ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει το σχεδιασμό για τις απολύσεις

Την ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού για τις απολύσεις στο Δημόσιο εκφράζει το αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλους τους δημόσιους φορείς να του αποστείλουν στοιχεία με όλους όσους παραμένουν στην εργασία με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα.

Η ενέργεια αυτή συνοδεύεται από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να συντομεύσει το χρόνο εκδίκασης των σχετικών υποθέσεων. Τα παραπάνω δείχνουν ότι ένα μέρος των απολύσεων θα προέλθει από αυτή την κατηγορία των εργαζομένων. Κάτι που θα έχει τραγικές επιπτώσεις -εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους- σε όλα τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, αφού μια σειρά υπηρεσίες θα σταματήσουν να λειτουργούν από τους δήμους (προγράμματα Πρόνοιας, παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κ.ά.) και θα παραδίδονται για να τις λειτουργήσουν ιδιώτες.

Αμέση δράση για την απόκρουση της επίθεσης

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ετοιμάζουν τις δεξαμενές των απολύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στάλθηκε στους Δήμους κείμενο "ΕΠΕΙΓΟΝ" για να δοθούν στοιχεία με τους απασχολούμενους στους ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές και αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων. (...) Δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη αυτή η κίνηση. Οι εργαζόμενοι να ετοιμάζονται, να αποκρούσουν την επίθεση αυτή.

(...) Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα και να παραμερίσουν πλειοψηφίες σωματείων αλλά και την ομοσπονδία της ΠΟΕ ΟΤΑ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που όχι μόνο αποπροσανατόλιζαν και καθησύχαζαν τους εργαζόμενους αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση για να οργανώσουν την πάλη των εργαζόμενων κάνοντας τους εύκολο στόχο και λεία των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Την ίδια ευθύνη έχουν και αυτές οι δυνάμεις της ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) που παραπέμπουν στη λύση των προβλημάτων σε μία άλλη κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια, η Γραμματεία προβάλλει το αίτημα για καμιά απόλυση εργαζόμενου, είτε είναι με ασφαλιστικά και προσωρινές διαταγές είτε είναι αορίστου ή μόνιμος και καλεί να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις εργαζομένων στους δήμους. Καλεί ακόμα σε συγκρότηση επιτροπών αγώνα όπου υπάρχουν εργαζόμενοι με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα. Οπου ήδη υπάρχουν να πάρουν πρωτοβουλίες.

Η Γραμματεία καταλήγει τονίζοντας την ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα με το σύνολο των εργαζομένων, συμμαχίας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για να βάλουν εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις και τους όρους για την ανατροπή της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Επιβεβαιώνει κλείσιμο νοσοκομείων και μετακινήσεις

Αυτό προέκυψε κατά τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα»

Η κατάργηση νοσοκομείων, η υποβάθμισή τους σε Εξωτερικά Ιατρεία και οι μετακινήσεις προσωπικού που θα «μπαλώνουν» κενά δημιουργώντας άλλα, επιβεβαιώθηκαν χτες κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Αδωνης Γεωργιάδης, με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αγία Βαρβάρα», Πολυκλινική, «Αττικόν» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Εκείνη την ώρα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» διαδήλωναν έξω από το υπουργείο απαιτώντας να μην κλείσει ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο νοσοκομείο, αντίθετα να αναβαθμιστούν, να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο λαό.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι εργαζόμενοι που είχαν μετακινηθεί από το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» και υποτίθεται θα επέστρεφαν, θα παραμείνουν στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ομως η υποβάθμιση των γύρω νοσοκομείων και άλλων δημόσιων δομών Υγείας, όπως π.χ. το ΚΥ Περιστερίου, εντείνει τη συμφόρηση του «Αττικόν» το οποίο ξεχειλίζει από ράντζα, ενώ η αναμονή στην εφημερία φτάνει και τις 8 ώρες. Σε κίνδυνο όμως βρίσκεται και η Πολυκλινική. Μπορεί παράγοντες του υπουργείου να είπαν χτες «προς το παρόν δεν την πειράζουμε», όμως ήδη έχουν μετακινηθεί 100 εργαζόμενοι και κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα που μένουν χωρίς προσωπικό.

Το υπουργείο παραδέχτηκε πως δέχεται αιτήματα από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι θα κλείσουν κρίσιμα τμήματα και κλινικές που μένουν χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, όμως αυτό δεν πρόκειται να λυθεί με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού αλλά με μετακινήσεις, που όμως δημιουργούν άλλα κενά.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στην επικείμενη δημοσίευση ενιαίων Οργανισμών των νοσοκομείων που έχουν συγχωνευτεί. Αυτό σημαίνει ότι ενοποιούνται οι υπηρεσίες των νοσοκομείων (σ.σ. νοσηλευτική, διοικητική κ.λπ.) και οι μετακινήσεις εργαζομένων θα είναι μια «εσωτερική διαδικασία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Δεν φτάνουν οι αγιασμοί

Με συνθήματα «Δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη» υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» τον υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη στον αγιασμό του εργοταξίου για την ανέγερση των νέων χειρουργείων του «Ευαγγελισμού» που είναι δωρεά της Εθνικής Τράπεζας. Δεν πρόσφεραν καλή υπηρεσία στην υπόθεση των εργαζομένων και της υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος Υγείας συνθήματα περί «μπουμπούκου» που πετάχτηκαν αποπροσανατολιστικά από μία ομάδα στο περιθώριο της συγκέντρωσης. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απαίτησαν από τον υπουργό δεσμεύσεις για κάλυψη των τρομακτικών κενών προσωπικού, όταν μόνο στον «Ευαγγελισμό» οι κενές θέσεις είναι 1.500! Επίσης, ζήτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να μη διαλυθούν τα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας απάντησε γενικά ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια του εφικτού.

Συναυλία

Συγκέντρωση και συναυλία ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων, στη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ και στις απολύσεις διοργανώνουν την Τρίτη, 2 Ιούλη τα σωματεία Εργαζομένων ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αττικής, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου- 6ουΔιαμερίσματος Αθήνας. Στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση έξω από την Πολυκλινική και στις 8 μ.μ. θα γίνει συναυλία στην πλατεία Ομόνοιας με τη συμμετοχή των εξής καλλιτεχνών: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βαγγέλης Κορακάκης, KollektivA, Γιώργος Σαρρής, Σύλβια Καπερνάρου, Φίλιππος Παχνιστής, Μουσικό σχήμα των υγειονομικών, «Ηλύθια Πεδία» κ.ά.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οχι στον εκφυλισμό και την υποταγή

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλοντας τη στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι και το κίνημα των υγειονομικών δεν θα κάνουν το χατίρι ούτε της κυβέρνησης, ούτε του «ανερχόμενου» εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να υποχωρήσουν και να συμβιβαστούν με την επίθεση και τον εκφυλισμό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας αποχώρησαν από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Το τελευταίο διάστημα, όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, κορυφώνεται η προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, να μη συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις αποφάσεις και στις κινητοποιήσεις, αντίθετα να περιμένουν από κάποιους «σωτήρες» να λύσουν τα προβλήματά τους. Είναι ενδεικτικό πως χτες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ) υιοθέτησε τα επιχειρήματα που ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε προχτεσινή συνάντηση, με τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και του Ενωτικού Ψηφοδελτίου (ΣΥΡΙΖΑ) να σιγοντάρουν. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι στόχοι που βάζει η τρόικα είναι ανεδαφικοί, καθώς οι ελληνικές δαπάνες για την Υγεία είναι πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη που καμία από τις τρεις παρατάξεις δε διαφοροποιήθηκε όταν ο υπουργός Υγείας κάλεσε την ΠΟΕΔΗΝ σε συνάντηση ώστε να του υποδείξουν προτάσεις στα πλαίσια του δημοσιονομικού προγράμματος. Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε ως θετική την κίνηση εντυπωσιασμού του υπουργού Υγείας να κατέβει στη συγκέντρωση των υγειονομικών προχτές και να τους καλέσει στο γραφείο του! Δηλαδή ήταν θετικό ότι έγινε συνάντηση κι ας ειπώθηκε σε αυτή ότι θα κλείσουν νοσοκομεία, θα μετακινηθούν εργαζόμενοι, θα συνεχιστεί το έργο των προηγούμενων υπουργών Υγείας. Αν αυτά λένε όταν δεν τους ακούνε οι εργαζόμενοι, τι θα λένε στα νοσοκομεία, προκειμένου να διαδώσουν αυταπάτες;

Αυτές οι παρατάξεις θέλουν τους εργαζόμενους να είναι «στη γωνία». Είναι ενδεικτικό πως η προχτεσινή στάση εργασίας προκηρύχτηκε μετά από συμφωνία των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς της ΠΑΣΚΕ χωρίς καν να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς καν να ενημερωθούν όλα τα σωματεία. Και φυσικά δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από τους εργαζόμενους, αλλά ακόμη και στελέχη αυτών των παρατάξεων δεν παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δικαιολόγησε αυτό λέγοντας ότι υπήρχαν δημοσιεύματα πως κλείνουν νοσοκομεία και έπρεπε να δοθεί απάντηση. Εξάλλου, δεν είναι το πρόβλημα το διαδικαστικό... Δηλαδή γι' αυτούς είναι απλά διαδικαστικό θέμα μια απόφαση να γίνει «κτήμα» των εργαζομένων στη βάση, να κουβεντιαστεί, να πουν γνώμες πώς θα οργανωθεί, τι περιεχόμενο θα έχει μια κινητοποίηση κλπ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποχώρησαν λέγοντας πως θα δώσουν το βάρος στους χώρους δουλειάς αποκαλύπτοντας το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και καλώντας τους εργαζόμενους να «ζωντανέψουν» τα σωματεία με τη δράση τους, να τα κάνουν κάστρα αντίστασης και διεκδίκησης.

Γλέντι της Ομάδας Χορού

Το γλέντι της ομάδας χορού του ΠΑΜΕ, θα γίνει την Κυριακή 30 Ιούνη στις 3 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Σωματείου Επισιτισμού (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος, αίθουσα Α6, Στοά Φέξη, Πλ. Κάνιγγος). «Χορεύουμε - τραγουδάμε, τρώμε και γεμίζουμε τις μπαταρίες για τα φθινοπωρινά μαθήματα και τις παραστάσεις», αναφέρει στο κάλεσμά της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ενάντια στο κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Αγ. Σοφιάς και τη μεταφορά τους στο κεντρικό κτήριο του ΙΚΑ στον Πειραιά, έγινε χτες το πρωί από την Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά. Το κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών αυτού του καταστήματος, έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Αμφιάλης, του ΙΚΑ Σαλαμίνας και τη μεταφορά τους σε άλλες περιοχές του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ