ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δυσαρέσκεια εκατέρωθεν για το συνταγματικό διάταγμα

Εξαιρετικά τεταμένα τα πνεύματα

KAΪΡΟ.--

Υπό τη μορφή συνταγματικού διατάγματος ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα προς τις νέες εκλογές ο μεταβατικός Πρόεδρος, Αντλι Μανσούρ, που διορίστηκε μετά την ανατροπή του Προέδρου Μουχάμαντ Μούρσι από το στρατό, πυροδοτώντας νέες οργισμένες αντιδράσεις. Εξοργισμένοι από το διάταγμα, το οποίο χαρακτήρισαν «παράνομο», εμφανίστηκαν τόσο οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», από όπου προέρχεται ο Μούρσι, όσο και το λεγόμενο κίνημα «Ταμαρόντ», στο οποίο εντάσσεται ευρεία γκάμα δυνάμεων ενάντια στον Μούρσι, που χαρακτήρισε το διάταγμα «δικτατορικό».

Σύμφωνα με το διάγγελμα του Μανσούρ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, εντός 15νθημέρου, θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει τις όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα. Αυτές θα τεθούν σε δημοψήφισμα το αργότερο εντός 4μήνου και στη συνέχεια θα οργανωθούν βουλευτικές εκλογές, το αργότερο πάλι μέχρι το Φλεβάρη του 2014. Από τις εκλογές αυτές θα προκύψει κοινοβούλιο που θα ορίσει πότε θα γίνουν εκλογές για νέο Πρόεδρο. Επίσης, πρωθυπουργός διορίστηκε ο γνωστός φιλελεύθερος οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών Χάζιμ αλ Μπιμπλάουι, στην επιλογή του οποίου τελικά φαίνεται να συναίνεσαν και οι ακραίοι ισλαμιστές του «αλ Νουρ», οι οποίοι επανήλθαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι χτες βράδυ αν υπάρχει ομοφωνία ως προς το διορισμό του πρώην επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, στη θέση του αντιπροέδρου αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αν και το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ συντομότερο από ό,τι πολλοί ανέμεναν, εκπρόσωποι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και του πολιτικού τους βραχίονα, του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Ισάμ αλ Αριάν και Γκιχάντ αλ Χάνταντ, αντίστοιχα, χαρακτήρισαν το διάταγμα «παράνομο και χωρίς καμία βαρύτητα» και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρις ότου αποκατασταθεί ο ανατραπείς Πρόεδρος. Χτες, οπαδοί των «Αδελφών Μουσουλμάνων» πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο τέμενος που βρίσκεται κοντά στην έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκαν τα αιματηρότερα επεισόδια των τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άνθρωποι.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» επιμένουν ότι οι οπαδοί τους δέχτηκαν αναίτια επίθεση από το στρατό, ο οποίος επιμένει, διανέμοντας και σχετικό οπτικό υλικό, ότι άγνωστοι εξαπέλυσαν επίθεση και με όπλα ακόμη κατά των στρατιωτών. Συμπλήρωσε ότι ανακρίνονται 650 άνθρωποι για τα επεισόδια. Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών, γνωστοποιήθηκε ότι παραιτήθηκαν από το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» του Κατάρ 22 Αιγύπτιοι εργαζόμενοι στο Κάιρο καταγγέλλοντας «μετάδοση ψευδών ειδήσεων τις τελευταίες μέρες υπέρ των "Αδελφών Μουσουλμάνων"». Η είδηση μεταδίδεται από το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» των ΗΑΕ, κάτι που καταγράφει ανταγωνισμούς μεταξύ των πετρελαιομοναρχιών.

Οικονομική «κινητοποίηση»

Στο Κάιρο βρέθηκε, χτες, επικεφαλής αντιπροσωπείας ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιάντ έσπευσε να εκφράσει, με τον τρόπο αυτό, τη στήριξή του στην ανατροπή Μούρσι και να «βοηθήσει» τη νέα, υπό το στρατό, ηγεσία ν' αντιμετωπίσει άμεσα και επείγοντα οικονομικά ζητήματα όπως είναι η χρηματοδότηση των προνοιακών βοηθημάτων για το ψωμί. Ετσι, ανακοίνωσε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις και δάνεια και η Σ. Αραβία έσπευσε να προσθέσει, ώρες αργότερα, άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, όσο και ο υπουργός Αμυνας, Μ. Γιααλόν, βρίσκονταν, τις τελευταίες μέρες, σε διαρκή επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, και τον υπουργό Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, με στόχο να μη διακοπεί η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τον αιγυπτιακό στρατό (1,3 δισεκατομμύρια ετησίως) λόγω της ανατροπής Μούρσι και της αναστολής του Συντάγματος, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «πολύ επικίνδυνη για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, τόνιζε ότι η Μόσχα στηρίζει «οποιονδήποτε προσπαθεί ν' αποκλιμακωθεί η βία» και επανέλαβε τη ρωσική ανησυχία για συνέχιση της εμφύλιας έντασης.

  • Χώρα - κλειδί χαρακτήρισε την Αίγυπτο «για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» και «κομβικό σημείο για την εξωτερική πολιτική» της Ελλάδας (προφανώς ενταγμένης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό

Ισχυρότατη ήταν η έκρηξη στη Βηρυτό
Ισχυρότατη ήταν η έκρηξη στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε την περιοχή Ντάνιγιαχ της συνοικίας Μπιρ αλ Αμπιντ της νότιας Βηρυτού, χτες το μεσημέρι, προκαλώντας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Υγείας τον τραυματισμό τουλάχιστον 53 ανθρώπων, των οποίων η κατάσταση δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ ήταν έντονοι οι φόβοι ότι θα υπάρξουν και νεκροί. Η συνοικία Μπιρ αλ Αμπιντ, όπως και όλη η νότια Βηρυτός, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», άνδρες της οποίας απέκλεισαν αμέσως την περιοχή.

Η έκρηξη, κατά κοινή ομολογία όλων των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων, αποσκοπεί στην περαιτέρω ένταση εντός Λιβάνου, και στοχοποιεί τους μαχητές της «Χεζμπολάχ» που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού. Επί τόπου μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών Μαρουάν Σαρμπέλ, ο οποίος μίλησε για «ειδεχθές έγκλημα», με στόχο «την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου». Ο Σαρμπέλ προπηλακίστηκε από εξοργισμένους κατοίκους και φυγαδεύτηκε από άνδρες της «Χεζμπολάχ».

Την επίθεση καταδίκασαν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις. Εντούτοις, το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, το «Μέλλον» του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι, αφού καταδίκασε, συμπλήρωσε ότι η «Χεζμπολάχ» έχει αναμειχθεί «στις σφαγές του συριακού λαού από το συριακό στρατό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πυροδοτεί με τον τρόπο αυτό αγανάκτηση σε βάρος της.

Την επίθεση καταδίκασαν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και σειρά άλλων δυτικών κυβερνήσεων, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί «με προσοχή και από απόσταση» όσα συμβαίνουν στη γείτονα.

ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις στη Ρωσία για μη αποστολή των «S-300»

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στη Μόσχα αναμενόταν χτες αργά το απόγευμα η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι η οποία θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο της επίσκεψης Λίβνι, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, είναι να πεισθεί η Μόσχα να μην αποστείλει τελικά στη συριακή ηγεσία αντιαεροπορικές συστοιχίες «S-300», εκ των οποίων ένα πρώτο φορτίο αναμένεται, κατά τα ισραηλινά ΜΜΕ πάντα, εντός των επομένων βδομάδων.

Πάντως, η ισραηλινή πλευρά απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει τους χτεσινούς ισχυρισμούς Σύρων αντικαθεστωτικών σύμφωνα με τους οποίους η πυρκαγιά που κατέστρεψε αποθήκη πυρομαχικών την περασμένη Παρασκευή το πρωί, στην ναυτική βάση Σαφίρα κοντά στη Λατάκια, οφείλεται σε «πλήγμα ξένης δύναμης». Κατά τους αντικαθεστωτικούς πρόκειται για επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και στόχος ήταν ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων «Γιακχόντ». Η συριακή ηγεσία δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ανακοίνωση.

Στοιχεία που «δείχνουν» ότι πιθανότατα αντικαθεστωτικοί χρησιμοποίησαν «χημικά όπλα» κατά τη διάρκεια μάχης στην περιοχή Χαν αλ Ασάλ, στην επαρχία του Χαλεπιού, στις 19 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι προώθησε στους ειδικούς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ο Ρώσος πρέσβης στον Οργανισμό Β. Τσούρκιν. Σύμφωνα με το Ρώσο διπλωμάτη, έφτασαν στα χέρια της Μόσχας «στοιχεία» που δείχνουν ότι στην περιοχή ερρίφθη πύραυλος, στην κεφαλή του οποίου περιέχονταν χημικά, και ότι αυτός ο πύραυλος ερρίφθη από τους αντικαθεστωτικούς. Για τη μάχη στη συγκεκριμένη περιοχή που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, ο συριακός στρατός και οι αντικαθεστωτικοί αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος χρησιμοποίησε χημικά.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, πάντως, απηύθυνε, χτες, έκκληση να εφαρμοστεί εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων που αρχίζει σήμερα. Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι το σημαντικότερο όλων είναι να πραγματοποιηθεί και να επιτύχει η Διεθνής Σύνοδος για την επίτευξη πολιτικής μεταβατικής λύσης που συν-προωθούν, μετ' εμποδίων, ΗΠΑ και Ρωσία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις και κατ' οίκον έρευνες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΜΥΡΝΗ.--

Με εξαιρετικά βίαιη επίθεση απέναντι στους διαδηλωτές απάντησε για ακόμα μία φορά η τουρκική αστυνομία στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, προχωρώντας σε δεκάδες προσαγωγές, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, πλαστικών πυρών και αντλιών νερού. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), καθώς και στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και φορέων. Χτες, η αστυνομία εξέδωσε εντολές και ξεκίνησε εφόδους και έρευνες στα σπίτια συνδικαλιστών.

Η Ταξίμ παρέμεινε αποκλεισμένη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και οι δυνάμεις καταστολής μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τους γύρω δρόμους, ενώ το Πάρκο Γκεζί που άνοιξε με εντολή του κυβερνήτη της επαρχίας Κωνσταντινούπολης, το πρωί έκλεισε εκ νέου το απόγευμα, προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος των διαδηλωτών. Στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας ένα 17χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά από δακρυγόνο, στο κεφάλι, και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνελήφθησαν διαδηλωτές που περισυνέλεξαν κάλυκες από αληθινά πυρά τα οποία έριξαν άνδρες με πολιτικά που δρουν στο πλευρό της αστυνομίας, ως «υποστηρικτές» της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις κινητοποιήσεις και του Σαββάτου, τα άτομα που δρουν ως «φιλοκυβερνητικοί», φορώντας άσπρα πουκάμισα και επιτίθενται στους διαδηλωτές, εμφανίζονται να είναι εφοδιασμένοι με όπλα, χατζάρες και ρόπαλα.

Το ΚΚ Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις συλλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται και ότι ο λαός δεν πρέπει να κάνει πίσω. Χτες διοργανώθηκαν νέες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, στη Σμύρνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ