ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμική λαϊκή απάντηση στο λουκέτο της ΕΡΤ

Η λεωφόρος Μεσογείων δυτικά από το ραδιομέγαρο ως την πλατεία Αγ. Παρασκευής «έπηξε» από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Η λεωφόρος Μεσογείων δυτικά από το ραδιομέγαρο ως την πλατεία Αγ. Παρασκευής «έπηξε» από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Δυναμική λαϊκή απάντηση στην επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και σε δεκάδες άλλους δημόσιους Οργανισμούς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνουν από την περασμένη Πέμπτη, που δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες, εργαζόμενοι, συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Κορυφαία στιγμή αυτού του αγώνα η γενική πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την προηγούμενη Πέμπτη. Στον αγώνα αυτό, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, είχαν αποφασιστική συμβολή. Με μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας τη μέρα της απεργίας, με συγκεντρώσεις έξω από τα κτίρια της ΕΡΤ στα επαρχιακά κέντρα και κυρίως με τη συνεχή παρουσία τους στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ δήλωσε «παρών» στη μεγάλη αυτή αναμέτρηση, για να μην περάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, να μην παραδοθεί ο δημόσιος πλούτος και η περιουσία του λαού, η ιστορία του και η πολιτιστική του κληρονομιά στα χέρια των ιδιωτών και των μονοπωλιακών συμφερόντων των ΜΜΕ.

Επιστρατεύοντας όλες του τις δυνάμεις, στέκεται δίπλα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, δείχνοντας στην πράξη και όχι στα λόγια, τι σημαίνει ταξική αλληλεγγύη, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον ταξικό χαρακτήρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κυρίως ότι αυτό είναι η αρχή, για τις χιλιάδες απολύσεις που ετοιμάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο Οργανισμών και υπηρεσιών, που, όπως και η ΕΡΤ, θα παραδοθούν «πεσκέσι» στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Γεμάτη η πλατεία Αγ. Παρασκευής όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Γεμάτη η πλατεία Αγ. Παρασκευής όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, με αποφασιστικό τρόπο, στάθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με συνεχείς παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, διαθέτοντας τα ραδιοτηλεοπτικά του μέσα στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ -παρά τις ιταμές απειλές της συγκυβέρνησης- υπερασπίστηκε με συνέπεια το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στη δουλειά, στήριξε το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης με όποιον τρόπο αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως χιλιάδες φορές το έχει κάνει για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, Ελληνες και μετανάστες.

Το μεγάλο ρεύμα λαϊκής αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, από όλες τις γωνιές της χώρας, αλλά και το εξωτερικό, τους απόδημους Ελληνες και τις οργανώσεις τους, σπάει την ομερτά της σιωπής που θέλει να επιβάλει η συγκυβέρνηση, υποχρεώνοντας τους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τις έντονες αντιδράσεις. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης τη Δευτέρα, που παρά τις επιμέρους διαφορές τους για τον «τρόπο» και το χρόνο των μέτρων, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός της απόλυτης συμφωνίας τους στην προώθηση των λεγόμενων «αναδιαρθρώσεων» που μέρος τους είναι και η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Εργατικό ποτάμι αλληλεγγύης η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το τμήμα της λεωφόρου Μεσογείων ανατολικά από το ραδιομέγαρο, επίσης γεμάτο από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στις 6 λωρίδες κυκλοφορίας
Το τμήμα της λεωφόρου Μεσογείων ανατολικά από το ραδιομέγαρο, επίσης γεμάτο από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στις 6 λωρίδες κυκλοφορίας
Σε μια μεγάλη πολύωρη διαδήλωση, έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, εξελίχθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Ηδη από τις 10 το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και φοιτητές, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας άρχισαν να κατακλύζουν την πλατεία. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ, με τα πανό των συνδικάτων της Αθήνας, τα τραγούδια και τα συνθήματά τους «έριξαν μαύρο» στην αντιλαϊκή πολιτική. Το σύνθημα στην πλάτη της εξέδρας «Κάθε τόπος δουλειάς εργοστάσιο και γειτονιά κάστρο αντίστασης στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα» έδειχνε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Λίγο μετά στο βήμα ανέβηκαν ο Γιάννης Φασουλάς και η Χρύσα Ρουμελιώτη μεταφέροντας τον χαιρετισμό των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ ο Γιώργος Μηλιώνης εκ μέρους του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, έκανε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δ. Κουτσούμπα.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ποτάμι φουσκωμένο η διαδήλωση ανέβηκε από την πλατεία προς το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όπου μέσα βρίσκονταν εκατοντάδες εργαζόμενοι, καταλαμβάνοντας και τις δύο κατευθύνσεις της λεωφόρου Μεσογείων. Οταν η κεφαλή της πορείας που κινούνταν σε πυκνά μπλοκ έφτασε στο τέλος της περίφραξης του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, τα τελευταία μπλοκ έπιαναν θέση στη λεωφόρο στο ύψος της εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής. Επικεφαλής της διαδήλωσης το μπλοκ του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ με το σύνθημα στο πανό του να προτρέπει: «Σπάσε τα δεσμά της υποταγής, δυνάμωσε το μέτωπο της ανατροπής».

Στη κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Στη κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Αυτό το μέτωπο σηματοδοτούσαν στη διαδήλωση οι οικοδόμοι, οι μεταλλοτεχνίτες της Ζώνης, οι μεταλλουργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη το δικό τους πολύμηνο ηρωικό αγώνα, οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, στα ξενοδοχεία, στα Τρόφιμα - Ποτά, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, ο λαϊκός κόσμος της Αθήνας από δεκάδες Λαϊκές Επιτροπές, οι σπουδαστές του ΜΑΣ, οι αυτοαπασχολούμενοι με την ΠΑΣΕΒΕ, οι γυναίκες με την ΟΓΕ. Επίκαιρο και το μαχητικό πνεύμα που αναδείκνυε το σύνθημα «Κανένας εργάτης να μη λυγίσει, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση» και που μαζί με δεκάδες άλλα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα έξω αλλά και μέσα στον περίβολο της ΕΡΤ μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΤ
«Η θέση μας ανάμεσα στους υπόλοιπους εργαζόμενους, απολυμένους και άνεργους»

Η Χρύσα Ρουμελιώτη εργαζόμενη στη ΝΕΤ
Η Χρύσα Ρουμελιώτη εργαζόμενη στη ΝΕΤ
Τη συγκέντρωση «άνοιξε» με το χαιρετισμό της η Χρύσα Ρουμελιώτη, δημοσιογράφος εργαζόμενη στην ΕΡΤ, που με εμφανή συγκίνηση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των εργαζομένων του κρατικού καναλιού προς τον «902» που μέσω της συχνότητάς του αναμεταδίδει το πρόγραμμά τους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ενημέρωσης, στην ανάγκη η ενημέρωση να είναι σε όφελος του λαού που πληρώνει τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξέρουν τη θέση τους, που είναι ανάμεσα στους υπόλοιπους εργαζόμενους, άνεργους και απολυμένους. Ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι περιφρουρούν την περιουσία της ΕΡΤ που είναι περιουσία του ελληνικού λαού και τόνισε: «Κρατάμε τις συχνότητες ανοιχτές στη συζήτηση και τον προβληματισμό», ανοιχτές «για αυτούς που τις πληρώνουν».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Γιάννης Φασουλάς στο χαιρετισμό του ανάμεσα σ' άλλα σημείωσε ότι «ένα πράγμα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οτι ο αγώνας θα πρέπει να είναι ενιαίος και μετωπικός, όχι αποσπασματικός. Γιατί μόνο έτσι θα συγκρουστείς, και μόνο έτσι θα νικήσεις, με το τέρας του ΔΝΤ και της ΕΕ. Σήμερα εμείς, αύριο το πρωί κάποιοι άλλοι. Στο χέρι μας είναι να τους σταματήσουμε. Στέλνουμε το μήνυμα ότι κάθε φορά που κατεβάζουν, που κλείνουν έναν πομπό, ανοίγουν πολλοί "πομποί" αντίστασης σε όλη την Ελλάδα».


Ο Γιάννης Φασουλάς, επίσης εργαζόμενος στη ΝΕΤ
Ο Γιάννης Φασουλάς, επίσης εργαζόμενος στη ΝΕΤ

Με την απόφαση για την ΕΡΤ τσακίζονται αυταπάτες

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μηλιώνη

ο Γιώργος Μηλιώνης, από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
ο Γιώργος Μηλιώνης, από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Μηλιώνης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Τα όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ εντάσσονται σε μια γενική πολιτική κατεύθυνση που ως τελικό σκοπό έχει την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα, την παραχώρηση φιλέτων κυριολεκτικά της δημόσιας περιουσίας στις ορέξεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου (...) το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ.

Στην ΕΡΤ δίνουμε τον αγώνα για να καταργηθεί αυτή η Νομοθετική Πράξη. Το ταξικό κίνημα παλεύει με όλες του τις δυνάμεις και όλα τα μέσα του. Στην πράξη αποδεικνύουμε τι σημαίνει η λειτουργία ΜΜΕ με ταξικό προσανατολισμό. Ο "902" εκχώρησε τη συχνότητά του στις ανάγκες των εργαζομένων της ΕΡΤ. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Και για να δανειστώ μια λέξη από την αργκό των δημοσιογράφων, δεν είναι όλα τα ΜΜΕ "μαγαζιά". Και επειδή στον αγώνα διαμορφώνονται, αλλά και αλλάζουν οι συνειδήσεις, δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται.

***

Πάνω σε αυτή την απόφαση, τσακίζονται με οδυνηρό για τους εργαζόμενους τρόπο, όλες οι αυταπάτες που επί χρόνια καλλιεργούσαν οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που υποστήριζαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πολιτική του ευρωμονόδρομου, την πολιτική ότι τάχα μπορούν να συνυπάρξουν και να τα βρουν οι εργάτες, οι εργαζόμενοι και τα μονοπώλια. Πολιτική που υπηρετείται με διάφορες παραλλαγές, χωρίς να τίθεται το κύριο ζήτημα, που είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ηταν η γραμμή που σκορπούσε τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους ότι δήθεν αποτελούν ένα «προνομιούχο» κλάδο, που οι κυβερνήσεις δεν θα πειράξουν, ήταν η γραμμή που υποστήριζε ότι τα διάφορα μέτρα που τσάκιζαν και τσακίζουν την εργατική τάξη, δεν αφορούν τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους μιας ορισμένης κατηγορίας υπηρεσιών και δεν πρόκειται να τους αγγίξουν.

***

Ανοίγει το τεράστιο ζήτημα της ενημέρωσης (...) Χωρίς αυταπάτες, για το ρόλο των αστικών ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας τηλεόρασης σε μια ταξική κοινωνία, είναι δυνατόν πάντα με την πάλη του εργατικού κινήματος να γίνουν ορισμένα βήματα στην κατεύθυνση αυτής της ολοκληρωμένης ενημέρωσης (...) Οσο όμως η εξουσία ανήκει στα μονοπώλια, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Υπάρχει και κάτι άλλο: Στο ερώτημα αν υπάρχει πλαστή πραγματικότητα, αν υπάρχει ένας δήθεν "ωραίος κόσμος" που κατασκευάζουν τα ΜΜΕ, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αυτό συμβαίνει. Μην ξεχνάμε ότι τα ΜΜΕ, επιδρούν στη διαμόρφωση της συνείδησης. Από αυτήν την πλαστή πραγματικότητα, από αυτόν τον «ωραίο κόσμο» λείπουν η εργατική τάξη, λείπουν οι αγώνες της. Τώρα βέβαια με την κρίση, δεν λείπουν οι περιγραφές. Λείπει όμως το τι φταίει, ποιος ευθύνεται για όλα αυτά και βέβαια η πρόταση διεξόδου.

Και στο χώρο αυτό της ενημέρωσης, διεξάγεται καθημερινή πάλη. Οταν ο εργάτης δημιουργεί δαμάζοντας σχεδιασμένα με την δύναμη του μυαλού του και του χεριού του, το ακατέργαστο πρώτο υλικό, ή όταν λειτουργεί τη μηχανή για να πετύχει το σκοπό του, το κάνει με ακρίβεια, σωστό υπολογισμό και μεράκι, με δυο λόγια με μαστοριά. Με την ίδια μαστοριά πρέπει να αντιμετωπίσει και τις λέξεις που τυπώνονται και ακούγονται και τις εικόνες που του δίνονται. Πρέπει να τις αντιμετωπίσει με σκέψη και μυαλό καθαρό και πάνω απ' όλα με σωστό κριτήριο: Αυτό που λέγεται, τυπώνεται ή ακούγεται ποιας τάξης τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Μόνο έτσι μπορεί να δει ποιος αποτυπώνει σωστά την πραγματικότητα και διερευνά την αλήθεια και ποιος στήνει παραμορφωτικούς καθρέφτες.

***

Η εργατική τάξη πρέπει να ξέρει και πρέπει να μάθει, ότι με τη δική της οργάνωση του αγώνα, με το σωστό προσανατολισμό του κινήματος ως την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, έχει στα χέρια της μια τεράστια δύναμη που μόνο αυτή μπορεί να σπάσει κάθε παραμορφωτικό καθρέφτη, μια τεράστια δύναμη που αυτή θα είναι η είδηση. Και θα είναι έτσι γιατί πρώτα απ' όλα αυτός ο αγώνας θα έχει νικήσει στην ίδια την πραγματική ζωή. Σε αυτόν τον αγώνα η εργατική τάξη θα έχει συμμάχους και αντιπάλους. Οσοι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι συνειδητά συμπαρατασσόμαστε στη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης για το χτίσιμο της δικής της εξουσίας, αγωνιζόμενοι για τα καθημερινά μας προβλήματα, αλλά και στο ζήτημα της συνείδησης, θα κάνουμε το καθήκον μας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσει η ένταξη στη Λαϊκή Συμμαχία

Eurokinissi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής:

«Δεν υπάρχει καιρός για νέες αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να γυρίσουν επιτέλους την πλάτη στα κόμματα της διαχείρισης της κρίσης σε βάρος τους, στα κόμματα που διαχειρίζονται την κρίση σε όφελος των μονοπωλίων. Δεν υπάρχουν νέοι σωτήρες, να γυρίσουν την πλάτη και σε όλους τους νεόκοπους σωτήρες. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες εργοδοτικές, κυβερνητικές, ρεφορμιστικές, συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να ενισχύσουν, να δυναμώσουν την ένταξη στη Λαϊκή Συμμαχία, να δυναμώσουν την κοινή τους πάλη, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις στο κίνημα, να ενισχύσουν την ίδια την προοπτική τους.

Το ΚΚΕ δηλώνει "παρών". Ζητάμε άμεσα την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ζητάμε να ανοίξει εδώ και τώρα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είναι κοινωνικό αγαθό, ανήκει και πρέπει να ανήκει στο λαό.

Από αυτήν την άποψη, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στο πλαίσιο της Βουλής, αλλά κυρίως μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, σε συντονισμό και δράση με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η νίκη τελικά θα είναι των εργαζομένων. Χρειάζεται γι' αυτό πάλη σκληρή, καθημερινός αγώνας, Λαϊκή Συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κόψιμο από τη DIGEA της τηλεόρασης του «902» που μετέδιδε την εκπομπή των εργαζομένων στην ΕΡΤ, απάντησε:

«Συνεχίζεται ο κυβερνητικός αυταρχισμός απέναντι και στον "902" και σε όσα μέσα προσπαθούν είτε διαδικτυακά είτε ηλεκτρονικά να προβάλουν τη ζωντανή εκπομπή που κάνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι σήμερα της ΕΡΤ. Από αυτήν την άποψη, καταδικάζουμε αυτά τα γεγονότα, είναι απαράδεκτα, είναι νέα κρούσματα αυταρχισμού, νέος κατήφορος και της κυβέρνησης και του αστικού κράτους».

Σε ερώτηση για την ομιλία του πρωθυπουργού στο ΕΒΕΑ που είπε ότι «η ΕΡΤ υπήρξε το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης» και επιτέθηκε στους εργαζόμενους κάνοντας λόγο για «συντεχνίες» υποστηρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις είναι «οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Η ομιλία Σαμαρά είναι προκλητική, προσπαθεί να κρύψει ότι ο ίδιος, το κόμμα του, η συγκυβέρνηση, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κρίση, έχουν τεράστιες ευθύνες που χρεοκόπησε ο λαός, οι εργαζόμενοι. Εχουν τεράστιες ευθύνες που υπηρετώντας την πολιτική των μονοπωλίων, τη στρατηγική της ΕΕ και με τη σύμφωνη γνώμη τους, έχουν προχωρήσει στη χρεοκοπία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ξεκινάνε τώρα μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Από αυτήν την άποψη, χρειάζεται ενίσχυση της πάλης, να γυρίσει ο λαός, οι εργαζόμενοι την πλάτη σε όλα αυτά τα κόμματα που είτε κυβερνούν σήμερα, είτε εμφανίζονται ως νεόκοποι σωτήρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ