ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαπιστευτήρια με τη σέσουλα στις Βρυξέλλες

Η «κατάργηση του μνημονίου» έγινε τώρα «διόρθωση των αστοχιών»...

Εξετάσεις στους ευρωενωσιακούς αξιωματούχους έδινε χτες ολημερίς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ως προς την καταλληλότητα του μείγματος διαχείρισης που πρεσβεύει για την ταχύτερη επάνοδο των μονοπωλίων σε ανάπτυξη, αλλά και του κόμματός του για να το εφαρμόσει. Με ύφος παράκλησης, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να διορθωθούν οι «αστοχίες» του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ενώ ο Ν. Χουντής ζήτησε επανεξέταση της στάσης της ΕΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενος ότι τους ...αδίκησαν!

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της ΕΕ, λέγοντας ότι η παρουσία του στις Βρυξέλλες είναι «μία τοποθέτηση ρεαλισμού και ευθύνης, για το ποιες μπορεί να είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να υπάρξει διόρθωση των αστοχιών, ώστε να υπάρξει ξανά τροχιά ανάπτυξης και συνοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Ηγεσία, σε αλλαγή προσανατολισμού και σε διορθώσεις». Η διόρθωση περιλαμβάνει «διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους» αλλά και «ένα Σχέδιο Μάρσαλ 2».

Για πολλοστή φορά, επιχείρησε να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων, με μια αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανάμεσα, από τη μια, στην οικονομική πολιτική της ανεργίας και της λιτότητας του Χάινριχ Μπρίνιγκ (σ.σ. καγκελάριος στη λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης») που επαναλαμβάνει το ανιστόρητο και δογματικό ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, και, από την άλλη, στην πολιτική της ανάπτυξης, της εργασίας και της κοινωνικής αξιοπρέπειας του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, εμείς, ως αφετηρία, επιλέγουμε τη δεύτερη»...

Στη συνάντηση με τον Χ. Σβόμποντα, πρόεδρο της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα να προχωρήσουν φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις, ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε ως προς τα μέτρα που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια για να δρασκελίσουν την κρίση. Ο Χ. Σβόμποντα μίλησε «για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων», αλλά και «για την ανάγκη να υπάρξει τώρα δημόσιο χρήμα», με τον Αλ. Τσίπρα να συμφωνεί και να επαυξάνει λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά χρειάζονται συναίνεση».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Χ. Σβόμποντα καταγράφεται η «απόλυτη συμφωνία» του με τον Αλ. Τσίπρα ως προς το ότι «το επίπεδο του χρέους και η αύξηση επενδύσεων αποτελούν το κλειδί για την εξεύρεση λύσης που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη», πάντα «εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Σύμπτωση απόψεων υπήρξε και ως προς το ότι οι «νεοναζί εξτρεμιστές και η βία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μπορεί να καταπολεμηθούν μόνο με την ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων»! Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται «αντιφασιστικά μέτωπα» αρκετά ευρύχωρα, ώστε να βολεύονται και να ξεπλένονται απ' τις ευθύνες τους όσοι συνέβαλαν στο να ανδρωθεί το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα να κρύβεται ο πραγματικός χαρακτήρας του φασισμού.

Χαράζεται μία ακόμα επιζήμια, κάλπικη διαχωριστική γραμμή, όπως η προηγούμενη «αντιμνημονιακή» που επέτρεψε στη Χρυσή Αυγή να φιλοτεχνήσει αντισυστημικό και φιλολαϊκό προφίλ. Κάτι που εμμέσως παραδέχτηκε και ο Αλ. Τσίπρας, μακριά φυσικά από κάθε ίχνος αυτοκριτικής, δηλώνοντας απ' τις Βρυξέλλες ότι η Χρυσή Αυγή «φόρεσε τη μάσκα της αντισυστημικής δύναμης και κατασκήνωσε στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο»!

Τραβώντας την προσοχή μακριά απ' το σύστημα που γέννησε και εξέθρεψε τη Χρυσή Αυγή, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε εκ νέου τη «δημοκρατική ομαλότητα» και διαφήμισε το κόμμα του σαν εκείνο που μπορεί λόγω ...κουλτούρας να καταπολεμήσει τη Χρυσή Αυγή.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, λέγοντας «ερχόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για μια ακόμα φορά με τους θεσμούς της ΕΕ, με την Κομισιόν, το ΕΚ, για να δώσουμε μια απάντηση (...) έκαναν λάθος, όταν στις εκλογές τις προηγούμενες, κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ, καλούσαν τον ελληνικό λαό, να μην ψηφίσει ακραία κόμματα (...) δεν έχουν λόγο να αντιμετωπίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά με αυτόν τον τρόπο»!

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Διευκολύνουν» την εξόφληση οφειλών... με εκχώρηση ακινήτων

Να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την είσπραξη του χαρατσιού επιχειρεί η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την είσπραξη του χαρατσιού επιχειρεί η συγκυβέρνηση
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», για το νέο χαράτσι που από το 2014 θα επιβληθεί στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Βλέποντας τις επερχόμενες «αστοχίες», εξαιτίας της πρόδηλης αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα ασήκωτα χαράτσια του 2014, η τρόικα θεωρεί ότι το ποσοστό είσπραξης δε θα ξεπεράσει το 70% του συνολικού φόρου που θα επιβληθεί. Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της, και στην προσπάθειά της να μετριάσει τα διαχειριστικά ζόρια, εμπλουτίζει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με ρυθμίσεις εξαναγκασμού και «διευκόλυνσης». Στόχος, να πληρωθεί το συγκεκριμένο χαράτσι αλλά και γενικότερα οι κάθε είδους «ληξιπρόθεσμες οφειλές» που με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να σωρεύονται στα «κιτάπια» της Εφορίας.

Ειδικότερα:

-- Προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτου σε τρίτο, ο οποίος θα αναλαμβάνει και την εξυπηρέτηση του χρέους προς την Εφορία. Είναι φανερή η επιχείρηση κλιμάκωσης των εκβιασμών. Οι οφειλέτες προκειμένου να αποφύγουν το μέτρο της κατάσχεσης, σύρονται στη ρύθμιση «διευκόλυνσης», προκειμένου μεταξύ άλλων να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι της κυβέρνησης.

-- Οι οφειλέτες του δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν στο δημόσιο ακίνητα προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Η αξία των ακινήτων θα προσδιορίζεται με ειδικό υπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπτώσεις που η αξία υπερβαίνει την οφειλή του φορολογούμενου η διαφορά δεν επιστρέφεται αλλά θα διαγράφεται υπέρ του δημοσίου. Προϋπόθεση και για τις δύο παραπάνω δυνατότητες είναι να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι δεν έχει άλλο τρόπο εξόφλησης των οφειλών του πέραν της εκχώρησης ακινήτων.

-- Προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, κληρονομιά) είναι η εξόφληση του «ενιαίου φόρου». Υπεύθυνοι για την τήρηση της διάταξης είναι οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλουν, από την τσέπη τους, πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, ακόμη μεγαλύτερες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό θα είναι οι επιβαρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπονται και τα παρακάτω:

  • Στο πλαίσιο της «ενιαιοποίησης» των φόρων καταργείται από το 2014 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, κτισμάτων και οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ για την οποία προβλέπονταν ψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.
  • Βαριά χαράτσια ετοιμάζονται απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες με τη φορολόγηση των αγροτικών καλλιεργειών και εκτάσεων στους οποίους για πρώτη φορά επιβάλλεται το συγκεκριμένο χαράτσι.
  • Νέα χαράτσια επιβάλλονται σε μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου πόλης, επίσης σε ιδιοκτήτες κατοικιών στις οποίες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και που μέχρι σήμερα «απαλλάσσονται».
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ολα για τα μονοπώλια

Τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να ισοπεδώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση - ό,τι έχει απομένει όρθιο μετά την αντεργατική λαίλαπα των τελευταίων 3,5 χρόνων - και να δημιουργήσει ένα «υγιεινό» φιλομονοπωλιακό περιβάλλον, επιβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σε χαιρετισμό που απεύθυνε χτες στη βρετανική πρεσβεία με αφορμή τη συνεργασία της πολυεθνικής εταιρείας φαρμάκου «Glaxo Smith Kline» με την εταιρεία ΦΑΜΑΡ του όμιλου «Μαρινόπουλου».

Ως εκπρόσωπος των μονοπωλιακών ομίλων, ο υπουργός Ανάπτυξης σε ένα ντελίριο υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας, χαιρέτισε τη συνεργασία των δύο εταιρειών στο χώρο του φαρμάκου. Ανέφερε ότι τους τελευταίους 15 μήνες η συγκυβέρνηση προχώρησε σε «μεταρρυθμίσεις», οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, όπως η «απελευθέρωση» των αγορών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των εξαγωγικών μονοπωλίων και των επενδύσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων... «Γην και ύδωρ» στα πόδια του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Εδωσε διαβεβαιώσεις ότι η συγκυβέρνηση θα συνεχίσει αυτήν την πορεία «με έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα».

Αναφερόμενος, χωρίς να την κατονομάσει, στο κλείσιμο της «Sprider», μίλησε για «αρνητικές ειδήσεις» και «για επιχειρήσεις που κλείνουν», κάτι που απέδωσε στην κρίση η οποία αφήνει όλα τα τελευταία χρόνια βαθύ το αποτύπωμά της...

Οσο για τη συνεργασία της «Glaxo» με τη ΦΑΜΑΡ, αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάθεση φασόν της πρώτης στη δεύτερη, για τη συσκευασία τεσσάρων φαρμάκων (NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right, Alvedon), το 98% των οποίων θα εξάγεται σε ξένες αγορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ