Κυριακή 16 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμική λαϊκή απάντηση στο λουκέτο της ΕΡΤ

Η λεωφόρος Μεσογείων δυτικά από το ραδιομέγαρο ως την πλατεία Αγ. Παρασκευής «έπηξε» από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Η λεωφόρος Μεσογείων δυτικά από το ραδιομέγαρο ως την πλατεία Αγ. Παρασκευής «έπηξε» από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Δυναμική λαϊκή απάντηση στην επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και σε δεκάδες άλλους δημόσιους Οργανισμούς με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνουν από την περασμένη Πέμπτη, που δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες, εργαζόμενοι, συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Κορυφαία στιγμή αυτού του αγώνα η γενική πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την προηγούμενη Πέμπτη. Στον αγώνα αυτό, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, είχαν αποφασιστική συμβολή. Με μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας τη μέρα της απεργίας, με συγκεντρώσεις έξω από τα κτίρια της ΕΡΤ στα επαρχιακά κέντρα και κυρίως με τη συνεχή παρουσία τους στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ δήλωσε «παρών» στη μεγάλη αυτή αναμέτρηση, για να μην περάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, να μην παραδοθεί ο δημόσιος πλούτος και η περιουσία του λαού, η ιστορία του και η πολιτιστική του κληρονομιά στα χέρια των ιδιωτών και των μονοπωλιακών συμφερόντων των ΜΜΕ.

Επιστρατεύοντας όλες του τις δυνάμεις, στέκεται δίπλα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, δείχνοντας στην πράξη και όχι στα λόγια, τι σημαίνει ταξική αλληλεγγύη, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τον ταξικό χαρακτήρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κυρίως ότι αυτό είναι η αρχή, για τις χιλιάδες απολύσεις που ετοιμάζονται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο Οργανισμών και υπηρεσιών, που, όπως και η ΕΡΤ, θα παραδοθούν «πεσκέσι» στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Γεμάτη η πλατεία Αγ. Παρασκευής όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Γεμάτη η πλατεία Αγ. Παρασκευής όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, με αποφασιστικό τρόπο, στάθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με συνεχείς παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, διαθέτοντας τα ραδιοτηλεοπτικά του μέσα στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ -παρά τις ιταμές απειλές της συγκυβέρνησης- υπερασπίστηκε με συνέπεια το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στη δουλειά, στήριξε το αναφαίρετο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης με όποιον τρόπο αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως χιλιάδες φορές το έχει κάνει για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, Ελληνες και μετανάστες.

Το μεγάλο ρεύμα λαϊκής αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, από όλες τις γωνιές της χώρας, αλλά και το εξωτερικό, τους απόδημους Ελληνες και τις οργανώσεις τους, σπάει την ομερτά της σιωπής που θέλει να επιβάλει η συγκυβέρνηση, υποχρεώνοντας τους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τις έντονες αντιδράσεις. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης τη Δευτέρα, που παρά τις επιμέρους διαφορές τους για τον «τρόπο» και το χρόνο των μέτρων, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός της απόλυτης συμφωνίας τους στην προώθηση των λεγόμενων «αναδιαρθρώσεων» που μέρος τους είναι και η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Εργατικό ποτάμι αλληλεγγύης η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το τμήμα της λεωφόρου Μεσογείων ανατολικά από το ραδιομέγαρο, επίσης γεμάτο από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στις 6 λωρίδες κυκλοφορίας
Το τμήμα της λεωφόρου Μεσογείων ανατολικά από το ραδιομέγαρο, επίσης γεμάτο από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στις 6 λωρίδες κυκλοφορίας
Σε μια μεγάλη πολύωρη διαδήλωση, έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, εξελίχθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Ηδη από τις 10 το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και φοιτητές, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας άρχισαν να κατακλύζουν την πλατεία. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ, με τα πανό των συνδικάτων της Αθήνας, τα τραγούδια και τα συνθήματά τους «έριξαν μαύρο» στην αντιλαϊκή πολιτική. Το σύνθημα στην πλάτη της εξέδρας «Κάθε τόπος δουλειάς εργοστάσιο και γειτονιά κάστρο αντίστασης στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα» έδειχνε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Λίγο μετά στο βήμα ανέβηκαν ο Γιάννης Φασουλάς και η Χρύσα Ρουμελιώτη μεταφέροντας τον χαιρετισμό των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ ο Γιώργος Μηλιώνης εκ μέρους του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, έκανε την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δ. Κουτσούμπα.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ποτάμι φουσκωμένο η διαδήλωση ανέβηκε από την πλατεία προς το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όπου μέσα βρίσκονταν εκατοντάδες εργαζόμενοι, καταλαμβάνοντας και τις δύο κατευθύνσεις της λεωφόρου Μεσογείων. Οταν η κεφαλή της πορείας που κινούνταν σε πυκνά μπλοκ έφτασε στο τέλος της περίφραξης του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, τα τελευταία μπλοκ έπιαναν θέση στη λεωφόρο στο ύψος της εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής. Επικεφαλής της διαδήλωσης το μπλοκ του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ με το σύνθημα στο πανό του να προτρέπει: «Σπάσε τα δεσμά της υποταγής, δυνάμωσε το μέτωπο της ανατροπής».

Στη κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Στη κεφαλή της πορείας το πανό του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Αυτό το μέτωπο σηματοδοτούσαν στη διαδήλωση οι οικοδόμοι, οι μεταλλοτεχνίτες της Ζώνης, οι μεταλλουργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη το δικό τους πολύμηνο ηρωικό αγώνα, οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, στα ξενοδοχεία, στα Τρόφιμα - Ποτά, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, ο λαϊκός κόσμος της Αθήνας από δεκάδες Λαϊκές Επιτροπές, οι σπουδαστές του ΜΑΣ, οι αυτοαπασχολούμενοι με την ΠΑΣΕΒΕ, οι γυναίκες με την ΟΓΕ. Επίκαιρο και το μαχητικό πνεύμα που αναδείκνυε το σύνθημα «Κανένας εργάτης να μη λυγίσει, στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση» και που μαζί με δεκάδες άλλα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα έξω αλλά και μέσα στον περίβολο της ΕΡΤ μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ(11/6/2014)
Δεν είναι μόνοι τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ(8/11/2013)
Από το «μαύρο» στις... χειροπέδες(8/11/2013)
Ενιαία οργάνωση της πάλης απέναντι σε μια συνολική επίθεση(8/11/2013)
ΑΤΙΤΛΟ(13/6/2013)
Κλιμάκωση με νέα απεργία την επόμενη βδομάδα(13/6/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org