ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Εντείνεται η αντιπαράθεση

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνομιλίες για μια διμερή «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας» είχαν χτες το απόγευμα στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σταμάτησε εκτάκτως στη Ρωσία επιστρέφοντας από τετραήμερο ταξίδι στο Πεκίνο. Την έκτακτη συνάντηση είχε προαναγγείλει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχαν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες Πούτιν - Γιανουκόβιτς. Στην επίσημη ιστοσελίδα του δεύτερου, όμως, αναρτήθηκε λακωνικά η είδηση με τη συμπλήρωση ότι επρόκειτο για «οικονομικά και εμπορικά θέματα».

Παράλληλα, συνεχίζεται η σκληρή «κόντρα» ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ με επίκεντρο την Ουκρανία, η οποία έχει μετατραπεί σε «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του ρόλου της στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας. Η αντιπαράθεση αυτή, με αιχμή την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να «παγώσει» προς το παρόν την πορεία τελωνειακής σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, η οποία εκφράζει και αντιθέσεις στους κόλπους της ουκρανικής αστικής τάξης, συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ένταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Στο Κίεβο πλήθος κόσμου, παρακινούμενο από την αντιπολίτευση, παραμένει σε κατασκήνωση στην κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας ζητώντας την ανατροπή της απόφασης της κυβέρνησης για «πάγωμα» της σύνδεσης με την ΕΕ και διατήρησης των προνομιακών σχέσεων με τη Μόσχα.

Στην κατασκήνωση των διαδηλωτών βρέθηκε την Τετάρτη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε, ο οποίος ταξίδεψε στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΑΣΑ. Ο Βέστερβελε συνάντησε τους αδελφούς Κλίτσκο, παγκόσμιους πρωταθλητές πυγμαχίας που διεκδικούν ηγετικό ρόλο μεταξύ των διαδηλωτών (οι οποίοι προπονούνται στη Γερμανία), και συνομίλησε με διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας, δηλώνοντας ότι «οι προτάσεις της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ και η Ουκρανία θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΕΕ». Για ωμή «ανάμειξη» στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας έκανε λόγο, σχολιάζοντας την παρουσία του Βέστερβελε, ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπογράμμισε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι είναι άλλο πράγμα να συναντάται κανείς με ηγέτες της αντιπολίτευσης, το οποίο είναι απολύτως θεμιτό, και άλλο να συμμετέχει σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, «στην καρδιά των πολιτικών γεγονότων», διότι το δεύτερο δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί «ξένη ανάμειξη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμόρφωση κλίματος από τον Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στην ειρήνη, στην ευημερία και στην ασφάλεια» υποστήριξε στις σύντομες δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», λίγο πριν αναχωρήσει ολοκληρώνοντας την 18η επίσκεψή του στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι απέφυγε να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν έδωσε κανένα άλλο στίγμα ως προς το πώς πήγαν οι επαφές που είχε με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία το τελευταίο διήμερο που βρίσκεται στην περιοχή.

Πριν αναχωρήσει ο Κέρι συναντήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ώρες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ συνάντησε και τον υπουργό Οικονομικών Γιάιρ Λαπίντ. Κατά την πρώτη του συνάντηση, την Πέμπτη, με τον Νετανιάχου, αναφερόμενος τόσο στις εξελίξεις στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες όσο και στην «ενδιάμεση» συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Κέρι τόνισε ότι για τις ΗΠΑ «το ζήτημα της ασφάλειας του Ισραήλ είναι θεμελιώδες και βασικό κριτήριο».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, αυτή η επίσκεψη Κέρι φέρεται να είχε ως βασικό αντικείμενο ζητήματα ασφαλείας που θέτει η ισραηλινή κυβέρνηση διαρκώς ως πρόσχημα για να μπλοκάρει κάθε είδους διαπραγμάτευση. Ο Κέρι δήλωσε ο ίδιος ότι παρουσίασε μια «δέσμη προτάσεων» για το θέμα χωρίς να γίνει τίποτε γνωστό ως προς το περιεχόμενό τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα, την Πέμπτη το απόγευμα, δεν πρέπει να «πήγε» τόσο καλά, καθώς ο Αμπάς απέφυγε να εμφανιστεί στις κάμερες μετά το τέλος της. Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» μετά τις τελευταίες ισραηλινές αναγγελίες για νέους εποικισμούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Στην ιρανική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και με τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και τη σύνοδο «Γενεύη ΙΙ», μεταβαίνει εντός της επόμενης βδομάδας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΣΑΝΑ'Α.-- Η ισλαμιστική εξτρεμιστική «αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης κατά του υπουργείου Αμυνας της Υεμένης, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 160.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενα λεπτό στρώμα αργίλου ενίσχυσε την καταστροφική δύναμη του σεισμού των 9 βαθμών που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία το 2011, καθώς λειτούργησε ως λιπαντικό ανάμεσα στις υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες, αποκάλυψαν Ιάπωνες ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Science».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον εννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα στο τελευταίο 48ωρο από το πέρασμα της σφοδρής καταιγίδας «Ξάβερ» στη βορειοδυτική Ευρώπη.

ΕΕΔΔΑ
Εγκαίνια νέων γραφείων σήμερα

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των νέων γραφείων της, στην οδό Ηπείρου 5 (απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο) το Σάββατο, 7 Δεκέμβρη, από τις 7 το απόγευμα, με σπιτικούς μεζέδες και κρασί.

Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργήσει χριστουγεννιάτικο παζάρι, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκέμβρη.

Ωρες λειτουργίας καθημερινές 10 - 2, πρωινά

5.30 -8.30, απογεύματα

Σαββατοκύριακα 10.30 - 3, πρωινά

5.30 -8.30, απογεύματα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ
Αντίθετες οι ΗΠΑ στη σινική αεράμυνα

ΣΕΟΥΛ.--

Ξεκάθαρη στάση απέναντι στην πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας πήρε, χτες, τα ξημερώματα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που συνεχίζει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα έπειτα από την περιοδεία του σε Ιαπωνία και Κίνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σεούλ ο Μπάιντεν σημείωσε πως η χώρα του «δεν αναγνωρίζει τη ζώνη εναερίου ελέγχου» που επέβαλε η Κίνα στην περιοχή πάνω από το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Σενκάκου (στα ιαπωνικά) / Ντιαόγου (στα κινεζικά), τα οποία ανήκουν διοικητικά στη σφαίρα της ιαπωνικής κυριαρχίας, αλλά διεκδικεί το Πεκίνο.

Ο Μπάιντεν είπε πως αυτό το μήνυμα κατέστησε σαφές και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, καταλήγοντας ότι η νέα ζώνη σινικής αεράμυνας στην επίμαχη περιοχή «δεν θα έχει απολύτως καμία συνέπεια στις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος, τέλος, στην περίπτωση της γειτονικής ΛΔ Κορέας ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η Πιονγιάνγκ «δεν θα επιτύχει ποτέ ευημερία όσο επιδιώκει τον πυρηνικό της εξοπλισμό».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συμφωνία για την αστυνομία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συμφωνία για την ένταξη Σέρβων στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επιτεύχθηκε αργά προχτές βράδυ στο 19ο γύρο συνομιλιών των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσσόβου, Ιβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Αστον. Εκκρεμές παρέμεινε, ωστόσο, το ζήτημα της συγκρότησης δικαστηρίων στο βόρειο τμήμα του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Ο Ντάτσιτς εξέφρασε την επιθυμία να μην υπάρξουν νέες προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Σερβίας με την ΕΕ στις αρχές του 2014, σημειώνοντας ότι η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την αστυνομική υπηρεσία του Κοσσόβου θα αρχίσει τις επόμενες μέρες και ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το αν θα δημιουργηθεί ένα δικαστήριο ή δύο στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός κατηγόρησε την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών για «άκαμπτη θέση» και ότι πρόβαλε μεγάλες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα ο χρόνος να αναλωθεί σε ασήμαντες λεπτομέρειες. Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου υπογράμμισε ότι επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη συμμετοχή των Σέρβων στην αστυνομία του Κοσσόβου.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών αναμένεται στις 13 του μήνα.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
«Σουλάτσο» του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

ΜΑΝΑΜΑ.--

Επίσκεψη «διαβεβαιώσεων» ως προς τη δέσμευση των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» των συμμάχων τους στον Κόλπο άρχισε, χτες, στην πρωτεύουσα του βασιλείου του Μπαχρέιν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Ο Χέιγκελ, ο οποίος επισκέφτηκε πλοία του 5ου αμερικανικού στόλου που σταθμεύει στη χώρα, θα εκφωνήσει σήμερα ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου «Διάλογος της Μανάμα», που ασχολείται με θέματα ασφάλειας και στο οποίο συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Αμυνας πολλών χωρών της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Χέιγκελ θα συναντηθεί, κάτι που φέρεται να άρχισε να κάνει από χτες, και με εκπροσώπους των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, τους οποίους επρόκειτο να διαβεβαιώσει για την «αταλάντευτη αμερικανική θέση» ως προς την ασφάλειά τους.

Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τις πρώτες δηλώσεις του χτες, κατά τις οποίες τόνισε ότι η Μέση Ανατολή και ο Περσικός Κόλπος είναι μια «επικίνδυνη και ασταθής περιοχή», αλλά «η σταθερή αμερικανική παρουσία μπορεί και θα βοηθήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ και την ασφάλειά τους». Στο επίκεντρο των συζητήσεων που αναμένεται να έχει ο Χέιγκελ θα βρεθεί η «ενδιάμεση» συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς και η επικείμενη σύνοδος «Γενεύη ΙΙ» για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία. Και για τα δύο θέματα, ο Χέιγκελ θα επιδιώξει να πείσει τους συνομιλητές του ότι η στάση της Ουάσιγκτον λαμβάνει υπόψη της ως προτεραιότητα την ασφάλειά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ