ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την απεργία στις 3 Νοέμβρη

Η απεργία στις 3 του Νοέμβρη στο Εμπόριο, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, πρέπει να αποτελέσει ταυτόχρονα βήμα διεκδίκησης ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, επανέφερε χτες τον ωμό εκβιασμό προς τους 500.000 εμποροϋπάληλλους: 'Η δέχεστε σύμβαση με πετσοκομμένους μισθούς, ή πάμε σε ατομικές συμβάσεις. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι σήμερα λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας κλαδικής σύμβασης, όπως νομοθέτησε το κράτος, για να απαλλάξει τους εργοδότες από τις συλλογικές συμβάσεις. Η σύμβαση που εκπνέει, υπογράφτηκε το 2012 από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση - ΔΑΚΕ) και προέβλεπε μείωση του βασικού μισθού κατά 6,7%, από τα 918 στα 863 ευρώ. Πάνω σ' αυτό το ποσό, η εργοδοσία θέλει τώρα να επιβάλει νέα μείωση κατά 13%.

Οι μεγαλέμποροι έχουν τους δικούς τους συμμάχους. Στο θέμα της κατάργησης της Κυριακής αργίας, κυβέρνηση και ΕΣΕΕ βρήκαν απέναντι μια συνδικαλιστική πλειοψηφία που δεν ήθελε και δεν μπορούσε να βάλει σοβαρά εμπόδια, να οργανώσει αγώνες. Και πώς να το κάνει, αφού υπερασπίζεται την ανταγωνιστικότητα των (μεγάλων) επιχειρήσεων σαν προϋπόθεση για ανάπτυξη. Είναι η ίδια πλειοψηφία που υπέγραψε την προηγούμενη κλαδική σύμβαση στο Εμπόριο, με το ιδεολόγημα του «μικρότερου κακού». Που σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους μεγαλοεργοδότες, μετέτρεψαν το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με σοβαρές περικοπές στις συντάξεις.

Καμιά σχέση δεν έχουν οι εργαζόμενοι με αυτή τη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Τα πραγματικά τους συμφέροντα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, στην ενότητα όσων απασχολούνται στον κλάδο, ανεξάρτητα από ειδικότητα, σχέση εργασίας και χώρο δουλειάς. Φυσικοί τους σύμμαχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που δέχονται την ίδια σκληρή επίθεση από την εργοδοσία και το κράτος της. Είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που πλήττονται από τον ανταγωνισμό με τα εμπορικά μεγαθήρια. Που με την κατάργηση της Κυριακής αργίας θα βρεθούν ακόμα πιο κοντά στον αφανισμό.

Κι αυτοί με τη σειρά τους, καμιά σχέση δεν έχουν με την πλειοψηφία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που υπηρετεί τους μεγαλεμπόρους και τους άλλους μεγαλοεργοδότες της αγοράς. Η Κυριακή - αργία είναι αίτημα κρίκος για την κοινή δράση, την οικοδόμηση συμμαχίας μεταξύ των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων. Και η απεργία στις 3 του Νοέμβρη και η πανεργατική απεργία την άλλη Τετάρτη, η συμπόρευση των εργαζόμενων στο εμπόριο με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, μπορεί να δώσει ώθηση, να δυναμώσει αυτή τη συμμαχία τους, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια και το κράτος τους. Για το ρίζωμα αυτής της συμμαχίας, το βάθεμα των αντιμονοπωλιακών - αντικαπιταλιστικών χαρακτηριστικών της, παλεύουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ.

Αστική δημοσιογραφία το μεγαλείο σου...

Γράφει η χτεσινή «Καθημερινή»: «Ερώτημα δεύτερο: Είναι αλήθεια ότι "ο ελληνικός λαός έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση" και ότι τώρα "αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη". Φοβάμαι ότι και πάλι θα σας απογοητεύσω. Διότι, πράγματι, κάποιοι έδωσαν αυτό που μπορούσαν και θα εξακολουθούν να δίνουν αυτό που δεν μπορούν. Είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και η μέση τάξη γενικότερα. Και τα έδωσαν για να διασώσουν ένα πολυδάπανο κράτος το οποίο η Ελλάδα ακόμη επιμένει να συντηρεί. Τα έδωσαν για να μειώσουν τα ελλείμματα της λειτουργίας του. Επομένως, τι είναι αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη και, κατά συνέπεια, να αναγνωρισθεί στην Ελλάδα; Προφανώς, το δικαίωμά της να παράγει ελλείμματα».

Μια λαθροχειρία και μια σκόπιμη συγκάλυψη. Η λαθροχειρία είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε για τα ελλείμματα και τα χρέη και όχι ο λαός. Η απάτη σε όλο της το μεγαλείο. Και αυτό λέγεται, ενημέρωση, αποκάλυψη της αλήθειας και πολλά άλλα τέτοια φληναφήματα της αστικής δημοσιογραφίας. Και η σκόπιμη συγκάλυψη είναι στο γεγονός ότι τα ελλείμματα δε δημιουργήθηκαν από τις παροχές του αστικού κράτους στο λαό, αλλά από την πολύμορφη ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών για να κάνουν επενδύσεις, ή για δημόσιες επενδύσεις σε όφελός τους, μέσω των «αναπτυξιακών τους νόμων», μέσω των νόμων επιδότησής τους για μεταφορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μέσω των νόμων για τις φοροαπαλλαγές τους κ.λπ. Μόλις προχτές ο υφυπουργός ανάπτυξης είπε στη Βουλή ότι οι θυγατρικές της «Βιοχάλκο» πήραν κρατική επιδότηση σχεδόν 31 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις. Αστική δημοσιογραφία το μεγαλείο σου...

Ρίχνει τη μάσκα...

«Ο Σαμαράς έχει και άλλοτε συναντήσει την Μέρκελ. Πάντοτε αποδέχεται το ρόλο του υπάκουου ή και του μεταμελημένου μαθητή. Σε προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ο Σαμαράς είχε ζητήσει συγγνώμη για το "αντιμνημονιακό" παρελθόν του, με τη γνωστή φράση "ουδείς αναμάρτητος". Και σε κατοπινή συνάντηση είχε προστρέξει λαχανιασμένος στο νεύμα της καγκελαρίου». Αυτά γράφει η χτεσινή «Αυγή». Για να πει τι; Οτι ο Σαμαράς και η ΝΔ ήταν σαν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν «αντιμνημονιακοί», δηλαδή τότε είχαν φιλολαϊκή πολιτική, που τώρα δεν μπορούν να έχουν επειδή είναι «μνημονιακοί»; Και είναι φιλολαϊκός ο «αντιμνημονιακός» ΣΥΡΙΖΑ; Να γιατί λέμε ότι το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είναι κάλπικο. Και τότε και τώρα η ΝΔ ήταν και είναι κόμμα του κεφαλαίου. Το κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να κρύψει ότι και ο «αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ επίσης για τη σωτηρία του κεφαλαίου νοιάζεται. Ετσι αυτοαποκαλύπτεται ρίχνοντας τη μάσκα του φιλολαϊκού...

Η ... «χωρίς μνημόνιο» Ιταλία

Στο πετσί τους βιώνουν τα λαϊκά στρώματα τις βαριές συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση στην Ιταλία, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας σε ό,τι αφορά τα ποσοστά φτώχειας. Σύμφωνα με το Istat, από το 2007 μέχρι το 2012 ο αριθμός των Ιταλών που ζουν σε κατάσταση «απόλυτης ένδειας» διπλασιάστηκε από 2,4 εκατομμύρια στα 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Σχεδόν το 50% των φτωχών ζει στην Κάτω Ιταλία, ενώ το 20% είναι παιδιά και έφηβοι. Επίσης, τα στοιχεία αναφέρουν πως το 65% των ιταλικών νοικοκυριών έχει περιορίσει τις αγορές του λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα ίδια στοιχεία μιλάνε, σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα της ΕΕ χωρίς μνημόνιο και τρόικα. Ομως, η αντιλαϊκή πολιτική προχωράει κανονικότατα ώστε το κεφάλαιο να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αλλη μια απτή απόδειξη ότι δεν στέκει η αντιμνημονιακή ρητορεία που χρησιμοποιούν στη χώρα μας αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις για να «πλασάρουν» άλλο μείγμα διαχείρισης του ίδιου καπιταλιστικού συστήματος, που είναι η πραγματική μήτρα των προβλημάτων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ