Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κουρνιαχτός με τις γερμανικες εκλογές

Καθώς κορυφώνεται η προεκλογική διαμάχη στη Γερμανία, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα και οι παρεμβάσεις, των αστικών ΜΜΕ και των κομμάτων της διαχείρισης στην Ελλάδα, που προσπαθούν να συνδέσουν τη διαχείριση της κρίσης με το εκλογικό αποτέλεσμα και να καλλιεργήσουν προσδοκίες ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών έναντι της Μέρκελ, θα σημάνει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας για το λαό. Ανεξάρτητα από τη σκοπιά που επιχειρηματολογεί ο καθένας, όσοι αναλύουν την προεκλογική διαμάχη στη Γερμανία κρύβουν ότι οι αναφορές στην Ελλάδα, από τους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλδημοκράτες, απευθύνονται πρώτα και κύρια στην αστική τάξη της Γερμανίας και ότι οι όποιες αποχρώσεις στη διαχείριση αντανακλούν διαφορετικά συμφέροντα ανάμεσα σε τμήματά της.

Τι θα αλλάξει για το λαό στην Ελλάδα, αν οι σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν τις εκλογές στη Γερμανία; Ο,τι άλλαξε από τότε που τις εκλογές στη Γαλλία τις κέρδισε ο σοσιαλδημοκράτης Ολάντ, τον οποίο λιβάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «αδελφές» πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία. Κανένα χαΐρι δεν είδε ο λαός από την εκλογή του, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά φούντωσε η προπαγάνδα για τέλος στη λιτότητα αν φύγει ο Σαρκοζί, για πλήγμα στο κυρίαρχο μείγμα της διαχείρισης, που προβλέπει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και άλλα παρόμοια. Αυτά αναμασούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, σηκώνοντας αντιγερμανική ρητορική για να αποπροσανατολίσει το λαό. Την ίδια εικόνα πάνε να φτιάξουν τώρα και με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ, ιδιαίτερα μετά την τηλεμαχία με την Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στην τηλεμαχία ότι θα μπορούσε να υπάρξει και νέο δανειακό πακέτο στην Ελλάδα και ότι θα συνεχίσει να πιέζει για μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ ζήτησε να εφαρμοστεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που είναι σε κρίση. Είπε ακόμα ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα έπρεπε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, «αλλά η λιτότητα δε θα έπρεπε να φτάσει σε θανατηφόρα δόση». Στην πραγματικότητα, ζήτησε την άμεση παροχή χρήματος στο κράτος, στις τράπεζες και κυρίως στο κεφάλαιο, για να γίνουν επενδύσεις στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσαρμογής, που εξοντώνει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς.

Αυτό είναι το άλλο μείγμα διαχείρισης, που θα σώσει τάχα τους λαούς στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αν οι σοσιαλδημοκράτες επικρατήσουν της Μέρκελ. Οσοι προπαγανδίζουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα υπονομεύουν ανοιχτά το λαϊκό συμφέρον, το οποίο προσπαθούν να συνδέσουν με τον έναν ή τον άλλο διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και τους έξωθεν συμμάχους της στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ, ή και αλλού. Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από τις εκλογές στη Γερμανία, όπως τίποτα δεν έχει να περιμένει αν εγκλωβιστεί στην επιλογή του ενός ή του άλλου κόμματος της διαχείρισης στην Ελλάδα, ή να περιμένει από το ένα ή το άλλο κόμμα στη Γερμανία. Να περιμένει δηλαδή χαΐρι και προκοπή από τους εχθρούς του. Διέξοδος προς όφελός του θα δώσει ο ίδιος, με τη συμμαχία και την ένταση των ταξικών αγώνων, που θα χαράσσουν γραμμή απόκρουσης των μέτρων και θα δημιουργούν προϋποθέσεις συνολικής ανατροπής, με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική, λαϊκή εξουσία.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ