ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ούτε ένας φοιτητής χωρίς στέγη και φαγητό

Κινητοποίηση χτες πολλών φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μένουν χωρίς ένα πιάτο φαΐ, χιλιάδες αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν πού να μείνουν. Οι εστίες δε φτάνουν ούτε για «ζήτω», σε πολλές απ' αυτές έχουν επιβληθεί ενοίκια από 160 - 250 ευρώ. Φοιτητής με ετήσιο εισόδημα της οικογένειάς του 14.000 ευρώ έμεινε εκτός εστιών. Οι υπάρχουσες εστίες ρημάζουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και φοιτητές που επιστρέφουν το κλειδί γιατί οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι απαράδεκτες.

Η τραγική κατάσταση και στο συγκεκριμένο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα με την παράδοση των εστιών άνευ κονδυλίων στα ιδρύματα, οδήγησε χτες δεκάδες φοιτητές και σπουδαστές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας: Ούτε ένας φοιτητής στο νοίκι. Ούτε ένας φοιτητής χωρίς ένα πιάτο φαΐ. Η πρωτοβουλία για τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ανήκει στο Σύλλογο Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ, τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς Συλλόγους ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, ενώ απόφαση συμμετοχής έλαβαν οι Σύλλογοι Οικότροφων Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, Φοιτητών ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Τουρκικών Σπουδών, Βιολογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ιατρικής, Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης.

Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές και σπουδαστές επισπεύδουν τα βήματά τους αφού από 1η Σεπτέμβρη η διαχείριση των Εστιών περνάει από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (φορέας του υπουργείου Παιδείας) στα ίδια τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς όμως τους πόρους για να λειτουργήσουν. Ουσιαστικά, πρόκειται για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που ανοίγει το δρόμο για νοίκια και ξεπούλημα των Εστιών σε ιδιώτες.

«Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Ας αναρωτηθούμε: Γιατί τη στιγμή που τα ιδρύματα έχουν στη δικαιοδοσία τους τόσα κτίρια, αυτά αφήνονται να ρημάζουν ή ενοικιάζονται για επιχειρηματικούς σκοπούς και δεν αξιοποιούνται για τις δικές μας ανάγκες; Γιατί τη στιγμή που υπάρχουν τόσα κτίρια ανοικίαστα να υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν πού να μείνουν; Γιατί αφού υπάρχει τόση ανεργία στην οικοδομή να μην ανεγερθούν νέες εστίες; Η απάντηση βρίσκεται στην αιτία όλων μας των προβλημάτων. Γιατί ζούμε σε μια κοινωνία εκμεταλλευτική που το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να αυγαταίνουν όλο και περισσότερο τα κέρδη τους», τόνισε η Ρόζα Κότσυφα, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση, και κάλεσε φοιτητές και σπουδαστές να συστρατευτούν σε έναν αγώνα συλλογικό και ανυποχώρητο, που θα έχει διάρκεια και αντοχή, που θα βάζει προσανατολισμό και θα αναδεικνύει τον πραγματικό ένοχο, που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, και παράλληλα θα περιφρουρεί κατακτήσεις όπως είναι η δωρεάν σίτιση και στέγαση.

Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας ήρθε να επιβεβαιώσει η συνάντηση αντιπροσωπείας των παραπάνω Συλλόγων με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας κ. Λάσκαρη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι όσοι μένουν στις εστίες «θα πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο κάθε μήνα για περιπτώσεις φθοράς», δεσμεύτηκε ότι το ξενοδοχείο «La Mirage» θα λειτουργεί ως εστία από το Σεπτέμβρη, ενώ «έπεσε από τα σύννεφα» όταν οι φοιτητές του εξέθεσαν την κατάσταση σε εστίες και εστιατόρια.

Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν δωρεάν φοιτητικές εστίες τα κτίρια:

  • Η «Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων», που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
  • Το ξενοδοχείο «La Mirage».
  • Το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συζήτηση για τα αγωνιστικά βήματα του ΜΑΣ

Σύσκεψη επιτροπών αγώνα έγινε την προηγούμενη βδομάδα

Η αποτίμηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και ο σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα συζητήθηκαν στη σύσκεψη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 34 επιτροπές αγώνα, καθώς και 3 φοιτητικούς συλλόγους. Χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, χαιρέτισε ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).

Εισηγητικά τονίστηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί, ενιαία και συντονισμένα, την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με στόχο τα Ιδρύματα να αντιστοιχηθούν στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην οικονομία, στις σχέσεις εργασίας και απασχόλησης.

Οι εξελίξεις στη Φοιτητική Μέριμνα «τρέχουν». Λέσχες σίτισης και εστίες βρίσκονται «στον αέρα». Στη Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ, το εστιατόριο που σιτίζει τους οικότροφους φοιτητές (περίπου χίλιους) πάει για κλείσιμο, με αφορμή τις μεταθέσεις υπαλλήλων σε άλλα πόστα. Μετά από δυναμική παρέμβαση του ΜΑΣ και του συλλόγου των οικότροφων την περασμένη βδομάδα, το εστιατόριο συνεχίζει τη λειτουργία του με άλλο προσωπικό, που μεταφέρθηκε προσωρινά.

Στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), πέρασε νέος εσωτερικός κανονισμός που προβλέπει νοίκια για τους εστιακούς με τη μορφή των κοινοχρήστων. Οσοι είναι πάνω από το 4ο έτος πετιούνται έξω.

Η Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ φυτοζωεί, οι φοιτητές που εξαρτώνται πλέον από τη λειτουργία της έχουν πολλαπλασιαστεί. Τα παραρτήματα σε Θέρμη και Σταυρούπολη υπολειτουργούν.

Οι εξελίξεις συνδέονται με το υπό διαμόρφωση πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή έσοδα-έξοδα-κέρδος. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, οι λειτουργίες του κοιτάνε να καλύψουν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι τις ανάγκες των σπουδαστών. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για σίτιση και στέγαση.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση το φοιτητικό κίνημα φαίνεται ανέτοιμο να απαντήσει. Ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός. Παρ' όλα αυτά οι φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλη δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα φοιτητών και σπουδαστών που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δράση του ΜΑΣ, στην οργάνωση του αγώνα μέσα από τις επιτροπές αγώνα, για το ζωντάνεμα των φοιτητικών συλλόγων, για τη δημιουργία νέων αγωνιστικών συλλόγων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στο ΤΕΙ, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις των σπουδαστών για το σχέδιο «Αθηνά», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για χιλιάδες σπουδαστές που κατέβηκαν στο δρόμο. Το ΜΑΣ, η δράση των επιτροπών αγώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό των κινητοποιήσεων, στην αντιπαράθεση με συντεχνιακές λογικές και αυταπάτες που καλλιεργούσαν διοικήσεις, καθηγητές και η παράταξη της ΔΑΠ. Απαντήθηκε επιθετικά η προσπάθεια όλων αυτών που ήθελαν να πετάξουν έξω το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών. Η επιμονή των επιτροπών αγώνα, το γεγονός ότι δεν υποχώρησαν στην πίεση και το «έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις» που καλλιεργούσαν όλοι οι άλλοι, κατοχύρωσαν τις επιτροπές αγώνα και το ΜΑΣ ως οργανωτές του αγώνα σε μια σειρά τμήματα του ΤΕΙ. Από τις κινητοποιήσεις στο ΤΕΙ φάνηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης συλλόγων με σταθερό αγωνιστικό προσανατολισμό, αγωνιστικών οργάνων πάλης.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Η Οργάνωση Εργοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει στη σχολή σήμερα Πέμπτη εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στις 2 μ.μ. Ομιλητής ο Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα

Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας διοργανώνουν φοιτητικό Φεστιβάλ με τίτλο «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 8 Ιούνη, στο Παλαιό Αρσάκειο. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα ξεκινούν και τις δυο μέρες στις 7 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αύριο Παρασκευή: Απονομή βραβείου στη νικήτρια ομάδα του τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε η ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ. Μουσικό - Ιστορικό Αφιέρωμα στον Ερνεστ Τέλμαν, πρόεδρο του ΚΚΓ (1924 - 1933). Συναυλία με πέντε φοιτητικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 8/6: Επίδειξη χορού breakdance από τη χορευτική ομάδα «faceless crew». Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν». Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», με ομιλήτρια την Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Συναυλία με τρία φοιτητικά συγκροτήματα. Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στην Καβάλα

Σήμερα Πέμπτη, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του φοιτητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στην Καβάλα, με διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 αφιερωμένο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τρίτη 11/6, από τις 6 μ.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας με: Βιντεοπροβολές για τον αντικομμουνισμό στα ΑΕΙ. Ενημέρωση για το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Παρουσίαση της συλλογής κειμένων του Β. Ι. Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», από την Σούλα Βλησίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Κρητικό γλέντι με το Σύλλογο Κρητών ΤΕΙ Καβάλας. Ρεμπέτικο Γλέντι με τον Κώστα Λιούμπα.

Στο Γράμμο

Το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Ιούνη η Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει διήμερο στο Γράμμο που περιλαμβάνει: Σάββατο 8 Ιούνη, άνοιγμα του μονοπατιού που οδηγεί στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο, διανυκτέρευση στη Γράμμουστα και γλέντι. Κυριακή 9 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., επανατοποθέτηση της προτομής του Πέτρου Κόκκαλη, στη θέση Βέρτενικ του Γράμμου. Στις 12.30 το μεσημέρι επίσκεψη στο μνημείο των τιμημένων νεκρών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη του Γράμμου το 1947 στη Σπανούρα Κοτύλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ