Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Διευκολύνουν» την εξόφληση οφειλών... με εκχώρηση ακινήτων

Να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την είσπραξη του χαρατσιού επιχειρεί η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την είσπραξη του χαρατσιού επιχειρεί η συγκυβέρνηση
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», για το νέο χαράτσι που από το 2014 θα επιβληθεί στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Βλέποντας τις επερχόμενες «αστοχίες», εξαιτίας της πρόδηλης αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα ασήκωτα χαράτσια του 2014, η τρόικα θεωρεί ότι το ποσοστό είσπραξης δε θα ξεπεράσει το 70% του συνολικού φόρου που θα επιβληθεί. Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της, και στην προσπάθειά της να μετριάσει τα διαχειριστικά ζόρια, εμπλουτίζει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με ρυθμίσεις εξαναγκασμού και «διευκόλυνσης». Στόχος, να πληρωθεί το συγκεκριμένο χαράτσι αλλά και γενικότερα οι κάθε είδους «ληξιπρόθεσμες οφειλές» που με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να σωρεύονται στα «κιτάπια» της Εφορίας.

Ειδικότερα:

-- Προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτου σε τρίτο, ο οποίος θα αναλαμβάνει και την εξυπηρέτηση του χρέους προς την Εφορία. Είναι φανερή η επιχείρηση κλιμάκωσης των εκβιασμών. Οι οφειλέτες προκειμένου να αποφύγουν το μέτρο της κατάσχεσης, σύρονται στη ρύθμιση «διευκόλυνσης», προκειμένου μεταξύ άλλων να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι της κυβέρνησης.

-- Οι οφειλέτες του δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν στο δημόσιο ακίνητα προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές. Η αξία των ακινήτων θα προσδιορίζεται με ειδικό υπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπτώσεις που η αξία υπερβαίνει την οφειλή του φορολογούμενου η διαφορά δεν επιστρέφεται αλλά θα διαγράφεται υπέρ του δημοσίου. Προϋπόθεση και για τις δύο παραπάνω δυνατότητες είναι να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι δεν έχει άλλο τρόπο εξόφλησης των οφειλών του πέραν της εκχώρησης ακινήτων.

-- Προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση ακινήτου (αγοραπωλησία, γονική παροχή, κληρονομιά) είναι η εξόφληση του «ενιαίου φόρου». Υπεύθυνοι για την τήρηση της διάταξης είναι οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλουν, από την τσέπη τους, πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, ακόμη μεγαλύτερες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό θα είναι οι επιβαρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπονται και τα παρακάτω:

  • Στο πλαίσιο της «ενιαιοποίησης» των φόρων καταργείται από το 2014 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει για τους ιδιοκτήτες κατοικιών, κτισμάτων και οικοπέδων συνολικής αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι προκλητικά ευνοημένοι θα είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ για την οποία προβλέπονταν ψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.
  • Βαριά χαράτσια ετοιμάζονται απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες με τη φορολόγηση των αγροτικών καλλιεργειών και εκτάσεων στους οποίους για πρώτη φορά επιβάλλεται το συγκεκριμένο χαράτσι.
  • Νέα χαράτσια επιβάλλονται σε μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου πόλης, επίσης σε ιδιοκτήτες κατοικιών στις οποίες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και που μέχρι σήμερα «απαλλάσσονται».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ