ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πρέπει να ανοίξει ολοκληρωμένα το ζήτημα του περιεχομένου της μόρφωσης

Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) συναντήθηκε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Σε δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Εκ μέρους της ΔΟΕ έγινε αναλυτική αναφορά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η ακολουθούμενη πολιτική και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ιδιαίτερα η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι, χωρίς διορισμούς και με πολύ λιγότερους αναπληρωτές, τα σχολεία θα έρθουν αντιμέτωπα με τεράστια κενά. Ηδη με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι λείπουν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί. Σημείωσε ότι οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και ότι θα υπάρξουν προβλήματα ακόμα και με τη θέρμανση. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον, αφού έχει ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις, μετατάξεις, κινητικότητα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτός ο δρόμος τροφοδοτείται και από το νέο πειθαρχικό, καθώς και από το νόμο για την αξιολόγηση.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένες θέσεις για τα ζητήματα της Παιδείας, που τις έχει εκφράσει δημόσια, σημείωσε ότι το βασικό χαρακτηριστικό όλων των αλλαγών στην εκπαίδευση είναι ο κοινός τους στόχος: Υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις επιταγές της ΕΕ και στοχεύουν στη διαμόρφωση υποταγμένου εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και σε καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης. Οι αλλαγές που προωθούνται δεν αφορούν μόνο το Λύκειο, αφορούν όλη την εκπαίδευση, και την πρωτοβάθμια. Ο αυριανός φθηνός, ευέλικτος εργαζόμενος προετοιμάζεται από πολύ μικρή ηλικία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, που παρέχεται ακόμα και από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι προσαρμοσμένο σε αυτό. Επομένως, πρέπει να ανοίξει ολοκληρωμένα το ζήτημα του περιεχομένου της μόρφωσης.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη, ο εκπαιδευτικός να είναι μαζί με τον γονιό, με τον μαθητή, με τον εργαζόμενο. Οι γονείς είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι. Είναι ουσιαστικό ζήτημα η κοινωνική συμμαχία και μέσα στο σχολείο και συνολικότερα, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ. Στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας είναι δυνατό οι ριζοσπαστικές αγωνιστικές διαθέσεις, που εμφανίζονται αυτό το διάστημα και στον κλάδο των εκπαιδευτικών, να μπολιαστούν με αντοχή, με ενεργή συμμετοχή της πλειοψηφίας του κλάδου στις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να διευρύνονται αυτές ώστε να αντιπαλεύουν το σύνολο της αντιλαϊκής επιδρομής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ».

Τη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ

Απεργίες αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών

Με αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι περισσότερες από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας που συζήτησαν την πορεία των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Τη Δευτέρα, 9 Σεπτέμβρη, γίνεται στην Αθήνα η Γνική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό και τη μορφή του αγώνα. Τόνισαν την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη, ώστε να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο που τσακίζει τη μόρφωση των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, για να μην περάσει καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, για επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επικέντρωσαν στις προϋποθέσεις, ώστε ο αγώνας να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός. Ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη ο αγώνας να βάλει στο επίκεντρο τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, την κοινή δράση με εργαζόμενους, γονείς, μαθητές, με όλο το λαό. Επισήμαναν, τέλος, ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες βρίσκονται στην ίδια όχθη με τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υπηρετούν την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Η εικόνα από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ είναι η παρακάτω (τα στοιχεία σε ορισμένες ΕΛΜΕ είναι κατά προσέγγιση, μια και δεν έγινε καταμέτρηση):

-- Σε 69 ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση (σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ). Στις ΕΛΜΕ αυτές συμμετείχαν 11.327 εκπαιδευτικοί, σε σύνολο περίπου 80 χιλιάδων. Συνολικά, πήραν μέρος στις ψηφοφορίες περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί. Σημειώνουμε ότι στις Γενικές Συνελεύσεις του Μάη συμμετείχαν πάνω από 20 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα, για την κλιμάκωση της πάλης, παίρνοντας υπόψη τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις, στην απεργία, στα συλλαλητήρια, στον αγώνα, υπερψήφισαν 1.774 εκπαιδευτικοί, ενώ 5.886 εκπαιδευτικοί υπερψήφισαν την πρόταση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για απεργία διαρκείας. Περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί ψήφισαν λευκό ή άλλες προτάσεις.

-- 8 ΕΛΜΕ δεν είχαν απαρτία και είτε θα αποφασίσει το ΔΣ, είτε θα γίνει επανάληψη της Γενικής Συνέλευσης.

-- 3 ΕΛΜΕ επρόκειτο να πραγματοποιήσουν χτες Γενική Συνέλευση, ενώ για τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία.

-- 60 ΕΛΜΕ αποφάσισαν 5ήμερες επαναλαμβανόμενες από 16 Σεπτέμβρη, ενώ 8 ΕΛΜΕ αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και κλιμάκωση της πάλης με νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας. Οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ, όσον αφορά τη μορφή, είτε αποφάσισαν διάφορες άλλες απεργιακές μορφές, είτε δεν πλειοψήφισε καμία πρόταση.

-- Σε 4 ΕΛΜΕ υπερψηφίστηκε το πλαίσιο που πρότεινε το ΠΑΜΕ, ενώ σε πολλές ΕΛΜΕ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα, αλλά μόνο η μορφή πάλης.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αμεσα μέτρα για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών

Κινητοποίηση χτες, για να γίνει άμεσα το ξενοδοχείο La Mirage δωρεάν φοιτητική Εστία

Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών. Να γίνει τώρα το ξενοδοχείο «La Mirage» στην Ομόνοια δωρεάν φοιτητική εστία στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια, απαίτησαν χτες φοιτητές και σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι φοιτητικοί σύλλογοι: Φυσικού, Νοσηλευτικής, Φιλοσοφικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ, Οδοντιατρικής, ΕΜΜΕ, Οικονομικού και Πολιτικού, συγκεντρώθηκαν χτες στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας και αμέσως μετά πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση μέχρι το δημαρχείο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης, αντιπροσωπείας του ΜΑΣ με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών, δεν υπάρχουν τα λεφτά που χρειάζονται για να υπάρχει δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές. Ενώ στη συνάντηση με το διευθυντή του γραφείου του δημάρχου κ. Καστανάκη, ο ίδιος ανέφερε ότι το ξενοδοχείο «La Mirage» ανήκει στο μετοχικό ταμείο της Αεροπορίας, για να το παραχωρήσει επιβάλλει μίσθωμα 15.000 ευρώ το μήνα, που δεν μπορεί να δοθεί ούτε από το δήμο, ούτε από το υπουργείο. Η αντιπροσωπεία του ΜΑΣ κατέθεσε υπόμνημα και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να μπουν όσο γίνεται περισσότεροι φοιτητές στις εστίες, για να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων για δημιουργία εστιών και όχι για επιχειρηματικά νταραβέρια με εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στη στέγαση είναι εκρηκτική. Οι Εστίες μπορούν να καλύψουν μόνο το 2% των φοιτητών που σπουδάζουν. Σε πολλά μεγάλα ιδρύματα όπως Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μακεδονίας, ΤΕΙ Αθήνας δεν υπάρχουν καν Εστίες κι όπου υπάρχουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κτίρια στην ιδιοκτησία των ιδρυμάτων που αξιοποιούνται είτε για επιχειρηματικούς σκοπούς, νοικιάζονται σε εταιρείες, είτε αφήνονται να ρημάζουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα που ανήκει στο ΕΜΠ όπου εδώ και χρόνια επισκευάζεται και θα μπορούσε να αποτελέσει εστία για εκατοντάδες φοιτητές.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Απεργίες διοικητικών υπαλλήλων

Σε απεργία προχωρά την επόμενη βδομάδα το διοικητικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) αποφάσισε τη Δευτέρα δύο 48ωρες διαδοχικές απεργίες στις 10, 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη και συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 16 Σεπτέμβρη.

Τη συμμετοχή τους στις παραπάνω κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επίσης, σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ