Συναγερμός πρέπει να σημάνει ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα |
Η κυβέρνηση ουσιαστικά βάζει και επίσημα στο τραπέζι την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, αν και χτες για πολλοστή φορά το Μέγαρο Μαξίμου συνέχισε τις διαρροές περί «σκληρών διαπραγματεύσεων» και «κόκκινων γραμμών» σε «οριζόντια μέτρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευαγ. Βενιζέλο συζητήθηκε και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017 της κυβέρνησης που θα επιφέρει νέα βάρβαρα μέτρα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και το οποίο αναμένεται να μπει στην ατζέντα του νέου κύκλου συνεννοήσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια της τρόικας, στις αρχές τις ερχόμενης βδομάδας.
Μετά τη συνάντηση, ο Ευαγ. Βενιζέλος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους σημείωσε ότι συζητήθηκε «η προετοιμασία της κυβέρνησης και η επεξεργασία των προαπαιτούμενων ενόψει της επίσκεψης της τρόικας» καθώς και τα αποτελέσματα της χτεσινής επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.
Ο Ευαγ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ερωτηθείς αν αλλάζουν οι στόχοι του προγράμματος περιορίστηκε να αναφέρει ότι «οι στόχοι είναι μακροοικονομικοί και όχι δημοσιονομικοί». Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι τα νέα μέτρα δε θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014, την ίδια ώρα που η τρόικα ανεβάζει το ύψους στα 2 δισ. ευρώ και σε πάνω από 6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για το 2014.
Με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα υπάρξουν «συνεχείς βελτιώσεις» στο φόρο ακινήτων, ενώ ισχυρίστηκε ότι η πορεία της κινητικότητας στο δημόσιο «θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις».
Στην πραγματικότητα, οι ελιγμοί της κυβέρνησης έχουν στόχο να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις, αφού παρασκηνιακά ετοιμάζεται να προωθήσει όσα μέτρα χρειαστούν «για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το ύψος των μέτρων θα καθοριστεί από την «έκθεση αξιολόγησης» που θα συντάξει η τρόικα. Την αντιλαϊκή σκυτάλη, στη συνέχεια θα παραλάβει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος του «κενού χρηματοδότησης» που αφορά στο έτος 2014, κάτι που αναμένεται είτε στην προσεχή συνεδρίαση (14 Νοέμβρη), είτε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δεκέμβρη.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα άμεσα «προαπαιτούμενα μέτρα», τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι:
-- Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου, σε συνέχεια της ένταξης σε προγράμματα διαθεσιμότητας 12.500 εργαζομένων που ολοκληρώθηκε στο α' εξάμηνο. Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι για να συμπληρωθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια του μνημονίου χρειάζονται ακόμη 1.270 υπάλληλοι. Ο ίδιος σημείωσε, ότι ο στόχος των 4.000 απολύσεων ως το τέλος του 2013 θα επιτευχθεί μέσω των απομακρύνσεων από την ΕΡΤ και άλλων απομακρύνσεων από το Δημόσιο για πειθαρχικούς λόγους και λόγους υγείας.
-- Οι αναδιαρθρώσεις, η κατάργηση τμημάτων επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ακόμη και λουκέτα στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.
-- Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλαμβάνει πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που εμφανίζονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέο πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.
-- Στα παζάρια συγκυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπου και εντάσσονται τα «ανοιχτά ζητήματα» για το ύψος και την κάλυψη των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών μέχρι το 2017.
Κι ενώ ήδη στρώνεται το χαλί για νέα μέτρα, σύμφωνα με έκθεση της Γιούρομπανκ, μεγαλομέτοχος της οποίας μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» εμφανίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν αποκλείονται «στοχευμένες παρεμβάσεις» προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη διαμόρφωση «πρωτογενούς πλεονάσματος» το 2014. Εκτιμάται επίσης ότι διαφαίνεται συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για την «αποφυγή οριζόντιων μέτρων».
Θ. Παφίλης: «Ασπιρίνη» για το μέλλον των ΕΑΣ η ΠΝΠ για την αντιμετώπιση «επειγουσών αναγκών» της εταιρείας
Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε χτες την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την αντιμετώπιση «επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών» της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ». Με την ΠΝΠ δίνεται η δυνατότητα στα ΕΑΣ να λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να εκταμιευτούν χρήματα για εξόφληση οφειλών προς τρίτους, ανάμεσά τους και οι οφειλές προς τους εργαζομένους. Αμετακίνητη στις αποφάσεις της να προωθήσει την «εκκαθάριση εν λειτουργία» παραμένει η κυβέρνηση με την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Φ. Γεννηματά να δηλώνει πως «δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε να συζητήσουμε για το μέλλον των ΕΑΣ».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την εν λόγω ΠΝΠ, επιφυλάσσεται για καταληκτική τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ αποτελεί «ασπιρίνη» για το μέλλον των ΕΑΣ και τόνισε «εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, έναν ενιαίο φορέα στον οποίο θα υπάγονται όλες οι αμυντικές βιομηχανίες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν τα ΕΑΣ σε συρρίκνωση, καθώς και τη «μήτρα» του προβλήματος που βρίσκεται στην ευρωενωσιακή στρατηγική που στοχεύει στην ενιαία αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο της οποίας οι βιομηχανίες των χωρών του Νότου είτε θα κλείσουν, είτε θα ιδιωτικοποιηθούν. Πλευρά αυτής της στρατηγικής είναι και η απαγόρευση απ' την ΕΕ της ενίσχυσης των κρατικών επιχειρήσεων.
Σημείωσε την αντίφαση, απ' τη μια η Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή των εξοπλιστικών προγραμμάτων κι απ' την άλλη η αμυντική της βιομηχανία να συρρικνώνεται. Και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξής της, τη στιγμή που θα μπορούσε ένας ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας με τον κατάλληλο σχεδιασμό να καλύψει και αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά και να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανταλλακτικών.
Τέλος, ο Θ. Παφίλης εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας μάλιστα πως αν τα ΕΑΣ αναπτύσσονταν σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ θα χρειάζονταν περισσότεροι εργαζόμενοι απ' όσους διαθέτουν σήμερα.
Καταρχήν θετικά τοποθετήθηκαν σε σχέση με την ΠΝΠ τα άλλα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, οι εκπρόσωποι των οποίων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άρνησή του να στηρίξει την ΠΝΠ δήλωσε ότι έτσι «βοηθάμε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι τούτοι δεν παίζουν, θα κρατήσουν την βιομηχανία τους με κάθε τρόπο»! Η ψευτοαντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε μακριά απ' την ουσία που έχει να κάνει με το μέλλον που επιφυλάσσει η ΕΕ και η στρατηγική της, σε μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση.
Σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχαν χτες οι επικεφαλής των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο της χώρας, Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε σχετικά με τις επαφές του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα έγινε αναφορά στις διαβουλεύσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή και τις διεργασίες για την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της έναρξης των «επί της ουσίας» διαπραγματεύσεων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν και τα ονόματα των εκπροσώπων της Τουρκίας και της Ελλάδας, που θα δεχθούν τους δύο διαπραγματευτές.