM Bank» είναι ο φυσικός εταίρος τους. Ο Ρουόγκου επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών να συμμετάσχουν στην κατασκευή της σήραγγας στο πέρασμα της Σίπκα στην οροσειρά Στάρα Πλάνινα (Αίμου), καθώς και στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, προειδοποίησε χτες ότι την 1η Μαρτίου ετοιμάζονται μεγάλες διαδηλώσεις, με στόχο την επαναφορά του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (Eulex), Μπερντ Μπόρχαρτ, διέψευσε χτες ότι υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα 5.000 Σέρβων που πρόκειται να συλληφθούν στο Κόσοβο.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις συγκρουόμενες (από τις αρχές Γενάρη) ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις μισθοφόρων «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL), που πολεμούν με στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ. Το «Μέτωπο αλ Νούσρα» έθεσε χτες τελεσίγραφο πέντε ημερών στην «ΙSIL», ζητώντας της να υιοθετήσει τις αποφάσεις Μουσουλμάνων ανώτατων ιερωμένων πέραν των δικών της, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων σε Συρία και Ιράκ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, επρόκειτο χτες βράδυ να ανακοινώσει τη δημιουργία δύο ινστιτούτων για την ενίσχυση των βιομηχανιών μεταποίησης στις ΗΠΑ, σε Σικάγο και Ντιτρόιτ, με τη χορήγηση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης ύψους 140.000.000 δολαρίων.

ΣΕΟΥΛ.-- Τρίχρονο οικονομικό πλάνο παρουσίασε η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ-Γουέν - Χι, με στόχο η ανάπτυξη να φτάσει το 4% και προτεραιότητα την αντιμετώπιση «διαρθρωτικών» ζητημάτων και προβλημάτων που χρονίζουν. Εκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού στη χώρα ίσως κρατήσει την ανάπτυξη «καθηλωμένη» στο 1% για πολλά χρόνια.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Πάνω από 80 ανθρώπινα οστά, συμπεριλαμβανομένων και υπολείμματα σκελετών, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο βορρά της Σρι Λάνκα. Στην κεντρική χώρα ερευνώνται τα υπολείμματα 150 οστών και σκελετών που έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό. Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει για «εγκλήματα πολέμου» τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και τους αντάρτες, των οποίων οι συγκρούσεις σταμάτησαν το 2009.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σφαγή σε σχολείο

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Καθημερινές είναι πλέον οι σφαγές αμάχων από τους ισλαμιστές της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», που περιγελά με κάθε τρόπο τα αστυνομοκρατούμενα μέτρα της κυβέρνησης του Νιγηριανού Προέδρου Γκουντλάκ Τζόναθαν. Χτες, στο στόχαστρο των φανατικών ισλαμιστών βρέθηκε ένα κολέγιο - οικοτροφείο στην περιοχή Μπούνι Γιάντι της βορειοανατολικής νιγηριανής πολιτείας Γιόμπε με θύματα τουλάχιστον 29 μαθητές Λυκείου...

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι δράστες πρώτα έβαλαν φωτιά στα γραφεία διοίκησης του κολεγίου, στη συνέχεια κλείδωσαν τους θαλάμους υπνωτηρίου των μαθητών και μετά άρχισαν να πετούν με καταιγιστικούς ρυθμούς βόμβες μολότοφ, προκαλώντας το μαρτυρικό θάνατο των νεαρών είτε από ασφυξία, είτε από τις φλόγες. Οσοι από τους έφηβους προσπάθησαν να γλιτώσουν βγαίνοντας από τα παράθυρα σφάζονταν σαν πρόβατα από τους μαχαιροβγάλτες ισλαμιστές, ή γίνονταν διάτρητοι από τις σφαίρες των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβάλουν, με τη βία, στο όνομα... του Αλάχ, τον ισλαμικό νόμο σε όλη τη Νιγηρία.

Ο προσωρινός απολογισμός των αρχών αναφέρει από 29 έως τουλάχιστον 40 νεκρούς νέους.

Οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ (που σημαίνει «Η δυτική παιδεία είναι απαγορευμένη») έχουν σφάξει μόνον μέσα στο τελευταίο 10ήμερο πάνω από 300 ανθρώπους, κάθε ηλικίας αλλά και θρησκεύματος, κυρίως σε μεθοριακές περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ