ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ζεστή αγωνιστική γιορτή στο φιλόξενο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Με μια ζεστή γιορτή σε οικογενειακό και συντροφικό κλίμα γιορτάστηκαν χθες το απόγευμα τα 6 χρόνια λειτουργίας του Σπιτιού του Αγωνιστή. Φιλοξενούμενοι αγωνιστές, συγγενείς τους, σύντροφοι και φίλοι που στηρίζουν το Σπίτι από το υστέρημα χρόνου και χρήματος, μαζεύτηκαν και γιόρτασαν με τραγούδι, ποιήματα, γλυκά εδέσματα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και πολλών παραρτημάτων της, της ΟΓΕ, του Νοτιοανατολικού Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και παλαίμαχοι αγωνιστές, κομμουνιστές όπως ο Φοίβος Τσέκερης, ο Μπάμπης και η Ελένη Γκολέμα, στην ιστορία των οποίων βασίστηκε η ταινία «Πέτρινα Χρόνια».

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε ο Κώστας Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Σπιτιού του Αγωνιστή, σημειώνοντας πως η ίδρυση και λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας ηλικιωμένων αγωνιστών που έδωσαν όλη τους τη ζωή στους αγώνες του λαού αψηφώντας κακουχίες, φυλακές, βασανιστήρια, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του Κόμματός μας. Αναφέρθηκε στην άριστη λειτουργία του ιδρύματος, το οποίο είναι πρωτοπόρο ανάμεσα στα ιδρύματα για ηλικιωμένους της χώρας χάρη στην πολύτιμη στήριξη εκατοντάδων φίλων και συντρόφων που προσφέρουν πολυποίκιλα, όπως μπορεί ο καθένας, αλλά και στην σταθερή βοήθεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Οι φιλοξενούμενοι χάρισαν στον Δημήτρη Κουτσούμπα έναν πίνακα με το χαρακτικό του Τάσσου για την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική φασιστική κατοχή, το οποίο είχαν επεξεργαστεί φωτογραφικά και εικαστικά φιλοξενούμενοι αγωνιστές.

Η γιορτή συνεχίστηκε με πολύ τραγούδι από τους αγώνες του λαού, λαϊκά τραγούδια και ποιήματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι αγώνες σας μας άφησαν πλούσια κληρονομιά

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Σε αυτόν το φιλόξενο χώρο στο πρόσωπό σας το ΚΚΕ συναντά κομμάτια της ιστορίας του. Συναντά και τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τις παραδόσεις του λαού μας. Τούτες τις γιορτινές μέρες, με την αλλαγή του χρόνου στρέφουμε τις σκέψεις μας σε αυτούς που δεν είναι πια κοντά μας, σε αυτούς που έφυγαν πλήρεις ημερών ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, σε αυτούς που τα έδωσαν όλα για τη λευτεριά της πατρίδας μας, σε αυτούς που έπεσαν σε άνιση μάχη κι αγώνα για τη ζωή του λαού μας για να έχουμε εμείς οι νεότεροι, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας καλύτερες μέρες, χωρίς πολέμους, χωρίς οικονομικές κρίσεις, χωρίς φτώχεια, χωρίς πείνα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό πάλεψαν και μας άφησαν ένα πολύ πλούσιο κληροδότημα και σε αξίες και σε ιδανικά, ένα μικρό δείγμα του οποίου είναι και αυτός εδώ ο χώρος πραγματικής αλληλεγγύης, φιλοξενίας ηλικιωμένων συντρόφων μας, συναγωνιστών μας.

Το Κόμμα μας πρωτοστάτησε στην ίδρυση αυτού του χώρου, συνέβαλε πολύμορφα στη λειτουργία του. Αυτήν την προσφορά μας είμαστε αποφασισμένοι να τη συνεχίσουμε κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, κόντρα στις όποιες δυσκολίες μας βάζει η οικονομική κρίση, οι δύσκολες εποχές που περνάμε.

Το Κόμμα μας, κλείνοντας φέτος τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του και προετοιμασμένο να προϋπαντήσει τα 100 χρόνια του σε 5 χρόνια, νιώθει ικανοποίηση και περηφάνια. Ο αγώνας μας όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε μάταιος, ούτε η σοσιαλιστική κοινωνία είναι ουτοπία. Το επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά η ζωή μας μέσα σε αυτές τις δραματικές συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης με την απογείωση της φτώχειας, της ανέχειας, της εκμετάλλευσης, με την ένταση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, με νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προετοιμάζονται κατά των λαών, και όλα τα βάσανα των λαών μπροστά στο κυνήγι του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους από τα μονοπώλια, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας ανατροπών

Η ζωή καθημερινά καταγράφει ότι το τέλος της ιστορίας, όπως πολλοί προφήτευσαν κι όπως πολλοί θα ήθελαν, δεν έχει έρθει, ούτε πρόκειται να έρθει. Η καμπάνα δε χτυπάει για το τέλος της ταξικής πάλης και του σοσιαλισμού. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας αλλαγών, ανατροπών, νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων, οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Χτυπά καθημερινά η ανάγκη η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του, μακριά από τους μονόδρομους του κεφαλαίου. Για να οργανωθεί η κοινωνική λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, για μια κοινωνία σοσιαλιστική χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το προηγούμενο διάστημα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το Κόμμα μας, πρωτοστατώντας στον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες, τόλμησε να μελετήσει ταυτόχρονα και την ιστορία του, όπως τα ζητήματα της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος από την ιστορία του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Τόλμησε το κοίταγμα του παρελθόντος ακριβώς για να γίνει πιο ικανό σήμερα, πιο αποτελεσματικό στις σημερινές απαιτήσεις της όξυνσης της ταξικής πάλης. Η εκτίμηση για το σοσιαλισμό, για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα στο 18ο Συνέδριο, το Δοκίμιο της ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1949 - 1968, εκείνα τα πέτρινα χρόνια, το σημερινό Πρόγραμμα του Κόμματος στο 19ο Συνέδριο που μπαίνει στην πράξη εκφράζουν ακριβώς αυτήν την προσπάθεια, αποτελούν τη στέρεη βάση για την παραπέρα ισχυροποίηση του Κόμματος, το δυνάμωμα του Κόμματος, για να γίνουμε πραγματικά Κόμμα παντός καιρού και βέβαια για τη νικηφόρα προοπτική της ίδιας της ταξικής πάλης.

Η αθάνατη Εθνική μας Αντίσταση, αυτή η εποποιία, ο μεγαλειώδης αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μας άφησαν πλούσια κληρονομιά, πολύτιμα διδάγματα. Ενα θεμελιακό είναι ακριβώς η πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, η ακράδαντη πίστη που έχουμε εμείς οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές, στο λαό μας. Σήμερα πιο ώριμοι συνεχίζουμε αυτόν τον ίδιο αγώνα. Ο λαός δημιουργός να βγει δυναμικά μπροστά στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αυτός να σφραγίσει με την οργάνωση, με τη συμμαχία του, με τον αγώνα του τις εξελίξεις. Ευχόμαστε υγεία, δύναμη, στο νέο χρόνο θα σταθούμε πλάι σας στις ανάγκες σας, όπως και στις ανάγκες του λαού μας. Ευχαριστούμε τους εργαζομένους που εδώ καθημερινά κοπιάζουν για τη λειτουργία του Σπιτιού, όλους όσοι προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους και από το υστέρημά τους στο Σπίτι του Αγωνιστή. Προχωράμε μπροστά αποφασιστικά, δυναμικά, στο τέλος η νίκη θα είναι του λαού μας, θα είναι της εργατικής τάξης. Ολοι μαζί ενωμένοι σε αυτόν το δύσκολο αγώνα».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Επί τάπητος η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της λυκοσυμμαχίας

Αρχίζει σήμερα Πέμπτη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας - κατά κύριο λόγο - θα βρεθεί η ενδυνάμωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας μέσω της ενίσχυσης του επιχειρησιακού της βραχίονα, εξέλιξη που αντανακλά την αυξανόμενη επιθετικότητα και στρατιωτικοποίηση της λυκοσυμμαχίας. Τη Σύνοδο θα απασχολήσει και το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης κ.ά..

Η συζήτηση για την ΚΠΑΑ στη Σύνοδο Κορυφής είναι η πρώτη μετά το 2008 και με βάση τα συμπεράσματα αυτής του Δεκέμβρη του 2012 θα κινηθεί γύρω από 3 άξονες: Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΚΠΑΑ. Προώθηση της ανάπτυξης των πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ σε διεθνή κλίμακα. Ισχυροποίηση της αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ.

Η ανάγκη αναδιάταξης σε πιο επιθετική κατεύθυνση της ΚΠΑΑ καθορίζεται από την καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, τη δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο των διεθνών ανταγωνισμών ανερχόμενων καπιταλιστικών χωρών, όπως αυτές της ομάδας BRICS, από τον προσανατολισμό του «αμυντικού δόγματος» των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού κ.ά.

Κοινός παρονομαστής των επιδιώξεων των αστικών τάξεων των κρατών - μελών της ΕΕ και των πολιτικών εκπροσώπων τους είναι η ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς, στο εσωτερικό της (ας μη διαφεύγει της προσοχής ο προσανατολισμός της ΕΕ για ανάληψη και κατασταλτικής δράσης εναντίον λαϊκών κινημάτων σε κράτη - μέλη της) και σε τρίτες χώρες. Καθώς και η αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, ώστε να εξαπολύει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη.

Η αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, πέραν της ανάληψης αυτοτελούς πολεμικής δράσης, αποσκοπεί και στην υποστήριξη ΝΑΤΟικών αποστολών.

Η επιδίωξη της ΕΕ να προασπίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της και με τα όπλα, επιβάλλει την προσαρμογή των εθνικών αμυντικών δογμάτων και τον προσανατολισμό των πολεμικών εξοπλισμών στους επιθετικούς, ιμπεριαλιστικούς στόχους της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ. Γι' αυτό προωθούν την εμβάθυνση της καπιταλιστικής ευρωενωσιακής αγοράς, δηλαδή της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 20/12:

-- Οι ΚΟ Α' Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού, ΕΒΕ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», στις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Επιβατικού Σταθμού ΟΛΠ «ΗΕΤΙΩΝ» (Πύλη εισόδου Ε2 - λιμάνι Πειραιά).

Το Σάββατο 21/12:

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης γλέντι με φαγητό και ζωντανή μουσική (κλαρίνα και νησιώτικα) με τους Βασίλη Τόλη και Λευτέρη Κωνσταντίνου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Αλσος Βεΐκου, στις 21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ