ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΟΓΕ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ
Να σταματήσει το πλιάτσικο με την υγεία του λαού

«Να σταματήσει το πλιάτσικο με την υγεία του λαού!» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ με αφορμή τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων και καλεί τους εργάτες με τον αγώνα τους να τους εμποδίσουν.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Την ίδια στιγμή που η πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα χτυπιέται με τις συνενώσεις και τις καταργήσεις Κέντρων Υγείας, επιχειρείται νέο πλιάτσικο με την υγεία του λαού, προετοιμάζονται νέες περικοπές στις υπηρεσίες Υγείας, στις εξετάσεις και τα φάρμακα. Τον ΕΟΠΥΥ δεν τον λεηλατούν οι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία να βγουν μπροστά, να πάρουν πρωτοβουλίες δράσης και ενημέρωσης και να διεκδικήσουν κρατική εξασφάλιση και χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές Υγείας - Πρόνοιας για όλους χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Να στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Υγεία του λαού με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Με οργάνωση και αγώνα, να δημιουργηθεί ένα ορμητικό ποτάμι για να παρθούν πίσω όλα τα μέτρα που αυξάνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε εισφορές, που περικόπτουν συνεχώς φάρμακα, υπηρεσίες και παροχές Υγείας.

Η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Αν δεν τους σταματήσουμε θα έρθει καταιγίδα».

Προσκλητήριο της ΟΓΕ στις γυναίκες

Τα εκρηκτικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας αναδεικνύει και η ΟΓΕ και καλεί τις γυναίκες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Σε ανακοίνωσή της η ΟΓΕ επισημαίνει: «Χωρίς τέλος αποδεικνύονται οι περικοπές στις παροχές Υγείας, στις εξετάσεις, στη νοσηλεία, στα φάρμακα, στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αυξάνονται, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις δομών συνεχίζονται. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ είναι διπλά και τριπλά επιβαρυντική για τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν να πληρώσουν για προληπτικές εξετάσεις, θεραπείες, προγεννητικό έλεγχο, μαιευτική περίθαλψη.

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να κάνουν τις ανάγκες υγείας τους πρόσθετους λόγους για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Να πάρουν μέρος στην πάλη για να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο ΕΟΠΥΥ από το κράτος, να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Καμία εργαζόμενη, άνεργη, ανασφάλιστη, μετανάστρια να μη βρει κλειστή την πόρτα του νοσοκομείου και του μαιευτηρίου. Να βάλουμε τέλος στην αντιλαϊκή πολιτική που κάνει την Υγεία ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και στερεί σε εμάς και τις οικογένειές μας ακόμα και τις στοιχειώδεις παροχές».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΗΜΗ ΠΑΚ»
Υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και τη ζωή, ξεκαθάρισαν οι εργαζόμενοι της «ΦΗΜΗ ΠΑΚ», μετά τη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περιφρούρηση του χώρου βάζοντας βάρδιες, προκειμένου η εταιρεία να μην αρχίσει την απόσυρση μηχανημάτων και άλλων υλικών από το χώρο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχτές η εταιρεία έβαλε «λουκέτο» στο εργοστάσιο αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση, πετώντας στο δρόμο 120 εργάτες.

Στη χτεσινή τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, εκτός από την περιφρούρηση του χώρου, να προχωρήσουν σήμερα σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για το θέμα, καθώς και να ζητήσουν τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας. Ταυτόχρονα, το σύνολο των εργαζομένων περνάει σε επίσχεση εργασίας. Να σημειωθεί πως η εργοδοσία κλείνοντας το εργοστάσιο, δεν προχώρησε σε καμιά απόλυση των εργαζομένων, με συνέπεια, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να εκφράζουν φόβους για τα παραπέρα σχέδια της εργοδοσίας.

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καθώς και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους «να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω, από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, να σφυρηλατήσουν την ταξική τους ενότητα, να κλιμακώσουν την πάλη τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, να ανοίξει άμεσα το εργοστάσιο».

Ενας νεκρός και ένας τραυματίας

Τη ζωή του έχασε προχτές 47χρονος εργαζόμενος στην Ευρυτανία. Ο Επαμεινώνδας Μπανιάς εργαζόταν ως υπάλληλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του οδικού δικτύου Ανιάδας - Ψιανών, ανετράπη το μηχάνημα έργου (γκρέιντερ) που χειριζόταν.

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας. Οπως σημείωσε στο «Ρ» συνάδελφός του, ένας 27χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στις νέες μονάδες της Ελευσίνας, όταν μέσα από μια βάνα (αποστραγγιστικό) βγήκε με πίεση πίσσα (καυτό προϊόν) και τον περιέλουσε στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα χέρια. Παρότι φορούσε προσωπίδες και γάντια, αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να τον προστατεύσουν. Ο εργαζόμενος θα νοσηλευτεί για τουλάχιστον 2 μέρες στη μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ, ώστε να καθαριστούν τα τραύματα και στη συνέχεια θα γίνει εκτίμηση του βαθμού των εγκαυμάτων.

Την ανάγκη να υπάρχουν ειδικά εργαλεία για να γίνει απόφραξη γραμμής από την πίσσα ή από άλλο προϊόν, όπως και την ανάγκη για συνολικότερα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, υπογραμμίζει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα την μεγάλη εντατικοποίηση και τις πολλές ώρες δουλειάς καθημερινά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FORTHNET - NETMED»: Σε 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και γενική συνέλευση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Forthnet - Netmed» αντιδρώντας στο κύμα απολύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην επιχείρηση. Η εργοδοσία, προκειμένου να φρενάρει τις διαθέσεις των εργαζομένων, κατέθεσε αγωγή αξιώνοντας να κηρυχθεί παράνομη η στάση εργασίας η οποία όμως απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας και να κλιμακώσουν τη δράση τους σε περίπτωση που γίνουν και νέες απολύσεις.

«ΙΜΑΝΤΑΣ ΒΟΛΟΥ»: Να επιβάλει στους εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία με 4ήμερη απασχόληση, επιχειρεί η εταιρεία γερμανικών συμφερόντων, «ΙΜΑΝΤΑΣ ΒΟΛΟΥ», με πρόσχημα τη μείωση των παραγγελιών. Η εργοδοσία κάλεσε το σωματείο εργαζομένων να προσέλθει σε διαβούλευση, ενώ εκβιαστικά δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή του αντεργατικού μέτρου. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην μπουν στη λογική της διαβούλευσης, καθώς είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν απολύσεις και μειώσεις μισθών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας και η Επιτροπή Νέων Οικοδόμων καλούν Σωματεία, Σπουδαστικούς - Φοιτητικούς Συλλόγους, Μαθητικά Συμβούλια και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος να συμμετέχουν, με τις δίκες τους ομάδες, με τα μέλη τους, στο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5, που θα πραγματοποιηθεί 25 - 26 Ιούνη με σύνθημα «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, Συσπείρωση - Οργάνωση - Ανατροπή». Οι συμμετοχές μπορούν να δηλώνονται μέχρι 21 Ιούνη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, τηλ. 2410.536.169.

«ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ»: Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών καταγγέλλει την εργοδοσία του εργοστασίου «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ» για την άκυρη και παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή στη Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Στάθη Μιχάλη. «Μ' αυτήν την απόλυση που έγινε την ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας της ΓΣΣΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ» - επισημαίνει - «θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και να τους επιβάλουν την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων με τη μείωση των αποδοχών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: Σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου προσφέρει 200 ευρώ στους εργαζόμενους της κλινικής «Βουγιουκλάκειο ΑΕ», που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας: Απλήρωτα δεδουλευμένα 9 μηνών, να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών που έχει επιβάλλει μονομερώς η εργοδοσία, να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση του 2009, να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των ασθενών και των εργαζόμενων στην κλινική.

Στέγνωσαν από υλικά τα εργαστήρια

Δυο χρόνια χωρίς διαγωνισμούς στον ΕΟΠΥΥ, που υπογράφει απλόχερα συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα στα οποία εξωθούνται οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας από την τσέπη τους

Ούτε ένας διαγωνισμός για υλικά λειτουργίας των εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ δεν έγινε στα δυο χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ενώ αντίθετα υπογράφτηκαν απλόχερα συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα στα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν χαράτσι, τουλάχιστον, 15% για τις εξετάσεις που δεν μπορούν να κάνουν στα εργαστήρια που δεν λειτουργούν.

Η παραπάνω καταγγελία περιλαμβάνεται στο υπόμνημα που κατέθεσε χτες στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων στον Οργανισμό στη διάρκεια παράστασής της. «Δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ -αναφέρεται στο υπόμνημα- κανένας διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε όσον αφορά στην προμήθεια υλικών για τη λειτουργία των εργαστηρίων (Μικροβιολογικών - Ακτινολογικών - Οδοντοτεχνικών), για αντιδραστήρια και αναλώσιμο υλικό. Αντίθετα, υπεγράφησαν απλόχερα συμβάσεις με ιδιώτες, οι οποίες, αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα, δημιούργησαν μεγάλη οικονομική αιμορραγία».

Με το υπόμνημα καταγγέλλονται, ακόμα, τα εξής:

  • Η έλλειψη σε υγειονομικό , ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, επιτείνει τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο η Κεντρική υπηρεσία όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.
  • Η ανεπάρκεια του μηχανογραφικού συστήματος, η μη ύπαρξη Οργανισμού, το μη οργανωμένο Τμήμα Προμηθειών, έχουν ως αποτέλεσμα η οποιαδήποτε προμήθεια να είναι χρονοβόρα και πολλές Μονάδες να ξεμένουν από απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία τους.
  • Η κατάργηση του 184 δυσχέρανε την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες δομές.
  • Λόγω έλλειψης προσωπικού και αντιδραστηρίων, δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα πληροφορικής των εργαστηρίων (LIS) που παρακολουθεί τις εξετάσεις του αρρώστου απ' την αρχή ως το τέλος. Ενα έργο για 26 Μονάδες, λειτουργεί μόνο σε 6.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ