Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό

Ισχυρότατη ήταν η έκρηξη στη Βηρυτό
Ισχυρότατη ήταν η έκρηξη στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε την περιοχή Ντάνιγιαχ της συνοικίας Μπιρ αλ Αμπιντ της νότιας Βηρυτού, χτες το μεσημέρι, προκαλώντας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Υγείας τον τραυματισμό τουλάχιστον 53 ανθρώπων, των οποίων η κατάσταση δεν έχει διευκρινιστεί, ενώ ήταν έντονοι οι φόβοι ότι θα υπάρξουν και νεκροί. Η συνοικία Μπιρ αλ Αμπιντ, όπως και όλη η νότια Βηρυτός, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», άνδρες της οποίας απέκλεισαν αμέσως την περιοχή.

Η έκρηξη, κατά κοινή ομολογία όλων των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων, αποσκοπεί στην περαιτέρω ένταση εντός Λιβάνου, και στοχοποιεί τους μαχητές της «Χεζμπολάχ» που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού. Επί τόπου μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών Μαρουάν Σαρμπέλ, ο οποίος μίλησε για «ειδεχθές έγκλημα», με στόχο «την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου». Ο Σαρμπέλ προπηλακίστηκε από εξοργισμένους κατοίκους και φυγαδεύτηκε από άνδρες της «Χεζμπολάχ».

Την επίθεση καταδίκασαν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις. Εντούτοις, το μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα, το «Μέλλον» του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι, αφού καταδίκασε, συμπλήρωσε ότι η «Χεζμπολάχ» έχει αναμειχθεί «στις σφαγές του συριακού λαού από το συριακό στρατό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πυροδοτεί με τον τρόπο αυτό αγανάκτηση σε βάρος της.

Την επίθεση καταδίκασαν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και σειρά άλλων δυτικών κυβερνήσεων, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί «με προσοχή και από απόσταση» όσα συμβαίνουν στη γείτονα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ