ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης

Ομιλία του Θανάση Παφίλη, σε συγκέντρωση στην Καισαριανή

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Καισαριανή
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Καισαριανή
Σε συγκέντρωση στην Καισαριανή μίλησε χτες το βράδυ ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, έγινε και η παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ηλία Σταμέλου για δήμαρχος Καισαριανής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Θανάσης Παφίλης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην Καισαριανή, θυμίζοντας πως πρόκειται για συνοικία - σύμβολο του ανυπόταχτου αγώνα των κομμουνιστών και πως ο λαός της, στις μεγάλες και στις δύσκολες στιγμές, πάντα έδινε το «παρών» στους μεγάλους πολιτικούς αγώνες.

Υπενθύμισε πως «έχουμε το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα και θάρρος να ζητήσουμε σε αυτές τις εκλογές ο λαός να μας εμπιστευτεί με μεγαλύτερο ποσοστό. Μπορούμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να του πούμε πως αυτά τα τέσσερα χρόνια σταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ, συνολικά οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", εκλεγμένοι σύμβουλοι, μέλη και φίλοι δεν υποχώρησαν μπροστά στις δυσκολίες». Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να κάνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, πιο ισχυρή τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και το δήμο, για να «οργανώσουμε την αντίσταση, τη διεκδίκηση για ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και να οργανωθεί η λαϊκή συμμαχία που θα αποτρέψει και θα ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα συγκεντρώσει δυνάμεις για την ανατροπή και για τη λαϊκή εξουσία που έχει ανάγκη ο λαός».

Χαρακτήρισε τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές ως ενιαία εκλογική μάχη, γιατί «είναι ενιαία η αντιλαϊκή πολιτική» και ζήτησε ο λαός να εκφράσει την καταδίκη του στους συνδυασμούς, που, σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, ακολούθησαν πιστά το ευρωπαϊκό πλαίσιο στην Τοπική Διοίκηση.

Σημείωσε, μάλιστα, πως υπάρχει πλούσια εμπειρία και ιστορία των συνεργασιών των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου - όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ - τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο στελεχών τους. «Δεν ήρθαν από το πουθενά. Δε συνεργάστηκαν ακόμα και στο δεύτερο γύρο κόντρα σε κομμουνιστές δημάρχους; Δεν εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική; Ο δήμαρχος Βόλου, ο Σκοτινιώτης που εμφανίζεται με την κίνηση των πέντε δημάρχων, ως τάχα ανεξάρτητος, δεν ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού παλαιότερα; Δεν ήταν από αυτούς που εγκατέλειψαν το ΚΚΕ, πήγαν στον Συνασπισμό, κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ και τώρα δεν ξέρουμε πού αλλού θα καταλήξουν; Γνωριζόμαστε πολύ καλά σε αυτόν το τόπο και δεν μπορεί να γίνεται κολυμπήθρα του Σιλωάμ όλη η προηγούμενη θητεία όλων αυτών, όλες οι ευθύνες που έχουν απέναντι στο λαό ενόψει μνημονίου και ενόψει ενός ονομαζόμενου νέου σχήματος».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα υποτιθέμενα νέα κόμματα και κινήσεις, όπως το «πατριωτικό μέτωπο» και η κίνηση των 58, που στην ουσία είναι προσπάθεια να εγκλωβίσουν τμήματα του λαού. «Εμφανίζονται σαν νέα κόμματα, που όμως είναι από τα ίδια υλικά με κορυφαία στελέχη των αστικών κομμάτων έτοιμα να υπηρετήσουν, όπως και στο παρελθόν, την ανάπτυξη σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου. Να στηρίξουν οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση που θα σταθεροποιήσει το σύστημα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ισχυρούς κραδασμούς».

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρή εργατική τάξη

Περιοδεία της Διαμάντως Μανωλάκου στον ΟΛΠ

Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες στον ΟΛΠ
Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες στον ΟΛΠ
«Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να εκφραστεί και με αγώνες και στην κάλπη». «Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ότι είστε δυνατοί εσείς, η φωνή σας, οι αγώνες για το δίκιο σας». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στους λιμενεργάτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίου (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στο Ικόνιο στη διάρκεια περιοδείας της χτες νωρίς το πρωί.

Η οργή των λιμενεργατών ξεχείλιζε, καθώς βλέπουν ότι «τρέχουν» με τάχιστους ρυθμούς οι διαδικασίες για την πλήρη παράδοση του λιμανιού στο πιάτο των μονοπωλίων όπως η COSCO, διαδικασία που θα συνοδευτεί με το «καθάρισμα του λιμανιού» από εργαζομένους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ο,τι δηλαδή έγινε με την προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ. Παραχωρήθηκε στο κινεζικό μονοπώλιο για να καταντήσει εργασιακή κόλαση με εργαζομένους χωρίς δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2010 οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ από 450 περίπου που ήταν έχουν απομείνει 250, ενώ μέσα σε δύο χρόνια οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 35% σε σχέση με αυτές του 2009, ενώ χτυπήθηκαν και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση του ΟΛΠ αναφέρεται για το 12μηνο του 2013 ότι αναμένει τα συνολικά έσοδά του αυξημένα κατά 8,2% και ότι στο 9μηνο του 2013 ήδη έχει καταγραφεί άνοδος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από 644.055 TEUS (μονάδα μέτρησης) σε 625.914 το 2012. Η αύξηση στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων και των εσόδων έγινε με λιγότερους εργαζομένους, που σημαίνει άγρια εκμετάλλευση. «Κυρίαρχο ρόλο» στη διαμόρφωση των εσόδων σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, ανάμεσα σε άλλα «παίζει η μείωση κατά 9,2% του μισθολογικού κόστους».

Η Διαμάντω Μανωλάκου κάλεσε τους λιμενεργάτες να ενώσουν την Κυριακή τη δύναμή τους με τους αγρότες στα μπλόκα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ, όπως ξεκληρίζει τους αγρότες για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, έτσι πλήττει και τους εργαζομένους του ΟΛΠ. Τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν την τεράστια πείρα τους από την αδυσώπητη πολιτική της ΕΕ στο λιμάνι που στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ξεκαθάρισε ότι όποιος προσκυνάει την ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και λέει ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων κοροϊδεύει απροκάλυπτα. Επισήμανε ότι είναι συμφέρον για τους εργαζομένους και του λιμανιού να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταξικού κινήματος, στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα εμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα βάλει πλώρη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, όπου τα λιμάνια θα είναι στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων.

Συγκεντρώσεις και συσκέψεις ενόψει των εκλογών

Περιοδείες και συγκεντρώσεις με σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, για αποδέσμευση από την ΕΕ, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία», πραγματοποιούνται από τις ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική διοίκηση και την παρουσίαση των υποψηφίων που στηρίζει. Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 7 π.μ. στο ΚΕΣΜ του ΟΛΠ θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στον Πειραιά θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

-- Στις 10:30 π.μ. στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Περάματος θα μιλήσει στους εργαζομένους του Δήμου ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11:30 π.μ. στο Δημαρχείο Κερατσινίου θα μιλήσει στους εργαζομένους του Δήμου ο Ηλίας Πατίδης, στέλεχος του Κόμματος.

Αύριο Παρασκευή:

-- Συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Λαύριο, στην αίθουσα Μηχανουργείου, με ομιλητή τον Συρίγο Βάλσαμο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

-- Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στους Αμπελόκηπους, στο Πνευματικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

-- Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στον Ταύρο, στην αίθουσα 7, Επταλόφου & Πειραιώς, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων.

Στη Θεσσαλονίκη

-- Εκδήλωση διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Στην Καλαμάτα

-- Εκδήλωση διοργανώνει η ΤΕ Μεσσηνίας, αύριο Παρασκευή, στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλλάς», στην παραλία, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Στη Δυτική Μακεδονία

-- Σε εκδήλωση στην Κοζάνη, την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Κοβεντάρειο, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση μπροστά στις εκλογές διοργανώνει η ΚΟ Καστοριάς του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Κώστας Σταμπολίδης.

-- Εκδήλωση διοργανώνει η ΚΟ Γρεβενών του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Κώστας Σταμπολίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ