Την πραγματικότητα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού φανερώνει ο ...μετρ του ντοπαρίσματος, Αμερικανός Λανς Αρμστρονγκ σε συνέντευξή του στην «Le Monde»
Αποκαλυπτικός αλλά και ...διαφωτιστικός περισσότερο από κάθε άλλη φορά που έχει μιλήσει ως τώρα ήταν ο πρώην Αμερικανός ποδηλάτης Λανς Αρμστρονγκ μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ενόψει της έναρξης του γύρου Γαλλίας που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την συγκεκριμένη διοργάνωση (η οποία θεωρείται εκ των κορυφαίων διεθνών αθλητικών γεγονότων) είτε κατακτώντας την πρωτιά (7 φορές) είτε με τις αποκαλύψεις περί ντόπινγκ μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα έδωσε την πραγματική εικόνα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Επι της ουσίας, ο Αμερικανός υποστήριξε πως παίρνοντας αναβολικά και εφευρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους ντοπαρίσματος δεν έκανε κάτι ξεχωριστό απ' ό,τι επιβάλλει το σύστημα που επικρατεί σήμερα στον αθλητισμό. Οπως τόνισε, ουδείς αθλητής είναι ικανός να επικρατήσει αν δεν έχει πάρει αναβολικά. Κάτι που φυσικά επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπαίνουν οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι αθλητές που δεμένοι στο άρμα των πολυεθνικών (βλ. χορηγίες) μετατρέπονται ουσιαστικά σε ...κερδοφόρες μαριονέτες που αποκλειστικό σκοπό έχουν την επιτυχία, αφού μόνο έτσι θα έρθουν τα κέρδη γι' αυτούς που κινούν τα νήματα.
«Δεν έχει ειπωθεί όλη η ιστορία. Η απόφαση της υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ δε δείχνει την εικόνα της ποδηλασίας απ' το 1980 μέχρι σήμερα. Κατέστρεψαν τη ζωή ενός ανθρώπου, χωρίς να ωφελήσουν την ποδηλασία». επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αρμοστρονγκ.
Επίσης, ο πρώην ποδηλάτης ανέφερε: «Δεν εφηύρα εγώ το ντόπινγκ. Ούτε σταμάτησε όταν εγώ σταμάτησα. Απλώς συμμετείχα σ' ένα σύστημα. Είμαι ένας κοινός άνθρωπος. Ντόπινγκ υπήρχε από την αρχαιότητα και θα συνεχίσει να υπάρχει». Παράλληλα, ο Αρμστρονγκ για μια ακόμη φορά δε δίστασε να εξηγήσει και ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούσαν το ντοπάρισμά του. «Ο Γύρος είναι ένας αγώνας αντοχής, στον οποίο η μετάδοση οξυγόνου είναι καθοριστικός παράγοντας. Για παράδειγμα, η ερυθροποιητίνη δε βοηθάει τον σπρίντερ των 100 μέτρων, αλλά θα μπορούσε να είναι αποφασιστική για έναν δρομέα των 10 χιλ. Είναι προφανές αυτό», δήλωσε ο Αρμστρονγκ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος απλά συμμετείχε σε μια διαδικασία.
Πολύ κακό για το τίποτα, στη χτεσινή ΓΣ της ΕΠΟ. Οι αντιπαραθέσεις - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - αφορούν μάχη εξουσίας και εντυπώσεων, όχι διαφορετική φιλοσοφία. Τα προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου οξύνονται αλλά - εκτός από διαπιστώσεις και λόγια - ούτε διοίκηση, ούτε αντιπολίτευση ασχολείται σοβαρά.
Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Ηρακλείου και Κιλκίς - Τζώρτζογλου και Χατζηαποστόλου, αντίστοιχα - (που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας καθαίρεση της διοίκησης) επιτέθηκαν, με βαριές εκφράσεις, στον πρόεδρο της ΕΠΟ και συνεργάτες του. Ανάλογη ήταν και η απάντηση του Σαρρή. Πάντως ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε με 48 ψήφους υπέρ και 6 κατά (ΕΠΣ Ηρακλείου, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Μακεδονίας). Ομόφωνα εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός.
Ενδεικτικά - προσώπων και καταστάσεων - είναι δύο γεγονότα. Ο πρόεδρος στην ομοσπονδία χαρακτήρισε την υπόθεση με την κάρτα υγείας τη «μεγαλύτερη ιστορικά παγίδα. Δεκατρία εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί και άλλα τόσα και περισσότερα χρειάζονται για να απαλλαγεί η ΕΠΟ από αυτή τη σύμβαση, που δεν υπάρχει ιστορικά». Μήνυση πάντως - κατά των υπαιτίων - ακόμα δεν έχει έχει υποβληθεί...
Κάλεσε για πολλοστή φορά «όποιον έχει αντίρρηση (σ.σ. για την αδειοδότηση) να αποδεχθεί εγγράφως άρση εμπιστευτικότητας και να δημοσιοποιήσει το φάκελο». Το αν υπάρχουν αντιρρήσεις το δείχνουν οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και οι... προαναγγελίες μηνύσεων. Το ερώτημα είναι γιατί η ΕΠΟ δεν εφαρμόζει το άρθρο Α, παρ. 2 (στο παράρτημα 2) του κανονισμού αδειοδότησης: «Σε περίπτωση δηλώσεων εκπροσώπων της ΠΑΕ που αφορούν στις αποφάσεις αδειοδότησης και των εγγράφων... η ΕΠΟ θα απαλλάσσεται αυτόματα από την υποχρέωση τήρησης της εμπιστευτικότητας προκειμένου να αποσαφηνίσει κάθε παραπλανητική πληροφόρηση ή εσφαλμένη δήλωση που έχει λάβει χώρα»...
Με τις νοκ άουτ αναμετρήσεις, για τη φάση των «6», θα συνεχιστεί αύριο, το εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου, το οποίο διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Στο γήπεδο του Ιλιον (Λεωφόρος Χασιάς 130), θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα ημιτελικά, τα ζευγάρια: Forthnet - Ομάδα Προσφύγων Εργαζομένων από το Αφγανιστάν (10:00), Σωματείο Λογιστών - Tasty (11:00), ΝΟΥΝΟΥ - ΣΕΤΗΠ (12:00).
Να σημειώσουμε πως για να συμπληρωθεί η τετράδα, θα προστεθεί η ομάδα -που αποκλείστηκε στη παρούσα φάση- με τα περισσότερα γκολ από την έναρξη του τουρνουά. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα ληφθεί υπόψη η διαφορά των γκολ.
Και επίσημα πλέον ο Αμερικανός πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Καρλ Χάιντς ανήκει στο δυναμικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετά τη σχετική χτεσινή ανακοίνωση της ρωσικής ομάδας. Ο ίδιος ο Χάιντς μια ημέρα νωρίτερα είχε φροντίσει να κάνει γνωστό το γεγονός όταν και έδωσε την αρνητική του απάντηση στους διοικούντες του Ολυμπιακού για ανανέωση της συνεργασίας αποκαλύπτοντας και τον επόμενο σταθμό του. Εξάλλου, ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς στην Ευρωλίγκα και θα τιμηθεί με το βραβείο «Αλεξάντερ Γκομέλσκι».
Παίκτης του Ολυμπιακού είναι πλέον ο Σλοβάκος Βλαντιμίρ Βάις, αφού μπορεί η ΠΑΕ να άργησε την επίσημη ανακοίνωσή του (το έκανε το απόγευμα) ο ίδιος όμως είχε φροντίσει να το αποκαλύψει από το μεσημέρι μη μπορώντας να κρύψει τη...χαρά του. Συγκεκριμένα, σε προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί σε λεγόμενη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Βαις ανέρτησε φωτογραφία όπου υπογράφει το νέο του συμβόλαιο, έχοντας στο πλευρό του τον ατζέντη του, Μίνο Ραϊόλα. Μάλιστα, στο σχετικό σχόλιο επισήμανε: «Τέλος! Υπέγραψα στον Ολυμπιακό». Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση της ΠΑΕ που έκανε λόγο για συνεργασία τριών χρόνων. Ο πρώην 24χρονος εξτρέμ της Πεσκάρα θεωρείται από τα καλύτερα ευρωπαϊκά ταλέντα και έχει αγωνιστεί επίσης και σε Μάντσεστερ Σίτι, Μπόλτον, Ρέιντζερς, Εσπανιόλ.
Ενας αθλητής - θρύλος, ο Γάλλος δρομέας μεγάλων αποστάσεων Αλέν Μιμούν, οι κόντρες του οποίου με τον Εμίλ Ζάτοπεκ έμειναν στην ιστορία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Ο Μιμούν είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο το 1956 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά έτσι μια πρωτιά, αφού ο Εμίλ Ζάτοπεκ τον είχε αφήσει πίσω σε αρκετές -σχεδόν μυθικές- κόντρες. Το 1948 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο Μιμούν ήταν δεύτερος στα 10 χιλιόμετρα πίσω από τον Ζάτοπεκ, σκηνικό που επαναλήφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στη διοργάνωση του Ελσίνκι, τόσο στα 5 όσο και στα 10 χιλιόμετρα, ενώ την ίδια χρονιά ο Τσεχοσλοβάκος είχε νικήσει και στο Μαραθώνιο.
Ως πρώτη, μετά από κλήρωση, προκρίθηκε στους «16» του Μουντιάλ Κ-20 η Εθνική ομάδα. Η άτυχη της διαδικασίας Παραγουάη, την συνοδεύει ως 2η. Από (σχετικά) νωρίς αμφότερες γνώριζαν -με τη διαφαινόμενη νίκη του Μεξικού- ότι έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στην επόμενη φάση.
Ετσι η μεταξύ τους αναμέτρηση (στην Τραπεζούντα), για την τελευταία αγωνιστική του 4ου ομίλου, είχε ως διακύβευμα την τελική κατάταξη. Οι «γαλανόλευκοι», ειδικά στο πρώτο 45λεπτο, ήταν αρκετά καλύτεροι και μπορούσαν να έχουν «καθαρίσει». Ομως, με κακές τελικές επιλογές, κατάχρηση στην επίδειξη των ατομικών ικανοτήτων και μάλλον εφησυχασμό, σπατάλησαν τις ευκαιρίες. Ούτε οι (τυπικά) φιλοξενούμενοι -που έπαιζαν με 10 παίχτες από το 24' λόγω αποβολής του Γκόμες- αξιοποίησαν τις δικές τους. Δοκάρι είχε ο Σταφυλίδης στο 44'.
Το τελικό 1-1 (68' Διαμαντάκος - 74' Μοντενέγκρο) διατήρησε τις ομάδες ισόβαθμες, στην πρώτη θέση, αλλά και ισόπαλες στ' άλλα κριτήρια. Ετσι χρειάστηκε κλήρωση, η οποία ευνόησε τους «γαλανόλευκους». Το Σάββατο θα μάθουν αν η τρίτη ομάδα από το δεύτερο (Κορέα), πέμπτο ή έκτο όμιλο θα τεθεί αντίπαλος τους (την προσεχή Τρίτη) στη νοκ άουτ αναμέτρηση για τους «8».
Τρίτο κατετάγη το Μεξικό που κέρδισε το Μάλι 4-1. Η βαθμολογία: Ελλάδα, Παραγουάη 5, Μεξικό 3, Μάλι 2.
ΕΛΛΑΔΑ: Καπίνο, Κωνσταντινίδης, Τριανταφυλλόπουλος (36' Μπουγαΐδης), Κουρμπέλης, Σταφυλίδης, Μπάλλας, Φουρλάνος, Μπουχαλάκης (73' Πέλκας), Λυκογιάννης (60' Γιαννιώτας), Κολοβός, Διαμαντάκος
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Μορέλ, Μαρέκο, Παρέδες, Αλόνσο, Γκόμες, Ραμίρες (74' Κορέα), Σανάμπρια (58' Χιμένες), Γκονσάλες (46' Μοντενέγρο), Πίρις ντα Μότα, Μπαλμπουένα, Ρόχας.