ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κινητοποίηση στις 23 Αυγούστου για καταργήσεις νοσοκομείων - διαθεσιμότητες

Κάλεσμα να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και να γενικευτούν οι κινητοποιήσεις

«Καταργούν 8 δημόσια νοσοκομεία. Κλείνουν εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια. Βγάζουν σε διαθεσιμότητα 1.618 υγειονομικούς.Και αυτά είναι μόνο η αρχή...».

Κάλεσμα να αποτρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια για καταργήσεις μονάδων Υγείας και διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων απευθύνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων. Στις 23 Αυγούστου, οπότε θα δημοσιευτούν τα ονόματα όσων βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι και το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία να συμμετάσχουν. Να θυμίσουμε πως το Σωματείο Εργαζομένων στην «Πολυκλινική» έχει αποφασίσει μετά από Γενική Συνέλευση 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας.

Στο κάλεσμα αναφέρεται:

«ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ.

Λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την Υγεία, την ίδια ώρα που το κράτος μοιράζει δισ. ευρώ σε τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Λένε ψέματα ότι έτσι θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας, αφού με την κατάργηση νοσοκομείων θα κλείσουν εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια και θα μεγαλώσουν οι ουρές, οι αναμονές και η ταλαιπωρία ασθενών και εργαζομένων στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα επιβάλλει η τρόικα στην κυβέρνηση. Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων είναι μέτρα που περιλαμβάνονται χρόνια στα προγράμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και στις αποφάσεις της ΕΕ.

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ και σε άλλες μονάδες Υγείας, γιατί αυτό επιβάλλουν τα κυβερνητικά σχέδια για:

  • Περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, για να εξοικονομήσουν ζεστό χρήμα για επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Μείωση των δημόσιων υπηρεσιών και παροχών Υγείας, για να ελαττώσουν το λεγόμενο "μη μισθολογικό κόστος", να μας κάνουν φθηνότερους εργαζόμενους.
  • Να εξασφαλίσουν νέα "πελατεία" στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Οσες δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας απομείνουν από τις συγχωνεύσεις θα πρέπει να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα ασθενών και υγειονομικών ενάντια στον κοινό πραγματικό εχθρό: Τα μονοπώλια και το κράτος τους. Για να αποτρέψουμε τα κυβερνητικά σχέδια για καταργήσεις μονάδων Υγείας και διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων.

Για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία».

Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να πιέσουν με Γενικές Συνελεύσεις ώστε να παρθούν αποφάσεις κινητοποιήσεων για τις 23 Αυγούστου από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων και από την ΑΔΕΔΥ, σε πανελλαδική κλίμακα.

Να θυμίσουμε πως στις 8 Αυγούστου είχε γίνει κινητοποίηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία», που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, καθώς και των εργαζομένων στο «Θεαγένειο». Οπως σημειώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, «ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ, με πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Κάλεσε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να καλύψουν και να επεκτείνουν την κινητοποίηση σε όλα τα νοσοκομεία.Η ΠΟΕΔΗΝ δεν βρέθηκε και η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε».

«ΤΩΡΑ να περάσει ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων. Με μαζικές, ουσιαστικές Γενικές Συνελεύσεις όλων των σωματείων που θα πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα πιέσουν τις ηγεσίες να ακολουθήσουν με ανάλογες αποφάσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση, και συνεχίζει:

«ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ", που για δεκαετίες χρυσοπληρώνει ο λαός στους ιδιώτες ιδιοκτήτες που έχουν θησαυρίσει, να περάσει ΑΜΕΣΑ και χωρίς αποζημίωση στο Δημόσιο.

Κάθε άλλη πρόταση (συνδικαλιστών, δημάρχων, κομμάτων της δήθεν αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης) για παράταση της σύμβασης ενοικίασης από τη EUROMEDICA με οποιοδήποτε τίμημα ή παρατείνει την επιβάρυνση του λαού με τα κέρδη της επιχείρησης ή (το πιθανότερο) οδηγεί στο κλείσιμο του νοσοκομείου καθώς ο επιχειρηματίας θέλει το κτίριο στη διάθεσή του, για δική του αξιοποίηση.

ΔΕΝ είναι μια λύση για το απώτερο μέλλον ή το σοσιαλισμό. Είναι η μοναδική λύση που μπορεί να κρατήσει σήμερα ανοιχτό το νοσοκομείο».

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε διαθεσιμότητα 61 εργαζόμενοι

Αποδυνάμωση στα πλαίσια του κλεισίματος των ψυχιατρικών νοσοκομείων μέχρι το 2015

MotionTeam

Σε διαθεσιμότητα μπαίνουν 61 εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Επομένως δεν ισχύουν οι «δεσμεύσεις» του υπουργείου Υγείας πως η διαθεσιμότητα αφορά 1.618 εργαζόμενους μόνο από τα εξής νοσοκομεία και φορείς: «Πολυκλινική», «Πατησίων», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Βαρβάρα», «Ειδικών Παθήσεων», «Αφροδίσιων Νοσημάτων», «Παναγία», «Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας», κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει να κάνει με τη σταδιακή συρρίκνωση και υποβάθμιση που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της χώρας μέχρι το 2015, όπως προβλέπεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή επικαιροποιήθηκε με μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ L. Andor και ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και προβλέπει την προώθηση «των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες το πρωί σε εκπομπή του MEGA. Κρατώντας τη σχετική συμφωνία με την ΕΕ, είπε: «Δείχνω μόνο μία από τις σελίδες. Τι λέει εδώ; Να κλείσει οριστικά μέχρι το 2015. Το βλέπετε; Το 2001, εννέα χρόνια πριν την υπογραφή του μνημονίου. Ωραία; Πριν μάθουμε για την τρόικα, πριν μάθουμε για τον Τόμσεν. Ο τότε Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος έχει υπογράψει το πλάνο για το κλείσιμο των ψυχιατρείων».

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ που είναι στις κατηγορίες προσωπικού προς κινητικότητα - διαθεσιμότητα ειδοποιήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος, ώστε να δηλώσουν μέσα στη μέρα αν εμπίπτουν στα κριτήρια εξαιρέσεως της διαθεσιμότητας. Η Διοίκηση του ΨΝΘ θέλοντας να καθησυχάσει λέει πως οι 61 εργαζόμενοι θα ενταχθούν μόνο στη διαδικασία της «κινητικότητας», δηλαδή ότι θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης Παπανικολάου και Γεννηματάς. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι αυτό είναι το πρώτο κύμα, ενώ θα ακολουθήσει ως το Δεκέμβρη δεύτερο μεγαλύτερο, ενώ παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση των νοσοκομειακών δομών που οδηγεί στο κλείσιμο κλινικών και εργαστηρίων του νοσοκομείου.

Χτες, οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ έκαναν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και πραγματοποίησαν γενική συνέλευση. Στη συνέλευση αποφασίστηκε να γίνει νέα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 20 Αυγούστου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Καθορίστηκε η διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων προς μετάταξη

Συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τον τρόπο μοριοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων που θα κρίνουν το ποιοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι όχι, αποτελεί η χτεσινή απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Με αυτήν καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής και μετάταξής τους καθώς και του τρόπου μοριοδότησής τους, ενώ υπογραμμίζεται πως όσοι υπάλληλοι δεν πάνε με υπαιτιότητά τους στο φορέα υποδοχής την ημερομηνία που ορίστηκε, απολύονται.

Σκοπός της απόφασης, είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης και τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια. Τονίζεται πως το αίτημα που υποβάλει ο αρμόδιος υπουργός ή ο πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών προσδιορίζει τον αριθμό του αναγκαίου προσωπικού κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Τα αιτήματα αυτά θα διαβιβάζονται στο Τριμελές Συμβούλιο το οποίο θα γνωμοδοτεί και στη συνέχεια εκδίδεται η ανακοίνωση του υπουργού με την οποία θα καθορίζονται: η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής, ο αριθμός των υπαλλήλων και τα απαιτούμενα προσόντα.

Μετά, οι φορείς αυτοί συντάσσουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων όλων των μονίμων και των με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων τους. Τότε, οι υπάλληλοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη βαθμολόγηση των κριτηρίων.

Σημειώνεται πως η μοριοδότηση (θετική και αρνητική) είναι η ίδια με αυτή που είχε εκδοθεί στις αρχές Αυγούστου με συγκεκριμένα μόρια για υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Επίσης χτες, υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η μοριοδότηση του προσωπικού - εκτός ιατρών του ΕΣΥ, μονίμων ιατρών και ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης - προκειμένου να τεθούν υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα. Βασικά κριτήρια είναι η προϋπηρεσία και η παρούσα απασχόληση. Τα μόρια για την προϋπηρεσία - με μέγιστο αριθμό μορίων τα 43 - είναι δύο τα πρώτα δύο έτη, έξι για τα επόμενα τρία έτη, 15 για τα επόμενα πέντε και 20 για τα επόμενα πέντε. Παράλληλα, για την παρούσα απασχόληση (με μέγιστο αριθμό τα επτά) βαθμολογείται με τρία μόρια η υπηρεσία έως δύο έτη στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης και με επτά η υπηρεσία άνω των δύο ετών στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης.

Τέλος, επισημαίνεται πως όσοι θέλουν να αποχωρήσουν τίθενται, κατά προτεραιότητα, σε διαθεσιμότητα χωρίς αποτίμηση προσόντων, με υπεύθυνη δήλωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ