ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Στο υπουργείο Παιδείας συγκεντρώνονται σήμερα στις 10.30 το πρωί, μαθητές από ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Αττικής, αναδεικνύοντας και διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα σχολεία τους.

Μαθητές από 15 ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ του Λεκανοπεδίου διοργανώνουν τη σημερινή κινητοποίηση, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους συμμαθητές τους. Στο κοινό τους κάλεσμα, διατυπώνουν τα αιτήματα:

-- Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα, να ξανανοίξουν αυτές που έκλεισαν.

-- Τώρα καθηγητές. Καμία απόλυση. Να ξαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν.

-- Να καταργηθεί το έτος της μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τους επιχειρηματίες. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.

-- Να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών δωρεάν από το κράτος. Πάσο απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές. Δωρεάν λεωφορεία εκεί που χρειάζονται.

-- Δωρεάν γεύμα στα σχολεία με ευθύνη των δήμων σε όλους τους μαθητές.

Το κάλεσμα υπογράφουν μαθητές από: 1ο ΕΠΑΛ - 4ο ΕΠΑΛ - 1η ΕΠΑΣ - 2η ΕΠΑΣ Σιβιτανιδείου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 3ο ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο ΕΠΑΛ Ελληνικού, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1η ΕΠΑΣ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής.

Στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα καλεί σήμερα στη συγκέντρωση. Επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί όσους εκπαιδευτικούς μπορούν και όσους είναι σε διαθεσιμότητα να πλαισιώσουν αγωνιστικά την κινητοποίηση των μαθητών.

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ στην πρόληψη και την απεξάρτηση

Πλατιά σύσκεψη αύριο, στις 7 μ.μ.

Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης, προχωρούν εργαζόμενοι από το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης και για αυτόν το σκοπό καλούν τους συναδέλφους τους σε πλατιά σύσκεψη, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

Στο κάλεσμά τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την ανάγκη αξιοποίησης της πείρας που έχουν αποκτήσει και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους «γιατί δεν μπορείς να λες ότι είσαι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και να μιλάς για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά και για το δικαίωμα της προσωπικής αυτοδιάθεσης. Γιατί δεν μπορείς να θεωρείς την εξάρτηση χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσο του εγκεφάλου που δεν επιδέχεται σαν θεραπευτική παρέμβαση παρά μόνο τη φαρμακευτική συντήρηση που επιβάλλουν τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, ενώ στις συλλογικές αναπαραστάσεις να θεωρείται ανήμπορος και υπεύθυνος για την ασθένειά του μόνον ο τοξικοεξαρτημένος».

«Δεν αποχωρούμε από τα πρωτοβάθμια σωματεία όπως θα θέλανε πολλοί! Παλεύουμε για την πραγματική ταξική ενότητα των εργαζομένων μέσα από την αναζωογόνηση, το πραγματικό ζωντάνεμα των πρωτοβάθμιων σωματείων», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Tην κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για δεύτερη φορά σε διάστημα 8 ημερών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες έχουν στόχο να συνηθίσει ο κόσμος την παρουσία και τη δράση των δυνάμεων καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια.

«Η προπαγάνδα για την πάταξη του παρεμπορίου είναι πρόφαση. Αν η κυβέρνηση και η αστυνομία ήθελαν να πατάξουν το παρεμπόριο, θα στρέφονταν ενάντια στα κυκλώματα που εισάγουν και διοχετεύουν αυτά τα εμπορεύματα στην αγορά και εκμεταλλεύονται τους μετανάστες μικροπωλητές», υπογραμμίζει το ΜΑΣ.

Παράλληλα, τονίζει ότι αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στην προσπάθεια επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη» που σημαίνει ακόμα πιο άγρια καταστολή και τρομοκρατία, για να περνάει σαν οδοστρωτήρας η αντιλαϊκή πολιτική και σημειώνει: «Το ποτήρι ξεχείλισε. Η κυβέρνηση που δίνει τις εντολές και η πρυτανεία που σιωπά στις εφόδους των δυνάμεων καταστολής να σταματήσουν τα παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες των φοιτητών. Η στάση τους είναι επικίνδυνη για τους φοιτητές!»

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να απαντήσουν στην ένταση της κρατικής καταστολής, να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή. Να μπουν στον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Για το ρόλο των αγωνιστών εκπαιδευτικών στην Αντίσταση και σήμερα

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι νηπιαγωγών και δασκάλων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της Αθήνας πραγματοποίησαν, χτες, εκδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τον ηρωικό αγώνα του λαού μας, επικεντρώνοντας στη «συμβολή των εκπαιδευτικών στα χρόνια της Αντίστασης» και τα διδάγματα που προκύπτουν για το σήμερα. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Η εκδήλωση ξεκίνησε με θεατρική παράσταση, από τη θεατρική ομάδα των συλλόγων, ακολούθησε συζήτηση και ερωτήματα των φοιτητών σχετικά με το πώς οργανωνόταν η εκπαίδευση στην Κυβέρνηση του Βουνού, πώς αγκαλιάστηκε από το λαό και ποια πρέπει να είναι η στάση των αγωνιστών εκπαιδευτικών σήμερα. Οι φοιτητές συμμετείχαν μαζικά στην εκδήλωση και φάνηκε η ανάγκη να παρθούν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον, ως απάντηση στη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 6 Νοέμβρη, στην απεργία στο πλευρό του ΠΑΜΕ.

Κινητοποίηση φοιτητών στην Κρήτη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες στο Ηράκλειο κινητοποίηση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης. Σχετικές αποφάσεις είχαν πάρει μετά από πρόταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, Εστιών και οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Βιολογικού και Ιατρικής.

Οι σπουδαστές και φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις σπουδές τους, όπως το υψηλό κόστος σπουδών, η έλλειψη καθηγητών και ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη, απόσπασαν δεσμεύσεις για λύσεις ειδικά στα προβλήματα υλικοτεχνικών υποδομών, ενώ ορίστηκε συνάντηση για σήμερα με τον υπεύθυνο των ΚΤΕΛ με θέμα να έχουν τη δυνατότητα φοιτητές και σπουδαστές να κινούνται με μειωμένα εισιτήρια από και προς τα εργαστήρια και τις εποπτείες των σχολών της Κοινωνικής Εργασίας και της Νοσηλευτικής.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, ενάντια στις διαθεσιμότητες. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

*** Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ καλούν σε κινητοποίηση για την Παιδεία, που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για μικρά παιδιά

Εκδήλωση για μικρά παιδιά, με θέμα «Ο πόλεμος γεννιέται μέσα από την ειρήνη τους», διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Κυριακή 3 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις Συκιές (οδός M. Καραολή 30).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Παρουσίαση σύντομου θεατρικού από την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε διασκευή Δ. Ποταμίτη και από το βιβλίο «Καλημέρα Ειρήνη» από παιδαγωγούς της ΚΝΕ.

Επίσης, για τα παιδιά 5 - 9 ετών δραματοποιημένο παιχνίδι: «Η Γκουέρνικα» του Πικάσο. Για τα παιδιά 9 - 13 ετών, δραματοποιημένο παιχνίδι πάνω στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αν όλα τα παιδιά της Γης». Και όλα τα παιδιά θα μπορούν να απασχοληθούν με κατασκευές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ