ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Θετικός απολογισμός δράσης

Πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Περιοχής 

Με την ομόφωνη ψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο και της εισήγησης της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης των Οργανώσεων της Δυτικής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, που έγιναν την Κυριακή στην Πάτρα.

Ο υψηλός βαθμός συμφωνίας με τα κομματικά ντοκουμέντα, σημείωνε η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής σχετικά με την προσυνεδριακή διαδικασία στις Κομματικές Οργανώσεις, «είναι όπλο και εγγύηση ότι θα πορευτούμε πιο αποτελεσματικά για την υλοποίηση των αποφάσεων που θα πάρει το 16ο Συνέδριο» και τόνιζε πως «σε πείσμα των αντιπάλων μας, η συμφωνία με τις Θέσεις της ΚΕ αποδεικνύει ότι το Κόμμα θα βγει από το 16ο Συνέδριό του, πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά πιο ατσαλωμένο». Το όπλο αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα πιο δυνατό, μια και στις δεκάδες συνελεύσεις που έγιναν στις ΚΟΒ της Περιοχής, και στις συνδιασκέψεις σε επίπεδο αχτίδων και νομών, οι Θέσεις της ΚΕ υπερψηφίστηκαν από το σύνολο των κομματικών μελών.

Δε δηλώνω συμφωνία με τα κείμενα επειδή έτσι μου υπαγορεύει το όποιο καθήκον, σημείωσε στην παρέμβασή του ένας αντιπρόσωπος από την Κορινθία. «Συμφωνώ με τις Θέσεις - είπε - επειδή όταν τις μελετώ και τις προσαρμόζω στην πραγματικότητα που ζω καθημερινά εγώ και οι άλλοι εργαζόμενοι, διαπιστώνω πως έχουν εφαρμογή και απαντούν στην καρδιά των προβλημάτων». Κι αυτό, η συνειδητή, δηλαδή, και μετά από συστηματική ουσιαστική μελέτη, συμφωνία και στήριξη των κομματικών ντοκουμέντων, είναι μία από τις σοβαρότερες καταχτήσεις της πορείας που ακολούθησε η Οργάνωση της Δυτικής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς προς το 16ο Συνέδριο του Κόμματος.

Βέβαια, όπως παρατήρησε στην παρέμβασή του και ο Κώστας Παρασκευάς που παρακολούθησε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ, η Οργάνωση έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα στη δουλιά της και στην ενιοποίηση της αντίληψής της για τις Θέσεις του Κόμματος, κάτι που αποτελεί καλή προϋπόθεση για να συνεχιστεί πιο αποτελεσματικά η προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης των γενικών ζητημάτων που θίγονται από το Κόμμα στο επίπεδο της Περιοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία μεταφορά πείρας (θετική και αρνητική) από τη δράση των κομματικών οργανώσεων, από την παρέμβαση των κομμουνιστών σε διάφορα μέτωπα, από τις προσπάθειες συγκρότησης συσπειρώσεων και μετώπων στην κατεύθυνση του γενικότερου στόχου, της οικοδόμησης του ΑΑΔ Μετώπου.

Θετικός απολογισμός

«Η προσυνεδριακή διαδικασία στην Περιοχή - τόνισε ο Κώστας Μπάτσικας παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής - δεν ήταν απλά μια διαδικασία που περιορίστηκε μόνο στην εσωκομματική συζήτηση, αλλά συνδυάστηκε με τις προσπάθειες των κομμουνιστών να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στο νέο κύκλο των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση». Μάλιστα όπως τόνισε «η συζήτηση ήταν καλύτερη στις ΚΟΒ όπου το προηγούμενο διάστημα υπήρχε δράση και είχαν προηγηθεί συνελεύσεις προετοιμασίας και ιδεολογικά μαθήματα». Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εκτιμήθηκε η θετική εικόνα που υπήρξε από τη μέχρι τώρα προσυνεδριακή συζήτηση στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, όπου ξεχώριζε το έντονο ενδιαφέρον των μελών και στελεχών της για την ιδεολογία, την πολιτική και την ιστορία του Κόμματος.

Δίπλα και ταυτόχρονα με την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και της νέας τάξης, σημείωσε ο εισηγητής αναφερόμενος στις σύγχρονες εξελίξεις, υπάρχει και καθημερινά γεννιέται η τάση αντίστασης και της ρήξης με αυτόν. Απόδειξη αυτής της πραγματικότητας είναι οι διευρυνόμενοι αγώνες του λαού μας ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, οι εργατικές κινητοποιήσεις, οι αγροτικοί αγώνες, οι κινητοποιήσεις των μαθητών και των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κινητοποίηση και στην παρέμβαση της Οργάνωσης στην πάλη των κατοίκων της περιοχής ενάντια στη βάση του Αραξου και στους αγώνες των εργαζομένων και των αγροτών ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν μετατρέψει τη Δυτική Πελοπόννησο σε περιοχή με μεγάλη έξαρση της ανεργίας, ενώ στα υποκαταστήματα μεγάλων ομίλων που εμφανίζονται, δεσπόζουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και εργασιακών σχέσεων. «Ολα αυτά δείχνουν - τόνισε - ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Οταν οι λαοί θέλουν και αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους, δεν υπάρχει καμιά δύναμη που να μπορεί να τους σταματήσει. Μπορούν δηλαδή οι λαοί όχι μόνο να αντιστέκονται, αλλά να περάσουν στην αντεπίθεση, στην κατεύθυνση ανατροπής του καθεστώτος των μονοπωλίων. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια είναι «σημαντική κατάχτηση, αλλά και προσφορά στην εργατική τάξη και το λαό, η σταθερότητα του Κόμματος κόντρα στο ρεύμα, πάνω στη γραμμή της αντίστασης και της ρήξης με τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για το σοσιαλισμό».

Πάλη για το Μέτωπο

Η Κομματική Οργάνωση στη διετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη, συγκέντρωσε σημαντική θετική πείρα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διεργασιών για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. «Κύριο ζήτημα - τονίστηκε από την εισήγηση - είναι να βρίσκουμε τρόπους να αναπτύσσονται συσπειρώσεις και συνεργασίες σε επιμέρους μέτωπα, αρκεί αυτές να αντιστρατεύονται στο συγκεκριμένο ζήτημα τις κυρίαρχες επιλογές της φιλομονοπωλιακής πολιτικής». Οι συνεργασίες και συμμαχίες γύρω από συγκεκριμένα αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και στόχους - διευκρινίστηκε - δεν αποτελούν φυσικά το Μέτωπο, όμως μπορούν να αποτελέσουν πεδία συσπείρωσης, δοκιμασίας, να γίνουν ρυάκια που θα οδηγήσουν στο Μέτωπο. Ως τέτοια μέτωπα αναφέρθηκαν οι συσπειρώσεις κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με αφετηρία τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ που στηρίζουν και άλλες δυνάμεις και συμμαχία με μικροαστικά στρώματα, μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ξεχωριστή ήταν η προσοχή που δόθηκε τόσο από την εισήγηση όσο και από τις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων, στα θέματα της δράσης των κομμουνιστών στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή. «Η δράση μας στη γραμμή της αντιπαράθεσης με κυβέρνηση - εργοδοσία και ξεπουλημένων ηγεσιών - τονίστηκε - έφερε θετικά αποτελέσματα στους συσχετισμούς που εκφράστηκαν τελευταία στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, στο ξανακέρδισμα της απόλυτης πλειοψηφίας στο ΕΚ Κεφαλονιάς» κλπ. Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση του Κόμματος στο χώρο της αγροτιάς, διαπιστώθηκε ότι «αποσπασματικά αντιμετωπίστηκε η οργάνωση της πολιτικοϊδεολογικής δράσης του Κόμματος» και αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων (δημιουργία αγροτικών συλλόγων κλπ.) στην κατεύθυνση της συγκρότησης του αγωνιστικού πόλου στην αγροτιά.

Ιδιαίτερα θετικός αποδείχτηκε, τέλος, ο απολογισμός της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας και της ΚΝΕ. Οπως τονίστηκε και από πολλούς ομιλητές, μέσα από τους αγώνες της νεολαίας αποδείχτηκε ότι όχι μόνο υπάρχουν πολλά περιθώρια για δουλιά στη νεολαία, αλλά πολλοί νέοι και νέες αποδεικνύονται «έτοιμοι» και «ώριμοι» να ακούσουν τη φωνή των κομμουνιστών και της ΚΝΕ. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια απαιτείται παραπέρα δυνάμωμα και συστηματοποίηση της δουλιάς και της βοήθειας των Κομματικών Οργανώσεων και των καθοδηγητικών οργάνων προς τις οργανώσεις της ΚΝΕ.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΑΝ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σοβαρά περιθώρια συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων

Την ευθύνη και το καθήκον να συμβάλουν ώστε να πρωτοστατήσει η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ για την οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, με προοπτική να κατακτηθεί ο ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, να ενισχυθεί και διευρυνθεί το ΠΑΜΕ στην Αν. Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αργος και τη Σπάρτη, υπογράμμισαν οι αντιπρόσωποι της ΚΟ στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη που έγινε στην Καλαμάτα την προηγούμενη Κυριακή.

Ως αιτήματα - στόχοι, που βοηθούν στη συσπείρωση και στερεώνουν τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά και τα λαϊκά μικροαστικά στρώματα των πόλεων στην περιοχή και βαθαίνουν το χαρακτήρα της αντιμονοπωλιακής πάλης, επισημάνθηκαν τα εξής:

- Δημόσια ΔΕΗ, με φθηνό ρεύμα στο λαό, στα πλαίσια μιας λαϊκά οργανωμένης οικονομίας, με εργατικό έλεγχο.

- Παραγωγικό συνεταιρισμό, με ρόλο από την παραγωγή ως τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων (λάδι, σταφίδα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κτηνοτροφικά).

- Δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις.

- Πάλη κατά της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μεσσηνία και τον Αραξο, να μη γίνει αποδεκτή από το λαό και τη νεολαία η μετατροπή της Νότιας Πελοποννήσου σε περιοχή ασκήσεων της αντιδραστικής συμμαχίας.

Εκτιμώντας συνολικά την προσυνεδριακή δουλιά της Οργάνωσης, η συνδιάσκεψη της ΚΟ Αν. Πελοποννήσου - την οποία παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μήτσο Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Βασίλη Καλαματιανό, μέλος της ΚΕ - χαρακτήρισε ως θετική τη συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ στις Νομαρχιακές Οργανώσεις, τις ΚΟΒ και την ΚΝΕ. Οπως τονίστηκε, η ΚΟ Αν. Πελοποννήσου κατάφερε να κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του χαρακτήρα του Μετώπου, της αναγκαίας στροφής που πρέπει να γίνει στη λειτουργία και τη δράση της οργάνωσης, προσέγγισε πιο επιστημονικά τα ζητήματα της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Επισημάνθηκε ότι η δουλιά που έγινε το προηγούμενο διάστημα και έφερε ορισμένα θετικά αποτελέσματα στα βασικά μέτωπα πάλης, τα οποία επιβεβαιώνουν και την ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ, βοήθησε ν' ανοίξει η συζήτηση στις οργανώσεις. Αλλά η διάρκεια, το βάθεμα, η μονιμοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων έχει να κάνει με το κατά πόσον τα όργανα και τα κομματικά μέλη κατακτούν το σταθερό προσανατολισμό, χωρίς υποχωρήσεις στις δυσκολίες της πάλης, για το ανέβασμα του καθοδηγητικού ρόλου του Κόμματος στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Επίσης, η συνδιάσκεψη καταδίκασε τις ενέργειες και τις απόψεις Κωστόπουλου - Θεωνά κλπ. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η ΚΕ όφειλε -και καλώς έπραξε - να ενημερώσει το Κόμμα. Καλώς απάντησε και υπερασπίστηκε δημόσια το χαρακτήρα, την πολιτική και την ιδεολογία μας. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αυταπάρνηση την υπεράσπιση και προβολή του προγράμματος και της πολιτικής μας στο λαό και τη νεολαία της περιοχής, τονίστηκε και υπογραμμίστηκε: Η άμεση απάντηση στην επίθεση που γίνεται ενάντια στο Κόμμα είναι να φτάσει η ΚΟ στο Συνέδριο με θετικά αποτελέσματα σ' όλους τους τομείς: Εκλαϊκευση των Θέσεων, οικονομική εξόρμηση, απεργία της 7 Δεκέμβρη, στρατολογίες.

Δουλιά για το Μέτωπο

Για το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό Μέτωπο πάλης αναφέρθηκε ότι πρέπει να επιμείνουμε να κατανοηθεί απ' το σύνολο των δυνάμεων της ΚΟ πως το Μέτωπο δεν είναι μια οποιαδήποτε συμμαχία, ότι πρόκειται για ανώτερη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που έχει στόχο την εξουσία. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις κρίνονται από την τοποθέτησή τους απέναντι στους δύο δρόμους ανάπτυξης της Ελλάδας. Γι' αυτό και με βάση τη γραμμή και τη στάση των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ, κρίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πολιτικής συμφωνίας για τη συγκρότηση του Μετώπου που προτείνει το Κόμμα μας.

Σχετικά αναφέρθηκε, η πείρα της περιοχής δε δικαιώνει απόψεις περί δήθεν «στενότητας» της πολιτικής του Κόμματος όσον αφορά το περιεχόμενο των επιμέρους συσπειρώσεων. Στο εργατικό κίνημα, στην αντιιμπεριαλιστική δράση, στην Παιδεία, αλλά και στις εκλογές, διαφάνηκαν σοβαρά περιθώρια συσπείρωσης ευρύτερου κόσμου. Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα βγαίνουν απ' την προσπάθεια της ΚΟ για την ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο εργατικό κίνημα. Αυτοκριτικά εκτιμήθηκε ότι η προσπάθεια αυτή δε χαρακτηρίστηκε από συνεχή ανοδική πορεία.

Στην εισήγηση και στη συζήτηση που ακολούθησε άνοιξαν ορισμένες σημαντικές πτυχές των πολιτικών εξελίξεων και των Θέσεων της ΚΕ, αλλά επισημάνθηκαν και αδυναμίες της δουλιάς της ΚΟ Αν. Πελοποννήσου, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν σύντομα για ν' ανταποκριθεί στο ρόλο της. Πιο συγκεκριμένα τονίστηκε:

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος και κύριο γνώρισμα του συστήματος είναι η όξυνση των αντιθέσεών του. Η τάση αμφισβήτησης της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων χρειάζεται να ενισχυθεί.

Στην Ελλάδα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ρήξη και ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων, είναι επίκαιρη η σοσιαλιστική προοπτική.

Οι εξελίξεις στη χώρα και στην περιοχή της Αν. Πελοποννήσου επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες όξυνσης της αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι έντονα σε όλους τους τομείς. Η επίσημη ανεργία στην Καλαμάτα έχει φθάσει το 29%. Οι οικογένειες που τα έβγαζαν πέρα από το συμπληρωματικό εισόδημα του χωραφιού όλο και λιγοστεύουν. Η συγκέντρωση των μισθωτών σε υπηρεσίες και τον τουρισμό συνοδεύεται με το κλείσιμο εργοστασίων και τον περιορισμό των θέσεων εργασίας.

Στην ύπαιθρο συνυπάρχουν τα στοιχεία της εγκατάλειψης και της συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια. Παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το λάδι και το πορτοκάλι, περνάνε σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Οι αλλαγές στην αγροτική οικονομία πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, γιατί επιδρούν στη διαμόρφωση συνείδησης της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Επιβάλλεται η εκλαΐκευση και πιο ολοκληρωμένη προβολή της αντίπαλης πρότασης - διεξόδου, του παραγωγικού συνεταιρισμού.

Επίσης, τονίστηκε ότι στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η παρέμβασή μας στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης αποκτά στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην περιοχή και λόγω του όγκου της εργατικής δύναμης που συγκεντρώνεται εκεί. Η παρέμβαση του Κόμματος πρέπει ν' αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, πρώτα και κύρια τους εκατοντάδες εργάτες που δουλεύουν στους εργολάβους χωρίς κανένα ουσιαστικό εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Η ισχυροποίηση της ΚΟ

Τέλος, υπογραμμίστηκε πως η ισχυροποίηση της οργάνωσης του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι όρος για την ανταπόκρισή της στις σύγχρονες απαιτήσεις του αγώνα. Η υπερνίκηση των καθυστερήσεων και των αδυναμιών παραπέμπει, σχετικά, στην ανάγκη ν' ανέβει η ικανότητα της ΚΟ να μπορεί να συνδέει διαλεκτικά την τακτική με τη στρατηγική. Υπαγορεύει, ακόμα, να υποταχθεί η καθημερινή δουλιά μας στη δουλιά για το Μέτωπο και την προβολή του προγράμματος του ΚΚΕ. Στην προσπάθεια, λοιπόν, για την ισχυροποίηση του Κόμματος, για ΚΚΕ ισχυρό από κάθε άποψη, με μέλη που πρωτοστατούν στην ταξική πάλη, που δεν υποχωρούν, αλλά είναι πρότυπα λαϊκών αγωνιστών, κρίσιμο ρόλο, όπως υπογραμμίστηκε, θα παίξουν:

- Η διάδοση και αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και των άλλων εντύπων του Κόμματος.

- Η ενίσχυση της ιδεολογικής δουλιάς σε όλη την ΚΟ, η αναγωγή της σε μόνιμο συστατικό της καθοδήγησης.

- Η ανάδειξη της πλούσιας ηρωικής ιστορίας που έχει το ΚΚΕ στην Αν. Πελοπόννησο, ιδιαίτερα αυτής της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

- Η στρατολογία πρωτοπόρων αγωνιστών από τους εργατοϋπαλλήλους και τη νεολαία της περιοχής.

- Η αποφασιστική αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής (Εργατικά Κέντρα, βασικά πρωτοβάθμια σωματεία). Η προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη, στο πλευρό της εργατικής τάξης.

- Η οργάνωση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους μηχανισμούς του αντιπάλου στην Αν. Πελοπόννησο, πρώτ' απ' όλα με τον οπορτουνισμό.

Να σημειωθεί ότι η συνδιάσκεψη ενέκρινε ομόφωνα τόσο τον απολογισμό του απερχόμενου Γραφείου της ΚΟ όσο και τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Η νέα Επιτροπή Περιοχής στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Γραφείο και Γραμματέα της τον σ. Νίκο Γόντικα.

Η ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ

Η παρέμβαση του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ, στη Συνδιάσκεψη

Στην ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού Κόμματος που θα μπορεί μέσα από τη δράση να αναδεικνύεται σε καθοδηγητική δύναμη της εργατικής τάξης και των αγώνων του λαού για ανατροπή του καθεστώτος της κυριαρχίας των μονοπωλίων, αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στην παρέμβασή του ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Αφού η σημερινή πολιτική φέρνει όλο και πιο έντονες κρίσεις, κι αφού οι επιλογές της άρχουσας τάξης οδηγούν σε μεγάλες οξύνσεις, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και φούντωμα της αντίστασης και των λαϊκών αγώνων. Τότε εμείς - τόνισε - θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ετοιμοι. Και όπως ανέλυσε, «προετοιμασμένοι σημαίνει να έχουμε καταχτήσει μέσα από τη δράση μας - πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλιάς - την ικανότητα πρόβλεψης, αλλά κυρίως την ικανότητα παρέμβασης στις εξελίξεις. Παρέμβασης και προσανατολισμού των αγώνων που θα ξεσπάσουν». Για να γίνει αυτό κατορθωτό - επισήμανε ο ομιλητής - θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, να κατανοήσουμε και να έχουμε ενιαία αντίληψη της ανάγκης για ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες. Ισχυρό ΚΚΕ - συνέχισε - σημαίνει ένα κόμμα οργανωμένο, γερό και δυνατό, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλιάς. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ στην εργατική τάξη - τόνισε - τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες για την εξασφάλιση και προώθηση συμμαχιών και συσπειρώσεων, για την ανάπτυξη αποτελεσματικής αντιπαράθεσης. Ταυτόχρονα, ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει Κόμμα που: Είναι ικανό να προωθεί στρατηγικούς στόχους, όπως αυτόν του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου. Οργανώνει και προσανατολίζει σωστά τους λαϊκούς αγώνες. Διαθέτει την ικανότητα και την ετοιμότητα γρήγορης αναπροσαρμογής και ιεράρχησης των στόχων. Εχει την ετοιμότητα, ανάλογα με τις συνθήκες, να εναλλάσσει τις μορφές πάλης. Μπορεί να συσπειρώνει και να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις. Είναι ικανό για συστηματική μελέτη της πραγματικότητας και γενίκευση της δράσης. Οι άλλοι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν τον καθοδηγητικό του ρόλο. Στηρίζεται στη συλλογικότητα, στην επεξεργασία και υλοποίηση των αποφάσεων.

Από όλα τα παραπάνω, συνέχισε ο ομιλητής, προκύπτουν οι άμεσοι στόχοι για πολιτική και ιδεολογική δουλιά, αλλά και τα καθήκοντα που σήμερα τίθενται μπροστά στα κομματικά μέλη του ΚΚΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η πρωτοπόρα δράση και δουλιά των Κομματικών Οργανώσεων. «Κύριο και βασικό - τόνισε - είναι η διαρκής και συστηματική προσπάθεια σύνδεσης της τακτικής και της στρατηγικής». Από αυτή την άποψη, είναι ανάγκη να συνειδητοποιείται ότι στις σημερινές συνθήκες ο αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας είναι πολύ πιο άμεσα συνδεδεμένος με τον αντικαπιταλιστικό αγώνα και την πάλη για το σοσιαλισμό. Ετσι, είναι ανάγκη να βλέπουμε και να προσπαθούμε να συνδυάζουμε και να εντάσσουμε όλο και πιο αρμονικά την καθημερινή μας δράση με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ.

Η αντιλαϊκή επίθεση και οι τομείς στους οποίους εκδηλώνεται -συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - έχει την τάση να «τραβάει» την εργατική τάξη προς τα πίσω, σε θέση άμυνας. Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη φαινομενική αντίφαση, να αποδείξουμε στους εργαζόμενους ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το «ειδικό» και το «μερικό», που δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόσκαιρη προσπάθεια για την προστασία των κεκτημένων. Αντίθετα, είναι ανάγκη να προβάλλουμε το «γενικό» που είναι η ανάγκη ρήξης με το κεφάλαιο συνολικά. Η άποψη που λέει - σημείωσε με έμφαση - ότι «πρέπει να περιοριστώ στο επιμέρους» και να αφήσω για αργότερα το «γενικό» και το «μεγάλο», είναι παγίδα. Για μας δεν υπάρχει αυτός ο σχηματικός περιορισμός. «Λέμε ναι στην πολιτικοποίηση της πάλης, αλλά γνωρίζουμε πως αυτό απαιτεί συστηματική δουλιά και διαφώτιση και δεν είναι κάτι που γίνεται με αποφάσεις - εντολές».

Η ορθότητα των Θέσεων του Κόμματος για το χαρακτήρα της αναμέτρησης που θα υπάρξει με τα μονοπώλια, αποδεικνύεται και με τη μελέτη των επιμέρους προβλημάτων που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, είπε ο ομιλητής και συνέχισε: Οποιο πρόβλημα και να εξετάσουμε, είτε πρόκειται για την ανεργία ή τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικοποιήσεις, την Υγεία και την Παιδεία, είναι βέβαιο ότι εντοπίζονται επιπτώσεις από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αλλά κάθε ζήτημα και όλα μαζί συνδέονται με το κεντρικό θέμα που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Ειρηνοδρομία στη Νίκαια

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και μαζικοί φορείς της πόλης διοργανώνουν από κοινού την 11η Ειρηνοδρομία, την Κυριακή 10 του Δεκέμβρη. Ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελεί πλέον θεσμό και πραγματοποιείται για 11η συνεχή χρονιά. Η αφετηρία και το τέρμα θα είναι το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης (Μάντρα Θυσίας) και η εκκίνηση θα δοθεί στις 10 π.μ.

Η συγκεκριμένη ειρηνοδρομία είναι αφιερωμένη στους λαούς, που αγωνίζονται για την ανατροπή της «νέας τάξης», που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές καλούν τους κατοίκους της πόλης, τους μαζικούς φορείς, τα αθλητικά σωματεία και τους μαθητές των σχολείων, αλλά και κάθε πολίτη που θέλει να εκφράσει την αντίθεσή του, στην επίθεση που δέχεται καθημερινά από τους εκπροσώπους της νέας τάξης, να συμμετάσχει ενεργά σ' αυτήν την αθλητική, ειρηνική εκδήλωση.

Οι φορείς που διοργανώνουν την εκδήλωση, εκτός από την Επιτροπή Ειρήνης, είναι οι εξής: Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Νίκαιας, Σύλλογος Δασκάλων Νίκαιας, Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας, Ενωση Σμυρναίων, Εθνική Αντίσταση, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, Εξωραϊστικός Σύλλογος «Ο Λούης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ