ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαίτησαν έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ανέργους

Συγκέντρωση χτες και συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος απέρριψε προκλητικά τα αιτήματα των διαδηλωτών

Η πορεία ανηφορίζει από την Ομόνοια στη Σταδίου
Η πορεία ανηφορίζει από την Ομόνοια στη Σταδίου
Με αίτημα να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και να καταβληθεί σε όλους έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ μπροστά στις γιορτές, διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα συνδικάτα και συνδικαλιστές, άνεργοι και εργαζόμενοι. Με σημείο αφετηρίας την Ομόνοια, όπου είχε οριστεί η συνάντηση, οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν με συνθήματα και πανό προς το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Οι διαδηλωτές, από το συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το παράρτημα Πειραιά, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, τα ναυτεργατικά σωματεία του Πειραιά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, φώναξαν «σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», «πάρτε μέτρα για την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «για την εργατιά φτώχεια και ανεργία και βγάζουνε πλεόνασμα για την πλουτοκρατία»! Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία από το Σωματείο Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οταν η πορεία προσέγγισε το υπουργείο, συναντήθηκε με εργαζόμενους και συνδικαλιστές από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Η Επιτροπή Ανέργων Μισθωτών Τεχνικών, το ΣΕΤΗΠ και το Συνδικάτο Ενέργειας, συμμετείχαν με τα πανό τους. Οι μισθωτοί τεχνικοί διεκδικούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και τεχνικούς των κλάδων τους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς το Ταμείο τους, ουσιαστική στήριξη των ανέργων.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος γύρισε προκλητικά την πλάτη της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις των ανέργων. Για το μόνο που δεσμεύτηκε, ήταν να επεκτείνει και το 2014 το δικαίωμα ανανέωσης των βιβλιαρίων Υγείας με 50 ένσημα. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ανέργους, παρέπεμψε στην Πρόνοια! Η αντιπροσωπεία των σωματείων έθεσε επιτακτικά και το ζήτημα της δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οπως κατήγγειλε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Στ. Λίτσας από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο υπουργός επανέλαβε στη συνάντηση τον ισχυρισμό ότι το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» είναι υψηλό για τις επιχειρήσεις, εμμένοντας στην απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, κατά 3,9 μονάδες.

Η εξέλιξη είναι αναμενόμενη, αφού ήδη προχτές ο ΟΑΕΔ, με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες, μείωσε περαιτέρω κατά 10% το κονδύλι για τους ανέργους, στον προϋπολογισμό του 2014, την ίδια ώρα που η ανεργία τραβάει την ανηφόρα. Για εμάς, σημείωσε ο συνδικαλιστής, δεν μένει άλλος δρόμος παρά αυτός του αγώνα. Δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ανέργους, με πλήθος εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα συνδικάτα τις επόμενες μέρες.

  • Αμεσα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, απαίτησαν άνεργοι και εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Κοζάνη.
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Μπλόκαραν την κατάργηση του τεκμαρτού ημερομίσθιου

Η πρόταση αποσύρθηκε προσωρινά, ύστερα από παρέμβαση χτες στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΙΚΑ

Αποσύρθηκε προσωρινά η προσπάθεια της διοίκησης του ΙΚΑ να καταργήσει την καταβολή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το τεκμαρτό ημερομίσθιο για μια σειρά επαγγέλματα (π.χ. σερβιτόροι). Τη μεθόδευση μπλόκαραν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με παρέμβασή τους χτες στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΙΚΑ.

Τα ταξικά συνδικάτα σημειώνουν ότι η απόσυρση δε σημαίνει εφησυχασμό, αλλά απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς η κατάργηση του τεκμαρτού είναι απαίτηση των εργοδοτών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν μαζί με την κυβέρνηση να το περάσουν ξανά.

Το τεκμαρτό ημερομίσθιο ορίζεται από το ΙΚΑ για επαγγέλματα που οι αποδοχές τους είναι κυμαινόμενες. Δεν έχουν δηλαδή ένα βασικό μισθό. Για παράδειγμα, οι σερβιτόροι αμείβονται με ποσοστά επί του τζίρου. Το ΙΚΑ έχει καθορίσει για αυτό το επάγγελμα ότι το τεκμαρτό ημερομίσθιο είναι 40 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν ένας σερβιτόρος έχει πάρει για μια συγκεκριμένη μέρα κάτω από τα 40 ευρώ, ο εργοδότης πρέπει να τον ασφαλίσει σαν να παίρνει 40 ευρώ. Είναι δηλαδή ένα είδος προστασίας για τους εργαζόμενους, που οι αποδοχές τους συνδέονται με τον όγκο της δουλειάς.

Η πρόθεση της διοίκησης του ΙΚΑ να καταργήσει το τεκμαρτό ημερομίσθιο έχει πολλαπλές επιπτώσεις: Πρώτον, για τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα ασφαλίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και το οποίο σήμερα είναι (για εργαζόμενους 25 ετών και πάνω) σχεδόν 22 ευρώ. Δηλαδή, τα ασφάλιστρα για ένα σερβιτόρο θα μειωθούν περίπου κατά 45%! Αυτό θα έχει επίπτωση στον υπολογισμό της σύνταξης, των δώρων και του επιδόματος αδείας. Δεύτερον, για το ίδιο το ΙΚΑ καθώς η μείωση των ασφαλίστρων σημαίνει και μείωση των εσόδων του, που με τη σειρά της πλήττει το σύνολο των ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΗ HOL
Καταδικάζει τη συνδικαλιστική πλειοψηφία

Καταγγελία της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας», για τη στάση της πλειοψηφίας στις απολύσεις 450 εργαζομένων και στην πρόσληψή τους σε άλλη εταιρεία με ατομικές συμβάσεις

Την πλειοψηφία του εργαζομένων στη HOL καταγγέλλει η παράταξη της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» (ΑΕΕ) στο σωματείο των εργαζομένων, για τη στάση του στη μεταφορά περίπου 450 εργαζομένων σε άλλη εταιρεία, με άλλες χειρότερες συμβάσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, παίρνοντας τα λεφτά της αποζημίωσης - απόλυσης. Την ίδια στιγμή υπέγραφαν μια διαφορετική ατομική σύμβαση πρόσληψης στη νέα εταιρεία που αφαιρεί δικαιώματα. Η παράταξη της ΑΕΕ προσπάθησε να σταματήσει τη διαδικασία των ατομικών συμβάσεων, να γίνει Γενική Συνέλευση και να κηρυχτεί απεργία με αίτημα: Καμιά ατομική σύμβαση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του σωματείου έλεγε στους εργαζόμενους της HOL ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν είναι πολύ καλές και τους καλούσε να τις υπογράψουν. «Η στάση της ΑΚΕ (σ.σ. παράταξη που έχει την πλειοψηφία στο σωματείο) πρέπει να συναντήσει την αποδοκιμασία όλων των εργαζομένων του ομίλου», σημειώνει η ΑΕΕ και προσθέτει: «Είναι το απόλυτο ξεπούλημα των εργαζομένων. Είναι ντροπή και απόλυτος εξευτελισμός να υπάρχει σωματείο που να καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν τέτοιες κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις. Εάν οι εργαζόμενοι σέβονται τους εαυτούς τους και τους όποιους αγώνες έχουν κάνει, οφείλουν να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής σε βάρος της πλειοψηφίας του ΔΣ».

Στο 27% η ανεργία το γ' τρίμηνο

Στο 27% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το γ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από 27,1% το προηγούμενο τρίμηνο και 24,8% το αντίστοιχο τρίμηνο το 2012. Οι άνεργοι υπολογίζονται σε 1.345.387 άτομα. Ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2012, ενώ μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.635.905 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε σε 31,3% και των ανδρών σε 23,8%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, της τάξης του 57,2%, παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, ενώ η ανεργία για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας φθάνει στο 62,8%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ