Σε ρότα διόγκωσης το κρατικό χρέος
Σταθερά ελλειμματικό καταγράφεται το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη, εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 1,24 δισ. ευρώ για το 2013. Η διαμόρφωση πλεονάσματος, για πρώτη φορά από το έτος 1948 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προβάλλεται από τη συγκυβέρνηση ως «επίτευγμα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, της ραγδαίας πτώσης που καταγράφεται στην οικονομική δραστηριότητα, όπως και στις εμπορικές και άλλες συναλλαγές των ντόπιων επιχειρηματιών με το εξωτερικό.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο 12μηνο του 2013:
Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 17,2 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 19,6 δισ. ευρώ το 2012. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώνονται στα 22,5 δισ. (από 22 δισ.) με αύξηση 4,4% και οι εισαγωγές στα 39,7 δισ. (από 41,6 δισ. ευρώ). Το εμπορικό έλλειμμα για το 2013 διαμορφώθηκε στο 9,4% του ΑΕΠ.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 1,24 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ το 2012. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 12 δισ. ευρώ (από 10,4 δισ.), διογκώθηκαν δηλαδή κατά 1,6 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλεονάσματος. Επίσης, διογκωμένα, στα 6,4 δισ. ευρώ (από 4 δισ.) είναι τα κονδύλια της ΕΕ που εισέρρευσαν και καρπώθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο των εισοδημάτων καταγράφεται έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την εξάλειψη των «δίδυμων ελλειμμάτων», δηλαδή του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου συναλλαγών, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα ελλείμματα του ισοζυγίου συναλλαγών συμβάδιζαν για πολλές δεκαετίες με τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, οι οποίοι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Ρυθμούς διόγκωσης καταγράφει το ελληνικό κρατικό χρέος, ως αποτέλεσμα της χρηματοδοτικής στήριξης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του 2013 έφτασε στα 321,5 δισ. ευρώ (από 305,5 δισ. το 2012) και διαμορφώνεται στο 175,8% του ΑΕΠ. Η μάζα του κρατικού χρέους από 239,7 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2007, στο τέλος του 2013 - παρά το «κούρεμα» του 2012 - έφτασε στα 321,5 δισ. ευρώ με αύξηση κατά 81,8 δισ. ευρώ και σε ποσοστό πάνω από 34%.
Τη συνδυαστική λύση που περιλαμβάνει νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος και μείωση στα επιτόκια βάζει στο τραπέζι το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW). Ο επικεφαλής του Οργανισμού σε δηλώσεις του σημείωσε επίσης την ανάγκη και για νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, το οποίο θα έχει προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητους τους φόβους ότι με τις προτεινόμενες λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα «Γερμανών φορολογουμένων». Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο πακέτο στήριξης θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι φανερό το γεγονός ότι πέρα από το περίβλημα ο κίνδυνος από τον επιμερισμό της χασούρας δεν αφορά τους ...φορολογούμενους αλλά τα τμήματα του κεφαλαίου.
Πακτωλό διακρατικών ενισχύσεων, τύπου σχεδίου Μάρσαλ, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, παροχή ευέλικτου φτηνού εργατικού δυναμικού με προγράμματα «κοινωφελούς απασχόλησης», αλλά και διαμόρφωση «εναλλακτικού» νομίσματος, παράλληλα με το ευρώ, είναι η συνταγή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που προκρίνουν οι αναλυτές του Levy Economics Institute. Πρόκειται γα το αμερικανικό ίδρυμα, που είχε καλέσει στις ΗΠΑ τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.
Η έκθεση των «αναλυτών» δημοσιοποιήθηκε χτες αλλά στο μεγαλύτερο τμήμα της αποτελεί αναπαραγωγή των ίδιων προτάσεων, οι οποίες μάλιστα φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, όπου οι εν λόγω αναλυτές εμφανίζονται και ως επίσημοι συνεργάτες.
Λόγος γίνεται για «εναλλακτικά σενάρια», όπως:
-- Νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται ένα «εφικτό πρόγραμμα δημοσίων δαπανών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή κάποιον άλλο οργανισμό της ΕΕ».
-- Προσωρινή αναστολή στην αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του ελληνικού κρατικού χρέους, μέχρις ότου η οικονομία επανέλθει σε τροχιά «ανάπτυξης».
-- Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, χωρίς έξοδο από το ευρώ, μέσω έκδοσης νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων με βάση το νέο νόμισμα (Geuro), με στόχο την αποκατάσταση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την κανονική λειτουργία των βιώσιμων επιχειρήσεων. Τη διαμόρφωση παράλληλου νομίσματος είχε προτείνει, στα μέσα του 2012, και η γερμανική Deutshe Bank.
-- Προγράμματα «τόνωσης» της απασχόλησης που θα χρηματοδοτηθούν από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Λόγος γίνεται για διευρυμένα προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό...
Τα παραπάνω ανέφερε σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός, πριν συμπληρώσει τα εξής... ριζοσπαστικά και ρηξικέλευθα σχετικά με την πρόταση του κόμματός του:
«Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση για δίκαιο φορολογικό σύστημα, σταθερό και διαφανές. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών, επιχειρήσεων κ.τ.λ. που παρανομούν και φοροδιαφεύγουν. Υπάρχει λαθρεμπορία τσιγάρων, πετρελαιοειδών κ.τ.λ. (...) Υπάρχει φοροαποφυγή μέσα από μεθόδους και τεχνικές όπως είναι οι ενδοομιλικές συναλλαγές. Βλέπουμε σε όλες τις άλλες χώρες να υπάρχουν υπηρεσίες που τα ελέγχουν αυτά. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες με τις απευθείας αναθέσεις...».
Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το ότι η τοποθέτηση του Γ. Μηλιού, μέσα σε δυο μόλις παραγράφους, «ξεπλένει» με ένα σωρό τρόπους το καπιταλιστικό σύστημα. Για την κρίση, λέει, και για τα μέτρα που πάρθηκαν με τη μορφή του μνημονίου φταίνε η φοροδιαφυγή και τα χαμηλά έσοδα του κράτους. Αν ήταν αυξημένα θα το «γλιτώναμε» το πρώτο μνημόνιο. Τι κι αν το κρατικό χρέος δημιουργήθηκε ακριβώς λόγω της πολύμορφης «νόμιμης» χρηματοδότησης και στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από το κράτος, με κονδύλια, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους ενισχύσεις... Τι κι αν ένα προς ένα τα μέτρα του μνημονίου περιλαμβάνονται στη γενική στρατηγική της ΕΕ υπέρ των μονοπωλίων, η οποία έχει καθοριστεί πολύ πριν από την κρίση, τι κι αν εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, με μεγαλύτερα ή με μικρότερα δημόσια έσοδα, ακριβώς γιατί αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες του κεφαλαίου...
Οσο για το «δίκαιο» φορολογικό σύστημα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε να το κάνει πιο «λιανό» πριν από λίγες μέρες ο Γ. Σταθάκης, αναφέροντας πως «η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων»...
Το χαράτσι του επιτηδεύματος θα επιβληθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες που εντάσσονται στο νέο φορολογικό καθεστώς. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, Χ. Θεοχάρη, με την οποία διευκρινίζεται ότι το «τέλος επιτηδεύματος» θα εφαρμοστεί όπως ακριβώς ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις. Για όλους προβλέπεται απαλλαγή για τα 5 πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας καθώς και για όσους έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους. Να σημειωθεί ότι το χαράτσι του επιτηδεύματος φτάνει στα 650 ευρώ το χρόνο.