Καταγγελίες του Συντονιστικού των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων και των Μεταναστευτικών Οργανώσεων στη χώρα μας
«Το νομοσχέδιο θεσπίζει ρατσιστικές ρυθμίσεις, ενώ πραγματοποιεί άτολμες έως ανάπηρες παρεμβάσεις», τόνισε η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Ισορροπεί στην καταστολή και στην πρόληψη, κυρίως στην καταστολή. Επίσης η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χαρακτηρίζει ποινικό αδίκημα την παράνομη εργασία. Φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική βούληση για... νομιμοποίηση των μεταναστών στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας».
Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη μηδενική πολιτική μετανάστευσης, ενώ ο καθηγητής του Παντείου Αλκης Ρήγος είπε ότι «το θέμα δεν είναι αν θα ψηφιστεί ή αν θα εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, αλλά η προσπάθεια που καταβάλλεται για ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία και τα δικαιώματα, αν δεν τα υπερασπιστείς, συρρικνώνονται».
Οι εισηγητές, αλλά και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων από το Μπαγκλαντές, τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού, υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τη μετανάστευση σαν έγκλημα, διατηρώντας την ακραία ποινικοποίηση παραβάσεων διοικητικού χαρακτήρα. Επιδεινώνεται το καθεστώς αποκλεισμού του, χωρίς χαρτιά, μετανάστη από κάθε πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δομές υγείας και ασφάλισης, ακόμη και από τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων.
Εξαιρεί ρητά τους χωρίς χαρτιά μετανάστες από την προστασία βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιλέγει μια λύση μερικής νομιμοποίησης, που θα κρατήσει στην «παρανομία» μεγάλο αριθμό μεταναστών, διατηρώντας την ανισότητα αλλά και συντηρώντας τα κυκλώματα εκμετάλλευσης που τρέφονται από αυτήν. Παράλληλα εισάγει καταδοτικές διατάξεις επιβάλλοντας σε ξενοδόχους, εκμισθωτές αλλά και στον απλό πολίτη την υποχρέωση να καταδίδουν στην ΕΛ.ΑΣ. τους μετανάστες, απειλώντας με ποινικές κυρώσεις. Ετσι, ποινικοποιεί την κοινωνική αλληλεγγύη επιβάλλοντας ποινές σε όσους παρέχουν υποστήριξη σε μετανάστες.
Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία του Συντονιστικού στα Εξάρχεια, ζητήθηκε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις-«σκούπα» σε βάρος των μεταναστών. Προτάθηκε να υπάρξει πλήρης νομιμοποίηση, που θα περιλαμβάνει τον μέγιστο δυνατό αριθμό των εργαζομένων μεταναστών και των μελών οικογενειών, χωρίς χρονική προϋπόθεση και χωρίς ανέφικτους όρους.
Επίσης, ζήτησαν την προστασία των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων για νόμιμους και παράνομους μετανάστες: της ζωής, της υγείας, της αξιοπρέπειας, της έννομης προστασίας, της βασικής εκπαίδευσης, της οικογένειας, της αναφοράς στις αρχές, του δικαιώματος ακρόασης. Να αποποινικοποιηθεί η εργασία χωρίς άδεια, να καταργηθούν οι καταδοτικές διατάξεις και οι διατάξεις αποκλεισμού.
Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι το Συντονιστικό θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, ώρα 6 μ.μ., στα Προπύλαια, αλλά και στις 18 του Γενάρη 2001, τη μέρα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εξάλλου, με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) ζητά να αποσυρθούν άμεσα οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, αναφέροντας ότι «για την εγγραφή αλλοδαπών ανηλίκων στα δημόσια σχολεία απαιτούνται αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά».
Αν ψηφιστεί δε θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο σχολείο πολλά παιδιά μεταναστών, τα οποία δεν έχουν - και δεν μπορούν να αποκτήσουν - τα απαραίτητα έγγραφα για τη νομιμοποίησή τους. Επίσης, ζητά να κατοχυρωθεί υποχρεωτική φοίτηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την κατοχή ή όχι άδειας παραμονής των γονέων τους και να απαγορευτεί η απέλαση των γονέων των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολείο, μέχρι αυτά να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.
Προφυλακιστέος κρίθηκε από την ανακρίτρια Καστοριάς ο πολιτικός υπάλληλος της ΕΥΠ Γιώργος Βασιλείου 58 ετών (δεύτερος στην ιεραρχία στην υπηρεσία της ΕΥΠ στη Φλώρινα), που συνελήφθη στις 3 Δεκέμβρη στην ελληνοαλβανική μεθόριο να μεταφέρει οπλισμό. Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 δραχμών αφέθηκε ο φερόμενος ως συνεργός του Σάββας Γιανασμόγλου.
Η εισαγγελέας Καστοριάς Χ. Καπαμά είχε ασκήσει ποινική δίωξη για κατοχή, εμπορία και μεταφορά οπλισμού, με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους εναντίον του Βασιλείου, και για απόκρυψη, λήψη και αποδοχή όπλου και πολεμικού υλικού, με σκοπό τη διάθεση προς τρίτους, εναντίον του Γιανασμόγλου.
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους, χτες το μεσημέρι, σε βάρος του Βασιλείου απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της κατοχής, εμπορίας και μεταφοράς οπλισμού με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους. Οι κατηγορίες σε βάρος του Γιανασμόγλου μετατράπηκαν σε απλή συνεργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στην απολογία του ο Βασιλείου επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως ο ίδιος είχε βρει τα όπλα και επρόκειτο να τα παραδώσει στο στρατό. Και για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε την υπηρεσία του, ανέφερε πως αυτό έγινε εξαιτίας της έγνοιας του να κάνει γρήγορα και καλά τη δουλιά του, δηλαδή να διεισδύσει σε κυκλώματα λαθρεμπορίας που μεταφέρουν όπλα από την Αλβανία στην Ελλάδα, με στόχο να συλλέξει πληροφορίες για την εξάρθρωσή τους.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες από το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ερευνες που φέρεται να έχουν επεκταθεί και στη γειτονική χώρα και έχουν τη συνδρομή και ανδρών αμερικανικών υπηρεσιών.
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον καθένα επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στους δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», Ιωάννη Γιαννακόπουλο και Αδαμάντιο Φραγκιαδούλη, που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στα Πιέρια Ορη το Δεκέμβρη του 1997, όπου έχασαν τη ζωή τους 74 άτομα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε πριν περίπου 2 μήνες και ολοκληρώθηκε χτες με την επιβολή της ανώτερης ποινής που προβλέπεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια και της διατάραξης ασφάλειας πτήσεων. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 23 μηνών και 15 ημερών για τον κάθε νεκρό επιβάτη. Πρόταση που αντιβαίνει στα όσα προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο υπάλληλοι, το μοιραίο βράδυ της 17ης Δεκέμβρη 1997 που σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα με το «Γιάκοβλεφ» των ουκρανικών αερογραμμών, στη διάρκεια της βάρδιας τους στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, υπέπεσαν σε σειρά λαθών και παραλείψεων στη διάρκεια της συνεργασίας τους με τον πιλότο του αεροσκάφους, λίγο πριν τη συντριβή του.
Και οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Στο μεταξύ εκκρεμούν οι συζητήσεις δεκάδων αγωγών αποζημιώσεων που έχουν καταθέσει στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συγγενείς των θυμάτων.
Νέα επίθεση νεοναζί στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο το βράδυ της Πέμπτης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ιδιοκτήτης. Αγκυλωτοί σταυροί και συνθήματα του τύπου «οι Ναζί επιστρέφουν», αναγράφτηκαν στην είσοδο του βιβλιοπωλείου.
Σε ανακοίνωσή του το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο τονίζει ότι «η νέα φασιστική πρόκληση είναι ακόμα μια ένδειξη της ενοχής των νεοναζί της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν με την τρομοκρατία να γλιτώσουν την καταδίκη (αναφέρεται στη δίκη έξι μελών της οργάνωσης για την επίθεση τον Απρίλη του 1996 σε μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, η οποία θα γίνει ύστερα από πέντε αναβολές στις 10 Γενάρη 2000).
Πολιτική εκδήλωση με κεντρικό αίτημα την πραγματική νομιμοποίηση των μεταναστών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, διοργανώνεται αύριο Κυριακή, στις 4 το απόγευμα (αίθουσα ΣΥΤΕ, Σίνα 16). Η εκδήλωση γίνεται στη μνήμη του μετανάστη Ιμπραήμ Καμπά από τη Σιέρα Λεόνε, που πέθανε, πριν δύο εβδομάδες στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, από ανακοπή, την ώρα της νάρκωσης σε μια απλή εγχείρηση.
Συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) είχε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα οικονομικά του θεσμού. Η συνάντηση έγινε μόλις μια βδομάδα μετά το ετήσιο συνέδριο των νομαρχών, στην Ξάνθη, στο οποίο, τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και η ηγεσία της ΕΝΑΕ λίγο ασχολήθηκαν με τα ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα του θεσμού. Ο μεν πρώτος αξιοποίησε το βήμα του συνεδρίου για αντιπολίτευση και φραστική στήριξη όλων των ανώδυνων αιτημάτων των νομαρχών. Οσο για την ΕΝΑΕ, είναι πραγματικά παράδοξο ότι θυμήθηκε εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το συνέδριο, να παραπονεθεί για τα οικονομικά της προβλήματα και τη στάση της πολιτείας απέναντι στο θεσμό.
Νεκρός από υπερβολική χρήση δόση ναρκωτικών βρέθηκε 38χρονος στον Αγιο Αθανάσιο Δράμα.
Πρόκειται για τον Κυριάκο Κυριακίδη, ο οποίος βρέθηκε στο σπίτι της Ε. Μπέσικα 64 χρόνων, όπου φιλοξενούνταν προσωρινά. Δίπλα στο πτώμα του βρέθηκαν μια σύριγγα, ένα κουταλάκι και ένας αναπτήρας. Προανάκριση διενεργεί το ΑΤ Δοξάτου Δράμας.