ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα

Στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης. Μέτρα για την επιτυχία του συζήτησε το Σάββατο η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

Οι διαδηλωτές βγαίνουν στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού, στη συγκέντρωση που έγινε το την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας
Οι διαδηλωτές βγαίνουν στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού, στη συγκέντρωση που έγινε το την Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας
Πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, πραγματοποιούν, αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Βάθης, οι μικρομεσαίοι αγρότες, που μετράνε ήδη 27 μέρες στους δρόμους και έχουν στήσει πάνω από 40 μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση για το πανελλαδικό συλλαλητήριο πάρθηκε το περασμένο Σάββατο στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων, μετά από πρόταση που έκανε το Μπλόκο της Νίκαιας. Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των αγροτών απ' όλη την Ελλάδα μετέφεραν την αποφασιστικότητα για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να παρθούν όλα τα μέτρα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, θα γίνουν ενέργειες για τη ναύλωση όσο το δυνατόν περισσότερων λεωφορείων από την επαρχία, αλλά και για την ενημέρωση του λαού της Αθήνας, που καλείται να συμμετάσχει μαζικά, για να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως, χαρακτηριστικά, ειπώθηκε «χρειάζεται οι αγρότες και οι κάτοικοι της υπαίθρου, όχι απλώς να παραβρεθούν οι ίδιοι, αλλά και να ειδοποιήσουμε όλους τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς μας που κατοικούν, ή βρίσκονται στην Αθήνα, ζητώντας τους να είναι όλοι εκεί, να μη λείψει κανείς από το συλλαλητήριο».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, ακόμα, να ζητηθούν συναντήσεις αντιπροσωπειών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον υπουργό Ενέργειας και τον διοικητή του ΟΓΑ. Από τον πρώτο, θα ζητήσουν να ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος (η περσινή κυβερνητική απόφαση για παροχή νυχτερινού ρεύματος από τη ΔΕΗ στους αγρότες δεν υλοποιήθηκε ποτέ) και από τον δεύτερο να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας των αγροτών που είναι ασφράγιστα, επειδή οι κάτοχοί τους δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ.

Τέλος, τα μπλόκα καλούν τα Εργατικά Κέντρα, τους Εμπορικούς Συλλόγους, τους άλλους μαζικούς φορείς να δυναμώσουν τη στήριξή τους στον αγώνα της αγροτιάς, με την παρουσία τους στα μπλόκα και όποια άλλη μορφή επιλέξουν.

Μαζική, λαϊκή συγκέντρωση

Στο μεταξύ, με επιτυχία έγινε την Κυριακή, στο μπλόκο της Νίκαιας, το τρίτο, κατά σειρά, λαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δεκάδες μαζικοί φορείς της περιοχής δήλωσαν συμμετοχή. Παρόντες ήταν οι Τ. Τσιαπλές και Γ. Λούμας, υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας και Μαγνησίας, αντίστοιχα, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λάρισας, Γ. Λαμπρούλης και Τρικάλων Γ. Καϊκης, όλοι με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Στο ομιλία του, ο Β. Μπούτας, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα:

«Στη συνάντηση που είχαμε, τελευταία, στο υπουργείο Οικονομίας, μας είπαν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι θα πρέπει οι φτωχοί αγρότες να είμαστε ευχαριστημένοι παρά τη δύσκολη ζωή στα χωριά, γιατί υπάρχουν και χειρότερα, υπάρχουν στην Αθήνα άνεργοι που τρώνε από τους κάδους των σκουπιδιών. Αποτελέσματα της δικής τους αντιλαϊκής πολιτικής είναι όλα αυτά και θύματά της είμαστε όλοι, εργάτες, μικροί και μεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και συνταξιούχοι των λαϊκών οικογενειών, όλα τα λαϊκά στρώματα. Η συμμαχία μας είναι η δύναμή μας».

Ακολούθησε πορεία με προορισμό, όπως και στα δυο προηγούμενα συλλαλητήρια, το οδόστρωμα της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Μπροστά στη δύναμη της διαδήλωσης, για μια ακόμα φορά, οι κλούβες της αστυνομίας άνοιξαν, τα ΜΑΤ παραμέρισαν και οι διαδηλωτές έφτασαν στην Εθνική Οδό, την οποία και κατέλαβαν συμβολικά.

Κινητοποιήσεις και αλληλεγγύη σε όλα τα μπλόκα

Αγρότες στη γέφυρα του αεροδρομίου στα Σπάτα
Αγρότες στη γέφυρα του αεροδρομίου στα Σπάτα
Τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι αγρότες, ενώ προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στο Αγρίνιο έκαναν το Σάββατο οι αγρότες από το μπλόκο της Ερμίτσας. Παραβρέθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.

Συγκέντρωση έγινε το Σάββατο και στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία. Στη Φθιώτιδα, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα της Ανθήλης και της Μακρακώμης. Το Σάββατο, με αντιπροσωπείες τους συναντήθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Μαζική κινητοποίηση στα διόδια του Ισθμού στην Κόρινθο έκαναν την Κυριακή οι αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Οι αγρότες από τα μπλόκα της Ορεστιάδας και της Κορνοφωλιάς έκαναν χτες πορεία στον ΕΟΠΥΥ της Ορεστιάδας και στη συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά με δεμάτια άχυρο την Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ). Πορεία έκανε στην Αλεξανδρούπολη και το μπλόκο των Φερρών. Στη Ροδόπη, καπνοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι έκαναν νέα μεγάλη συγκέντρωση στην Κομοτηνή, με συμμετοχή δυνάμεων του ΠΑΜΕ, του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) και του ΜΑΣ.

Συγκέντρωση έγινε στη Δράμα, στην Ξάνθη, αλλά και στην Καβάλα, που κατέληξε με συμβολική κατάληψη στην Εφορία. Στη Θεσσαλονίκη, έγινε πορεία με τρακτέρ στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Πέλλα, σε ωριαίο αποκλεισμό του οδικού δικτύου προχώρησαν συντονισμένα οι αγρότες των 6 μπλόκων του νομού, το απόγευμα της Παρασκευής, έχοντας στο πλευρό τους τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, αλλά και εργαζόμενους άλλων κλάδων. Στην Κοζάνη έγινε την Παρασκευή συγκέντρωση.

Από τη συγκέντρωση στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά
Από τη συγκέντρωση στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά
Στην Κρήτη, συγκέντρωση και συναυλία αλληλεγγύης έγινε την Κυριακή στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά. Την ίδια μέρα, έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο του Λούρου Πρέβεζας, με τη συμμετοχή σωματείων, φορέων και ενώσεων της περιοχής.

Στην Αττική, αγρότες από τα Μεσόγεια συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα το πρωί της Κυριακής στα Σπάτα, στο ύψος της γέφυρας εισόδου στο αεροδρόμιο. Στο πλευρό τους βρέθηκαν σωματεία της περιοχής, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής με το ΚΚΕ και ο Βαγγέλης Ρεμπάμπης, υποψήφιος δήμαρχος Κορωπίου, επίσης με το ΚΚΕ.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη χτεσινή συγκέντρωση της Γραμματείας Λέσβου της ΠΑΣΥ, στον κόμβο της Λάρσου. Σε γενική συνέλευση, οι αγρότες αποφάσισαν να κατέβουν με τα οχήματά τους στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, καταγγέλλοντας το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Στρατής Κόρακας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με το ΚΚΕ. Στη Ζάκυνθο, οι αγρότες προγραμματίζουν συγκέντρωση, σήμερα Τρίτη, στην περιοχή Λούμπα.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ
Καλούν στην Ομόνοια στη 1 μ.μ.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, να συγκεντρωθούν αύριο στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια και από κει να κατευθυνθούν στη συγκέντρωση των αγροτών, στην πλατεία Βάθης. «Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ. Στήριξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών εκφράζει και η ΠΑΣΕΒΕ, η οποία καλεί επίσης στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια. «Ο αγώνας των αγροτών είναι ένας σκληρός αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων. Ενάντια στη φοροληστεία που θερίζει τους φτωχούς αγρότες και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο. Το έργο το έχουμε ζήσει και εμείς στο πετσί μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Τέλος, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. «Δυναμώνουμε τη φωνή των μπλόκων, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της φτωχής αγροτιάς», σημειώνει η ΟΓΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ